第一次聽到泰邊爐,我就諗會唔會係有得用冬陰公做湯底上黎openrice睇下menu,點知真係有!唔係唔黎呀麻!呢度加$20可以點鴛鴦湯底,貪心既我地真係叫晒四款煮野食前可以飲啖湯試試味,喂!好正喎!泰式甜蕃茄湯底非常足料,一撈起碼有兩大粒蕃茄既料,仲有兩大舊豬骨,可以全程淆住湯底,就算中途加左幾次湯仍然非常濃郁!配肉類同菜類都一流!青咖哩湯唔太辣,但要諗諗加D咩食物入去先match! 我每次放野食落去,朋友都大叫"青咖哩同XXX唔夾架喎~"不過我又覺得唔太差啫~香噴噴椰香雞湯 諗返起,都好耐冇食椰子,呢知椰香雞湯,真係有好多椰子係入面!招牌泰陰功除左蕃茄牛湯,我就最鍾意冬陰公,因為我本身都好鍾意冬陰公。落左貝類,同大頭蝦,味道提升!美中不足係唔夠酸唔夠辣,不過在座朋友都唔係好食辣,佢地覺得口味適中!自助bar位置仲可以自己加湯底配料同點食物既醬汁~打邊爐點可以冇烤魚皮?仲有蝦片~原來餐廳有調酒師,有泰式cocktail同mocktail飲!特飲薑泰茅呢杯mocktail冇酒精,一聽到係姜同香茅做主要材料都有少少驚架,飲落去係有少少既薑味,不過就算飲左薑絲同香茅落口都好順口,好清新!左起
第一次聽到泰邊爐,我就諗會唔會係有得用冬陰公做湯底

呢度加$20可以點鴛鴦湯底,貪心既我地真係叫晒四款

煮野食前可以飲啖湯試試味,喂!好正喎!

青咖哩湯

不過我又覺得唔太差啫~

招牌泰陰功

除左蕃茄牛湯,我就最鍾意冬陰公,因為我本身都好鍾意冬陰公。
落左貝類,同大頭蝦,味道提升!

自助bar位置仲可以自己加湯底配料同點食物既醬汁~
打邊爐點可以冇烤魚皮?仲有蝦片~

特飲薑泰茅
薑泰茅

薑泰茅、芭提雅、pinkcoo pinkcoo、青頭仔

左起: 薑泰茅、芭提雅、pinkcoo pinkcoo、青頭仔

芭提雅係用Gin酒、pinkcoo pinkcoo用Vodka、青頭仔係mocktail冇酒精既~

手切牛肩肉

放左係牛牛托盆上,好得意!牛肩肉每片都好厚身,而且一份份量好足,四個人食都唔會好快搶哂。
入口好滿足,大大啖肉又好鮮美,推薦夾冬蔭公湯底同蕃茄湯底∼

仲有好多野可以任叫任食架!

是日精選菜籃

Random有三類菜,包括娃娃菜西洋菜同埋油麥菜,食咗咁多肉到最後真係好需要食返啲蔬菜,娃娃菜係一棵對切成4份,如果怕一啖食唔到或者驚失儀態,不妨搣開左一片片先放落湯煮∼

大堂有自取食材,四層高既食材櫃有27樣食材任拎

旁邊仲有甜品、咖哩、白飯、蝦片、魚皮以及生菜包既配料俾客人選擇,絕對食到飽一飽!

我地仲另外order生蝦,食泰國菜冇生蝦點叫食泰國菜呢!
生蝦
仲有泰式shooter,今晚真係不醉無歸!

泰邊爐
旺角彌敦道628號瓊華中心9樓