2021-05-15 1046 views
一班奇門遁甲師兄師妹話好耐無見,想聚一聚,師姐啱啱搬入元朗,提意去新居旁邊一品紅試吓,於是一伙人就入咗元朗.點咗一隻薑蔥霸皇雞,牛仔骨,炒通菜.其實..... 嚟一品紅最主要原因,係師姐話每次經過哩間餐廳,都被海鮮吸引,所以想嚟食海鮮,所以點咗燒蠔同粉絲蒸聖子.每款菜都合格滿意,牛仔骨無話煮得過火肉質鮮嫩 juicy, 燒蠔size夠大隻,肉質嫩滑,而聖子新鮮鮮甜,收貨.最難忘係薑蔥霸皇雞,無改錯名,成隻雞份量超大,上枱極有霸氣!雞肉亦嫩滑juicy,讚!去D有香港風味嘅大排檔,當然要取出代價啦!好熱!只差哩一點就完美!等到入冬再嚟食過!
點咗一隻薑蔥霸皇雞,牛仔骨,炒通菜.
等到入冬再嚟食過!

• 蒜蓉粉絲蒸大聖子
  • 蒜蓉燒蠔
  • 牛仔骨
  • 薑蔥霸皇雞
2019-03-16 952 views
呢間大排檔都幾好食,幾夠鑊氣,如果你早少少通知老闆,可以叫佢買定啲海鮮,佢個蒸鱔有啲料到,另外可以試下佢個炸乳鴿,呢個好好味,但夜去會無貨。最後推介,如果你食得辣,必試飛天炒面,好鬼正㗎。
2016-05-20 2285 views
坐在大牌檔 大口大口喝著啤酒 訴說著生活中的不快 是我䆁放壓力的一種方法-這次來到了一品紅 一解整週累積下來的鬰悶這次點了剝椒蝦烏冬底 蝦醬通菜牛 椒鹽鮮魷 豉汁蒸白鱔 豉椒炒蜆忘了記下價錢 但人均消費大概是$150 - 200-剝椒蝦烏冬底這個有別於一般蒸蝦 用金菇和烏冬取代一貫做法的粉絲 醬汁酸酸甜甜 再配上辣椒和蝦帶來咸咸辣辣的味道 實在是沖擊味覺而烏冬和金菇恰巧地吸收了蝦的鮮味和濃濃的醬汁 令人吃不停口-蝦醬通菜牛這是另一碟我很喜愛的菜 蝦醬與通菜 牛肉配搭十分好 但蝦醬的味道又不會濃得奪走牛肉和通菜本身的味道-椒鹽鮮魷這是每次到大牌檔必點的菜式 最好吃的下酒小菜✌🏼️ 這裡的椒鹽鮮魷 炸粉不會太厚 椒鹽份量亦剛剛好 不會太重-豉汁蒸白鱔豉汁和白鱔可謂是天生的拍檔 濃濃的醬汁亦是很好下飯的 不過這次的醬汁略嫌杰身了一點 但味道還是很好的-豉椒炒蜆要數另一道必點的菜式 絕對是豉椒炒蜆 蜆的份量十分多 但不得不提的是青椒和洋蔥的份量也是很足的 並沒有偷工減料-Instagram: chloeelovestoeat喜歡的可到Instagram 看看
這次來到了一品紅 一解整週累積下來的鬰悶
2016-04-22
Celebration
Birthday
2014-04-05 2192 views
之前其實都黎過呢間野幾次,好食當然會一再幫襯啦,但一直唔發覺原來佢仲有樣野係好好味架!尋晚同幾個朋友黎叫左個“胡椒豬肚雞煲”,一碟肥牛,牛丸,潮州蝦餃,再加個蝦醬啫啫通菜!豬肚雞煲個湯好夠味,d豬肚又爽口,可惜d雞都係唔夠滑!潮州蝦餃同肥牛及啫啫通菜都好正,但成晚我最愛係d牛丸,真係超超超級好味爽口又彈牙,咬落有陣陣好香既牛味仲有少少油滲出黎,真係超正我未試過咁好味既牛丸!仲有樣野,呢度個老細好幽默攪笑!
豬肚雞煲個湯好夠味,d豬肚又爽口,可惜d雞都係唔夠滑!
潮州蝦餃同肥牛及啫啫通菜都好正,但
成晚我最愛係d牛丸,真係超超超級好味
爽口又彈牙,咬落有陣陣好香既牛味仲有少少油滲出黎,真係超正
我未試過咁好味既牛丸!
仲有樣野,呢度個老細好幽默攪笑!
  • 牛丸,肥牛,潮州蝦餃
2013-08-04 1241 views
尋日同家人去元朗打算食「傷心酸辣粉」, 不過太貴就冇食... 咁岩有親戚係呢度食緊飯, 所以就去試試啦! 叫左幾樣小菜, 樣樣都好大碟, 見到個陣直頭左... 1. 四川辣蝦  ($90以上)    幾好食, 不過份量少。加左一倍辣椒, 好惹味, 不過再辣d就好。2. 時菜一碟 ($40)    菜心咬落唔好會硬, 而且好甜, 不過太油喇, 好似食油多過食菜...3. 野生生魚2食 ($200以上)     - 湯: 好鮮甜, 好香魚味。(平時唔中意飲魚湯, 尋日都飲左好多碗)    - 炒魚肉: 呢個見到個份量個個都晒!!! 因為好大碟, 3個人食都覺得多。味道唔錯, 魚肉本身醃好, 可能炒時又落左鹽, 所以咸左少少, 不過好入味。~ 生魚真係超大條, 如果3個人叫左呢個「2食」, 可以唔洗叫其他小菜~4. 水煮牛肉 ($90)     好多配料, 有腐竹, 芽菜等等。大碟又聞到好香麻辣味, 不過食落竟然唔覺有幾麻辣... 有d失望。5. 通菜炒牛肉 ($68)整體都唔差, 好難得見到大排檔d小菜咁大碟。平時叫5個小菜唔夠食, 點知今次份量多到食唔晒, 叫多3個人黎食都得。環境比較差
左...

1. 四川辣蝦
 ($90以上)

2. 時菜一碟 ($40)

3. 野生生魚2食 ($200以上)
    - 炒魚肉: 呢個見到個份量個個都

4. 水煮牛肉 ($90)

5. 通菜炒牛肉 ($68)

整體都唔差, 好難得見到大排檔d小菜咁大碟。平時叫5個小菜唔夠食, 點知今次份量多到食唔晒, 叫多3個人黎食都得。環境比較差都正常既, 始終比餐廳係遜色好多。

值得一試。
2013-08-03
  • 野生生魚2食
2012-11-18 803 views
今日一大班同事一齊黎呢到食,估唔到都幾好食,叫左個鼓油皇大蝦,蝦好彈牙,沙拉骨,好食唔難咬,椒鹽大隻既瀨尿蝦,正呀,夠味又彈牙,蒸蚌仔,就略為好難咬,還有同事叫的口水雞,我比不到意見,因為我對凍又辣既雞真係麻麻地,不過整體成餐食得開心,哈哈,我會再黎呀!
沙拉骨

口水雞

鼓油皇大蝦

2012-11-15
沙拉骨
鼓油皇大蝦
2012-05-16 776 views
食家這年來每星期四均要在元朗地盤下班,形成了一星期一日元朗搵食的習慣。統計搵食次數,來得最多的食店要數這間「一品紅」﹗差不多隔個星期便來這兒吃其出品辣子雞,甚至已迷上。份量多,花椒下得重手,通常兩件入口已感到唇頭發赤,麻勁十足,配上籃妹啤酒,天下我有﹗除這兒的川菜好吃外,蒸海鮮的火喉亦恰到好處。蒜蓉粉絲蒸象拔蚌,即叫即劏,肉質彈牙,鮮甜,一試難忘。蒸扇貝用上我在街市也要買$15隻的大元貝,原隻放入口,啖啖肉,那份海鮮的鮮甜味,極美妙。想吃蟹的亦可試試這兒出品的香辣蟹,肉蟹斤多一隻,多肉,炒得不乾身,辣椒惹味非常,刺激之選。冬風螺最好向待應哥哥姐姐問問來貨,有時會比較細隻,可以另選。特別推介一味我只在這兒吃到的椒鹽金菇,金菇拆起一條條再加炸粉椒鹽同炒,吃落脆卜卜的香口有如銀魚,極惹味,是佐酒恩物。這兒雖是街邊大排檔,但男男女女待應們均相當醒神,工作態度積極話頭醒尾,抵讚﹗由於這年來吃了十數遍,與老闆已熟絡,見我地多咀常走過來請飲啤酒又乾杯,搞到不勝酒力的我次次清醒來醉住走,咁鬼好客,抵佢晚晚高朋滿座﹗
我的心水餐廳
統計搵食次數,來得最多的食店要數這間「一品紅」﹗
左下的辣子雞,令我上癮
差不多隔個星期便來這兒吃其出品辣子雞,甚至已迷上。
蒸象拔蚌
除這兒的川菜好吃外,蒸海鮮的火喉亦恰到好處。
蒜蓉粉絲蒸象拔蚌,即叫即劏,肉質彈牙,鮮甜,一試難忘。
蒸扇貝也很好吃
香辣蟹
冬風螺
椒鹽金菇是佐酒良物

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
香辣蟹
  • 辣子雞
  • 蒸象拔蚌仔
  • 椒鹽金菇
2012-03-09 244 views
見樓下咁多好評, 滿心期待去試下, 諗住係正宗川菜啦, 點知原來係偽正宗....呢間只係一般的大排檔點解咁講呢?當晚試了:1. 水煮魚 $138--> 除了死辣, 還是死辣, 一d 香味都冇, 用的花椒不是四川的, 所以吃下魚時一點麻辣的感覺也沒有(四川來的是很香, 吃落口會有麻痺的感覺, 一吃便知)2. 辣子雞 $60--> 呢個好好好咸, 佢竟然用左豆板醬去奄.......!?!!! 不是吧........!! 沒有辣子雞應有的麻辣, 只有咸! 3. 炒菜心 $32--> 好多油, 好有獲氣, 即係一般大排檔的貨色4. 一個白飯, 一罐可快樂 & 黃老吉, 埋單要$260幾, 佢呢3樣菜牌冇寫的真係可以任佢噏! 口味是很個人的, 呢間唔會有下次, 一來是價格, 二來是它真的不好吃, 三是元朗也有比它好吃的川菜.......
點解咁講呢?

當晚試了:

2012-03-02
2012-03-05 241 views
呢一間大排檔我發誓一世都不會去囉!環境評分:1分(5分為滿)我們到達8時左右,已經要坐到很遠的橋底位置,我們一路食,d路人就響度望,有d路人仲會擦過我地張枱行出馬路,可想而知我地坐既環境幾惡劣。服務評分:1分(5分為滿)果日我地經過元朗,諗定上open rice search下元朗有乜好野食啦!邊我地搵到呢間『一品紅』,我地8:05左右去到,已經好多人,我地要坐到老遠的橋底,我地已即刻order著名的雞煲、水煮豬頸肉同川北涼粉,等左大約7分鐘左右,川北涼粉就已經送到來,味道ok,o岩我地口味!我地仲好開心又好期待佢地聞名的雞煲,以為應該不會令我地失望,但之後一直就響度等,亦聽到隔離幾枱d人都話d野食好耐都未離,等到8:45左右,隔離枱就叫伙計埋黎,投訴d野好耐未黎,個伙計就話幫佢催下,我見隔離枱仲遲黎過我地都催,我地咪又叫個伙計幫我地催埋囉!結果9點左右我地個水煮豬頸肉先黎,到9:0x左右隔離個雞煲竟然到左囉!我地黎先叫先都未有,我地即刻叫個伙計理論,佢又跑去話問下先喎!點先回來答我地是搞亂了單,宜家即刻幫我地煮,我地初頭都算啦!想食咪諗定等下囉!等到9:30左右,都仲未黎,我地特登再
呢一間大排檔我發誓一世都不會去囉!

環境評分:1分(5分為滿)
服務評分:1分(5分為滿)
果日我地經過元朗,諗定上open rice search下元朗有乜好野食啦!邊我地搵到呢間『一品紅』,我地8:05左右去到,已經好多人,我地要坐到老遠的橋底,我地已即刻order著名的雞煲、水煮豬頸肉同川北涼粉,等左大約7分鐘左右,川北涼粉就已經送到來,味道ok,o岩我地口味!我地仲好開心又好期待佢地聞名的雞煲,以為應該不會令我地失望,但之後一直就響度等,亦聽到隔離幾枱d人都話d野食好耐都未離,等到8:45左右,隔離枱就叫伙計埋黎,投訴d野好耐未黎,個伙計就話幫佢催下,我見隔離枱仲遲黎過我地都催,我地咪又叫個伙計幫我地催埋囉!結果9點左右我地個水煮豬頸肉先黎,到9:0x左右隔離個雞煲竟然到左囉!我地黎先叫先都未有,我地即刻叫個伙計理論,佢又跑去話問下先喎!點先回來答我地是搞亂了單,宜家即刻幫我地煮,我地初頭都算啦!想食咪諗定等下囉!等到9:30左右,都仲未黎,我地特登再去櫃枱嘈佢,佢又話整緊差少少就得!到9:50我地都係無得食,我地真係嬲到一吐火!差不多2個鐘都未煮好?乜野雞要煮咁耐呀?就算漏單我地都俾左時間佢地再煮過啦!如果無心煮就唔好敷衍我地囉!索性話無我地咪食第二樣囉!呢間野既生意手法我諗都係拖字訣,我另外隔離一枱4人,比我地早來,又係到我地嬲到走都仲未黎齊野,我仲聽到佢地本來要包心菜,又係一直未黎,到叫伙計催佢個包心菜時,過一陣個伙計拎碟已炒好的菜心黎,話包心菜無晒,食菜心就即刻有一碟炒好囉!佢地答我地唔係要菜心喎!我地無理由要喎!跟住拎住碟菜心既伙計就走左,佢地再叫另一伙計黎,話轉西蘭花,個伙計話咁你就要等下啦!到我地嬲到走時,佢地既西蘭花都仲未有踪影囉!
仲有到我地拎張單去櫃枱同佢講我地唔會再等個雞煲,叫佢埋單計數,佢地一d歉意都無,仲要拎張單睇響度睇,大大聲同我地講『咁其他你地食左架啦
就響度計數,d態度衰格到嘔!我地唔係諗定賴數既人囉!唔係以為我地唔俾錢呀!個雞煲等左差不多2個鐘唔黎我地梗係走啦!仲要俾氣我地受!好似我地去求佢唔好收個雞煲錢咁!今時今日咁既服務態度,有邊個仲可以忍佢呀?全世界無晒雞我都唔會去食佢囉!

食物質素:3分(5分為滿)
1. 川北涼粉(3分)
我地叫中辣,辣度ok,涼粉亦算爽身,頗入味,但未至於好突出。
2.水煮豬頸肉(3分)
我地叫中辣,但它的辣度不及同樣是中辣的川北涼粉,豬頸肉頗入味及爽口,而且湯汁中有很多芽菜,其實芽菜很好味很吸引,但因湯汁中混有大量胡椒粒,我試過一湯匙芽菜連湯汁中已有十多粒胡椒粒,不小心挑漏了的胡椒粒如放進口中咬時,會十分苦,是一大敗筆!
3.雞煲(0分)
等了接近約2小時也吃不到,很谷氣!
2012-03-02
2012-02-19 272 views
在元朗常常都會吃雞煲或川菜,較常去都會是八面棧。在朗屏天橋底亦有一間川菜店名叫一品紅,每次回家經過都看見很多客人,每檯都有大小雞煲,也真想試試味道及質素如何。某夜跟朋友來到附近,不想走太遠,加上天氣寒冷,吃辣的最好不過,便決定來到一品紅吃晚飯。先來一碟辣椒皮蛋,皮蛋晶瑩剔透,口感軟滑,吃下蛋黃帶微微溏心,非常誘人。帶微辣,但味道不太像皮蛋,細問侍應下,她說這些不是真皮蛋,而是雞蛋,難怪毫無皮蛋味。然後是主角來了,雞煲,選了中辣,熱燙燙的雞煲,浸滿紅湯,跟八面棧的雞煲不同,這裡的雞肉本身不算醃十分入味,八面棧的雞肉較為好吃。但這裡的調味配料還算香,吃下不算十分的辣,假若再選大辣,辣一點便更為刺激。但對於不吃太辣的朋友來說,這種辣度恰好。雞肉入口嫩滑,略帶點脂肪,寒冬下吃點辣,整個人也暖起來。除了辣雞味,還點了多一款辣的菜式,水煮肥牛肉,選了中辣,份量比預料的多,色澤鮮紅的辣紅油,帶點麻辣,十分惹味。肥牛帶點韌口,牛肉味不太重,下次還是選水煮魚會比較好,入口魚肉嫩滑點,而配料有不少的芽菜、蘿蔔、綠帶等,同樣入味好吃。栗子炆排骨,冬天最適合吃栗子,栗子香甜粉腍,個人十分愛吃。吃著栗子同時,從
栗子炆排骨,冬天最適合吃栗子,栗子香甜粉腍,個人十分愛吃。吃著栗子同時,從天橋上傳來陣陣炒栗子的香氣,要不是晚飯後太飽,也想買一包來吃。說回這裡的排骨,炆得軟腍入味,但排骨的份量真的比較少,數一數,吃下去不足十件,感覺有點不太好。
除了雞煲,水煮菜式同樣的油膩,所以要點較清的菜式來平衡一下,上湯煮菜苗,上湯味道恰好,不會過鹹,亦不會淡酬而無味,菜苗帶點清甜,不錯。
吃過了這裡的雞煲,個人還是較愛八面棧的,下一趟也會走遠一點到八面棧,其實只是多走五至十分鐘的路程。亦可選到不太遠的洪水橋,這裡也有雞煲子及不少的餐廳想試試。
2012-02-14 153 views
話說呢期成日去元朗開餐,我估來得最多的,便是這間一品紅﹗雖然隱身於屋村內,真的估不到入夜這兒數間食店全街擺滿枱凳,旺過旺角﹗來過三至四次,有幾味餸值得推介亦次次有幫襯:香辣蜆: 大量乾紅椒、花椒來炒,香辣並重,細嚼更有麻香,唔錯﹗辣子雞: 雞粒多,夠辣惹味,是佐酒良物,一碟可送兩支啤酒﹗口水雞: 汁調得香濃,雞雖雪藏但肉嫩香滑拍青瓜: 從小便很愛吃拍青瓜,但在香港要找到好吃又入味的很難,這兒的算是出眾﹗其他食物也不錯,最重要價錢唔貴,啤酒又唔貴,一大班人食下野傾下計開懷暢飲是樂事﹗
話說呢期成日去元朗開餐,我估來得最多的,便是這間一品紅﹗

來過三至四次,有幾味餸值得推介亦次次有幫襯:
推介香辣蜆, 辣子雞
辣子雞: 雞粒多,夠辣惹味,是佐酒良物,一碟可送兩支啤酒﹗
口水雞: 汁調得香濃,雞雖雪藏但肉嫩香滑

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
推介香辣蜆, 辣子雞
  • 辣子雞
  • 香辣蜆
2011-05-31 142 views
好喜歡食川菜 , 我同我老婆都系好食得 辣的人在網上看見網友的評分不錯 , 而元朗又近晚上 八點多去到 .. 非常方便的是 在樓上有停車場 , 不錯呢雖然在路邊 , 天氣不是很熱的日子還可以看見其他人台面的荼 , 可能廚房不夠穩定 , 抄出來的菜 , 未必次次都有一定水準但整體 是 不錯的 餐廳
大門口
好喜歡食川菜 , 我同我老婆都系好食得 辣的人

在網上看見網友的評分不錯 , 而元朗又近

雖然在路邊 , 天氣不是很熱的日子還可以
酸味過重,引致辣味不夠
是好正宗的煮法,但炸得過了火位,
主力想食的肥腸,腸唔夠乾身,味道太咸 , 唔得
份量好大,辣味可以,
可以接受

但整體 是 不錯的 餐廳

2011-05-10
大門口
份量好大,辣味可以,
是好正宗的煮法,但炸得過了火位,
2011-05-11 104 views
呢晚同男友仔 再 約左 2 個朋友仔黎試下次次路過都見到坐滿既 "一品紅"!!打開餐牌....哇!! 有 9 成既餸都係辣呀, 辣呀, 辣呀, 辣呀同辣呀~既然係咁, 就一於全辣宴啦!!!水煮魚 (半條) - 小辣口水雞 (半隻)四川涼粉川椒皮蛋干扁四季豆干鍋肥腸上枱碟頭相當....大!!!水煮魚 (半條) - 好麻好麻...魚骨比較多, 鍋入面仲有海帶, 魔竽條, 牙菜...etc口水雞 (半隻) - 好滑好滑...雞肉滑滑的, 夠入味!四川涼粉 - 又粗又滑好好食!川椒皮蛋 - 辣度剛剛好, 皮蛋香口!干扁四季豆 - 有 D 失望, 有豆邊耶...要邊食邊吐!干鍋肥腸 - 肥腸真係好肥美, 勁入味....可惜過咸嚕!!同場加料:森寶啤 x2 - 介紹話係藍妹個 fd!? 飲唔出....哈哈哈~白飯 x2 - 大碗到....呆左!!小菜夠份量, 而且味道大致不錯!!支持

既然係咁, 就一於全辣宴啦!!!
干鍋肥腸

上枱碟頭相當....大!!!
口水雞 (半隻) - 好滑好滑...雞肉滑滑的, 夠入味!
四川涼粉 - 又粗又滑好好食!
川椒皮蛋 - 辣度剛剛好, 皮蛋香口!
干扁四季豆 - 有 D 失望, 有豆邊耶...要邊食邊吐!

同場加料:
白飯 x2 - 大碗到....呆左!!

小菜夠份量, 而且味道大致不錯!!
支持
森寶啤
白飯
干鍋肥腸
2011-05-06
  • 口水雞
2011-03-21 45 views
昨天同朋友及佢屋企人一齊食晚飯,佢地話呢度d嘢好味,所以就嚟左呢度食飯啦,這條街都好多嘢食的呀.坐正係橋底,係正電視隔離真係好好.我地有7個人,叫左一個水煮魚,一個酸菜魚,還有炒通菜,雞腳,飲品.酸菜魚係一盆的,熱辣辣的,不過d魚唔夠滑,但酸酸辣辣都好開胃,入面仲有好多蒟蒻的,還有酸菜,芽菜,海帶,半條魚,芫茜等,其實都辣辣地的,不過則唔係勁辣果種辣.水煮魚又係用盆上的,這個魚滑身好多,好辣不過好刺激好好味的,勁多辣椒粒,好多芽菜,還有海帶,成盆都係油,不過好味過酸菜魚好多.雞腳六大隻,好入味,唔肥但好香沙薑味干扁四季豆這個都好香口好味,不過又係好辣的菜式通菜這個都好好味,雖然係幼身的,但係都好香,唔算好肥食下食下有個男人,我估係老細走埋嚟我地就話俾佢聽個酸菜魚好鞋,佢話可以幫我地攞個爐嚟再加d湯煮下佢,跟住就當打邊爐咁,我地就另外叫左個生菜加入去食,佢話d湯都可以飲埋,我都飲左一碗,酸酸辣辣咁好醒胃呀.價錢都幾抵食呀!!

水煮魚

雞腳
六大隻,好入味,唔肥但好香沙薑味

干扁四季豆
這個都好香口好味,不過又係好辣的菜式

通菜
這個都好好味,雖然係幼身的,但係都好香,唔算好肥

價錢都幾抵食呀!!
2011-03-20
2011-03-09 79 views
入元朗探朋友兼掃食,晚飯大家就去滿載街頭風味的一品紅吃川菜,實行辣個夠,之後再去食甜品,想起也是滿足。雖然很多食友(尤其是女仕)都係斯文人,不過在這種地方用餐,亦無需要太講究禮儀,點菜也不是慢慢的去看去叫,總之喜歡吃什麼,辣的不辣的,馬上大大聲說出來便可。涼菜只選了一款,是地膽的推介辣椒皮蛋。色澤晶瑩剔透的,又有少許溏心,本身已經會好吃,再配上調校得宜的辣汁,清爽又好吃,是十分好的開始。其他菜色陸續送上,我也不分次序去介紹。窩筍炒腊肉,用的並不是四川腊肉,只是我們平常吃到的港式腊肉,不過質感不硬,味帶咸香,配上爽口清甜的窩筍片,又幾匹配。為照顧不能吃太辣的朋友,再來一味唔辣的芋頭炆排骨。排骨總算夠入味,但個人更鍾意的是芋頭。呢度既芋頭質感夠粉,份量亦很多,吃得相當滿足。再來是食川菜離不開的水煮魚。估不到會是這樣大兜,送上來時大家都嘩嘩聲。魚片真的很多,但是件件都咁嫩滑,充滿麻香,都幾好。下面浸著不少的芽菜及雞脾菇等材料,索晒味,同樣不要浪費。一兜還未夠,仲要來多煲川辣雞煲,同樣的大兜,大家看到眼都定,唯有繼續努力。像打邊爐般用熱著,更辣更燙,更為惹味,而且雞肉都尚算嫩滑,食得很滋味。也

也叫了一味粉絲蒸蛋給小朋友,看蒸蛋的賣相,似乎偏老了,我亦沒有興趣品嚐,還是留給小公主KaKa慢用。不過好搞笑,小朋友只鍾情於粉絲,蛋就全給她爸爸負責了。

麻辣太多,另要一味酸辣的,泡椒肥腸。其實肥腸這東西,本身已經是人間極品,用上酸酸辣辣的泡辣去煮,又是另一番滋味。配角的窩筍,口感爽脆,又入味,我也吃了不少。

最後有兩個菜,一是熗炒包心菜,喜歡其爽脆口感,加上熗炒的獨特麻辣味道,很有四川家鄉的風味。

至於豬酒渣炒芥蘭,芥蘭菜不會太硬,但仍能保持脆的質感,味道同是清甜,當然以豬油渣去炒,令整碟菜更加香,充分提升層次。

老闆很好人,送上川北涼粉給我們品嚐,雖然個人認為質感一般,不過是人家送的,亦無謂太過挑剔。

食得刺激過癮,又有食友帶來的美酒,是飽足的一個晚上。

更多相片可見:http://fabricelau.blogspot.com/2011/03/blog-post_07.html?utm_source=BP_recent