2022-02-07 503 views
距離上一次黎Ma已經有差唔多一年喇!一直都好想再黎,但始終fine dining既定價都比較高,總唔可以當依度係飯堂既。趁住生日,就比個籍口自己黎食下好野。Lunch Set可以揀2-course、3-course或者4-course,2-course係前菜加主菜,3-course可以揀多一個前菜或者是日甜品或者是日cheeze,4-course就係兩個前菜加主菜加甜品或者cheese。我地採取中庸之道叫左兩個3-course set,一個set配cheeze另一個配甜品,咁就可以試哂啲野喇。黎得Ma當然要試下raw dishes啦,lunch既starter同main都有raw同cooked既菜式揀,當然我地都係乜都試下咁啦!先黎既頭盤係Beetroot ravioli, feta cheeze and fresh herb sauce (紅菜頭意大利雲吞配純素菲達芝士和新鮮香草醬),超薄切既紅菜頭用左黎做雲吞皮,包住香濃既feta cheeze,新鮮香草掩蓋左我平時唔多鐘意果陣紅菜頭味,配合得好好。啲plating一如既往既出色,同藝術品一樣,完全係視覺同味覺既享受。另一個頭盤係P

我地採取中庸之道叫左兩個3-course set,一個set配cheeze另一個配甜品,咁就可以試哂啲野喇。黎得Ma當然要試下raw dishes啦,lunch既starter同main都有rawcooked既菜式揀,當然我地都係乜都試下咁啦!

先黎既頭盤係Beetroot ravioli, feta cheeze and fresh herb sauce (紅菜頭意大利雲吞配純素菲達芝士和新鮮香草醬),超薄切既紅菜頭用左黎做雲吞皮,包住香濃既feta cheeze新鮮香草掩蓋左我平時唔多鐘意果陣紅菜頭味,配合得好好。啲plating一如既往既出色,同藝術品一樣,完全係視覺同味覺既享受。

另一個頭盤係Pizza, almond and cauliflower crust, pesto, sundried tomato confit, rocket, cheeze sauce (薄餅,杏仁及椰菜花批底、香蒜及乾蕃茄醬、火箭䒩和芝士醬),依款係全raw既。有別於之前食過既raw pizza會用全果仁做批底,依個係用打碎左既杏仁椰菜花做批底,食落冇咁滯。面頭鋪左多款蔬果,仲有啲好靚既食用花,色香味俱全。

主菜Portobello burger, cashew truffle sauce (大啡菇漢堡配腰果松露醬)都係全raw既,個大啡菇唔係用黎扮patty,而係用左黎replace麵包。中間夾住塊自家製vegan patty,厚實得黎唔會一切就散開,味道方面雖然話係raw,但一啲都唔覺得佢好生,未試過raw food既話可以先試依個burger,比較易接受。成個burger都幾厚,所以都係分開逐層食比較合適。

接住另一個main係今餐既亮點,Preserved lemon risotto, roasted green asparagus (醃檸檬意大利飯配烤露荀)真係超好食呀!飯既texture做得恰到好處,唔會太稔又唔會太硬,保留到一粒粒飯既形狀但又夠濕潤。味道都好濃,有一陣鹹香味。上面果幾條烤露荀更加係畫龍點睛,加左孜然粉去烤,香氣撲鼻,真係超正。

午餐既尾聲以甜品同cheeze作結。Daily dessertCoconut cheezecake (椰子純素芝士蛋糕),份量比想像中細好多,加依個course要$38,依個份量相對唔多抵,可能另外單點一個甜品更好。份量雖少,但味道都唔錯,個cheezecake非常滑溜,唔會太凍或者太冰。

今日既Daily cheezeSans-Goat (仿羊奶純素芝士),有一陣濃濃既鹹香,食落仲有少少似腸仔,同香草都幾夾,不過我就鐘意食配黑椒既Sans-Goat多啲,個口感好好多。Ma喺K11 Musea開左間純素芝士專賣店,下次去買一條黑椒Sans-Goat自私食先得!

總括今餐都十分滿意,不論係食物定服務都係一種享受。餐廳空間闊落,坐得夠舒服,有大大既玻璃窗可以感受到午間既陽光,就算喺中環依個石屎森林入面都有種舒坦既感覺,作為一個偶爾獎勵自己既地方都唔錯呀。