2020-05-16
呢間豆乳店我一直都bookmark咗,佢成日令我諗起台灣嘅二吉軒豆乳專門店,今次嚟到,當然幾攰都要嚟買番支嚟飲吓啦!😝.呢間專門店以研究所為主題,採用加拿大非基因改造大豆,配合日本傳統製漿手藝做豆乳。唔好諗住賣豆乳就會好傳統、好老土,相反,佢哋裝修新潮又光鮮,地板、招牌都用上鮮黃色,好難搵佢唔到!😎加上非常得意可愛嘅黃豆公仔做招牌,令人一見就愛上😍,難怪阿叔一把年紀,飲完都唔捨得掉個樽,哈哈!😝😝😝.呢度一共提供17種唔同口味嘅豆乳,有原味、黑糖、紅茶、紅棗、小黃瓜等等,除非你對豆類敏感,否則總有一款啱你口味☝🏽。一支豆乳價錢由$18至$28,以佢哋質素,阿叔認為可接受。原本想飲特濃豆乳,可惜賣晒😩,一次過買咗原味($18)同埋抹茶($26),前者雖然唔係特濃,不過都已經幾香豆味,飲落感覺厚身,唔會好稀,而且夠滑,唔算好甜添👍🏼;後者抹茶同豆乳味道亦好夾,抹茶味外亦飲到淡淡豆香。👍🏼👍🏼