2022-06-22
『菠蘿油好食到一個月入左兩次西貢』作為懶人對上一次入西貢講緊四五年前🥹今年突然想去拜訪下呢間人氣名店,結果冇令我失望,鍾意到兩次都係冒著暴雨去食⛈【🪖頭盔】好少食菠蘿油,如果有其他推介歡迎留言話俾我知🙆🏻♀️即使週末下晝排隊嘅人都唔算太多,如果12點左右去基本直入。服務就普通㗎啦,阿哥哥都幾惡下😂堂食記得要自行落單,同埋每人低消一杯飲品推介🥢菠蘿包🥢菠蘿油————————————————————◎ 菠蘿油 (HKD?)│ 4.5/5 酥脆微暖的菠蘿包,夾住超厚牛油一咬落口酥皮同牛油的香氣充盈點睛之筆係富有韌性的包身輕微的拉扯感將油香封鎖包圍,越咀嚼越上癮臨走買左兩個菠蘿包返屋企自製菠蘿油,不過始終比不上店內的美味◎ 葡撻 (HKD?)│ 3.5/5好熱好熱嘅葡撻,攤左十分鐘都依然熱到食唔到😹好多層酥皮,不過就偏硬脆的質地蛋漿都香濃的,但我地就覺得整體唔算特別◎ 奶茶(HKD?)│ 3.5/5幾有儀式感的英式奶茶,自己調配,正常的好味————————————————————♣️西貢咖啡餅店☌西貢海傍廣場2號金寶閣6-7號舖地下 ◔ 7am-9:30pm 回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗環
『菠蘿油好食到一個月入左兩次西貢』
推介🥢菠蘿包🥢菠蘿油
————————————————————
◎ 菠蘿油 (HKD?)│ 4.5/5
酥脆微暖的菠蘿包,夾住超厚牛油
一咬落口酥皮同牛油的香氣充盈
點睛之筆係富有韌性的包身
輕微的拉扯感將油香封鎖包圍,越咀嚼越上癮
◎ 葡撻 (HKD?)│ 3.5/5
好熱好熱嘅葡撻,攤左十分鐘都依然熱到食唔到😹
好多層酥皮,不過就偏硬脆的質地
蛋漿都香濃的,但我地就覺得整體唔算特別
◎ 奶茶(HKD?)│ 3.5/5
幾有儀式感的英式奶茶,自己調配,正常的好味
————————————————————
♣️西貢咖啡餅店
☌西貢海傍廣場2號金寶閣6-7號舖地下
◔ 7am-9:30pm
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗
環境:🌕🌑🌑🌑🌑
份量: 🌕🌕🌕🌑🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:HKD35p.p(no service charge)