2022-10-15
來自日本東京嘅「神山」麵屋位於尖沙咀。鋪頭來頭好大,擁有「東京no.1沾汁麵」稱號嘅「神山」,同埋於05年被日本TBS電視台票選為拉麵四天王之一。而貴為香港過江龍,麵屋更加為香港分店推出香港限定麵條-坑紋麵。最近麵屋推出推出限定重量級2人份「火山極盛豚肉沾十麵」,名物「豚角燒」份量比一般拉麵多10倍,希望為食客帶來視覺及味覺雙重驚喜。另外,除左尖沙咀分店係新開之外,餐廳更係旺角再開多一間分店,可見拉麵店既人氣都幾高。神山豚角沾汁麵 $88睇到資料,沾汁湯底選用豚骨,日本魚介同秘製醬油來調味。加上用自家製坑紋面 令沾汁更易掛到麵條上。豚肉用上梅花肉加上秘製醬油熬製而成,用上180度高溫再烤煮所以見到豚肉邊位有炙燒感覺,食落相當香口,味道唔錯。 但係我地食果舊就太乾身,食落肉質太硬。內附一顆流心的鹵蛋,內裹真係流心,係少有既高質流心蛋。而湯底幾濃郁而且不油膩 仲有豚肉粒在內,非常有誠意。神豚燒叉燒沾汁麵 $88麵底同樣為坑紋麵, 同樣附上沾汁, 同樣附上一顆流心的鹵蛋, 叉燒厚切, 肥油層比例較多, 表面烤炙至焦香微脆,但口感比較靭,或者係燒過左時間導致肉食落比較難咀嚼。總括而言 整個用餐
神山豚角沾汁麵 $88
神豚燒叉燒沾汁麵 $88
總括而言 整個用餐體驗係非常唔錯。 不過就麵底分量比較少,建議店舖可以比客人選擇麵底的份量。另外叉燒食落比較靭需要時間去咀嚼, 有少少失望唔係入口即化或者是較為淋身既叉燒。而且豚肉燒至乾身,食落有點硬 但係麵屋既沾汗真係好正, 有機會再試,希望下次可以食到回復水準既叉燒同燒肉😍
📌神山 Kanzan Menya (北京道 Peking Road) @menyamusashi_hk
九龍尖沙咀北京道12號及漢口道17號新聲大廈地下A&K及B號鋪
🚇港鐵尖沙咀/尖東站 L5 出口, 步行約1分鐘
等候時間🕰 0 mins