2006-03-29
前幾晚因為應承左個女同佢去食壽司,於是等佢放學就一齊去啦,本黎諗住同佢食迴轉壽司,平平地就OK啦,點知北角區搵間迴轉壽司店係咁難既...去到城市花園附近見到有一間舊商場內的日本菜招牌【加蕂壽司】,咁即係食壽司啦,於是就拖住個女上去。一入到去發覺客人唔多,不過D侍應招呼好好,好有禮貌。一坐低望望個餐牌,出事!唔怪得咁少人啦,因為都真係幾貴,不過我本住老豆唔衰得既心情,叫呀女隨便食。見到師傅做壽司既手勢我開始無咁錯,因為果種咁純熟咁專業既手勢我係香港真係未見過,亦開始有所冀望...先來一個壽司拼盤【松】,果然不負所望!總共有十一件壽司,其中更包括海膽及吞娜魚腩﹝拖羅﹞;壽司飯粒顆顆都晶瑩剔透,而且壽司的鬆緊度適中,不容易夾散,但入口後又可以清潔的感覺到每一顆飯粒,厲害!兩父女開始食到停唔到口,叫完一樣又一樣;最後當然係好滿足咁出門口啦!YA!