2021-05-30
滷友記一直都係荃灣人嘅愛店,近日得知佢地衝出左新界黎到銅鑼灣開分店,作為Fans嘅我一定要試下啦!🤩🤩🤩🍜招牌大滷麵 $54平時食開佢嘅滷水湯,今次決定試試佢地個麻辣,睇下咩料先。湯底嘅麻辣香味好夠,麻味偏重,因為有落到滷水湯溝麻辣所以都保留到滷水個甜味。牛肉好腍身一夾就斷,牛肉好入味。蘿蔔煮到透曬入曬味,蘿蔔都揀得幾靚有好清甜嘅蘿蔔味。陳皮魚旦真係唔係到到有,今次食到真係好驚喜,陳皮魚旦好有咬口,陳皮香亦夠濃。🍗滷水雞髀飯 $54食滷友記點都要食下佢個滷水嘅,滷水醬香味濃,味道帶少少甜,撈飯食邊有得輸?餐廳滷到成身雞髀都入曬滷水汁,好夾一撕就食到啖啖肉,不過可能滷得偏耐關係,肉質有少少老,不過都係好味之作。🐓滷水雞翼 $31滷水雞翼相信係每家每戶都會整啲招牌菜,獨特嘅滷水汁,將成隻雞翼滷到入曬味。入口一啜就食曬雞翼嘅肉,好治癒好滿足。📍滷友記 (銅鑼灣)銅鑼灣加路連山道5號地舖
🍜招牌大滷麵 $54
平時食開佢嘅滷水湯,今次決定試試佢地個麻辣,睇下咩料先。
🍗滷水雞髀飯 $54
🐓滷水雞翼 $31
📍滷友記 (銅鑼灣)
銅鑼灣加路連山道5號地舖