2023-05-11 823 views
本人飲茶首選餐廳 已光顧多次性價比中上 食物質素又唔錯整體評論💁🏻‍♀️♨ 新鮮即製熱辣辣‍每樣上菜時還在冒煙 不是涼涼的不會給人一種放久了再翻熱的感覺🤤 高質足料又抵食食物味精不重 吃完不會很口渴每款點心滿滿的餡料好吸引共十款點心連茗茶(HKD5 /位)最後結帳大概HKD80 /位 👍🏻📌 重點推薦一️:灌湯包皮好~薄 所以很容易會爛掉餡料足湯底清 每次都一定會點📌 重點推薦二:牛肉球肉質軟軟 不會有種臭臭的味道(之前吃過的都有臭臭不新鮮的味道)其他點心:雞扎香芋燒臘卷鳳爪排骨飯紅油抄手🛎 環境舒適服務好基本上都是卡座 也不會密密麻麻的雖然是服務性厭惡行業 但服務員不錯挺有禮貌
本人飲茶首選餐廳 已光顧多次

不會給人一種放久了再翻熱的感覺

🤤 高質足料又抵食
食物味精不重 吃完不會很口渴
每款點心滿滿的餡料好吸引
共十款點心連茗茶(HKD5 /位)
最後結帳大概HKD80 /位 👍🏻

📌 重點推薦一️:灌湯包
皮好~薄 所以很容易會爛掉
餡料足湯底清 每次都一定會點

📌 重點推薦二:牛肉球
肉質軟軟 不會有種臭臭的味道
(之前吃過的都有臭臭不新鮮的味道)

其他點心:

🛎 環境舒適服務好
基本上都是卡座 也不會密密麻麻的
雖然是服務性厭惡行業 但服務員不錯挺有禮貌
2022-09-11 766 views
門口路過看見客人不多,但竟然味道那麼出色,因為和媽媽來吃烤魚所以不敢吃太spicy 叫了一個BB辣的酸菜烤魚,才$270左右,真係好好食,整條鱸魚好新鮮,味道真係令人回味無窮,我很少寫食評但係今次真係要寫。鱸魚真係外脆內滑,加埋好多配菜,有豆芽啦豆粕啦木耳啦芫荽啦,給會附送一盤生菜,我和媽媽吃分量剛剛好,這個BB辣連我媽媽不吃辣的也覺得OK,再加一碗白飯,真係覺得非常滿足,這種口味已經非常接近原本的川菜口味,吃完令人覺得很滿足很興奮
2022-09-10 443 views
今日來這間店,有二種茶可推薦,人參烏龍,蕎麥茶!比其他地方無的!點心質素好咗,服務態度都好左!雖然冇咗車仔麵,但有酸菜魚湯米線,湯底好味(有辣有唔辣),還有這裡烤魚抵食又唔貴!值得推薦!
  • 酸菜魚
  • 灌湯包(低食)
  • 烤魚
  • 人參烏龍茶
  • 蕎麥茶
2022-07-14 489 views
order咗外賣 問咗大概要幾耐 話20分鐘左右 等咗半個鐘 未有 話小炒仲要啲時間 即係整緊啦 fine 四十分鐘過喇 都係未有 再問收銀同事 收銀西西口咁問我叫咗咩餸 跟住收銀再去催嘅時候疑似係漏單 真心好差 唔會有下次
TakeAway
第一啖已滿口油膩感,唯有棄掉,浪費$28,之前食還好但就太甜,而家可能換左師傅就更差酸菜魚本還可以,魚肉新鮮可惜鹹到苦呢個師傅太重口味吧!樂富又少左一個用餐選擇
酸菜魚本還可以,魚肉新鮮可惜鹹到苦
呢個師傅太重口味吧!樂富又少左一個用餐選擇
2022-04-30 307 views
未食過諗住試吓,去到門口冇人問幾位,侍應見到你扮睇唔到。諗住撳飛會有人理,撳完一樣彩你都傻。問收銀,唔出聲隔一陣先話嘟qr code撳飛等陣先得閒理你。最後唔食算數。有料嘅餐廳喺唔同啲。唔志在有冇客。
最後唔食算數。
有料嘅餐廳喺唔同啲。唔志在有冇客。
今日自己一个去食,开左壶人參茶,茶味幾香濃,叫左个生滚肉片粥,一碟牛肉腸,肉片口感不够淋,粥味道可以,牛肉腸够滑,最后食完玩阵手機休息下再走啲,突然間有個樓面亞姐走埋黎好大聲同我講唔好睇手機啦,我地要做生意架,想趕我快啲走,我当然明白要做生意,但唔使好似趕客咁嘛,啱啱食完無耐,茶又味飲完你就即刻叫人走,唔使俾人休息下,咁服務態度都唔使有下一次
,粥味道可以,牛肉腸够滑
2021-12-03 365 views
一係門口等位已經聽到個收銀罵人入到去地方污垢,服務質素有待改善😑等左半個鐘都未有點心食,問d侍應點解等甘耐 話係要等4至5個字,但我已經等左半個鐘😑呢間野質素越黎越差,食物質素又唔掂😅依家樂富好多食野地方,呢間唔會再去食
一係門口等位已經聽到個收銀罵人

入到去地方污垢,服務質素有待改善
依家樂富好多食野地方,呢間唔會再去食
2021-12-03
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
Celebration
Birthday
2021-12-03 112 views
服務態度差,叫點心又亂出 送左比其他枱 等左1個鐘只黎1樣點心問佢點心甘耐都未黎,個經理仲要罵人,又比錢又受氣,唔好食呢間又難食,腸粉又硬,飯又唔掂,粉面仲要係炒燶的黑黑黑色,請都唔會食
又難食,腸粉又硬,飯又唔掂,粉面仲要係炒燶的
黑黑黑色,請都唔會食
2021-10-10 476 views
點了3-4人餐,一次可以試齊細酸菜魚,豆豉烤魚,半隻麻辣雞煲,還有點心3款,小食一款及甜品,另外加了2個蒸飯,味道太一般,酸菜魚要了走辣,但竟然無酸菜味,只有蒜蓉味
今天和家人到「點出色」度食,一入到去叫我哋三個坐張四人枱,地下超跣,用兩張摺枱合拼,地下又跣,職員叫我哋嗌左飲咩茶先,人參茶係值得推薦。見之後有空枱,要求調位,職員叫我哋問出邊同事,出邊同事話可調去卡位。到我哋轉過去時,又俾後來嘅人霸左張枱,安排不善。擾攘左五分鐘後,終於搬到卡位坐。點餐後,某一位送餐職員,將食物大力丟左餐桌枱角,態度惡劣,其他送餐職員態度還可以,希望可以加強培訓。推薦:紫米脆蝦腸同人參茶

推薦:紫米脆蝦腸同人參茶

Type of Meal
Lunch
紫米脆蝦腸
2021-05-10 725 views
點心真係麻麻、但酸菜魚反而又唔差〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️軟滑流沙包 $32完全冇流沙質感、唔係好明點解叫軟滑流沙包,亦唔軟滑,味道淡〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️牛肉球 ,口感唔好、麻麻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️原蝦燒賣皇 $37 ,ok嘅,口感唔錯幾彈,蝦足料〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️酸菜魚,魚幾滑,唔錯~

點心真係麻麻、但酸菜魚反而又唔差

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

軟滑流沙包 $32
完全冇流沙質感
、唔係好明點解叫軟滑流沙包
,亦唔軟滑,味道淡

,魚幾滑
,唔錯~

2021-05-10
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
2021-03-31 617 views
許久以前回到娘家的時間,餐廳仍有提供車仔麵食,我亦曾經有光顧過數次。恰巧疫情嚴峻禁止晚市堂食的一月,回到娘家探望爸爸娘親時,和老公寶寶經過附近,便打算再次一嚐此舊滋味,但原來菜單早已轉變作提供點心為主,愛好點心的我便選擇仍舊在此用膳,順道一嚐其現時味道質素。餐廳裝潢頗有特色的,灰藍拼色的卡位沙發座椅,配搭上多棧不規則的菱形形狀黃燈,整體設計特別且富有格調,外觀猶如一所西餐廳,與其港式點心菜單形成對比。晶瑩鮮蝦餃蝦餃外觀飽滿圓滾,雖然餃皮製得實色,不同一般的晶瑩剔透,但口感仍然柔韌軟糯,黏度甚高,內餡亦足料豐富,蝦肉眾多,咀嚼時爽口彈牙,清甜鮮嫩。原蝦燒賣皇燒賣餡料製得飽滿,口感結實爽彈,鮮嫩滑溜,富有肉味香氣,而且每顆燒賣頂部均添加有蝦肉、蟹子,令整體更增加清甜滋味,鮮味十足。咖喱蒸土魷奉上時可見蒸土魷的咖喱汁較為稀薄,有別於日常濃稠的醬汁,賣相略為遜色,但幸而食用時魷魚亦頗為新鮮,味道鮮香入味,煙韌彈牙,富有嚼勁。懷舊糯米雞糯米雞有少許失色,因其糯米用量過多,但餡料甚少。然而味道方面則能保持水準,食用時糯米煙韌黏口,軟硬適中,餡料亦新鮮香嫩,軟滑可口。軟滑流沙包流沙包一籠三件,外觀雪
晶瑩鮮蝦餃
咖喱蒸土魷
懷舊糯米雞
軟滑流沙包
流沙包一籠三件,外觀雪白圓滾,入口包點外皮鬆化香軟,但製得略為厚身,而內餡料的流沙黏度亦過於稀薄,導致奶黃的香甜和蛋黃味道不夠出眾。
鳳爪排骨飯
鳳爪排骨飯的食材與米飯比例恰到好處,蒸飯口感軟硬適中,鮮香軟熟,而鳳爪和排骨配料皆入口新鮮,鳳爪皮骨易離,軟滑濃郁,排骨鮮嫩鹹香,彈牙入味。

總結而言,餐廳裝潢頗有特色,外觀猶如西餐廳般,沙發座椅的設計,讓人感覺寬闊舒適。而食材方面雖然新鮮,但賣相和味道卻有待少許改善,是所中等水準的點心專門店。
2020-10-04 1065 views
今日(4/10/2029)試下這間點心店,早上十時多,不用等位。一行三人,點了6個點心原蝦燒賣皇,個樣好得,蝦好爽口,肉亦很實,料很足醬皇金錢肚,份量少,牛肚亦很入味黑椒豚肉咸水角,侍應放下了一會才進食,食時仍很熱,差些燙口鮮蝦腐皮卷,亦很熱辣辣,很脆口,略厭多油櫻花蝦銀針粉,銀針粉好耐無食,難得這點心店有,炒得幾好味,配料亦很足XO醬炒腸粉,都唔錯幾個點心都唔錯,值得一讚是侍應的服務態度,送餐及執枱兩位侍應都很有禮貌。埋單$219,亦算合理。
一行三人,點了6個點心

原蝦燒賣皇,個樣好得,蝦好爽口,肉亦很實,料很足
原蝦燒賣皇

醬皇金錢肚,份量少,牛肚亦很入味
醬皇金錢肚

黑椒豚肉咸水角,侍應放下了一會才進食,食時仍很熱,差些燙口
黑椒豚肉咸水角

鮮蝦腐皮卷,亦很熱辣辣,很脆口,略厭多油
鮮蝦腐皮卷

櫻花蝦銀針粉

XO醬炒腸粉,都唔錯
XO醬炒腸粉

埋單$219,亦算合理。
2020-10-04
Type of Meal
Breakfast
2020-09-24 595 views
好耐冇一盅兩件啦,對上一次真係有大半年前,係同家人一齊飲茶。我自己一向覺得飲茶唔係好平,一籠點心幾十蚊,仲要加一茶介,飲一次茶(普普通通嘅酒樓)都要成百蚊一個人,如果去啲高級啲嘅酒樓飲茶仲貴呀😂不過見咁耐無食點心,又突然好想食春卷、鳳爪,所以就同老公兩個人去咗點出色☺️兩個人叫咗六個點心:蒜蓉蝦春卷醬皇蒸鳳爪鮮蝦菠菜餃北菇綿花雞香煎芋頭糕蜜汁叉燒腸各個點心都唔錯,應該都係即叫即蒸,唔似係整定好耐再返熱比客人食,不過兩個人連茶介加一都真係要二百幾蚊,的確唔平,不過叫滿足下飲茶嘅口隱啦😅

兩個人叫咗六個點心:
蒜蓉蝦春卷
醬皇蒸鳳爪
鮮蝦菠菜餃
北菇綿花雞
香煎芋頭糕
蜜汁叉燒腸

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)