2024-03-02 878 views
鋒膳個鋪位好唔顯眼,一不留神就會錯過左個大廈入口,搭𨋢二字樓,環境幾清靜,裝修都帶有中國風格。每份午市套餐都會附贈一碗爵士湯,湯頭清澈鮮甜,仲會有一小塊既蜜瓜同嚮螺片,飲完覺得好滋潤暖身!🐖叉燒煎蛋飯用料優質,叉燒用上二十一天朝熟成宮崎快樂豬既梅頭位,雞蛋則選用左九州太陽卵。叉燒同蛋既養殖方法分別都不約而同地標榜健康,天然同有營養!先不論價錢,賣相靚仔🫶🏻叉燒極之厚切,入口鬆化軟淋,肉味頗為突出,食得出焦香味,火候恰到好處。脹卜卜既太陽蛋🍳好重蛋味,蛋黃色澤鮮艷呈橙紅色,蛋漿好濃稠,將白飯變得好黏口,送飯一流!米飯都飽滿有光澤,略嫌甜豉油掛唔到飯。整體黎講係一碟高水準既叉蛋飯,但呢個價錢我會期望食完會有一種令人驚艷既質素!🐖煎蛋串茄焗豬扒飯 同樣地用上快樂豬既豬扒同九州蛋🥚分別用上金鳳米同珍珠米作炒飯底,再加上以荷蘭串茄,洋蔥,蘑菇,茄膏同茄汁熬煮成番茄醬汁。醬汁傳黎陣陣香氣,入口有濃濃既茄味,仲有番茄獨特既酸甜,配米飯食一流!豬扒都係一貫咁大份,肉質嫩滑,入口唔需太多咀嚼,再加上芝士同日本蛋,都係一個高質但又有少少定價過高既焗豬扒飯🫣🥢生拆蟹粉蝦球伴手做風乾麵生拆蟹粉🦀分量好慷慨大方

🐖叉燒煎蛋飯

🐖煎蛋串茄焗豬扒飯

🥢生拆蟹粉蝦球伴手做風乾麵
生拆蟹粉🦀分量好慷慨大方,肉眼都可以望到有大量蟹膏同蟹黃,單食好有蟹味又唔會過鹹。鋒膳自家製既手工麵,麵質一流,彈牙又爽身,再以雞湯浸泡住,食既時候撈埋蟹粉同芽菜一齊食,層次好豐富!雞湯有四隻大蝦球,雖然係冰鮮貨,但蝦身都有少少蝦味,當作為點綴都唔錯!

🥢快樂豬鬆梅菜蒸菜芯
本來諗住嗌三個主菜同一個炒菜,驚太多食唔晒會浪費,點知原來係梅菜肉飯蒸菜芯😹肉鬆同樣係用快樂豬,肉味濃郁,半肥瘦既肉飯再加上大量既梅菜,令成碟餸都清中帶甜,好岩撈白飯食!

🥄腐竹銀杏鴿蛋糖水

📍鋒膳