2023-01-25
年初四,眼見網上討論區推薦,openrice竟然完全無帖,連餐牌環境相都無,決定嘗試寫下食評。直入主題,午市點了羊肉米線、羊雜米線。兩者相同湯底與米線,湯底似蘿蔔牛腩湯既感覺,帶芫茜味,蘿蔔切片無渣甜但唔太入味,粉滑偏淋。旁邊附辣椒油,油香入口唔辣但有後勁,不過10小辣level都接受到。羊肉散,連皮,鮮甜。羊內臟有羊肚、拍葉、腸、肺、膀等(問左侍應但佢無比到準確答案)。本身無食過羊雜,可以形容羊內臟比牛雜細,但其實每樣羊內臟都同相應既牛內臟相似。特別一提,羊腸脂肪比牛腸甜而肥膩感更輕,個人喜歡。整體價錢合理,服務友善,環境清潔整齊,份量對於成年男士適中偏少(因間可以食個下午茶個款),但餐廳其實都有提供白飯,小食。唯飯後感到幾口渴,懷疑湯底用左魔法,個人認為餐廳值得一試。
直入主題,午市點了羊肉米線、羊雜米線。
羊肉米線
羊雜米線