2022-02-24
話說都係晚市禁堂食前一晚幫襯,距離而家一段時間,早兩日睇返啲相勉懷下舊時,今日順便打篇食評支持下,始終飲食業都過得幾艱難。設於荃灣廣場附近,門面幾光鮮,亦播住電視推介嘅片,睇落都唔錯,食落仲唔錯添,要幾辣就有幾辣,夠曬惹味。小食都幾麻辣惹味,應該有平時約小辣至中辣嘅level。點菜時,光係食幾辣,店員都同我地confirm左幾次,話小辣都好辣,辣過譚仔中辣/大辣喎,咁我就點BB辣算。招牌水煮魚:我硬係覺得唔似BB辣,唔知有無比錯小辣,因為我食開譚仔大辣都覺得呢碟野更辣......儘管如此,其實佢嘅招牌麻辣真係幾得,唔會太麻,但好有辣勁,非常惹味,係幾好食。魚肉新鮮之餘,又夠辣味,都幾香口好食。平時食譚仔大辣唔洗飲水,食呢碟野飲曬成支水...夫妻肺片:簡單而言就係香蒜辣油拌牛肚、牛舌、牛心等等,仲有少許涼拌青瓜墊底。呢個又真係唔辣,反而蒜香幾突出,小麻小辣,鮮香而不太油膩,內臟亦無腥味。炒土豆絲:雖然簡單,但又真係幾好食,土豆絲鮮嫩爽脆,口感不錯,酸辣又帶啲甜味。
小食都幾麻辣惹味,應該有平時約小辣至中辣嘅level。
平時食譚仔大辣唔洗飲水,食呢碟野飲曬成支水...