kellylamws
kellylamws
Level 4
2025-09-18
Follow
今日去咗啟德Airside入面一間叫「湊湊‧甄選」嘅餐廳食台式火鍋晚餐,餐廳嘅環境寬敞,座位之間嘅空間感好大,每枱嘅私隱度好高,而且仲好貼心咁提供咗火鍋圍巾防止火鍋湯汁濺上身。最近推出咗和風海鮮祭,用經典嘅日式火鍋湯底會北海道直送嘅小青龍或象拔蚌,另外仲有多款中秋節套餐,適合一家人團聚做節。

🍊 北海道小青龍蝦
餐廳嘅海鮮即叫即劏,龍蝦斬件後上枱仲會郁,食材非常新鮮,生嘅時候龍蝦肉晶瑩剔透,煮熟之後肉質結實彈牙,龍蝦膏豐盈甘香,整體味道鮮甜

🍊 清酒昆布鰹魚湯鍋
充滿日式風味嘅火鍋湯底,昆布鰹魚湯嘅味道非常清甜,加上日本清酒嘅甘甜,好適合用嚟煮海鮮,煮熟北海道龍蝦之後嘅湯底充滿鮮味,另外仲有木魚絲同額外嘅清酒,火鍋中途覺得唔夠味可以再加

🍊 頂級美國牛板腱
一份牛板腱嘅份量都好多,牛肉嘅油脂部份好少,食落去肉質結實而且牛味濃郁

🍊 企鵝丸
企鵝丸嘅造型非常可愛,企鵝嘅前面係白色墨魚丸,後面係黑色墨魚丸,企鵝造型做得好細緻,食落去墨魚嘅味道亦都好濃郁,而且口感彈牙

🍊 手打蝦滑
手打蝦滑絕對係必嗌嘅食物之一,入面有九成係蝦肉,近睇會見到一隻隻嘅蝦,食落去整體口感非常軟滑,而蝦滑入面嘅蝦隻肉質就好彈牙,食得出係新鮮手打嘅蝦滑,而唔係坊間預先製成一整件都爽口彈牙嘅蝦滑

🍊 沙白
沙白嘅味道鮮甜,咬落去無沙石,同昆布湯嘅味道好夾

🍊 萵筍
萵筍切成條狀,滾熟之後仍然爽口,味道清甜,而且吸收咗湯底嘅精華

🍊 飲品
我哋嗌咗大紅袍奶茶同茉莉綠茶,大紅袍奶茶嘅紅茶底特別香濃,紅茶嘅比例較鮮奶重,加入鮮奶之後口感好順滑;茉莉綠茶味道清新,淡淡地適合配打邊爐

🍊 甜品
餐廳贈送咗菠蘿乳酸沙冰同紅豆豆奶布甸,沙冰嘅味道帶有菠蘿嘅酸同乳酸飲料嘅甜,可以中和打邊爐嘅油膩感;豆奶布甸嘅豆味香濃,加入少量紅豆,整體味道清淡又唔會好甜;自助區有時令水果,今日嘅西瓜同哈密瓜都好清甜

📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 6樓L603號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊