2019-02-26 3922 views
今晚同屋企人行完某大型家私店,見屋企人鐘意食上海菜,就揀左呢度食晚餐7點半左右去到,門口好多人等緊好在等左15分鐘左右就入得。值得一提係餐廳既裝修好舒服,好溫馨,我們幾中意除左餐廳環境文青外,餐紙都別有用心,係大富翁既版面,好特別丫呢度仲有一樣特別,就係每人都有自己既茶壺沖茶。待應會拎盤茶包俾你揀,我就揀左茉莉,因為個包裝袋好快收走,用住家人既普洱影住先😆茉莉花茶幾好飲,無乜酸味,飲落好舒服,唔係低質茶葉,而家人飲既普洱都好好飲,個茶味唔會好苦澀。見門口個牌寫住紫砂燉湯,應該好好飲,我們都點左個蟲草花燉雲呑雞湯 💰$188 果然名不虛傳,個湯好入味,雞味都好香,蟲草花份量都幾多,個湯都幾大煲,有半隻雞係入面,雖然隻雞係燉湯入面但一點都唔乾,好嫩口,食落個雞味仍然好重。佢好窩心,雲呑係另上,所以食落個雲呑唔會浸到散曬,搞到一patpat。依家食落都保持到口感另外,點左龍門海鮮炒飯 💰$78d飯炒得都幾粒粒分明,幾爽身,亦好香口,會不自覺地食多碗係d海鮮有點乾身甜品方面,點左高力豆沙 配雪糕 💰$56見到都好開心因爲我最中意食高力豆沙,微微熱,蛋味都幾香,入面既紅豆都唔會好甜,配埋個雪糕味

7點半左右去到,門口好多人等緊
好在等左15分鐘左右就入得。

值得一提係餐廳既裝修好舒服,好溫馨,我們幾中意

另外,點左龍門海鮮炒飯 💰$78
d飯炒得都幾粒粒分明,幾爽身,亦好香口,會不自覺地食多碗
係d海鮮有點乾身

甜品方面,點左高力豆沙 配雪糕 💰$56
見到都好開心
因爲我最中意食高力豆沙,微微熱,蛋味都幾香,入面既紅豆都唔會好甜,配埋個雪糕味道幾夾
呢個食法好新穎。係個高力豆法皮有點厚,不過整體都唔錯