疫情期間你以為無得出國旅行?乜你唔記得香港仲有元朗國咩?行政區內有個「國」你都咪話唔巴閉😤。見好多foodie 食蟹籽冷麵,一於聞名不如見面,睇下係咪真係咁足料咁多蟹籽先。呢度嘅🌶辣度都係特色之一,分別有爆爆爆/爆/大/中/小/蚊仔辣🦟/唔辣,任君選擇。自問食得辣嘅真係可以黎挑戰下,我呢d小廢廢(平時食譚仔五小辣)都係適合最小嘅辣度🙈。🌖爆茜蟹籽冷麵(蚊仔辣) $40店家真係落蟹籽芫茜毫不手軟,每一條冷麵都依附住粒粒蟹籽。蚊仔辣幾適合我,辣度未重到要飲野,但一入口就有感,仲好想一口接一口🤤。🌖賽螃蟹杯麵(蚊仔辣) $30賽螃蟹杯麵雖然都係叫蚊仔辣,但係因為蛋🥚、粟米🌽、蟹柳🦀、紫菜同埋裝飾用西蘭花🥦,辣度亦減左一半,多款配料加埋唔少得嘅蟹籽,口感非常豐富。🌖袋裝撈麵(小辣)$15/3包 $18/4包雖然我係食辣小廢廢,但我又唔甘心係蚊仔辣度止步,即管搵最細包嘅袋裝冷麵黎挑戰小辣啦❗️一開始唔算辣,但吞完就開始有灼熱感,仲開始出埋汗,一定要飲住野黎食。事實証明揀袋裝撈麵黎試辣係明智嘅決定,如果要食一盒小辣嘅話我真係未必頂得順🤭🤭。🌗鹵水雞翼尖🐥 $12唔食得辣嘅朋友仲有鹵水雞翼尖揀,鹵水唔
🌖爆茜蟹籽冷麵(蚊仔辣) $40
🌖賽螃蟹杯麵(蚊仔辣) $30
🌖袋裝撈麵(小辣)$15/3包 $18/4包

🌗鹵水雞翼尖🐥 $12
唔食得辣嘅朋友仲有鹵水雞翼尖揀,鹵水唔會太鹹,鹵嘅時間都控制得唔錯,唔會鹵到雞翼尖甩皮甩骨。

另外仲買左爆辣生蒜油($25),辣🌶同蒜🧄都有齊,咁就自製蒜泥白肉都無難度啦😝。食得辣嘅仲可以試下爆辣哥斯拉雞翼😮😮😮,睇下會唔會辣到噴火🔥😏。
2021-05-22
TakeAway
$62 (Tea)