係香港食個日式拉麵,無100都要80蚊拉 。今晚經過荃灣,又要凍凍地,食返個麵都好應該丫,咁我係開飯網度search依間60蚊仲要見到個廚.....(自已睇相),梗係要去試下拉。
就叫個招牌叉燒拉麵試下拉....,格局廚師又同的客可以傾下計咁,都唔錯丫。個師父見到我坐低點下頭煑麵,我食親咁多間都會講日文,講真我以為佢係日本人黎,唔敢開口點野食,就咁拎個餐牌手指指黎點,佢又明wor。之後個人用廣東話講野,才知自作多情師父係香港人黎。
好快麵黎拉。食麵先要試個湯底。佢係淡口,不過唔係無味,係有種鮮味的。日本的拉麵銅鑼灣或者灣仔間間食完都飲幾杯水,但係食依個又唔使點飲水。應該係師父特登就個鋪面唔想的人食食下問佢要水可以專心煑野。我連湯都飲清埋一個鐘後都唔使飲杯水就知的湯底係無特登用調味品的。
叉燒方面,肥肉比例一半而瘦肉有咬口,比例剛好。而且有半隻蛋跟,食得幾次日本拉麵都知,蛋係要加錢的,有蛋跟真係覺得好抵食。我最覺得師父有heart的地方係佢點解係荃灣開鋪賣日式拉麵。師父自已鋪介紹係高級中菜出身,選的咁平民的地方似乎格格不入。佢將配菜例如荀同芽菜加入去,日本人開的就會用返日本黎配菜,佢中菜咪用返中菜攞,覺得幾好丫又有自已特色,balance到麵的味道,又有自已的風格。而且老闆佢識得就返的客唔會賣得好貴。平得黎又無交行貨出黎。
咁係得荃灣開,自然有一班自由行周圍走。有一班自由行黎,之後仲有2個香港人想坐低食。班自由行唔識叫乜黎食,亦都唔知老闆甚麼來頭。一行人就叫10個肥牛拉麵,搞到佢都笑佐出黎睇下有無咁多配料先,而佢又同個執碼講做佐個兩個香港人先。可知佢煑麵唔係pat係水度由佢煑,係一個個麵用快子搞住黎煑都會好辛苦,可能係佢想出黎磨練一下自已掛。
我食完拉,因為我俾班自由行左右夾住,臨俾錢老闆都有講聲唔好意思,而我都講返真話出黎佢係平得黎又無馬虎,佢連忙說聲多謝。
今餐令我感覺到我去食野,除佐食味道同埋特色之外,亦都食到廚師傳達對食客個份心意。
Like
2015-01-08
$60 (Dinner)