miss 123
Level 4
2025-09-13
Follow
【🥂蘭桂坊L'AMOUR|🦪生蠔浪漫法式晚餐】
餐廳名叫「L'AMOUR」,法文係「愛💕」Love的意思,一睇就知道是法國浪漫西餐,適合帶你最愛嘅家人朋友嚟食呀!
係門口都感受到法式高貴氣氛,入到去仲會見到人咁高嘅紅玫紅色同白鋼琴,充滿着浪漫情懷🌹
我揀咗$898位生蠔Buffet,提醒自己要食得優雅,先襯得到咁浪漫嘅餐廳🍴
▫️12CM蠔王放題
日本宫城生蠔/法國諾曼第生蠔/澳洲哥芬灣
生蠔以冰盤上枱,時刻保持冰凍新鮮,蠔size都算大隻,味道共三款,味由清甜到香濃,層次分明,甚至乎比大酒店自助餐的生蠔更出色,大胃王真係要食食呀!

▫️前菜STARTER
火箭菜帕瑪火腿沙律Parma Ham Salad
惹味火腿包住火箭菜,點少少黑醋醬食,清新開胃。
白松露蟹肉沙律White Truffle Crab Meat Salad
魚子盒上極名貴,配白松露蟹肉放上脆多士,多重口感,身心都好滿足。

▫️SOUP餐湯
法式花膠濃湯Fish Maw Soup
花膠精華熔入湯中,口感特別滑溜,較濃味,骨膠原滿滿。

手工黑啤龍蝦湯Stout Lobster Bisque
龍蝦味好香,我很喜歡。
▫️PASTA廚師精選意粉
虎蝦手工公仔麵意粉Tiger Prawn Fusilli Lunghii
賣相已經好睇得,意粉軟硬適中,啖啖掛汁,吸收晒虎蝦鮮味。

招牌龍蝦帶子薏米飯 Lobster & Scallops
Pearl Barley
薏米飯係我最愛,要薏米入味又保持彈牙咬口不容易,呢間係我食過最好食的餐廳!龍蝦繪薏米,味道鮮甜之餘仍然保持薏米香味!帶子煎得金黃香脆。

▫️MAIN主菜
香煎比目魚扒配香草忌廉檸檬汁Halibut Fillet w/ cream lemon Sauce
比目魚煎得好靚配上千層薯片酥,盒仔方型設計好有格調,味道超好!

香草羊架Lamp Chops
是日廚師隱藏版推介,餐牌上仍未有的,受寵若驚。羊架啖啖肉,配香草醬食簡直一流享受。

▫️DESSER甜品
巴斯克芝士蛋糕 Basque cheesecake
芝士味香濃,一口size零罪惡感。
海膽雪糕Sea Urchin Ice-cream
原隻海膽外型別緻,海膽雪糕入口甘香,想再食多杯添呀!

▫️Drink飲品
Cocktail Rainbow
七彩顏色,開心熱情感覺嘅雞尾酒🍹
2小時酒類飲品無限添飲+$19(啤酒/紅白餐酒)2Hours Free Flow +$19(Beer/White Wine/Red Wine)

🥂L'AMOUR 中環
📍中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖