2021-09-20
【元朗有質素茶居🫖8號茶居】朋友的BB👶🏻滿月,去探佢地之前一班FD醫飽個肚先~! 附近朗屏8號個邊開左好多正野,朋友介紹我地可以試下哩間茶居。佢形容好食得黎價錢大眾化,食物有創意又有水準🤭🫖☕️茶葉可以自己選擇口味,一檯一壺📍瀑布流沙西多士 🥪一切開爆汁漏出來,好澎湃!流沙香甜順滑,配埋西多士金黃香脆嘅外皮,味道好夾🤟🏻📍雪山叉燒包🗻酥脆雪山面做得好鬆脆。甜餐包結實,叉燒餡既叉燒超多!📍花雕蟲草棉花雞有蟲草花同酒香,食落花雕味好重,塊魚肚索晒雞同花雕嘅精華,好鬼惹味👏🏻📍青咖喱雞粒咸水角鹹水角炸得出色,皮薄外脆內軟,青咖喱餡比較辣,胡椒味很重,口味唔係我杯茶。📍溫室青瓜叉燒腸腸粉厚薄均勻,滑度尚可。叉燒餡極多,創新地加了青瓜🥒又幾好食~好清新味道有驚喜😍📍豉汁黃鱔竹筒飯個竹筒保溫存熱一流,上碟擺左一排先開始食,個飯竟然仲出緊煙。黃鱔全去骨嫩滑啖啖肉,蒸飯香而乾身,係好食嘅靚米~ 不過下次可以少豉汁 (豉汁有d鹹) 8號茶居📭 元朗宏業南街22號虹方地下3B號舖☎️ 25600700
🫖☕️茶葉可以自己選擇口味,一檯一壺
📍瀑布流沙西多士 🥪
📍雪山叉燒包🗻
酥脆雪山面做得好鬆脆。甜餐包結實,叉燒餡既叉燒超多!
📍花雕蟲草棉花雞
📍青咖喱雞粒咸水角