蝗蟲同學
Level 4
2010-07-18
Follow
17-7-2010

印象中呢度的海南雞幾好食 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1937075), 所以一直唔抗拒, 不過呢日試了「車仔麵」新 line, 就不得不俾個喊佢 -- 不論食物質素還是阿姐的態度

喺 counter 一邊睇食乜, 阿姐就一邊不斷問我「要咩麵呀」, 但當我開始講「五香金錢肚...」時, 佢又大大聲打斷我「你要咩麵呀!?」 咁要油麵吧, 餸就唔該要金錢肚同「齋」啦, 佢又一臉不耐煩「酸齋吓嘩!?」 雖說呢度都係車仔麵店啫, 不過過門都係客, 其實唔使咁惡又咁寸的.

油麵: 硬度 ok, 不過有陣生油味 , 配上淡出個鳥來的「清雞湯底」, 生油味更「突出」, 真係

五香金錢肚: 夠索汁, 但 d 汁一味鹹, 零花椒八角味, 似豉油 + MSG 味多 d; 牛肚本身亦太有咬口, 好韌喎.

酸齋: 呢個就不論賣相及味道都似足「隔夜油炸鬼」, ie 凍冰冰的, 食落韌韌的又帶點油膩, 連酸汁都係「得個酸字」的酸, 都幾 xyz.

丟低 $21, 食物已經唔掂, 仲要受阿姐氣, 真係 mung 到拍晒檯 , 也無謂再來自討沒趣吧. 以後還是淨到舊店買海南雞算了.
(生)油麵配淡出個鳥來的湯底
(生)油麵配淡出個鳥來的湯底