2019-09-30 1268 views
應該冇乜人會一個人去飲茶、食點心,因為食得一兩輪已經飽晒,食唔到多嘢。價錢都要around $60-70,都不如去食常餐、快餐,仲抵啲。上次梨呢度食過蒸飯都覺得唔錯,見到原來都有唔少差評,同我所食所感好唔同,所以決定再次嚟,試吓其中飽受差評嘅燉湯,同蒸廬拼美點。先講燉湯,我叫咗黨蔘天麻魚頭湯,如圖所見湯料好多,成大舊魚頭。第一啖確實唔夠味,正如侍應姐姐所講,冇加味精冇加鹽,自己加返然之後味道就確實唔錯,藥材味好豐富。而我更鍾意呢個蒸廬拼美點,9件點心:1件蝦餃,2件菜苗餃,1件馬拉糕,1件薑汁糕,1件叉燒包,2件燒賣,1件馬蹄糕。份量一個人絕對食得晒,係唔係現製我就唔知,但全部味道都唔錯。不過建議其中一件菜苗餃或者燒賣可以轉做牛肉球,咁就可以食得更多唔同點心,滿足更大😄

• 蒸廬拼美點
  • 天麻川弓白芷燉魚頭湯