rachelwong28
rachelwong28
Level 4
2025-09-24
Follow
最近唔知邊個同我講有間可以飽覽維港夜景嘅邊爐店-23樓高空+落地玻璃望過去,個景真心不得了,如果個晚維港有煙花,應該都會望到好清楚🎆

呢度主打潮汕火鍋,咁就一人一鍋嘅,CP值都幾高,同埋呢度空間感都ok,加埋個海景,我覺得encore-able👍

/潮汕滷水湯$32/
如果食得辣,可以叫佢地辣嘅版本。落左勁量嘅香料藥材,係好濃郁,唔死鹹(更加唔係一般個啲滷完我覺得都係無咩味嘅個種)👍👍叫呢個記得記得要叫埋芋頭🍠

/百香果酸湯$32/
Suppose呢個湯底係會帶酸同微辣,我就覺得無乜,反而係有浸citrusy嘅果香🍋,然後尾調有少許飲左梳打水嘅氣泡感🫧果香配牛肉,唔洗講都知件事係夾嘅~

/手切潮汕五花趾$108/
呢個同賣相同子宮就少許相似,係來自「牛後腿內側肌腱」,佢肉筋交錯,口感好爽脆,係今次邊爐體驗嘅首選必食🐮

/手切潮汕匙仁$98/
呢個係「位於牛肩胛骨上面托住嘅一塊嫩肉嘅中心部分」。佢油脂比較少,所以唔好淥咁耐呀🥩

/汕頭獅頭鵝肝$78/
一份有4片,我係第一次打邊爐食鵝肝嘅 -對我來講賣相好似幾ok呀,粉粉嫩嫩嘅顏色🦢淥完出來,口感又滑又嫩加好輕微好輕微嘅韌度

/大甲芋頭$32/
呢個係店員自己係度食完嘅私心推介,但又真係無介紹錯wor,超糯,0渣,口感超超超好,會令你食過一次,以後打邊爐都會叫芋頭嘅程度❤️佢同滷水湯底係絕配,滷水嘅鹹,吊曬芋頭本身嘅味出來🍠

/手打蝦滑$58/
今次就唔洗自己搞,佢已經幫你分左做4粒,味道唔錯,可encore🦐

/日本麻吉燒$38/
一份有4粒,彈牙嘅魚蛋外皮,包住QQ糯糯,仲拉到少許絲嘅mochi~真心不的了,個肚有quota我原本係想叫多份嘅🌟🌟

/響鈴$38/
呢個價錢有6條,有無搞錯,剩係價錢已經贏左🏅呢個係浸耐少少,啲邊邊位置都係偏脆少少嘅texture。But again,響鈴今時今日已經係邊爐必備,唔係唔食呀嘛?🔥

/鴨屎香手打檸檬茶$29/
手打檸檬茶一共三款,我就無咩興趣,大家自己慢慢試🍋

/冷泡茶$29/
飽到飲唔曬可以扭翻埋一路行一路飲😂🥤

*醬料+小食=$20/人
記得試醬料區嘅沙茶醬,味道同出邊個啲唔同,無咁鹹,主要係香。個醃菜嘅小食意外高質,爽口但唔介口,酸酸地,解左邊爐嘅膩。
Like
Ratings