2020-02-08
「若你喜歡怪人,其實我很美。」每日不停為口罩疲於奔命,搞到個個香港人都大叫救命。既然排隊排唔到,唯有食餐好啦,唔經唔覺行到去灣仔呢間經典法式Café「Odelice!」。餐廳裝潢帶有藝術風彩,環境幾有氣氛,令你輕輕鬆鬆暫時忘記對疫情既恐慌。以性價比黎講,黎呢到整返個Brunch絕對係明智之選!👇📌Australian Steak Benedict - $135▪ Beef Tenderloin ▪ Slow Cooked Eggs▪ Hollandaise Sauce▪ Brioche Toasts▫ 每次食Brunch我都必點Egg Benedit絕對係作為一個蛋控既基本渴求。而呢個「澳洲牛脊肉班尼迪蛋」亦無令我失望,首先牛里脊入口食到啖啖牛香味,口感軟腍唔會太多筋。而溫泉蛋經慢煮過後,質感做到岩岩好,唔會過熟,切開仲係流心狀態,蛋香十足。加埋布里歐修多士做底,口感相當豐富。📌O Classic Burger - $140▪ Australian Beef Patty ▪ Emmental Cheese▪ Red Onion ▪ Lettuce & Tomato▪
以性價比黎講,黎呢到整返個Brunch絕對係明智之選!👇
▪ Beef Tenderloin
▪ Emmental Cheese
▪ Red Onion
▪ Lettuce & Tomato
▪ Mustard Mayo Brioche Bun
▫ 一份牛肉漢堡好唔好食首先就要講求牛肉質感,好似呢個「經典澳洲牛肉漢堡」。
成個burger賣相夠厚身,淨係塊牛肉都成200g有多。配搭埃文達芝士、芥辣蛋黃醬、生菜、番茄、紅洋蔥、
酸瓜砌成一份結實得黎層次豐富既經典漢堡,牛肉食落肉汁爆棚,連埋炸到脆身既薯條,啖啖都咁滋味!
▪ Chocolate Fondant & Vanilla Ice-cream - $88
▫ 最後試埋甜品「經典朱古力心太軟配雲呢拿雪糕」,即叫即焗,真係岩岩好15分鐘就已經出爐。
時間岩岩好,所以切開裡面既朱古力好似瀑布咁流出黎,整體甜得黎唔會好"漏",幾好食。