2019-07-27
水果之中,「榴槤」最有性格,鍾意佢嘅人一定愛死佢,唔鍾意嘅人天生就接受唔到,香港人最幸福,果皇都可以隨手可得,加埋而家有真空保鮮,一年四季都可以品嚐靚榴槤,仲越食越花巧添。6、7月又係果皇季節,成日心思思想食,今天唔覺意俾我八到間喺佐敦嘅老樹,貓山王榴槤,按重量分大中細碼,將榴槤最佳食用嘅時刻,原隻真空包裝,對於我哋啲榴槤粉絲,次次當生日蛋糕咁劈開,食得開心又有保證。唔想原個咁大隻,可以揀呢款簡易包裝,透明展視更加係望得到嘅誘惑🤣🤣🤣老樹鋪面呈長方形,除了榴槤之外,餅櫃裏邊仲有多款榴槤系列甜品,以為要外賣回家,原來店舖樓上是有座位提供的。 榴槤造型其實係椰子慕絲,🥥椰味香濃,忌廉打得好輕身滑溜 ,餅底一層薄薄的榴槤蓉,比例唔算太多 ,吃落隱隠散發看著榴槤香,主題還是椰子嘅味道,好味又具心思👍👍👍原味榴槤瑞士卷,軟綿綿的忌廉又香又濃,仲有新鮮榴槤肉夾心,實在太正啦。食飽才看見,「老樹」原來仲有意粉、咖啡、等輕食提供,眼中只有榴槤的我,看不到樓上雅座,看不到其他美食🍽,所以說「老樹」飄香🌳原來別有洞天🤩🤩🤩