meow_littlecat
Level 4
2025-08-20
1K views
Follow
喺觀塘區返工嘅我地,今晚搵到一間坐得超舒服嘅泰國菜,可以放咗工同同事吹下水,簡直係打工仔放鬆心情嘅好地方 !

🥗 柚子沙律($88)
柚子肉鮮甜多汁,酸酸甜甜之中帶d d 辣,醒胃得嚟又唔會太刺激,係一個完美嘅開胃菜!

🍲 椰子雞湯(小)($138)
椰香濃郁,雞肉嫩滑,飲落去有種清得嚟又好夠味嘅感覺,好適合我地香港人嘅口味。

🍤 泰式炸蝦餅(4件)($88)
外脆內彈,蝦味濃郁,唔會太油膩,配埋特製醬汁,炸蝦餅係去泰國餐廳必點菜式之一!

🥬 泰式蒜蓉炒什菜($98)
炒得火喉十足,蒜香撲鼻,蔬菜爽口。呢道菜睇落簡單,但味道絕對唔馬虎,勁多料同有唔同嘅菜喺裏面,我覺得好有誠意,我好鍾意!

🐔 班蘭炙鳳半隻($188)
呢道菜真係驚喜,可以話係全餐飯嘅重點!炙鳳原來即係燒雞,外皮炸得金黃香脆,好似港式炸子雞咁,但咬落去肉質Juicy得嚟又有淡淡班蘭香,泰式風味與港式口感完美融合,我地兩個女仔連雞胸都清埋,可以做到雞胸唔鞋口真係好難得,推!

🥤 飲品:泰牛 & 綠牛(各$68)
泰牛沙冰香濃滑口,泰茶味突出;
綠牛則好清新,茉莉花香好特別。
兩款都係消暑佳品,配搭主菜一流。

🍮 彩虹椰汁糕(4件)($50)
色彩繽紛,口感煙韌,椰汁味香而不膩,唔甜反而更突顯椰香,係一個好有誠意嘅甜品收尾。

🪑 環境方面
餐廳裝潢簡約而不失泰式風情,我哋坐咗喺圓形梳化座,座位寬敞,燈光柔和,令人感覺放鬆。無論係朋友聚餐定情侶約會,都非常適合。

✨總結:Thai Fire唔單止係一間泰國餐廳,更係一個味覺旅程。每一道菜都見心思,價錢合理,環境舒適,絕對值得一試再試!

📍地址:觀塘王子大廈9樓

Like