2022-12-01
今次同大家一齊去到「廈門」,位於灣仔嘅廈門街有一間充滿異國風情嘅意大利pizza 店🤩🤩 除咗一整個圓形pizza 咁叫,仲可以散件形式咁樣買,四四方方咁又靚又方便食👍當然唔少得意粉,雞翼小食同甜品等嘅西方美食啦😍 講到餐廳最迷人嘅地方莫過於佢地嘅環境佈置,雖然餐廳唔算大,但簡約整齊,仲有露天嘅座位,啱晒聚會relax 一下🥳 而且店員同老細都好親切友善,仲會同客人閒聊幾句,好有外國風味🇮🇹==============================〖 𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐀𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞🍝 〗💰𝟏𝟖𝟗 | 🜸𝟑.𝟑/𝟓依個係由龍蝦汁同蝦肉製成嘅寬條面,龍蝦汁味道非常濃郁,一上枱香味撲鼻而來,我差啲以為真係有龍蝦係我前面。寬條面口感偏稔同少少硬,可以煙韌多少少🤏 但勝在夠掛汁,龍蝦汁仲混合左香草同蕃茄蓉,好香口!加埋爽口嘅蝦肉,都幾唔錯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)〖 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚🍕 〗💰𝟏𝟔𝟗 | 🜸𝟑.𝟔/𝟓Carbonara 意粉食得多啦,今次改改食法。依個pizza 用左傳統嘅Carbonara 煮法,有大量嘅蛋黃醬,甜中又帶有咸蛋黃味,再加上有啲風乾左嘅煙肉同黑椒曬係面,好惹味! P
𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐀𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞
𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞 𝐀𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞
〖 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚🍕 〗💰𝟏𝟔𝟗 | 🜸𝟑.𝟔/𝟓
Carbonara 意粉食得多啦,今次改改食法。依個pizza 用左傳統嘅Carbonara 煮法,有大量嘅蛋黃醬,甜中又帶有咸蛋黃味,再加上有啲風乾左嘅煙肉同黑椒曬係面,好惹味! Pizza 加入左Mozzarella 同Romano 兩種cheese ,充滿濃濃芝士味,pizza 個底比較薄啊,食落仲有少少脆身*^O^*
𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚
𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚
〖 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮☕️ 〗💰𝟕𝟖 | 🜸 𝟐.𝟖/𝟓
Mascarpone cheese 同lady finger 比例1:1.5
如果有多少少mascarpone cheese ,口感應該會更佳!Lady fingers略嫌冇酒味 咖啡味淡吾夠濕潤 不過都好整體都順滑細膩,最欣賞佢地面頭有一層厚厚嘅可可粉同朱古力粒,味道更有變化。
Tiramisu
〖 𝐈𝐧𝐟𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐖𝐚𝐭𝐞𝐫💧 〗💰𝟑𝟓 | 🜸𝟑.𝟓/𝟓
想chill drink 唔一定要飲酒嘅🤭好似我啱啱18歲,唔想飲咁多酒,可以試下依兩款水果風味嘅水
𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 & 𝐋𝐢𝐦𝐞
◈ 𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 & 𝐋𝐢𝐦𝐞🥒
淡淡嘅青瓜味,飲落好清新,有種好心曠神怡嘅感覺,又唔怕太青草味!
◈ 𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐖𝐢𝐥𝐝 𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲🫐
名副其實嘅有機,入口有滿滿嘅藍苺味,冇落任何添加糖,微微嘅果甜味,健康之選!
𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐖𝐢𝐥𝐝 𝐁𝐥𝐮𝐞𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲
評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7/10
☎️ 𝟲𝟵𝟳𝟵 𝟭𝟯𝟯𝟮
🔍想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_灣仔
⌫ #eatwithnous_西式
#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #tiramisu #carbonara #pizza #hkdaily #cheese #pala #hongkong #foodoftheday #薄餅 #美食 #相機食先 #吃貨 #打卡 #手機食先 #灣仔美食 #小店