之前聽同事介紹呢間新蒲崗良心懷舊港式茶餐廳,話佢啲奶茶同埋沙嗲牛好正,就一直都想試吓,於是趁放假今日特登慕名而來到新蒲崗懲罰一下佢😛.就咁睇個店面就知道佢歷史悠久,好彩我都事先都上網做咗啲功課,原來佢係70年代已經開咗,真正係一間懷舊老字號嘅港式茶餐廳,而且係三代同堂嘅家族生意,第一代老闆已經係90幾歲高齡嘅爺爺👴🏼而且之前曾經俾人貼街招屈過佢係藍冇良心,後來經一班孫仔澄清返原來係有良知嘅良心店💛.除咗格局懷舊經典,食物都係典型港式茶記可以食到嘅,我見價錢都好合理同抵食,我叫咗個全日特餐$38, 有沙嗲牛肉麵,火腿奄列,牛油方包,我仲叫咗杯嘅金寶熱奶茶☕️某程度上我都係為呢杯熱奶茶同佢嘅沙嗲牛肉麵冒名而來。.我見網上啲人話佢嘅菠蘿油都好正,本身我諗住另外加多一個菠蘿油我嘅食量當然食到啦,但係個侍應哥哥超好人,佢話幫我將個牛油方包轉做菠蘿包加多$5加舊牛油就得,咁樣埋單都係$43抵d,就唔使我另外買多個菠蘿油加$13咁貴,仲幫我諗埋會唔會太窩心?!☺️另外我想講佢無論係侍應定係幫我執碗嘅姐姐,禮貌都超好,唔該前唔該後,又叫我慢慢食,真係好耐冇感受到啲傳統嘅茶記都有咁好嘅服務態度👍,講堅,服務

我見網上啲人話佢嘅菠蘿油都好正,本身我諗住另外加多一個菠蘿油我嘅食量當然食到啦,但係個侍應哥哥超好人,佢話幫我將個牛油方包轉做菠蘿包加多$5加舊牛油就得,咁樣埋單都係$43抵d,就唔使我另外買多個菠蘿油加$13咁貴,仲幫我諗埋會唔會太窩心?!☺️另外我想講佢無論係侍應定係幫我執碗嘅姐姐,禮貌都超好,唔該前唔該後,又叫我慢慢食,真係好耐冇感受到啲傳統嘅茶記都有咁好嘅服務態度👍,講堅,服務態度良好對我的用餐過程來講好重要,真心加分!💛

講返佢杯奶茶,我首先冇加任何嘅糖試咗一啖,一入先係好香滑奶味,茶味唔算好濃,亦唔會有一種苦澀味,但係慢慢茶味開始滲出同響口腔入面回甘,跟住我加咗一茶匙嘅糖,加咗糖之後再飲即刻帶出個奶茶味😍就係呢一隻典型港式茶餐廳奶茶嘅味道!🥰香滑嘅奶味有加少少甜味仲有茶味每樣味道都好平均啱啱好!佢杯熱奶茶真係好好飲🥰

繼而就試佢嘅沙嗲牛肉公仔麵🍜睇返網上資料原來老闆每日堅持新鮮手炒,賣完即止,我見到網上嘅相有啲洋蔥係牛肉入面一齊炒,我今次呢碗就冇可能咁啱冇撈到,不過佢呢度嘅食物份量都幾大份,你見到佢嗰啲沙嗲牛肉都幾多,出手好闊綽,每一片都完整而且幾大片,唔會碎濕濕,而且口感好嫩有咬口,又唔會太腍同埋梅👍沙嗲汁嘅味道又係啱啱好,加上佢又係用大光麵,兒時嘅味道同回憶返晒黎!😋👍

火腿奄列煎得比較熟同埋乾身,似火腿煎蛋多啲🤣而且啲鹽有唔平均嘅情況,所以少少偏鹹,不過撈埋落去同個沙嗲牛肉麵一齊食又幾夾喎!

食完個沙嗲牛肉麵同埋火腿奄列其實已經好滿足,但係食埋個菠蘿油俾我埋尾就更加滿足啦,雖然好邪惡但係都一定要試!因唔係遇上佢嘅菠蘿包新鮮出爐嘅時間,所以菠蘿包未能用本身嘅溫度將格牛油溶化,但係一咬落去果下真係soft好香!本身菠蘿包已經好鬆軟啦,加上中間嗰格咸牛油又香又咸又甜又滑又creamy多重嘅滋味, 係好邪惡但係真係好好味!!😍可能我太耐冇食過菠蘿油,食返真係有一種莫名嘅感動🥲

好開心今日可以去一間咁懷舊又高質嘅茶記重新體會返香港茶記文化,我發覺原來我都好耐冇認認真真坐低食返一啲地道嘅茶餐廳食物,當食返一啲正宗又好味嘅茶記食物真係會莫名地感動和滿足😍🥲。有啲嘢明明由細食到大,但係隨着年紀越大見識越多,慢慢將佢哋遺忘咗,有時可能最好嘅嘢就響身邊,但偏偏冇好好去珍惜,好感激仍然有人繼續保留同埋捍衛呢種香港特色嘅美食同文化,真心希望屬於我們香港嘅文化同埋特色可以繼續得以承傳🙏🏻
店名:金寶冰廳💛
地址:新蒲崗康強街53號地下
2021-04-02
$43 (Lunch)