2021-10-28
朋友介紹跑馬地有間特色湯底嘅打邊爐,本身事前做功課時已經好奇待喇沙湯底,結果呢餐比我想像中更驚喜。首先環境好乾淨。我自己無乜所謂但女朋友好怕污穢地方,坐位闊落好舒服。首先一來到就有一個頭盤soup platter,係四碗用佢地招牌湯底做嘅湯小食,d 湯真係好好味我地四碗都飲晒之後再來一個蜆連湯,呢個相對清淡d,值得一提係隻蜆鮮味好足,就算唔打邊爐制係食隻蜆都正然後就到第一輪湯底上場:冬蔭公湯& 椰子雞湯兩款湯都有椰汁,就算兩個湯交替食,味道都唔會相沖嘢食方面我地叫咗澳洲龍蝦、龍躉、黑毛豬肩肉、蝦丸龍蝦係厚切,啖啖肉,配冬蔭公好夾,湯底夠濃味得嚟又唔會搶咗龍蝦鮮味另外蝦丸好出色,無論口感味道都好好,必食!之後到第二輪湯底。今次除咗有好奇待嘅喇沙湯底外,仲有pho 牛骨湯牛湯配牛小排一定無得輸ga la,食菜都好夾而喇沙湯食餃子同豆腐都好夾,食牛肉都正,去到呢個位,其實係有d 唔知食材落邊個湯好,因為兩邊都好好食。最後仲有個摻摻麵,已經煮熟咗唔駛淥,直接加喇沙湯就得。雖然去到呢度已經好飽,但個麵令喇沙嘅香味更突出,無得唔食。老實講我都係第一次打邊爐會換湯底,平時最多都係鴛鴦鍋兩個湯。但其實
然後就到第一輪湯底上場:冬蔭公湯& 椰子雞湯
兩款湯都有椰汁,就算兩個湯交替食,味道都唔會相沖
嘢食方面我地叫咗澳洲龍蝦、龍躉、黑毛豬肩肉、蝦丸
另外蝦丸好出色,無論口感味道都好好,必食!
牛湯配牛小排一定無得輸ga la,食菜都好夾
老實講我都係第一次打邊爐會換湯底,平時最多都係鴛鴦鍋兩個湯。但其實用唔同湯先可以pair 到唔同食材,所以今次係個fancy but worth it 嘅體驗,值得再試。