2007-08-05 20 views
跑馬地這間食肆的食物和有些侍應的態度倘算ok, 不過不失, 但有些就認真麻麻, 我們想可能他們人手較少, 因此他們的返應較慢(但收錢就好快), 未夠鐘就收錢, 這樣都算了, 最不滿的是一到夠鐘, 就有個侍應走過來, 說了一句:"夠鐘" 就熄炉把你的煱取走, 不理會你是否還在進食, 他的態度和做法實在令人十分不舒服. 除了這樣外, 這間食肆門口的知客的態度亦是一樣差勁, 你問多佢兩句, 佢就好似你食唔起咁, 答你的語氣亦十分俘遣, 令你不想再幫襯第二次.
2007-07-31 28 views
與友人們睇完歐亞桌球大賽. 本打算到銅鑼灣覓食, 途經這裏見hsbc卡有優惠, 雖然要限時交檯, 但見尚有個半鐘, 又搏一搏.甫坐下, 先點豬骨鍋, 再點火鍋料. 選擇都唔少, 質素亦不錯, 肥牛有肉味, 個人特別喜愛鱔片. 另這裏自創的水晶 包系列, 有奶黃及叉燒, 試後, 還是奶黃較討好.食物合格, 但服務則有點欠彈性. 雖然早已通知要準時交檯. 我們亦已盡快的解決檯上的食物, 但當夠鐘時, 我們 還剩下一點火鍋料, 一名貌似經理的男人不斷的在我們和旁邊的幾檯客人催促. 到最後, 甚至只匆匆交待一句, 便一手取走我們的鍋. 我們也明白週末這裏是旺場, 但這一招有點兒令食客不滿吧!!

包系列, 有奶黃及叉燒, 試後, 還是奶黃較討好.

食客不滿吧!!
2007-07-27 27 views
20070726平日最怕港式餐廳的嘈雜,難得這裏有獨立包房,雖然我們一行十二人也肆意笑鬧,畢竟房門一關便與人無尤,只充盈著屬於自己的快樂。開了兩個豬骨湯底,仗著人多,只見碟如輪轉,菜似雲來,大杯的Asahi,大片的雪花肥牛,過癮得很:)味道是始終如一的好。喜歡這裏的超甜粟米,在湯裏滾過之後更襯得清甜爽脆;魚面也是每次都少不了,用來吃或用來玩都倍添情趣;還有精緻的中式點心與芝士蝦丸,一直深得我心。其實自己沒有吃很多,許多時候都是靠在椅背上,在溫暖的燈光下,升騰的霧氣中,百味凝結的芳香裏,看著那十個像孩子一樣開心的男生,大快朵頤,嬉笑怒駡,歲月洗煉之後的友情,令人有一種莫名的感動。即使只因如此,也足以喜歡這裏。
20070726

即使只因如此,也足以喜歡這裏。
2007-06-14 14 views
我惗香港對打邊爐真係十分愛...而家都已經係夏天啦,d同事竟然都仲要食打邊爐,本來我好唔like,但係一大班人咪算lor...無謂掃興因為其中一個有錢同事住跑馬地,成日去呢間有骨氣,所以簡左呢度,我都係第一次食ja, 惗住無二百幾蚊一個人都唔使落樓,點知原來有個88任飲任飲wor,但無計湯鍋,加醬油及加一,即場計過如果忍到口唔叫d extra 食品,每人$130-150都落到樓食物以為食下丸及肥牛...點知天底下竟有火鍋點心呢樣野,我真係孤陋寡聞...任食都有幾樣火鍋點心比你食既,多就真係唔會,原價都成$30幾40一客wor,點會蝕比你先不過0甘開心之下最後緊係忍唔到"手+口",叫左d特價火鍋點心...食左個招牌豬骨煲, d湯ok啦,我本身對味精有dd allergic, 如果d野重味精會後頸卑架,而家食完都無咩事wor,應該無"加料",haha~~ 意外收獲~~~ 但其實唔明下面果個食評點解會得一款湯揀,我地去果時無話邊款賣哂,個menu都有成十幾款揀,我惗佢既selling point係多款

2007-06-13 5 views
前晚是我朋友的生日...我用朋友一行5人一起到冇骨氣食火煱...明明係門口個黃色paper到寫住88一位任食..同荼介加一.....冇la一入去便像入了黑店一樣....1.入去座低..個waiter 話..我地只可食一半鍾..得甘少..我已好不滿...但我忍2.之後佢又講個88任食要加$40茶介...即$120位我d fd已好不滿...話比人搵笨3佢仲話...今日得四川麻辣湯底...我叫佢轉清水算,...點知都唔得4個waiter態度勁傲慢...仲加話...冇錢食行開啦我之後發火大鬧...咩你出面..有寫左甘多野咩..我唔信lo之後我地冇食到....走左呢間甘ge冇骨氣...想做水魚..就去食啦
一入去便像入了黑店一樣....
2.之後佢又講個88任食要加$40茶介...即$120位
我d fd已好不滿...話比人搵笨
4個waiter態度勁傲慢...仲加話...冇錢食行開啦
之後我地冇食到....走左
呢間甘ge冇骨氣...想做水魚..就去食啦
2007-06-11 9 views
(10/6/07)$88位火鍋,原來湯底另計、茶介$8、醬油$5、如要乾蒜之類的調味料,$10一款。計埋都唔算平,見未試過呢度的火鍋,都照食啦。選了蕃茄豬骨湯,很多很多料,頭o個朕好濃。任食的,無乜野食選。好多款菇o羅。"雪花"肥牛,勁多肥膏;鮮牛肉,o拿得太腍;滑牛,好正!有點似生竹牛肉味;水餃爽口;奶黃水晶飽,及义燒水晶飽,我咁接受新野都得好怪!黑椒牛筋丸,又鞋又韌。
2007-05-30 8 views
個豬骨湯比起半年前黎有番D骨味同胡椒味. 得得地.黎食任食. 都無話預佢會有D咩一流野食出架喇.不過佢按人數逐碟上, 無話大併盤咁上菜都算係咁.埋單$130 到. OK 啦.
個豬骨湯比起半年前黎有番D骨味同胡椒味. 得得地.
黎食任食. 都無話預佢會有D咩一流野食出架喇.
不過佢按人數逐碟上, 無話大併盤咁上菜都算係咁.
埋單$130 到. OK 啦.
2007-05-02 9 views
每次睇波也在酒吧,有人要飲食兩者兼之,這夜愛華頓對SCUM,一眾球迷相聚在摩利臣山道,有骨氣的旗襤店,一邊打邊爐,一邊睇直播.店方安排在八樓的一間房,幾檯人,坐得舒服,Plasma電視夠大,睇得清楚.剛開波,湯剛滾,這個雞湯底,味道幾甜,而且有雲吞,如非用砂窩上,一早稱之為Star War雲吞雞.1:0,罰球先開記錄,肥牛,幾種有餡的丸子,魚片,鵝腸亦開始上場.吃得開懷.鵝腸肥美,略略一灼,爽脆無比.領先一球完半場,拿著魚麵起勢jit,吃得不亦樂乎.2:0,下半場開波不久,再入多球世界波,再一次歡喜,再來的本地手切牛,牛展,爆漿丸等等.手切牛入口無渣.很有水準.席上眾人,不停致電詢問同時間另一場的保頓對車路士賽果,得知車路士正在領先.大家開心.2:1,龍門送大禮,啖定,尚有一球在手,吃粒餃子定一定神.2:2,菲臘仔無間道.擺老烏,心情直插.大家即刻停手.個湯底亦越來越多油....2:3,比朗尼這個"反骨仔"入波反超前,這個時候,檯上的食物吃得七七八八,Gas爐亦開始沒有氣....見其入波後親吻會章,甚麼"Once a Blue,Now a SCUM",一一領會.還記得當年你曾說過一日為

領先一球完半場,拿著魚麵起勢jit,吃得不亦樂乎.

2:1,龍門送大禮,啖定,尚有一球在手,吃粒餃子定一定神.

一日為愛華頓人,終身為愛華頓人.)這句說話嗎?

2:4,無言,同侍應
唔該埋單!)

(Non-member)
媽咪同婆婆睇雜誌話佢哋未去過有骨氣,又話$88好想去,叫埋細妹同佢男朋友,文文同阿D一齊去食,之前我哋訂咗七點,不過我哋最後六點半就到,但係佢哋員工話一入座就計錢,因為文文放後遲,就坐响樓下等佢,最後我哋係七點三至入到座。婆婆話想食冬瓜盅鍋,我哋再多個豬骨煲,而後起勢tick嘢,食品唔算話好多,不過我推介婆婆同媽打食水晶叉燒包,因為呢度啲叉燒包真係好好好好味!之後我哋樣樣都點啲,仲叫埋魚麵、墨魚麵、芝士蝦丸、芝士牛丸,全部做半價。婆婆勁話唧麵好得意。我見到佢好開心,真係好嘞!最重要一項要同大家分享,以前一直都覺得有骨氣真係好鬼貴,但係今次,我發覺佢哋醬油減咗價。最後,我亦要報告,食到最後,至知,原來上次同文文同埋豬扒、阿金一齊食的滙豐餐仲有供應,哎吔,早知加埋滙豐餐一齊食!!!!我鐘意有骨氣肥牛,正!

2007-02-22 5 views
情人節同男友去左打邊爐,兩個人點了一個十分抵食的中銀套餐,點心火鍋套餐\ –2人份量 水晶叉燒包4件 水晶奶黃包4件 手唧魚麵1支 魚腐餃子4件 鮮蝦時菜餃4件 芝士蝦丸4件 千島汁墨丸4件 滋補花膠1碟 田園蔬菜(任選$25蔬菜1款) 特級雪花肥牛1碟點左個素菜鍋底,好多菜同菇,新鮮清甜,食物又新鮮,不用點醬料都好夠味又鮮甜。之前都食過豬骨湯底,相比下呢個鍋d菜清甜d令到配料鮮味d。男友仲用扭螺絲的方式擠魚麵,動作出奇地清脆利落,還擠得很徹底很乾淨,比由上而下的擠法好好多。另外加點了兩個蟹粉小籠包,$14一粒好細粒的,仲無乜餡。水晶包好食好多,魚腐餃子都好甜。套餐\唔包醬油鍋底,但埋單都只係$380,有個侍應仲好好服務添,不時主動加湯,見到爐大滾就幫我地收細d火,加完湯就開大火,真係服務做足101分。
水晶叉燒包4件
水晶奶黃包4件
手唧魚麵1支
魚腐餃子4件
鮮蝦時菜餃4件
芝士蝦丸4件
千島汁墨丸4件
滋補花膠1碟
田園蔬菜(任選$25蔬菜1款)
特級雪花肥牛1碟

2007-01-10 6 views
Hotpot here at new year's eve's night.we booked a table only. But they eventually arranged a room for us.....so good. So this time we don't have the minimum charge but still get a room.8 persons in total.The food was good!We like the 水晶飽and 有骨氣肥牛most.鵝腸is delicious too~

8 persons in total.

The food was good!
We like the 水晶飽and 有骨氣肥牛most.
鵝腸is delicious too~

2006-12-27 9 views
見到咁多網友話$88任食唔抵, 一去到, 唔洗諗,就話要散叫2位!豬骨湯底$88 -好足料呀!!! 好多豬骨, 仲有好多蘿蔔同粟米, 都係好甜呀! 好正!湯底好鮮甜, 我估淨係食晒湯底d , 都已經夠飽啦!羊肉片$58 - 份量都算多同埋幾新鮮lor, 但可惜唔太羶.南瓜小籠包$38 - 點心火鍋係呢度招牌菜之一, 當然要試試啦. 又的確唔錯wo! 好味!脆鯇魚片$25 -切得比較厚身, 幾新鮮, 唔錯!估唔到醬油要收$30, 雖然citi bank credit card 有85折, 但食咁少都差唔多要每人$130呀!不過, 覺得呢度真係好新鮮, 品質好, 覺得好抵!

豬骨湯底$88 -

羊肉片$58 -
份量都算多同埋幾新鮮lor, 但可惜唔太羶.
南瓜小籠包$38 -
脆鯇魚片$25 -
切得比較厚身, 幾新鮮, 唔錯!

2006-11-21 9 views
今日響呢道飲茶食左個"脆皮叉燒包"好鬆脆, 味道都唔錯, 唔會有食到成口由o既感覺.又食左個春卷, 平時食春卷, 就算仲係熱, 有時個皮會脆得黎硬, 呢間又唔會咁, 係脆得黎鬆化, 值得一讚.仲食左個瓜粒湯飯. 魚湯唔鹹, 又足料, 有好多蝦仁鮑魚粒菰粒, 抵讚.不過, 真係一分錢一分貨......

不過, 真係一分錢一分貨......
2006-10-17 6 views
上星期六本來諗住去試下德米,入到去見citibank card 有promote,$88任食火煱,見o甘抵o米試下law! $88跟既係"冬陰公"湯底,而且醬料$10碟,ok啦,我要o米會叫law! 我咪諗住攞杯茶law!點知佢話清茶$8杯,o甘我唯有叫汽水啦!都係$13一罐,睇睇下,原來任食list內無肥牛,單嗌半價$45(大),我同朋友都好牛,o米叫一碟law,D餸都ok,應該同有骨氣一樣,但因為"冬陰公"湯底好足料,勁多辣椒,所以食到一半已經要再叫野飲,卒之埋單每人百六law!原本椒絲,黑胡椒同花生唔食都硬收$30,有D搵笨。
2006-10-04 5 views
前日(即係10月2號個晚},同班朋友去打邊爐,聽朋友講呢度食係貴,但質數唔差,我亦期望招呼會幾好,點知食到一肚氣,係勁受氣!!果度人服務態度其差,上至經理部,下至門口位知客小姐(唔知點解老細會請個咁女人擠係門口)樣子唔講喇,粗聲粗氣咁,一禮貌都冇,好似唔想做咁,離晒譜!!一入門口,領教位小姐已經想走,但諗住係個別事件,都係上去食完先算,點知選擇係錯,上到去伙計好似遊魂咁,叫極唔應不但止,諗住搵個經理投訴下啦,搵極都搵唔到,伙計話經理好忙,唔得閒喎!最後都係搵唔到經理,我同班朋友都好唔開心.好激氣,所以要係呢度投訴下.等所有消費者都知道呢間服務質數係幾咁差勁.而食物質數就唔想講喇,因為好谷氣,食乜都覺得係難食!我同番介紹我位朋友講,佢話以前去過唔係咁喎,無我講得咁差,點都好,我同我班朋友以後都唔會再幫襯有骨氣喇!