到訪灣仔藍屋後,便去週邊逛一逛,利東街出口向胡忠大廈方向行又得,再向前走到街口,藍屋,橙屋及黃屋就在右手邊,香港故事館免費參觀,穿過故事館又去了附近的歷史意義的景點。穿插了每幢部分均已活化為住宅或餐廳。呢趟旅程係時候透透了,歷史既遊行突然想吃一點中或食物,呢個鐘數想起了點心。走走走...差不多到了摩理臣山道附近就見到【一哥點故】。腦海中想起了元朗的【一哥點心】。一問之下原來真係有關係既。今時今日食點心唔一定要去酒樓,新派點心都幾流行,【一哥點故】出名點心精緻,更會不定時推出創意點心,外觀吸引,味道可口,聽員工話灣仔限定點心都新增五六款。可以一試。如果愛吃煎炸野就必定會喜歡家鄉咸水角及春風得意腸,款款點心新鮮製造,叫我地慢慢揀。呢度不設加一服務收費,只收茶錢每位4元。我地揀完就飲啖茶望下四週,店舖都係走新派路線一洗傳統風格,佈置簡潔,光猛闊落環境舒適,有卡位整體都不會有壓迫感。🔹一哥點拼 $55果然菜肴令人感動,因為黎到既時候覺得點心非常細心製做。最容易感受真功夫就是尤最基本做起,所以睇個籠💕黑松露鮮蝦餃,一試難忘,餃皮超薄,晶瑩剔透,蝦餃功夫到家用料十分新鮮,配上陣陣松露香,味道吸引。

腦海中想起了元朗的【一哥點心】。一問之下原來真係有關係既。

🔹一哥點拼 $55
一哥點拼

入面仲有XO醬菜苗餃、潮洲粉果、懷舊燒賣、蜜汁叉燒包、健康燕麥糕

💕XO醬菜苗餃同💕潮洲粉果:
餃皮相對煙韌,餡料食落同樣爽口,菜苗餃配埋自家製嘅 XO醬幾特別,大大粒,味道都非常夾。剛好帶出苗餃香氣。而潮洲粉果正常,有以沙葛、花生、冬菇為主。

💕懷舊燒賣係下面再提及一下
💕蜜汁叉燒包:點心時間很多人都喜歡這個蜜汁叉燒包,而我都唔例外,蜜汁叉燒包是廣東具代表性的點心之一,以切成小塊的叉燒,加入蚝油等調味成為餡料最重要既一環,真心那甜滋滋的內餡配試軟綿綿既包身,好好食。
一哥點拼

💕健康燕麥糕:呢個真係估佢唔到係咁既味,唔係唔好食,係太健康了吧,默為冇咩味,食落口感鬆軟又夠彈性既,但又唔似馬拉糕又唔似白糖糕,我都唔係咁識形容到,哈哈!素食、養生!好似係是一道營養又健康的 點心似的。
🔹原籠章魚餅蒸飯 $42
用傳統蒸籠上,蒸籠先放上荷葉墊底,面頭放上章魚餅,中間粒粒飯香,原籠章魚餅,大過手掌,整體份量十足,夠晒兩人享用。可能3-4人食用都可以喔。
原籠章魚餅蒸飯

章魚味幾濃,保留章魚原味再加點豉油,一絕。吃原籠蒸飯必要淋上的就是甜豉油。如果沒有甜豉油,蒸飯好像也會失色一點。

🔹紫薯流汁煎堆仔 $35
紫薯流汁煎堆仔有別一般煎堆,因為紫薯煎堆除了厚度非常足夠之外,外層也有很多一顆超脆的東西,吃起來口感挺多樣化的!而且紫薯味道也蠻濃烈的!不錯不錯~
紫薯流汁煎堆仔

一切開紫薯外皮,一股濃烈的奶黃香氣馬上撲出來了!配上熱呼呼的超濃奶黃內餡!天啊,怎麼這麼好吃的!奶黃的甜度也控制得非常合適,整體甜度適中,不會太膩。但食兩粒的話就多左少少啦。一粒剛好滿足。

🔹椰香黃金糕 $19
在廣東的早茶里,黃金糕是挺受歡迎的一款點心,可以煎著吃,也可以蒸著吃。但【一哥點心】的黃金糕我就認為一般了。
椰香黃金糕

黃金糕切片有魚翅絲狀,整塊糕呈金黃色,看圖睇夠厚度,但咬落去口感柔韌,但韌多過柔,雖然椰香味都足夠。但口感就失望了一點。
椰香黃金糕

🔹懷舊燒賣皇 (4件) $28
 掃街小食,燒賣必入頭三甲!,但相對飲茶燒賣皇都係三甲之一,黎到面前都係大大粒,顏色美美,燒賣皮好薄,食落口豬肉比例剛剛好,同埋口感會令你覺得材料都好飽滿,蟹籽係面頭,蝦肉豬肉爽口。唔需要加豉油加辣油就已經好惹味。值得一試!
懷舊燒賣皇 (4件)

🔹豉汁排骨陳村粉 $32
成日都覺得方圓三百里都無得賣陳村粉,今次見到我同我朋友都話好耐冇食了,不如就試下啦。因為呢一個都算係又一惹味既蒸品。
豉汁排骨陳村粉

用豉汁蒸南瓜配粉皮真不錯!排骨油脂均勻,陳村粉薄、爽、滑、軟,吃過後定會回味無窮。整體配上豉汁調味,往往是令人喜愛的菜式帶出香濃的味道,未食過既可以一試呀~
豉汁排骨陳村粉

最後讚好及打卡都會再送你一個小甜品。但味道同賣相就有待改善啦。

香港人都係比較隨心的!行到邊食到邊,遇上喜歡便可以入去一試,今次行完咁多路,【一哥點故】既點心慢慢食,食完心情確實滿足又放鬆。
一哥點拼

可能就係港島區某時候帶來既優閒。明天自有明天的憂慮,還到糾結的事情不妨先來吃一頓豐足的下午餐,讓腦袋放空一下,增加能量再處理吧﹗
Type of Meal
Tea
紫薯流汁煎堆仔
懷舊燒賣皇 (4件)
  • 懷舊燒賣皇
  • 蜜汁叉燒包