2020-02-25
時代不斷進步,回憶隨住科技既演變,可能逐漸變得模糊。兒時果份童真、感情都變得不再重要,唯獨味道你係會記得清清楚楚。對越南菜黎講,人氣係香港絕對係持續高企,而市面上既越南菜餐廳亦主要港式南越口味。要食得夠尖,當然咩都要試一試啦,咁大個仔都係第一次試北越菜,呢種菜式主要講求清而不淡,鮮而不濃,對食材既原味道一絲不苟。所以今次灣仔呢間「DK1885」令我大開眼界,對亞洲飲食文化既認識增進不少!👇📌香草野菜燒牛柳沙律 - $88👉泰式沙律食得多,你都厭啦,不如整返個北越式既沙律。見到外面包住哂厚厚既牛柳,真係口水都流埋,每一塊都燒得色澤均勻。而牛柳食落有咬口之餘,唔會太過生,有血水果種,入口軟腍相當彈滑。撈埋沙律菜一齊食,口感清爽又唔單調,開胃菜黎講呢個食得過。📌香辣香茅爆炒雞腎 - $68👉今朝有酒今朝醉,咁都要有野送酒先得既,香辣脆口野就最岩啦。呢個炒雞腎用左大量香茅炒過,所以每粒雞腎都非常香辣惹味,口感爽脆。真係同普通既越南菜好唔同,幾有驚喜。📌香辣香葉炒藍貝 - $168👉藍青口就食得多,藍貝都係第一次試,佢既SIZE相對細隻d,但份量就比到足。而藍貝主要來自法國,細貝殼黎講,又食到啖
📌香草野菜燒牛柳沙律 - $88
📌香辣香茅爆炒雞腎 - $68
📌香辣香葉炒藍貝 - $168
而藍貝主要來自法國,細貝殼黎講,又食到啖啖肉,唔錯。而大廚加左魚露、香茅、辣椒一齊炒到入哂味,
但同時亦食到藍貝既鮮甜味,值得一試!
📌海防蟹肉湯金邊粉 - $108
👉要大讚既係佢地既金邊粉同係香港食開既完全唔同,餐廳以人手自家製。唔怪得每條做到粗身厚實,咬落有趙口,煙韌幼滑。
而湯頭用大量蝦蟹熬煮而成,所以味道非常濃郁,一撈個面就見到好多蟹肉,香口得黎份量比足,抵讚;
而另一邊就撈到越式油炸鬼、魚餅、豆卜,食落脆脆地,吸收埋湯底,口感好鬆化,真係有別一番既風味!