2022-07-05
9 0 後的 味蕾.港島東區喜訊🤘🏻,係天后開左間別樹一格、創意新式cafe X sake嘅餐廳。餐廳裝修設計有別於一般木系日式路線,反而用咗好多銀色金屬嘅餐桌、櫃,走科幻嘅路線。.餐廳間開咗兩部份,一部份係好開揚、採光度十足嘅cafe Area,有一大副坐地玻璃,提供日式小碟料理,自己揀選鍾意嘅食物,併成一個套餐,最重要係呢度嘅食物全部都係好健康,同埋減肥之選🥹。.另一部份係內藏於餐廳入面,走高階路線,原來係提供omakase,呢間餐廳仲有超過50款清酒🍶提供。.今次我係lunch time時間,食左輕食料理套餐,可以揀2款至5款,價錢由$69至到$129,每份套餐都有白飯同麵豉湯,而家仲可以免費升級藜麥椰菜花飯,健康減肥之選,料理主打日式,好多種類選擇。.👉🏻羽衣甘藍沙律,芒果紅石榴沙律,非常健康,抗癌又新鮮,芒果紅石榴酸酸甜甜仲好開胃。.👉🏻高野豆腐,似日本凍豆腐,好似海綿咁樣吸晒啲汁,爆juicy。.👉🏻黑醋排骨,醬汁煮到好結身,排骨又煮得夠淋,甜甜口感,好滋味。.👉🏻鹽燒青魚,兩面都煎到金黃色,保留到少少魚油,唔會太乾身,健康。.👉🏻+$18 可以有咖啡☕️,拉花拉得好靚,La
👉🏻+$18 可以有咖啡☕️,拉花拉得好靚,Latte咖啡底都係偏Nutty。餐廳仲有杯獨家signature -「酒粕咖啡」,將清酒原材料「酒粕」與咖啡結合,令飲咖啡都有美顏功效,味道就有啲似越南咖啡。
👉🏻+$18有指定甜品,❤️🔥真係記得記得要試抹茶布丁,口感幼滑到dump一聲,會喺喉嚨度long住既感覺,抹茶同奶味做得好均勻。伯爵茶蛋糕,一層伯爵茶cream,一層海綿蛋糕,海棉蛋糕入邊都有伯爵茶味道,成個口都係伯爵茶,好正。
❤️🔥❤️🔥總結,係一間你會想返轉頭嘅餐廳,環境好舒適,食物質素同價錢成正比,甜品有驚喜,三五知己坐埋一齊,可以傾足成個下晝。