【東區】【呂錦記手撕雞專門店】之前喺 1am1004 已經寫過呢間喺西灣河太安樓呢個「掃街」勝地附近嘅一間手撕雞店「呂錦記手撕雞專門店」。今次因為朋友話想再食,我又唔介意再食一次嘅,咁就再食啦。去到佢哋舖面依然企理,冇見一排冇差到。上次講到我同朋友食咗「西域孜然手撕雞」同「蟲草花水晶雞」,前者有啲辣但香到令朋友留吓深刻印象。不過我份人就唔太中意翻炒咁試嘢,試埋一樣嘅嘢好似寫少咗嘢畀讀者咁,係有罪惡感嘅,因此今次要唔同嘅嘢。水晶雞方面,今次試 $88 嘅半隻「天府香辣水晶雞」,佢 menu 有兩隻辣椒喺度,仲勁過上次嗰款。點知一食落去又出奇地惹味,辣起上嚟好香,唔會得鋪死辣攪到冇晒雞味嗰隻,我喺食到香辣味同時都食到好濃香嘅雞味。手撕雞方面我就試 $68 半隻嘅「鹹香去皮手撕雞」,應該就係佢哋嘅原味手撕雞喇,仲去咗雞皮,啱晒想食得健康啲嘅朋友。側邊放埋農作物,成件事變得好清新,有啲似西式嘅雞肉沙律咁。今次成餐飯,我哋食得好爽呢。。。(地址:西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖)@lvguodong668#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong

(地址:西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖)

@lvguodong668

#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #thatfoodiething #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am東區 #筲箕灣 #西灣河 #呂錦記手撕雞專門店 #呂錦記 #手撕雞 #食物 #天府香辣水晶雞 #鹹香去皮手撕雞 #1am1090 #1ambackup
2023-07-15
TakeAway