之前去日本經過啲燒肉店好想食,但係原來要預先booking,唔可以walk in,攪到一直耿耿於懷。最近朋友同我講元朗元點商場開咗間日本🇯🇵過江龍天花板燒肉店🔥🥩,呢晚就帶咗我去試🤤📌大判燒!黑毛和牛西冷🔥🥩🐮呢個大大片長過支筷子🥢嘅黑毛和牛西冷係~必~食~!📣一睇就知極為鮮嫩!油花分佈均勻!可以請店員幫手燒🔥,店員會先問想要幾成熟,之後就係show time!佢地手勢超純熟,燒到火光四起,火紅火綠,新一年一定當旺!個牛燒到有少少焦香味之餘,肉質豐滿,口感滑腻,牛味香濃沾上溫泉蛋蛋液🥚,更加順滑,入口即溶,咬落肉汁四溢!朋友係牛魔王都大讚!👍🏻📌黑毛豚無骨小排🔥🥩🐷豚肉肉質細膩、鮮嫩 ,夾雜住適量嘅油花,油脂豐富,豐腴多汁燒烤後香噴噴,加D檸檬汁,更能突顯豚肉嘅甜味📌若鶏雞胸柳🔥🥩🐔係GG最愛嘅雞胸❤️雞胸肉質結實,燒烤過後外焦內嫩,好惹味真係想再追加多份,滋味無窮!😋📌海鮮拼盤🔥🦪🦐🦑有烤過後依然非常彈牙嘅烏賊+鮮甜嫩滑嘅帆立貝+同達刺身級別,有成隻手板🤚🏻咁長嘅海老,蝦頭多膏之餘,肉質爽口彈牙三款都超級新鮮!📌日本蠔🔥🦪係錫紙兜上烤,蠔仍然保持水份,超級Juicy鮮味爆發📌涼拌三點盛

📌大判燒!黑毛和牛西冷🔥🥩🐮
個牛燒到有少少焦香味之餘,肉質豐滿,口感滑腻,牛味香濃
沾上溫泉蛋蛋液🥚,更加順滑,入口即溶,咬落肉汁四溢!
朋友係牛魔王都大讚!👍🏻

📌黑毛豚無骨小排🔥🥩🐷
豚肉肉質細膩、鮮嫩 ,夾雜住適量嘅油花,油脂豐富,豐腴多汁
燒烤後香噴噴,加D檸檬汁,更能突顯豚肉嘅甜味

📌若鶏雞胸柳🔥🥩🐔
係GG最愛嘅雞胸❤️
雞胸肉質結實,燒烤過後外焦內嫩,好惹味
真係想再追加多份,滋味無窮!😋

📌海鮮拼盤🔥🦪🦐🦑
有烤過後依然非常彈牙嘅烏賊+
鮮甜嫩滑嘅帆立貝+
三款都超級新鮮!

📌日本蠔🔥🦪
係錫紙兜上烤,蠔仍然保持水份,超級Juicy
鮮味爆發

📌涼拌三點盛 + 📌涼拌菠菜🧊🥬
開胃小菜,腌得入味
餐前可以warm up下個胃仔先

📌生菜🥬
夾住燒物大大啖甘食,減膩一流

📌七味豆腐鍋🍲
低卡減脂瘦身湯又暖身
有豐富纖維,又有助維持腸道健康、提升免疫力等功效
熱辣辣嘅石鍋,除左有入口即化又豆味香濃嘅嫩滑豆腐之外,仲有大量豚肉同蛋花
湯頭微辣但鮮甜,送飯一流

📌免治雞肉石燒肉泡菜鍋飯🔥🥩🐷🍲🍚
唔使驚淨係得燒肉唔夠飽,呢度仲有石鍋飯
店員都會幫手攪拌,手法專業,所有食材同飯攪拌到完全均勻
等一等先食仲會形成一大層飯焦,連埋醬汁食真係好有口感同惹味

📌二人前大辣冷麵🌶️🧊🍜
食完熱辣辣燒肉同窩飯,再食返個冷麵就可以降降溫
麵條彈牙煙韌又爽滑
搭配清爽醬汁同酸酸辣辣嘅泡菜,非常開胃

📌巨峰提子乳酸梳打🍇🍹 & 📌白桃乳酸梳打🍑🍹
本身店舖都會有一大壺茶提供
不過食燒肉要更爽,就一定要叫清新嘅梳打先夠過癮

📌杏仁豆腐花配雪米糍🍨
最驚喜係有free 甜品,仲要裝係月光寶盒裡面,更有feel
杏仁豆腐花杏仁味濃郁,超滑嫩,入口即溶
搭配雪米糍外皮軟糯超級Q彈,味道甜而不膩

🤩食燒肉最怕攪到全身油煙味,但係呢度嘅抽風系統真係好到全身、衫同袋都完全唔會殘留股燒烤味 。而且餐廳座位寬敞,食物品質水準高。店員既專業又殷勤,值得大讚,可以再encore

📍YAKINIKU KAKURA (元點)

@yakinikukakurahk

#若鶏
#日本蠔
#海鮮
#豆腐鍋
Yakiniku Kara真係我喺元朗YOHO mix嘅至愛日式燒肉店,已經唔止一次幫襯,次次都好滿足,真係食極都唔會厭! 首先,佢哋嘅招牌「大判燒黑毛和牛西冷」係必點之選!嗰啲油脂分布靚到好似藝術品咁,西冷帶出濃郁嘅牛味,加上職員專業嘅燒烤手法,可以按你要求嘅熟度控制得啱啱好。燒完之後,沾埋生蛋,嗰種蛋香同牛味夾埋一齊,入口即化,真係超級滿足! 另外,我今次仲試咗幾款牛肉,其中黑毛和牛腹前小扒係我嘅另一個必點推介!佢嘅油花分布均勻,霜降粉嫩,厚切設計令到燒完之後表皮脆而內裡仍然多汁。一啖咬落去,肉汁喺口腔爆發,再配埋生菜,清新同濃郁撞擊嘅感覺,絕對令人回味無窮! 除此之外,黑毛和牛特上嫩肩里肉同黑毛和牛上嫩肩里肉都冇令我失望。霜降程度高,入口即溶嘅牛脂香味,瞬間喺口腔爆開,超級滿足! 今次仲試咗加泡菜,令整體口感更加豐富。而家仲有啤酒買一送一優惠,冰凍啤酒配燒肉,簡直係天作之合!最後食完仲有甜品送,比佢哋嘅細心服務加分!

2025-01-10 197 views
約元朗嘅朋友食晚飯,今次介紹朋友食元點商場呢間日式燒肉,餐廳以卡座為主坐得舒適,店員安排一張圓枱在一間包箱內更舒服,朋友對於選擇係有一點困難,店員推介OMAKASE係唔錯選擇。前菜有沙律菜新鮮爽脆,泡菜三點盛係傳統泡菜、青瓜、大根,朋友就覺大根係最好食。燒肉有塩味上牛舌好爽彈又唔會乾,蔥鹽味若雞無乜脂肪,燒起上嚟皮脆而香。大判燒!黑毛和牛西冷係必食,若是散點都一定要食,脂肪比例均勻,油花滿滿一燒香氣溢出,非常嫩滑肉味濃。另外係和牛腹柳小排及和牛裏腹小排兩部位,都是高級數的,肉比大判燒厚身,同樣油香豐富。冷麵有兩小碗,同樣不能錯過酸酸甜,涼涼地解膩一流,食晒所有食物,店員會送上甜品。燒肉店質素好,環境好,服務好,價錢合理。
燒肉店質素好,環境好,服務好,價錢合理。

Type of Meal
Dinner
2025-01-09 127 views
🍖 黑毛和牛大判燒盛合 ($368)係必食item,黑毛和牛既油花非常足,大片肉燒至五成熟,再點上溫泉蛋漿,食落滑溜香口。牛肉本來已經落左甜醬油,所以唔洗點任何醬汁已經好夠味。🍖 黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉($278) 呢款大判燒和牛真係每次都會好掛住!西冷大大塊,雪花分佈靚爆,侍應會問你鍾意3成熟、5成熟定7成熟。我哋揀左7成熟,肉質保留鮮嫩之餘又唔會有生肉口感。牛肉軟熟配搭溫泉蛋,食落好似食壽喜燒咁,濃郁嫩滑。牛板腱肉雖然瘦,但完全唔韌,肉味仲非常突出。🍽️ 呢間燒肉真係一間值得再訪既高質日式燒肉店,食物水準高,環境舒適,服務貼心,食完真係好滿足!YAKINIKU KAKURA(元點) 📍元朗朗樂路1元點1楼B155號铺

YAKINIKU KAKURA(元點)
📍元朗朗樂路1元點1楼B155號铺

年尾食好啲一定要食燒肉~👉🏻大判燒!黑毛和牛西冷特上牛胸腹肉必食推介,可以請店員幫手燒~我地自己燒都好容易,燒到8成熟就係入口即溶嘅口感,超級香。👉🏻牛板腱肉偏瘦,但肉質意外地鬆軟。👉🏻塩味牛舌、蔥塩味牛舌兩款分別不大,厚切好有咬口。👉🏻日本蠔性價比高👉🏻凱撒沙律食咁多肉要叫個沙律,生菜好新鮮爽脆。👉🏻石燒肉泡菜鍋飯擺耐小小會有好正嘅飯焦😍材料超多,有免治雞肉、泡菜、芽菜、紫菜等等,每啖都食到豐富食材,食到最後都係熱辣辣。👉🏻KAKURA牛肉飯經典嘅洋蔥牛肉飯,甜甜地好開胃,份量好大。👉🏻甜品送既~超正
年尾食好啲一定要食燒肉~
👉🏻大判燒!黑毛和牛西冷特上牛胸腹肉
👉🏻牛板腱肉
偏瘦,但肉質意外地鬆軟。
👉🏻塩味牛舌、蔥塩味牛舌
兩款分別不大,厚切好有咬口。
👉🏻日本蠔
性價比高
👉🏻凱撒沙律
食咁多肉要叫個沙律,生菜好新鮮爽脆。
👉🏻石燒肉泡菜鍋飯
👉🏻KAKURA牛肉飯
經典嘅洋蔥牛肉飯,甜甜地好開胃,份量好大。
👉🏻甜品
送既~超正
2K
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間日式燒烤店食燒烤🤣$148「活鰻魚」:叫咗2件,2件都非常大件兼超級厚肉,一邊係鰻魚皮一邊係鰻魚肉,咁我嘗試運用技巧慢慢燒,餐廳仲提供咗一兜蒲燒汁,燒咗約2分鐘就有一個好幫得手嘅店員妹妹嚟幫我哋繼續燒,店員妹妹剪開鰻魚成一件件 bite size 跟住喺鰻魚皮塗上蒲燒汁,燒一燒反轉再喺鰻魚肉上邊又塗上蒲燒汁,然後再燒多2-3分鐘就食得🤣;鰻魚真係好厚肉,肉質鮮甜又爽滑,充滿 umami 🤣,店員妹妹service 又好好👍$178「大判燒!黑毛和牛西冷」:「黑毛和牛西冷」薄切大大一片,店員妹妹繼續幫我哋燒,睇得出有啲啲技巧,店員妹妹鉗住塊摺埋咗嘅「黑毛和牛西冷」快速喺火爐上邊來回移動又快速打番開繼續快速移動然後再快速摺番埋,咁大約10多秒就燒好,跟住將「和牛西冷」放落有一隻生雞蛋黃嘅醬油裏邊,咁就食得🤣,「大判燒!黑毛和牛西冷」肉質非常軟熟幾好牛味同埋夠晒滑,同鰻魚一樣都係充滿 umami 🤣,仲有我話要7成熟 店員妹妹 控制生熟程度亦都控制得好👍$58「凱撒沙律」:簡簡單單加隻溫泉蛋幾好味🤣$38「涼拌菠菜」同 $38「泡菜青瓜」:菠菜爽脆,青瓜爽口,兩個涼拌都
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間日式燒烤店食燒烤🤣
$58「凱撒沙律」:簡簡單單加隻溫泉蛋幾好味🤣
$38「涼拌菠菜」同 $38「泡菜青瓜」:菠菜爽脆,青瓜爽口,兩個涼拌都幾惹味🤣
$88「黑毛豚脛肉」 同 $88「黑毛豚無骨小排」:「黑毛豚脛肉」睇落同食落都有啲啲似「豬頸肉」,脂肪亦都係勁充足,不過呢個「黑毛豚脛肉」比普通「豬頸肉」鮮味又好味啲,仲唔會有「豬頸肉」經常有嘅「臊味」🤣;「無骨小排」好似「五花腩」,目測大約 38%脂肪 62%瘦肉,好豬味又甘香🐷
$78「若鶏雞腿」:即係雞髀,連埋雞皮,咁肉質就梗係嫩滑啦🤣;$80「若鶏雞脛柳」:肉質偏瘦得來又好軟熟喎,可能呢隻雞真係非常年青(咁當然啦叫若鶏呀嘛)🤣;仲有,個名都好得意,有日文鶏字同中文雞字🤣
$78「帆立貝」:用個錫紙兜裝住成兜燒幾好味🤣
食完仲有甜品,係「雪米糍」加「布甸」,細細份,清新好食😋
$560 (Dinner)
2024-12-31 295 views
一家四口去慶祝聖誕節,兒子選了吃燒肉,早早便訂座到Yoho Mix的燒肉店2小最喜愛這裏的和牛,每次必點黑毛和牛大判燒盛合,包括了:鹿兒島A4和牛西冷鹿兒島和牛裏腹小排鹿兒島和牛背末脊肉A4和牛西冷肉質豐滿,肉味濃郁。肉質較為緊實,咬下去有韌性,每口也帶出肉味腹小排肉質滑順,富含豐富的油脂,燒烤後的香氣撲鼻而來。喜歡肉質較為軟嫩的食客不能錯過。背末脊肉的油花相對較少,但肉質依然鮮嫩。這一部位的肉適合搭配清淡的調味,讓肉的本味更為突出。追加了US牛腹柳小排肉質非常柔嫩,燒烤時更有濃郁的香氣,肉汁也較為豐富,是牛愛好者不二之選套餐配有白飯,沙律,麵豉湯,小食,甜品(杏仁豆腐及雪米糍) 和 餐飲另一套餐點了Kakura燒肉盛合,包括:特上牛胸腹肉黑毛豚無骨小排雞腿追加雞腿以下是對Kakura燒肉盛合中各種肉類的食評:牛胸腹肉油脂分佈均勻,肉質柔嫩且帶有適度的嚼勁。個人十分喜愛。黑毛豚無骨小排肉質細膩,油脂豐富,燒烤後的香氣十分誘人。這部位的肉在口感上非常滑嫩,多吃幾口呢。雞腿肉質結實,燒烤後外焦內嫩。這一部位的肉汁豐富,味道鮮美,所以吃完再追加一份來回味。牛肉壽喜燒烏冬麵條Q彈有嚼勁,與醇厚

2小最喜愛這裏的和牛,每次必點黑毛和牛大判燒盛合,包括了:
鹿兒島A4和牛西冷
鹿兒島和牛裏腹小排
鹿兒島和牛背末脊肉

追加了US牛腹柳小排

另一套餐點了Kakura燒肉盛合,包括:
特上牛胸腹肉
黑毛豚無骨小排
雞腿
追加雞腿

以下是對Kakura燒肉盛合中各種肉類的食評:

牛肉壽喜燒烏冬

麵條Q彈有嚼勁,與醇厚的壽喜燒醬汁完美融合。嫩滑的牛肉在鍋中燜煮,吸收了醬汁的味道,口感鮮美,香氣四溢。

辣牛肉湯

內的牛肉切片厚實,燉煮至軟嫩,與湯中的香料配合很好。湯中的辣味層次分明,不會過於刺激,適合這冬天時節吃呢

大滿足的一餐,每人也捧著肚子離開,非常推薦喜愛燒肉的朋友過來吃呢。
2024-12-25
Type of Meal
Lunch
2024-12-27 353 views
呢日入咗元朗,想食燒肉,上網search咗呢間,位於元點商場,泊車嚟講幾方便😂Menu都幾多選擇,最後見到有個餐,樣樣有啲,最緊要有和牛🤤所以最後叫咗呢個,#OmakaseCourse $498/人個餐有呢啲:Omakase沙律泡菜三點盛 大判燒黑毛和牛西冷 2塊黑毛和牛精選 2款鹽味上牛舌 4塊海老 2隻蔥鹽味若雞精選2種野菜KAKURA 冷麵(小)甜品一人一碟醬汁,有檸檬汁、辣汁燒肉汁、燒肉汁。先嚟沙律同前菜,然後就到肉肉上場!#大判燒黑毛和牛西冷 呢個勁大塊,店員問我哋要幾成熟,之後幫手燒,介紹嘅時候話唔使點醬汁,已經用秘製醬汁醃咗,燒完點溫泉蛋就咁食,個牛燒到啱啱好,有少少焦香味之餘,牛味好濃,好食👍#黑毛和牛精選 有呢兩款#黑毛和牛裏腹小排 4塊呢個油脂多,勁香!而且厚肉,我鍾意呢個😂😂 #黑毛和牛腹柳小排 4塊好淋,呢個相對冇咁肥,但牛味濃~#鹽味上牛舌 4塊食燒肉一定會點牛舌~呢個點檸檬汁正#蔥鹽味若雞啲肉唔鞋口,跟咗京蔥同檸檬,燒完可以擺上去一齊食#海老 好大隻,估唔到蝦頭有蝦膏!肉質都彈牙#KAKURA冷麵有少少泡菜,同蛋,微酸,食完肉肉食呢個唔會「漏」個餐仲跟咗兩款
呢日入咗元朗,
想食燒肉,上網search咗呢間,
位於元點商場,泊車嚟講幾方便😂
1940 views

Menu都幾多選擇,最後見到有個餐,
樣樣有啲,最緊要有和牛🤤
所以最後叫咗呢個,

鹽味上牛舌 4塊
海老 2隻
蔥鹽味若雞精選2種
野菜
KAKURA 冷麵(小)
甜品

一人一碟醬汁,
有檸檬汁、辣汁燒肉汁、燒肉汁。

先嚟沙律同前菜,
然後就到肉肉上場!

#大判燒黑毛和牛西冷
呢個勁大塊,
店員問我哋要幾成熟,之後幫手燒,
介紹嘅時候話唔使點醬汁,已經用秘製醬汁醃咗,
燒完點溫泉蛋就咁食,
個牛燒到啱啱好,
有少少焦香味之餘,牛味好濃,好食👍

#黑毛和牛精選 有呢兩款
#黑毛和牛裏腹小排 4塊
呢個油脂多,勁香!
而且厚肉,我鍾意呢個😂😂

#黑毛和牛腹柳小排 4塊
好淋,呢個相對冇咁肥,但牛味濃~

#鹽味上牛舌 4塊
食燒肉一定會點牛舌~
呢個點檸檬汁正

#蔥鹽味若雞
啲肉唔鞋口,跟咗京蔥同檸檬,
燒完可以擺上去一齊食

#海老
好大隻,估唔到蝦頭有蝦膏!
肉質都彈牙

#KAKURA冷麵
有少少泡菜,同蛋,
微酸,食完肉肉食呢個唔會「漏」

個餐仲跟咗兩款精緻嘅甜品
完美句號❤️

呢間個爐吸煙好勁,食完個身無味🥰
嘢食都好食,要試吓!

2024-12-18
$500 (Dinner)
2024-12-27 204 views
lunch set有日式湯、沙律、飲品、日式醃漬菜和甜品☺️烤肉套餐上至極品和牛,下至精選肉類,價格豐儉由人。今次與朋友來決定來點一個豪華的和牛和一個價格親民的烤肉套餐。服務💃🏽很殷勤,知道我們點了和牛卻不會掌握時間,店員姐姐很是樂意代勞。燒烤時無懼火花四濺🔥💥,手法利落而純熟。🥩黑毛和牛大判燒盛合鹿兒島a4和牛西冷、和牛小腹和和牛末脊肉的豪華組合,油脂如雪花般漂亮😍和牛配白飯點雞蛋液,真是無比銷魂🫠點解可以咁好食?縱然有點小貴,與好友分享一set,才是不留遺憾。🥓kakura燒肉盛合牛胸腹肉、黑毛豬小排和雞腿,價錢就相宜得多。這幾款把肉烤得焦脆也不怕,點上店家特製的三款烤肉醬,風味更佳。🍜日式冷麵友人心心念念想吃。烤肉火辣辣,來點冰冷的麵食中和一下,確是不錯。冷麵細爽煙韌,湯汁是辣泡菜和酸醋,非常解油膩開胃。甜品是雪米糍和杏仁豆腐。我們女孩子點了三個午餐,但係都食得曬😂太美味了🤭

服務💃🏽

🥩黑毛和牛大判燒盛合

🥓kakura燒肉盛合

🍜日式冷麵

甜品是雪米糍和杏仁豆腐。

我們女孩子點了三個午餐,但係都食得曬😂太美味了🤭

2024-12-21 255 views
📍YAKINIKU KAKURA 😍元朗超高質素日式燒肉👍~大判燒黑毛和牛西冷😍超大塊黑毛和牛西冷😍😍入口即溶😛配上雞蛋食味道真係一流😘👍~雅·黑毛和牛盛合(2人前)❤️😍~黑毛和牛腹前小排😍油脂分布非常平均😘全部入口即溶😍調味亦都做得非常之好🤤👍~和牛西冷😘絕頂高質嘅和牛😍肉質非常鮮嫩☺️入口即溶唔使講🤪油脂勁香👍~黑毛和牛上肋骨中肉❤️估唔到厚切嘅條狀和牛都可以咁正😍脂肪分布非常平均😘入到口完全唔韌😛同薄切和牛一樣都係入口即溶👍~順帶一提😛餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次一定再嚟食😎📍港鐵元朗站A出口 步行約4分鐘YAKINIKU KAKURA (元點) (元朗)元朗朗樂路1號元點1樓B155號舖
📍YAKINIKU KAKURA 😍元朗超高質素日式燒肉👍

~和牛西冷😘

絕頂高質嘅和牛😍肉質非常鮮嫩☺️入口即溶唔使講🤪油脂勁香👍

~黑毛和牛上肋骨中肉❤️

📍港鐵元朗站A出口 步行約4分鐘

YAKINIKU KAKURA (元點) (元朗)

元朗朗樂路1號元點1樓B155號舖
小編上次食過呢間高質燒肉店「Yakiniku Kakura」一直都想再去食過,朋友聽我講到咁好食佢都想試下,就約埋收工一齊去食。💗黑毛和牛裏腹小排呢款肉係今日小編嘅MVP,裏腹小排醃過,調味適中,醬汁亦蓋不住佢既油花,油脂豐富,肉質軟嫩,一咬牛的油脂就佈滿口腔,但又不會太膩,太好味。塩味上牛舌上牛舌厚身,食落爽口,呢款揀左零調味,更食得出肉質非常新鮮。黑毛豚脛肉🤤依然保持水準,豬頸肉非常新鮮,肉質鮮嫩夾雜適量嘅油花,口感爽口幼滑,豬肉嘅肉香濃郁,豐腴多汁,但一點都唔腥臭,加少少檸檬汁,檸檬嘅酸味更加突顯豚脛肉嘅甜味,真係超好食。壺漬 KAKURA牛胸腹肉牛胸腹肉系小編最愛的牛肉部位,牛味特別濃郁,一大片牛胸腹肉燒到焦脆肉嫰,愛食肉的不要錯過。若鶏雞腿發揮正常,雞腿肉質細嫰。火炙黑毛和牛壽司店員在我地面前燒牛肉,技巧熟練,燒到5成熟的和牛,油脂四溢,舖在壽司飯上,小編略嫌白飯太大舊。黑毛和牛大判燒黑毛和牛大判燒就係呢間餐廳供應嘅鹿兒島A4級別嘅和牛西冷肉,我哋叫咗7成熟,由店員幫我哋燒烤。唔好小睇一塊和牛,份量十足,剪開一半,每個人都仲有一塊手掌咁大嘅肉食。黑毛和牛西冷油脂好豐富,味道甜

💗黑毛和牛裏腹小排

塩味上牛舌

黑毛豚脛肉🤤

壺漬 KAKURA牛胸腹肉

若鶏雞腿
發揮正常,雞腿肉質細嫰。

火炙黑毛和牛壽司

黑毛和牛大判燒
黑毛和牛大判燒就係呢間餐廳供應嘅鹿兒島A4級別嘅和牛西冷肉,我哋叫咗7成熟,由店員幫我哋燒烤。唔好小睇一塊和牛,份量十足,剪開一半,每個人都仲有一塊手掌咁大嘅肉食。黑毛和牛西冷油脂好豐富,味道甜美,油脂入口即溶,一點都唔膻唔油膩,剛剛好。肉質柔軟,咬開不費一點力,沾上溫泉蛋蛋液,更加順滑。

👉四周年優惠:鹿兒島縣產黑毛和牛肩頸肉
只要follow和share佢地既優惠,就會免費送肉肉,超抵!
送既鹿兒島縣產黑毛和牛肩頸肉超大塊,有手臂咁長,呢款肉的油脂無大判燒豐富,但肉感更重,一點都唔膻唔油膩,剛剛好。

甜品
杏仁豆腐花配牛奶雪米糍。杏仁豆腐花超滑嫩,入口即溶。

整體嚟講,呢間餐廳食物質素極高,每樣食材都非常新鮮,是最top的燒肉店之一。

#元朗美食 #元朗 #燒肉 #日本燒肉 #yakinikukakura #foodie #hkfoodie #香港必食 #香港美食 #香港網紅打卡 #香港美食探店 #moodzfoodie #moodzfoodz
  • 大判燒!黑毛和牛西冷
🔹OMAKASE沙律沙律清新可口,搭配時令沙律菜,口感爽脆,淋上特製醬汁,酸甜適中,夠哂開胃。🔹泡菜三點盛三種不同風味既泡菜各有特色,有清爽又有酸辣口味,好適合做前菜。🔹塩味上牛舌牛舌厚度適中、口感嫩滑,調味岩岩好,帶碳烤香,油花均勻且軟嫩多汁。🔹蔥鹽味若雞精選2種雞肉肉質鮮嫩,搭配蔥鹽調味,香氣四溢,每一啖都感受雞肉既鮮美同蔥香,真係滋味無窮!🔹海老新鮮海老夠哂彈牙,烤得剛剛好,外脆內嫩,搭配清新檸檬汁,令鮮味更為突出。🔹大判燒!黑毛和牛西冷黑毛和牛西冷極為鮮嫩,油花分布均勻,口感滑腻。烤後香氣十足,咬落肉汁四溢,絕對係必試之選!🔹黑毛和牛腹柳小排腹柳小排輕輕一燒就食得,油脂感較重,帶濃郁牛肉香,肉質細緻,脂香肉香十足,入口即化!🔹黑毛和牛上嫩肩里肉肩里肉肉汁濃郁,口感滑腻,入口甘香帶甜味,油花密布不油膩。🔹野菜野菜搭配非常豐富,有齊各款時令蔬菜,減膩一流。🔹KAKURA 冷麵冷麵麵條彈牙,搭配清爽醬汁,食落相當清新。🔹雲呢拿雪米糍雪米糍外皮柔軟,內餡雲呢拿香甜,口感滑順,滿滿幸福感。🔹杏仁豆腐滑嫩豆腐搭配杏仁香,嫩滑爽彈、質感綿密。YAKINIKU KAKURA✨📍元朗朗樂路1號元
🔹OMAKASE沙律

🔹泡菜三點盛

🔹塩味上牛舌

🔹蔥鹽味若雞精選2種

🔹海老

🔹大判燒!黑毛和牛西冷

🔹黑毛和牛腹柳小排

🔹黑毛和牛上嫩肩里肉
肩里肉肉汁濃郁,口感滑腻,入口甘香帶甜味,油花密布不油膩。

🔹野菜
野菜搭配非常豐富,有齊各款時令蔬菜,減膩一流。

🔹KAKURA 冷麵
冷麵麵條彈牙,搭配清爽醬汁,食落相當清新。

🔹雲呢拿雪米糍
雪米糍外皮柔軟,內餡雲呢拿香甜,口感滑順,滿滿幸福感。

🔹杏仁豆腐
滑嫩豆腐搭配杏仁香,嫩滑爽彈、質感綿密。

YAKINIKU KAKURA✨
📍元朗朗樂路1號元點1樓B155號舖
今日同屋企人去左元點睇戲🎬,睇完戲緊係去搵好野食😋啦,點知原來我好鐘意食果間Yakiniku Kakura 佐賀過江龍燒肉店呢度有分店,諗都唔洗諗就食呢間!正🤭之前都係其他分店食過,今次我哋叫咗以下菜式 🍴鹿兒島和牛他他第一次試呢度既和牛他他,睇個顏色都覺得吸引🤩,落左醬汁後再撈埋d紫菜、香蔥同蛋汁,醬汁微微帶酸好醒胃,作為前菜一流!大判燒!黑毛和牛西冷🥩大判燒係我每次必點之物!和牛西冷油脂分布均勻,因為夠薄,入口即溶🤤,搭配埋溫泉蛋撈埋一齊食,脂香嫩滑得黎絕對唔會覺得太膩,絕配!💯 黑毛和牛腹柳小排肉質比較軟嫩既部位,我地走左汁,食落亦係油脂比例平均有油花,性價比高!日本產雞肉拼盤&黑毛豚無骨小排海鮮拼盤有帶子、大蝦🦐、魷魚🦑三款保證新鮮☘️!份量都好足,店員話蝦係刺身級!野菜🥬拼盤有日本南瓜🎃、粟米🌽、菇🍄‍🟫及洋蔥圈🧅全部都好清甜,好適合中和番食肉既油膩感。辣冷麵🍜冷麵配有泡菜及芽菜底,酸酸辣辣🌶️,麵質又夠爽滑,好開胃!飲品方面叫左白桃乳酸梳打,最後仲有免費甜品送,杏仁豆腐配雪米糍,完美😍

之前都係其他分店食過,今次我哋叫咗以下菜式 🍴

鹿兒島和牛他他

大判燒!黑毛和牛西冷🥩

黑毛和牛腹柳小排

日本產雞肉拼盤&黑毛豚無骨小排

海鮮拼盤
有帶子、大蝦🦐、魷魚🦑三款
保證新鮮☘️!份量都好足,店員話蝦係刺身級!

野菜🥬拼盤
有日本南瓜🎃、粟米🌽、菇🍄‍🟫及洋蔥圈🧅
全部都好清甜,好適合中和番食肉既油膩感。

辣冷麵🍜
冷麵配有泡菜及芽菜底,酸酸辣辣🌶️,麵質又夠爽滑,好開胃!

2024-12-08 282 views
日式燒肉有一種特別,就係唔會帶份量咁樣出,反而每一碟肉都係好精緻,重質不重量😁呢排愛上咗一間日式燒肉店-Yakiniku Kakura❤️位於元朗新開商場,所以間舖頭都非常新淨,好衛生,坐得好舒服,店員嘅服務態度好好👍介紹吓啲食物,叫咗個黑毛和牛大判燒盛盒,一上碟,比佢既面積嚇親,大過我塊面,特登close up影咗肉嘅紋理俾大家睇,你會發現紋理非常清晰金靚肉😆😆另外散叫咗個牛小腸,鍾意食內臟嘅都唔好錯過😋日本人食嘢真係好講究,黑毛和牛撈溫泉蛋食別具一番風味😇跟套餐有日本珍珠米飯加湯同一份大大份沙律,食到飽晒肚😂YAKINIKU KAKURA (元點) (元朗)元朗朗樂路1號元點1樓B155號舖

另外散叫咗個牛小腸,鍾意食內臟嘅都唔好錯過😋

日本人食嘢真係好講究,黑毛和牛撈溫泉蛋食別具一番風味😇

跟套餐有日本珍珠米飯加湯同一份大大份沙律,食到飽晒肚😂

YAKINIKU KAKURA (元點) (元朗)
2024-12-07 247 views
日本燒肉之黑毛牛店,氣氛滿滿別有一番風味!日本的燒肉,罕有和高級黑毛和牛,令人快樂,吃得自由清酒味道香甜,入口有熟成米飯之鮮味,棒,帶有點白葡萄酒之酸甜味,也很不錯,濃郁香香氣濃濃日本感覺之燒肉店子,多款燒肉之料理,舒服環境令人舒服,燒肉之氣氛,彌漫著輕鬆格調和牛大判燒店子的招牌,九州產的黑毛和牛油花豐富肉汁滿滿,燒出肉香,香濃牛肉,加點溫泉旦紫菜飯滿滿香濃紫菜,彈牙珍珠飯入口口感很彈牙。辛辣冷拉面辛辣味重,彈牙口感,滿滿的配菜,口感層次滿滿,棒蔥鹽味雞腿肉餐牌吸引之雞肉,有來自九洲的雞肉,豐富肉汁,滋滋燒到香濃,雞肉肉香華麗之感覺,帶出檸檬的香氣。燒鰻魚經典的日本料理,也是日本人常吃,鰻魚香滿滿,用燒的方法吃添鮮味大蝦刺身感覺,彈牙又新鮮。以刺身作出燒香,大塊啖啖肉,入口香濃魷魚一口咬下,鮮嫩可口,搭配檸檬,帶來美妙清新。環境寬敞,抽氣做得好,油煙味不高。快樂之燒肉,燒出肉香,香濃牛肉味
日本燒肉之黑毛牛店,氣氛滿滿別有一番風味!
日本的燒肉,罕有和高級黑毛和牛,令人快樂,吃得自由
清酒
和牛大判燒
紫菜飯
滿滿香濃紫菜,彈牙珍珠飯入口口感很彈牙。
辛辣冷拉面
辛辣味重,彈牙口感,滿滿的配菜,口感層次滿滿,棒
蔥鹽味雞腿肉
華麗之感覺,帶出檸檬的香氣。
燒鰻魚
大蝦
刺身感覺,彈牙又新鮮。以刺身作出燒香,大塊啖啖肉,入口香濃
魷魚
一口咬下,鮮嫩可口,搭配檸檬,帶來美妙清新。