2024-05-10
【深水埗區】【佳芳廚房】第一次同同事遇星哥單獨外闖工作,而佢係知我係一個 foodie,所以將個餐廳選擇權交咗畀我。我為咗隆重其事,特登走去搵有冇人介紹過啲好嘢,就被我搵到呢間口碑唔錯嘅餐廳。我哋先試吓 $32 嘅「健康小米粽」,望落幾靚,食落都幾好食,唔錯。最好彩係試到「乾隆皇帝粥」,即係 $38 嘅「御五品粥」,因為佢哋都只係逢星期五、六供應,其他時間係冇嘅。而呢碗聽老闆娘講係宮廷配方,係有位御廚一代傳一代咁傳咗落嚟。以蠔豉、皮蛋、鹹蛋、梅頭肉,用 13 道工序花四個鐘用心煮成,難怪唔係日日有。食落的確好正,粥底綿滑,鹹香豐盈,口感多變,係値得一試嘅。之後試 $35 嘅「雙拼蘿蔔糕芋頭糕」,食落就知係足料嘢,問返先知原來每一底都比市面其他同樣食物落重一至兩倍料,難怪。之後試 $55 嘅「招牌南乳豬手」,南乳味濃,豬手夠腍,正呀。跟住老闆娘推介 $68 嘅「薑汁天麻川芎白芷魚頭燉湯」,話賣剩一碗,咁我梗係試埋。一開蓋已經勁大陣藥材味,非常足料,飲落亦都好做到驅寒效果,冇介紹錯。咁樣食法先 $228 真係幾難得,最重要嘅係我哋冇叫嘢飲,亦都冇飲水,但係完全唔覺得口渴呀。。。(地址:深水
(地址:深水埗汝州街257號地舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #深水埗 #佳芳廚房 #乾隆皇帝粥 #御五品粥 #健康小米粽 #蘿蔔糕 #芋頭糕 #招牌南乳豬手 #薑汁天麻川芎白芷魚頭燉湯 #1am1382 #1ambackup