呢間日式茶舍🍵上年一開無幾耐,阿叔👨🏻都曾經嚟過,當時因為趕時間🏃🏻‍♂️💨只外賣咗杯京都玄米茶就走咗,見呢杯茶嘅水準咁高,就決定要搵日再嚟食埋個晏🍚,食真啲呢間茶舍嘅質數。.終於趁住週五例休,再次嚟度,呢間裝修走日式禪室設計🧘🏻‍♂️,畀人寧靜嘅感覺,縱使距離蘭桂芳只有一條街之隔,但由入嚟嘅第一步🦵🏽開始,就彷彿將所有煩惱都放低,亦好自然地將時間較慢啲,盡情地休息一吓😌!茶舍除咗令人心寧上得到休息,實際亦提供網紅多個打卡位,特別係茶舍最入位置有個榻榻米座位,絕對係大家唔可以錯過嘅影相位📸。同老板傾開計,原來呢度間唔時夜晚更會拎走晒所有小圓枱同木櫈,全場都變成榻榻米座位,更富日本🇯🇵特色,不過邊日有呢種晚間座位安排,就要睇你好唔好彩喇!☝🏽.有別於澳門店,香港店除提供唔同日本茶🍵外,更會提供多款茶漬飯套餐,口味可選高菜櫻花蝦、三文魚碎、雞肉碎等,價錢由$98起,視乎要唔要埋配菜同甜品🍰。最豐富Set C 套餐,$158包茶漬飯 + 兩款配菜 + 手工茶凍 + 手沖茶。.今次我揀咗 #高菜櫻花蝦茶漬飯,茶漬飯嘅湯係用鰹魚湯🐟同日本靜岡玄米茶🍵調製,味道香濃清甜,加入芝麻、櫻花蝦更令成個飯更香
呢間日式茶舍🍵上年一開無幾耐,阿叔👨🏻都曾經嚟過,當時因為趕時間🏃🏻‍♂️💨只外賣咗杯京都玄米茶就走咗,見呢杯茶嘅水準咁高,就決定要搵日再嚟食埋個晏🍚,食真啲呢間茶舍嘅質數[悠闲]。
終於趁住週五例休,再次嚟度,呢間裝修走日式禪室設計🧘🏻‍♂️,畀人寧靜嘅感覺,縱使距離蘭桂芳只有一條街之隔,但由入嚟嘅第一步🦵🏽開始,就彷彿將所有煩惱都放低,亦好自然地將時間較慢啲,盡情地休息一吓😌!茶舍除咗令人心寧上得到休息,實際亦提供網紅多個打卡位,特別係茶舍最入位置有個榻榻米座位,絕對係大家唔可以錯過嘅影相位📸。同老板傾開計,原來呢度間唔時夜晚更會拎走晒所有小圓枱同木櫈,全場都變成榻榻米座位,更富日本🇯🇵特色,不過邊日有呢種晚間座位安排,就要睇你好唔好彩喇!☝🏽[悠闲]
今次我揀咗 #高菜櫻花蝦茶漬飯,茶漬飯嘅湯係用鰹魚湯🐟同日本靜岡玄米茶🍵調製,味道香濃清甜,加入芝麻、櫻花蝦更令成個飯更香更好味😛!是日配菜日日唔同,今日有乾煮大根、築前煮雞肉🐔同埋小松菜豆腐件,款款配飯食都好夾,阿叔特別鍾意前兩款配茶,前者白蘿蔔切絲,鮮甜爽脆,後者傳統日本鄉土料理之一,雞肉軟腍,吸晒湯汁,非常入味。🤤
完成茶漬飯,當然唔可以錯過埋個桂花茶凍,絕對值得一食嘅甜品,唔單止外型晶瑩剔透,令人賞心悅目[色],味道更係清香清甜👍🏼,食多幾件都唔怕膩。