2020-05-12
「中環慢活之茶🍵味👅人生」~~~在車水馬龍🏃🏻人來人往的中環 搵一個安安靜靜食午餐嘅地方真係好難 成日食飯都要排隊 同人迫 就好似返工要chur 食飯都要chur咁 係呢個Blue Monday 小Q就同同事搵到係雲咸街嘅呢間茶室 望落雖然頗多人 不過裝修淡雅 感覺脫俗清幽 令人心情舒暢 所以就揀左佢黎做午餐🍵~~~佢地有幾種午市套餐 我地就選擇左Set C茶漬飯套餐🍚裡面有茶漬飯 是日配菜兩款 是日甜品 同是日手沖茶😄我地仲額外加點一個抹茶紅豆銅鑼燒😋~~~由於泡茶比較需要心思 等候時間會比快餐長大家需要耐心等候 唔好expect係order台式手搖茶飲咁嘅速度~~~等待一段時間後 食物同茶飲終於送到 食物嘅味道令我地嘅等待都變得值得🥰高菜櫻花蝦 蝦香菜脆 味道口感都很出色 雞絲牛蒡茶漬飯就茶味更濃 令人一試難忘~~~配菜推薦厚燒玉子🥚和麻醬菠菜 前者厚、甜、嫩、滑 後者凍冰冰 而且很香芝麻味 各有千秋 主菜配菜出色之餘 甜品也是沒有令人失望 芝麻味的mochi 軟糯得來不粘牙 中間的芝麻餡亦不會太甜 味道適中 而抹茶銅鑼燒更是暫時吃過最美味的抹茶紅豆銅鑼燒 抹茶忌幼滑無比 粒粒紅豆
~~~
配菜推薦厚燒玉子🥚和麻醬菠菜 前者厚、甜、嫩、滑 後者凍冰冰 而且很香芝麻味 各有千秋 主菜配菜出色之餘 甜品也是沒有令人失望 芝麻味的mochi 軟糯得來不粘牙 中間的芝麻餡亦不會太甜 味道適中 而抹茶銅鑼燒更是暫時吃過最美味的抹茶紅豆銅鑼燒 抹茶忌幼滑無比 粒粒紅豆亦飽滿香甜😋
~~~
茶飲方面 我地order左冷泡四季春烏龍同正山小種紅茶 四季春茶濃而不苦澀 聞落帶怡人清香 非常解膩 同抹茶紅豆銅鑼燒好夾 而正山小種紅茶則色澤烏潤 帶獨特嘅松煙香 飲落提神醒腦 正好為下午嘅忙碌工作提一提勁😌
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
餐廳:汴京茶寮 (中環)
地址:中環雲咸街36-38號雲慶樓地舖