2017-08-18
我會記住8月15號 呢一日本身同男朋友想食另一間日本菜 但去到門口竟然冇開 。又熱又餓情況下 去試左食呢間成日有人排隊既丼家。可能已經差唔多9點 唔洗等 我同男友係好鍾意食蟹同海膽 所以諗都唔諗就叫左蟹皇丼同海膽丼 (加左18蚊有一個做定食) 仲叫左火炙三文魚腩壽司 燒左口魚裙邊壽司 中拖羅壽司 燒玉子壽司同珍寶帶子壽司 。係滿心期待底下最先黎係個蟹黃丼 賣相吸引上面佈滿蟹子同蟹肉 蟹腳都唔算細隻 下面佈了一層蟹膏 有啲蟹柳 玉子得伴菜 *但呢一切都只係得個樣*首先一黎就食個蟹腳 唔好見佢燒到燶燶地以為係熱 食落去冇蟹味得雪味 仲要未完全解凍 面上層薄冰 入口即融 。旁邊既蟹肉更加唔洗講 當你諗住食到啖啖肉個陣 只係食到啖啖既雪味 蟹膏個層 都叫做有啲蟹味 啲蟹子係腥味極濃 真係唔知想點 擺就擺得咁靚 但啲味道係超級市場賣到既質素 心諗算啦 百零蚊 都唔係貴 。但到我個個海膽丼定食真係呆左 首先定食多左一碗沖劑既麵使湯 一小碗什果沙律 同一兜仔凍縲肉 如果menu 有寫定食係有以上既野食 我一定唔會加 睇得出完全係hea 。講返個海膽丼 以呢個價錢 一定係可以食到更好 海膽未算難食臭
(加左18蚊有一個做定食)
仲叫左火炙三文魚腩壽司 燒左口魚裙邊壽司
中拖羅壽司 燒玉子壽司同珍寶帶子壽司 。
係滿心期待底下最先黎係個蟹黃丼 賣相吸引
但到我個個海膽丼定食真係呆左
首先定食多左一碗沖劑既麵使湯
一小碗什果沙律 同一兜仔凍縲肉
如果menu 有寫定食係有以上既野食 我一定唔會加
睇得出完全係hea 。
講返個海膽丼 以呢個價錢 一定係可以食到更好
海膽未算難食臭腥味個種 但亦冇鮮甜口感
蟹皇丼
海膽丼加定食
點左幾款壽司每樣2件 已經成餐飯都預左唔好食
同街邊可以賣外賣壽司個啲質素冇分別
左口魚裙邊滲出黎唔係油脂香 係水份黎。
仲叫左一件珍寶帶子壽司 我食哂上面個啲壽司
帶子都未黎 問員工佢地話整緊
同我估既一樣 就係帶子未解凍。。。
送上黎個陣舊帶子係暖嫁
暖既壽司入口個個感覺真係好難受😔
乍乍林食完 埋單差唔多6百蚊
元朗而家係好多野食 但唔係間間都係有心煮野俾客人食囉。