green tea fever
green tea fever
Level 2
2008-09-28
Follow
上星期四初試小辣椒挑起辣根,趁星期六晚男友得閒,捉佢再戰雲貴川!

一早上黎OpenRice 印地圖,貼心的功能,抵讚!

七點零鐘去到,得四張枱仔十六個位,要等。
咁唔起眼嘅鋪,居然爆到咁,仲車輪轉咁有人買外賣,等兩張桌啫...好!我等!

十幾廿分鐘後,入去坐低,見同枱對面兩位小姐流食到眼濕濕,鼻塞塞咁...哈佢地碗米綫係清湯黎喎,加碟青椒皮蛋同口水雞就搞成咁?真唔真呀?

青椒皮蛋咁吸引,點都試試,加個大辣口水雞、大辣水煮牛肉同埋三絲冷麵...
但做川菜居然冇蒜泥白肉,奇!

等左十五分鐘,口水雞先上碟,好餓請去第二間,因為聞其他食客言外賣一樣要等,呢度慢工出細貨。

35蚊居然近半隻雞,份量十足,對面兩位小姐個口水雞明顯唔係大辣,因為雞肉上面唔似我哋咁多花椒辣椒...佢兩個食著其他完全唔辣嘅野都咁感動...等我試試先...雞幾滑,汁勁麻勁香,好入味。

食左5分鐘,男友開始頂唔順,越食越麻。對面小姐們睇到眼都突埋,哈,唔理,繼續食!

青椒皮蛋上枱,同之前食評D相見到嘅一樣,晶凝通透,唔辣,但隻隻溏心,好味!
兩個人食幾漏,不過都差唔多清晒!

中途對面轉左另外兩名女子,剩叫兩碗粉,一個清湯,一個考慮一輪決定勇試「小」辣,唔明,怕辣做咩要幫趁呢度?

三絲冷麵四川版原來係冇麻醬嘅?冇理由...唔怪得問我要幾辣,同上海鋪食到嘅做法唔同,呢個要咗小辣,有火腿同芽菜但係點解冇雞絲?咁咪唔係「三絲」囉?都係鐘意上海式麻醬好味D!

同枱女子目睹跟住上枱水煮牛肉,嚇到傻!佢碗「小辣」米綫下場係勁咳,要加3蚊倒左D湯換清湯...

水煮牛肉35蚊同樣係大堆頭!比上星期四食小辣椒,肉嘅份量多三倍!不過...賣相唔係幾對路...平時食開水煮牛肉,個汁係深紅油帶透明,浮滿花椒指天椒剁椒。佢個汁係橙色嘅一層油,唔透明,牛肉還牛肉汁還汁,熱,少少辣,但冇乜味,唔麻唔滑,失望!份量超大但呢質素個係唔合格!:( 男友食口水雞的麻辣未散,試完一件都覺得唔多辣,又唔好食。本住唔想浪費嘅原則,儘量食,男友勁冇義氣,唔多肯食,反應同食小辣椒爭住夾完全相反!

反而杯凍奶茶好得呀,茶香奶滑勁冰凍,解辣一流,散叫10蚊一杯,飲完一杯再encore!

坐就一定唔係舒服,上菜好慢,有個兩個侍應其中一個超級遊魂,完全唔知做緊乜!

論價錢係抵,埋單一百四十幾,好飽!不過食物方面,我覺得小辣椒好D。
口水雞我認為咸左,不過男友勁讚,可以再食不過唔會再叫水煮牛肉囉!

其他枱有人叫夫妻肺片話得,主打自選料配米綫/紅薯粉/擔擔麵,哈哈選配擔擔麵嘅聽講唔係用擔擔麵湯底,只係用同一種麵。真係要担担麵要講清楚,不過...如果真係做担担麵...冇理由冇麻醬!

同場加映辣到嘔:隔離枱有位中年女士,帶十幾歲嘅女同得幾歲嘅仔食黎,睇唔到佢叫左咩,但個仔食到走出門口嘔,真係辣到嘔...唉,個仔咁細,呀媽居然等佢嘔完留佢喺門口坐,自己入去繼續食,搞錯!
Like
Ratings