2021-06-07 457 views
我地三個人,叫左個鼓油王中蝦,一條唔夠一斤既鼓汁蒸倉魚,椒鹽鮮尤,炒蜆,兩枝啤酒,一枝汽水,估下幾錢?係八百幾港幣,我平時食開華記,德仔記,咁以為間間差唔多,原來會劏人。。。。。查單,個鼓汁蒸倉魚要288......., 中蝦250......
2020-02-03 617 views
入到梅窩,靠海的餐廳都不少,但這家卻是比較乾淨,而且還要是無敵全海景😍😍價錢方面,都蠻合理,有套餐可點,人頭都只是100蚊1位左右~點了4人套餐,有4個餸,1個倒湯及4碗白飯,不錯~例湯~很足料,湯已很甜,很好喝,小朋友們都搶著喝~豉椒抄蜆~可點不辣,但辣的很惹味😈😈蜆亦很鮮甜,很新鮮,沒沙,吃得挺自在~時菜抄肉片~豬肉很大塊但卻冧爽,菜亦抄得剛好不老,好吃👍菠蘿咕嚕肉~他們的咕嚕肉真的是肉,沒骨的🤣🤣吃得方便沒有吐骨的煩惱🤣🤣五柳炸豆腐~酸甜度剛好,豆腐亦炸得很香脆😋😋

例湯~很足料,湯已很甜,很好喝,小朋友們都搶著喝~

時菜抄肉片~豬肉很大塊但卻冧爽,菜亦抄得剛好不老,好吃👍

五柳炸豆腐~酸甜度剛好,豆腐亦炸得很香脆😋😋

2019-11-17 307 views
今日去郊遊嚟到梅窩 就緊係想食海鮮就係冬菇亭睇咗好耐食邊間好結果揀咗喱間 因為員工好nice 雖然佢餐牌睇落唔吸引 絕對係好驚喜!-佢無好似其他餐廳咁有海鮮餐但其實同散嗌差唔多價錢-椒鹽鮮魷 超級驚喜 勁香口 一食就停唔到-豉油王蝦味道好香 食落夠味又唔會咸 蝦肉好爽好新鮮-蜂蜜魚柳真係超特別 估唔到蜂蜜同魚味道咁夾 魚又好新鮮 仲有菠蘿一齊炒-員工伯伯亦都好好禮貌又會好主動serve 又會傾下計傾開先知大廚係之前外國酒店總廚!-如果再嚟梅窩一定會再來!
今日去郊遊嚟到梅窩 就緊係想食海鮮
就係冬菇亭睇咗好耐食邊間好
結果揀咗喱間 因為員工好nice
雖然佢餐牌睇落唔吸引 絕對係好驚喜!
佢無好似其他餐廳咁有海鮮餐
味道好香 食落夠味又唔會咸 蝦肉好爽好新鮮
蜂蜜魚柳
員工伯伯亦都好好禮貌
又會好主動serve 又會傾下計
傾開先知大廚係之前外國酒店總廚!
如果再嚟梅窩
一定會再來!
2019-11-17
$150 (Dinner)
閒日放假來梅窩逛逛, 寧靜的梅窩是靜修好去處。晚上搵食, 行經看見怡軒骨子整潔而且對住海景, 便幫襯下。菜湯香,飯香, 西蘭花牛肉夠火喉又美味,炒蜆勁大隻又惹味, 蒜蓉粉絲蒜蝦大碟,多粉絲,多蝦而且無屎腸 好味!上菜快夠火喉! 令人大快朵頤!
好味!
上菜快夠火喉! 令人大快朵頤!
2018-02-28
$190 (Dinner)
2017-10-02 329 views
千祈唔好去!本來以為我地自去己等一個鐘係唔好彩!點個原來旁邊既細枱大枱都等咁耐!你去問佢點,永遠只係笑笑口求其打發你,根本俾人鬧到滑晒錏!唔好有期望,亦都唔好去試!
千祈唔好去!
本來以為我地自去己等一個鐘係唔好彩!
點個原來旁邊既細枱大枱都等咁耐!
你去問佢點,永遠只係笑笑口求其打發你,根本俾人鬧到滑晒錏!
唔好有期望,亦都唔好去試!
2017-10-02
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2010-03-28 253 views
梅窩洪聖爺誕,趁星期六入去趁熱鬧兼影下相!因為7pm有開幕儀式,所以就諗住早d食飯,食完去影相。我地四大一小大約5:45pm就去到怡軒搵飯食,當時唔係好多客,但係佢地無論服務態度﹑上菜速度同食物味道都係超差!!!首先,我地喺門口見佢寫有d $108二人餐,但係我地入去見到嘅menu又無,於是問個亞叔有無d套餐menu,佢答我地,你見到有就有,無就無!之後有另一個哥哥仔經過,問佢,佢就喺隔離枱比咗另一個套餐menu我地!好啦,到order餸,我已經就個哥哥仔嘅寫字速度,佢寫完我先order第二樣,但佢都係樣樣要我重覆兩次!叫完餸成半個鐘,我地叫嘅嘢一樣都無嚟過,連後加嘅4杯紅豆冰,都唔知點解叫咗成15分鐘都未到!好啦,問佢地啦,就話幫我地跟,但見佢地3個人圍住d單睇嚟睇去,成5分鐘,個疑似老闆嘅男人行埋嚟,問我地叫咗乜!無嘢呀,擺明漏單啦,但我地咁早嚟食飯,客又唔係多,你都漏單!之後佢地前前後後起碼再問多3-4次我地叫咗乜!真係火都滾,我地講,你又唔寫低佢,第一次落單,叫嗰小小嘢,已經樣樣重覆一次,之後你漏單,又唔寫低佢,不停就走埋嚟問我地叫咗乜,係咪咁做生意呀!好啦,等咗大半個鐘,卒之

好啦,等咗大半個鐘,卒之有嘢食啦,但d嘢食真係好難食囉!我地叫咗個$216嘅4餸餐,包括﹕
豉椒炒蜆 - 我從來未食過d豉椒炒蜆裏面係有黃芽白嘅!究竟係佢無洗鍋就煮個蜆,定佢地舖頭嘅煮法咁特別!
椒鹽豬扒- 一上枱已經見到油淋淋,食落口仲要咸到死,食多兩塊個腎應該唔駛要。
雞粒滑豆腐 - 個獻汁杰到睇見都已經唔係好想食!
時菜炒牛肉 - 落單時問佢係咩菜,佢話菜心同生菜,咁我地話要菜心,就算追單時都係同佢講菜心,但嚟到時,兩樣都唔係,而係娃娃菜。
例湯 - 個餐包埋個例湯,但好明顯係味精湯,又係勁咸!
紅豆冰 - 我呢世人未飲過咁難飲嘅紅豆冰。漏單不突止,之後見住佢整,見佢倒完D紅豆落去之後,唔係加椰汁or奶,而係倒成半杯清水,之後再加兩滴花奶!嚟到一飲,同飲水無分別!叫亞叔加d奶比我地,佢話已經加咗,之後好不情願咁每人再比多幾滴我地!依然係超難飲!

d餸嚟時仲有d小插曲,我地見佢拎住碟蜆去另一張枱,但發覺人地無叫。咁我地話係咪呢枱o架,我地叫咗成個鐘都未嚟。我地起碼講咗三次,佢地亦都肯定聽到,但理都唔理我地,仲要個面口係比你覺得你好似呃佢咁。佢地就咁捧住碟蜆出出入入咗兩次,之後先擺低比我地。

到埋單啦,我地個餐明明$216,加4杯紅豆冰$52,都係$268啫,但佢話total $288。佢連張單都無拎過嚟,剩係齋up。我問佢點計到$288,佢先話茶錢每位$5。無嘢呀,你d menu同全間舖都唔見有寫要收茶錢囉!!!
呢餐飯真係食到一肚氣!

我地走時,睇住隔離枱叫人落單叫咗15分鐘無人理,但個哥哥明明見到佢地叫人落單,佢經過兩次都唔理個客!另一枱客就同我地一樣,問個亞叔有無d多人套餐,個亞叔答無,但明明係有嘅!呢間舖,服務又無﹑味道又差,態度又唔好,咁唔願做,咁不如唔好開門做生意啦!
超咸嘅椒鹽豬扒
味精湯
雞粒滑豆腐,個獻杰到一舊舊
用黃芽白炒嘅新式豉椒炒蜆,同埋你見佢有煙出,但一d都唔熱。
明明叫菜心炒牛肉,但係變咗娃娃菜炒牛肉。同樣個獻超杰!
超難飲嘅清水紅豆冰,我諗佢加d花奶落去只係整返d色水!
2010-03-27
2009-04-19 121 views
那日和男友食 lunch, 叫了一份小菜套餐($108)~~~任選餐牌上其中兩款小菜, 我們選了豉椒炒蜆和魚香茄子枝竹煲,, 還有例湯 & 兩個白飯 另附熱茶任飲((免收茶芥)) 豉椒炒蜆 : 豉椒味道一般 ; 不是好辣, 蜆肉不太肥美, 青椒粒又太少. 魚香茄子枝竹煲 : 這個比較辣口和好油膩,, 魚香味又不足{食落又唔覺有鹹魚肉}, 枝竹都可以*****軟口中帶點爽((不是太軟淋淋那種的)),, 但入味度就不太濃烈了.至於個例湯有點驚喜係粟米羹,, 因諗住係一般中式湯水,, 這個味道 OK,, 濃度剛剛好適中{{不太杰又不太浠}},, 飲落又不覺好重味精味.
還有例湯 & 兩個白飯
另附熱茶任飲((免收茶芥))

魚香茄子枝竹煲 : 這個比較辣口和好油膩,, 魚香味又不足
但入味度就不太濃烈了.

味道唔得豉椒炒蜆
沒有魚香味魚香茄子枝竹煲
浠杰適中粟米羹
2009-04-15
$54 (Lunch)
浠杰適中粟米羹
2008-09-29 142 views
四月初十‧晴忽然多了半天假期,想悠閒一點去清一清副業上的瑣事,獨個兒來了大嶼山,見這裡人幾多,又有即拉腸粉,先吃個早點才算算。選個傍著大海景的位置坐下,天氣雖然有點熱,但習習海風吹來,喝著味道淡淡的普洱,也是說不出的舒適.要了個艇仔粥,及叉燒腸。粥是用煲上的,即叫即煮,上檯時是熱辣滾燙的.粥底不算綿,但勝在味精不多﹝當然不會是沒有啦﹞,也滿意.配料有肉丸、肉片、豬皮、魷魚絲等等,不算是十的好料子,但都算豐富,18蚊一煲,算是交足功課的了。腸粉也是即拉的,皮厚厚,也算滑溜。叉燒硬硬實實的,一般水準。不過一客三大條,只12蚊,份量是十足的。茶錢兩個大洋,埋單32蚊,經濟抵食。不知不覺,坐了近句鐘,要繼續行程了。
四月初十‧晴

茶錢兩個大洋,埋單32蚊,經濟抵食。

不知不覺,坐了近句鐘,要繼續行程了。
實在寫意!
滾燙的生滾粥
便宜抵食的即拉腸粉
$32 (Breakfast)
2008-07-01 62 views
第一次去梅窩,本來諗住租屋仔,煮飯仔。點知去到,有人係到整門。算啦,出去食啦。行到去熟食中心,只有兩間開門。求其一間之下,入o左呢間。兩個唔太肚餓o既人,叫o左咸魚雞粒炒飯,同粟米班塊。咸魚雞炒飯 - D 雞好似炸喎咁,所以幾香口,飯好乾食,但係,食唔到有咸魚,少少都無。粟米班塊 - 不過不失啦。睇完下面兩篇之後,覺得自己好好彩,無咩特別事發生。
第一次去梅窩,本來諗住租屋仔,煮飯仔。
點知去到,有人係到整門。

算啦,出去食啦。

行到去熟食中心,只有兩間開門。
求其一間之下,入o左呢間。

兩個唔太肚餓o既人,叫o左咸魚雞粒炒飯,同粟米班塊。

粟米班塊 - 不過不失啦。

睇完下面兩篇之後,覺得自己好好彩,無咩特別事發生。
(Non-member)
2008-05-29 78 views
我地成班朋友黎梅窩 諗住食下海鮮啦等等等 d野食好耐都唔黎 我地就催下佢地啦點知 原來d野食去哂格離台 幾次 擺哂烏龍咁最後仲蒸條手板咁大魚比我地 十幾人 谷鬼氣 咩都冇食就走人

我地成班朋友黎梅窩 諗住食下海鮮啦
等等等 d野食好耐都唔黎 我地就催下佢地啦
點知 原來d野食去哂格離台 幾次 擺哂烏龍咁
最後仲蒸條手板咁大魚比我地 十幾人
谷鬼氣 咩都冇食就走人
2008-05-17 102 views
母親節入咗去大嶼山玩,因為剛燒完野食,咁就去碼頭附近既熟食中心食晚飯,咁見到個六人餐,可選六個餸喎,咁又見到有清蒸鮮魚喎,咁就叫啦,落單時佢又話呢個餐無蒸魚,咁又問佢咁呢個288蚊既二人餐有無蒸魚呀?佢又話有喎(真係奇怪,你做唔到既就唔好出餐牌丫嘛,都算)咁最後我地叫咗個四人餐,有四個餸,再叫多個二人餐(因為有魚嘛)。都係食啲平時既小菜,終於到條魚黎啦,媽媽一夾條魚,嘩~~~佢地居然係原條魚蒸,內臟乜都係度,個肚係一條刀痕都無架,咁就叫人黎啦,黎咗個阿叔,同佢講條魚未劏架喎,佢睇下條魚,佢用手,係呀佢一隻手攞住隻碟,一隻手伸手去條魚度拎走啲魚既內臟,仲話,唔係未劏呀,邊有呀,大佬呀,就算係你咁搞法唔係想拎走啲內臟放返上黎比我地食呀?個阿叔係咁好大聲咁理論,之後有個女既可能見我地太過激烈,走過黎叫佢拎返入去換過條比我地。我好清楚聽到入面既廚房佬講:好呀未劏丫嘛,咪比條劏晒既比佢地囉。(佢咁大聲都係想我地聽到既啫)好啦到條劏晒既魚黎到,見到佢個樣都唔討好架啦。我一夾個肚,你地睇下張相啲魚肉係啡色架喎,你地食過啲咁既清蒸鮮魚未呀?我夾小小黎試,我叫個阿姐過黎問佢呢條係乜野魚,佢都望咗一望都要諗下先講呢條係桂花魚喎,咪玩啦,桂花魚係好滑架嘛,你呢條係乜魚呀?我地梗係嘈佢啦,第一次黎未劏既,我好清楚聽到你個廚房講比條劏晒既比我地丫嘛,(我家姐都話聽到),嬲到我呀,我即刻影底佢啦,大家千萬唔好去呢間野食呀,完全唔係做生意既,咩海鮮美食呀?咁都得既,個疑似老闆既人話唔收我地魚既錢,咁又點呀?我地走佢仲係度講下次再試過丫,我話仲試?無下之次啦你地咁做生意,無啲道德。

非常差