2023-03-10
星期日去了元朗yoho mall的TERA 寺吃下午茶,空間不算很大,幸好等候的人也不算多,繁忙時間限時六十分鐘,沒有人等位可以繼續坐。餐廳走簡約日本風,仿榻榻米座位同偽和風紙門的牆壁。雖然桌子有點細,但座位之間不算太迫,整個用餐時間都很舒適,店員態度禮貌,上菜也很快。明太子蟹肉意粉 $138(明太子•蟹肉•蟹子 •大葉)~我主要係想食梳乎厘班戟,但原來朋友未食午餐,所以我地叫多左個意粉。味道不錯,明太子忌廉汁不多不少,每條意粉都已經有汁,口感彈牙,而且好多蟹肉,同蟹子,有紫菜同伴碟增添和風感覺。宇治抹茶疏乎厘班戟 $138 👍👍👍(蕨餅 •白玉•紅豆蓉 •宇治抹茶忌廉)~梳乎厘班戟一共有三塊,即叫即整,外香內軟,蛋味很濃,鋪面有啲宇治抹茶忌廉,微甜不膩,另外仲配有好sweet 嘅紅豆蓉,軟糯白玉兩粒,同埋以為係蕨餅,實際食落係好好食嘅抹茶生朱古力,入口即溶,先甘後甜。Cappuccino $42Latte $40~咖啡雖然冇特別的拉花,但味道唔錯,奶泡綿密,不是很甜,size同價錢合理。
明太子蟹肉意粉 $138
(明太子•蟹肉•蟹子 •大葉)
宇治抹茶疏乎厘班戟 $138 👍👍👍
(蕨餅 •白玉•紅豆蓉 •宇治抹茶忌廉)
Cappuccino $42
Latte $40