2022-11-08 57 views
餐廳位於尖沙咀,位置相當就腳,得閒約埋班friends出黎食飯,呢間竹青庭係一個唔錯ge選擇。呢間餐廳仲要可以係openrice上面做預約,簡直即係可以比你同Friends隨時即興出黎食餐好既。餐廳裝飾好多草(應該要話係竹林feel XD),環境整體黎講稱得上舒服,有種可以比你脫離城市繁忙的感覺。野食好味,聽到d人話呢間係咩fusion餐廳,好似好高級咁,但係我唔知啦,我就正係知道係好食既,又食得飽,fit。總結竹青庭就係一間約食飯好地點。
總結竹青庭就係一間約食飯好地點。
2022-11-07
  • 八爪魚
2022-11-08 67 views
係尖沙咀呢頭返工,有時候真係會食厭左附近d野食,想食高級d就入半島食飯,如果唔係就求其入麥當勞或者買個壽司食。而呢間餐廳就好適合我地呢d人,又唔想同其他人逼住食飯,話曬都尖沙咀區,中午真係人頭湧湧,黎竹青庭食飯真係可以比到個環境你,配合埋個綠色格調,完全可以令你可以食寧靜又舒適。野食質素味道無錯,湯唔會話太甜或者太鹹,分量都夠飽,食到後面食唔落係會感覺到滿足。而甜品方面就都唔錯,起碼可以召喚我第二個胃出黎食甜品。Cp不錯,又多一個lunch choice,正、
甜品方面就都唔錯,起碼可以召喚我第二個胃出黎食甜品
Cp不錯,又多一個lunch choice,正、
2022-11-07
$200 (Lunch)
  • 三文魚
2022-11-04 51 views
😋😋今日收工比同事帶左過黎左食,我就第一次食,d同事已經食過幾次,話點都要帶我過黎試一試,果然冇令我失望。我叫左個咩素食千層麵做主食,味道唔錯,之後先係重點,佢有好多野食個名都好鬼馬好特意,跟住我就order多左個番薯糖水遇上Tiramisu,我一開始真係以為係會上碗番薯糖水比我,點知最後令我眼前一亮,佢係講番薯糖水同Tiramisu融合左。食落去好特意,最緊要係好食😋野食好味,環境又靚,最緊要可以比我打卡。推爆、正😋
野食好味,環境又靚,最緊要可以比我打卡。推爆、正😋
2022-11-02 55 views
我平時鍾意一個人周圍覓食,今次係聽friend介紹先嚟到呢間餐廳。入面個環境好寧靜,配上竹林嘅裝潢設計令成件事都好有一種世外桃源嘅感覺。同埋網上見過呢間餐廳之前曾經拎過獎,所以我諗啲食物質素應該都唔錯。嗌咗個大閘蟹意大利飯,雖然量唔係幾多,但係個意大利飯給晒大閘蟹啲蟹汁,配上鮮嫩嘅蟹肉,每啖都係享受緊入邊嘅精華。而且調味都相當豐富,不過又唔會過濃或者過淡,非常唔錯。而且睇佢Menu啲菜式名都幾盞鬼,展現左呢間餐廳嘅玩味性質💯

2022-11-01
上次嚟咗食下午茶,覺得味道唔錯,💖所以帶埋朋友們一起去食他們的晚餐,見到款式都好似有好多,花多眼亂餐廳夜晚時候,柔和的燈光,幾有氣氛,幾柔和,有feel❣️❣️日本拖羅吞拿魚腩蓉用冰菜沙律🥗拖羅吞拿魚腩入口即溶, 好肥美,好新鮮作為前菜幾fresh 幾開胃💕💕炭燒黑椒澳洲封門柳配扒菜 🥩🥩封門柳幾香牛味,肉汁鮮嫩,Juicy幾正配開胃新鮮的沙律🥗香煎帶子法式香草醬意大利飯🥘🥘意大利飯幾高質,好濃郁好入味夠creamy 帶子煎得剛剛好 好香口幾新鮮彈牙~🧡🧡🧡可惜比較細份,多啲就更好🫶🏻🫶🏻
上次嚟咗食下午茶,覺得味道唔錯,💖
所以帶埋朋友們一起去食他們的晚餐,
見到款式都好似有好多,花多眼亂

日本拖羅吞拿魚腩蓉用冰菜沙律🥗

拖羅吞拿魚腩入口即溶, 好肥美,好新鮮
作為前菜幾fresh 幾開胃💕💕

炭燒黑椒澳洲封門柳配扒菜 🥩🥩

封門柳幾香牛味,肉汁鮮嫩,Juicy幾正
配開胃新鮮的沙律🥗

香煎帶子法式香草醬意大利飯🥘🥘

意大利飯幾高質,好濃郁好入味
夠creamy 帶子煎得剛剛好 好香口
幾新鮮彈牙~🧡🧡🧡
可惜比較細份,多啲就更好🫶🏻🫶🏻
2022-10-28 85 views
早前經友人推介嚟到呢間餐廳食飯,一入到去個環境已經有啲驚艷到我,整體潔淨度高而且美感十足🤙🏻🤙🏻打開餐單見到款色都好多好吸引,而我叫左蟹籽墨魚汁意大利飯,落單嘅時候店員都好友善。🤙🏻🤙🏻個主菜味道甚佳,調味唔會太咸不過不失,而且啲飯唔會太乾好易入口(只係舌頭會變黑左LOL)。飲品叫左杯綠茶,茶香味十足,苦澀味不重。整體而言,餐廳嘅服務質素不俗,食物質素都好好。有機會會再去食飯~~~
2022-10-28 55 views
今日同女朋友喺尖沙咀附近行完街之後就諗住搵嘢食,咁啱IG就見到有呢間嘢嘅推介就嚟試吓~先講吓呢度嘅裝潢,佢係fusion 餐廳,而且運用左大量嘅綠色作為基調,而且又以竹作為賣點,有種入咗森林嘅感覺😂😂啲擺設餐具都有種典雅別致嘅感覺,簡直中晒我女朋友嘅喜好🥰喺度瘋狂打卡🤣首推呢度嘅封門柳!我自己本身係一個牛魔王🫣幾乎餐餐都離唔開牛,呢間餐廳嘅牛肉質素非常好,我可以食得出佢獨有嘅軟綿綿嘅口感同豐富嘅層次,香濃既牛油味直沖味蕾,真係啖啖都係一次享受❤️❤️然後我女朋友試咗啖牛柳之後就話要同我交換嘢食,最後我變咗喺度食佢嗌既冬陰功……不過味道都非常之唔錯!!!我都don’t 陰功😂😂😂😂

2022-10-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary
  • 蝦蝦粑粑 泰脆泰惹味
2022-10-28 39 views
同朋友plan 咗好耐終於嚟到🤩🤩其中我哋就試咗「養生.養身唔包養心」嘅嘢飲🍸🍸同埋鵝肝凍糕蒜蓉法包多士🥖🥖嘢飲賣相唔錯😍😍用玻璃杯裝可以好清楚咁見到啲生果喺面🍊,幾吸睛🤩🤩飲落亦都幾好,生果酸酸甜甜幾開胃,配埋微甜嘅茶感覺上超養生👍🏻👍🏻可以一試另外蒜蓉法包多士一上枱已經好香蒜蓉味🧄🧄食落超脆⚡️⚡️鵝肝亦都好夠淋🦢🦢脆脆地嘅蒜蓉包配上淋淋地嘅鵝肝再加埋凍糕口感超多層次👍🏻👍🏻真係超好食!

2022-10-28 54 views
呢個tea set 一嚟到賣相已經驚為天人😍😍😍除咗層架嘅裝飾已經有種夏日嘅度假feel之外🌱🌱嘢食仲要非常之精緻✨✨尤其是係第二層嘅嘢食會有唔同顏色嘅花瓣作點綴之餘💞💞中間嗰嚿亦都會有乾檸檬作為配搭🍋🍋簡直係視覺體驗滿分!!!😍😍😍撇除賣相之外,味道亦都唔錯👍🏻👍🏻巴馬火腿帶子蘆筍卷配多士外層好脆⚡️⚡️而且帶子都好鮮甜💕💕配埋火腿嘅鹹香簡直一絕!絕對係必食之選啊🫶🏻🫶🏻

2022-10-28 30 views
今次去就試咗佢個王牌腐乳卡邦尼長通粉配63度溫泉蛋🥚🍝一開始見佢配搭幾新奇🤩🤩抱着試一試嘅態度所以就叫咗,但係嚟到除咗賣相幾靚之餘食落仲出人意表😎😎腐乳嘅鹹香味配長通粉呢個配搭比我想像中好食💞💞再加上卡邦尼creamy 嘅感覺🫕🫕將呢個fusion 即刻昇華咗去另一個層次, 而且長通粉唔太唔太淋👍🏻👍🏻所有嘢都恰到好處,我諗全港應該冇一間會有咁嘅配搭😏😏所以真係值得一試啊~🤩🤩推薦推薦!

2022-10-27 41 views
返工經過見到呢間餐廳,覺得好啱同同事放工去chill下,所以就去咗試吓🫣🫣食物:叫左個野菌黑松露芝士燴意大利飯🤤🤤估唔到咁大碟,係平時二人份。味道正常。仲有湯送,不過覺得太濃。鍾意濃湯既人,可能會鍾意。🍵飲品:餐廳都有好多種唔同嘅酒類選擇🍺🍷🍾🥂🍻,亦都有果汁汽水啱我哋呢啲唔飲酒嘅人🧃🥤🍹環境:地方大,而且都寬敞舒適。但燈光就有少少昏暗侍應:有禮。聽到佢地同熟客傾計,都幾親切。總結:餐廳嘅食物整體質素都唔錯,同埋地點都算方便整體感覺絕對係100分,下次一定會叫埋班朋友再光顧👍👍🫰

食物:
叫左個野菌黑松露芝士燴意大利飯🤤🤤

飲品:

環境:
地方大,而且都寬敞舒適。但
燈光就有少少昏暗

侍應
有禮。聽到佢地同熟客傾計,都幾親切。

總結:
餐廳嘅食物整體質素都唔錯,同埋地點都算方便
整體感覺絕對係100分,下次一定會叫埋班朋友再光顧👍👍🫰
2022-10-27 32 views
一入到去已經俾佢嘅裝修吸引咗🎋🎋中國風配埋萬聖節嘅裝飾果然配合返fusion嘅主題😎😎另外食物賣相都非常之給睛😍😍尤其是係佢嘅「人生總會遇上幾粒山楂」同「紫蘇接骨木啤」🍹🍹粉粉紅紅咁好有少女心💞💞賣相夠好之如都幾好飲😍😍酸酸甜甜咁幾開胃~而且啤酒唔會話好苦,都幾易入口,適合返平時唔太飲酒嘅女生們🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♀️另外嗰個蘑菇湯幾松菇味🥣🥣唔會太稀,都值得一試!🤩🤩總括嚟講價錢同裝修係唔錯嘅😂😂不過價錢就略貴喇~

另外嗰個蘑菇湯幾松菇味🥣🥣唔會太稀,都值得一試!🤩🤩

總括嚟講價錢同裝修係唔錯嘅😂😂不過價錢就略貴喇~
2022-10-25 33 views
之前同朋友路過尖沙咀嘅畤候見到-間裝飾華麗嘅fusion 餐廳,就好想入去試吓。我哋叫咗一個tasting menu,中西日fusion 玩得出神入化。食物賣相精緻和味道也很有水準,十分好味。整個tasting menu 只係$638 兩個人~上菜速度很快和店員服務也好好,會留意進食進度,自動上一道菜同介紹菜式。整體嚟講整體嚟講,餐廳坐得舒服而且有氣氛。食物有水準,服務也好好 。
之前同朋友路過尖沙咀嘅畤候
中西日fusion 玩得出神入化。
食物賣相精緻和味道也很有水準,十分好味。

整個tasting menu 只係$638 兩個人~

2022-09-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-10-24 39 views
諗住約埋朋友去搵啲嘢食,見到呢間餐廳都幾特別,去到嘩原來都幾幽靜,都幾貼心我未出聲,佢已經走埋嚟問我愛啲乜嘢呢🥰🥰不過我朋友就意見多多佢話又要食嗰日要食果樣得唔得㗎咁😂佢開始嗌個龍蝦意大利飯食下,咦誰不知,出嚟個樣同埋個口味,都好好味喎❤️❤️跟住佢又嗌其他嘢飲呀、食呀、又有豬鞍扒我都試吓啦,好飽啊,原來都幾惹味喎,價錢都算合理呀😊😊又清靜,同埋打卡都幾好喎,周圍咁影哇個角度都幾好,同埋餐廳綠色嘅地方都感覺上有大自然嘅感覺, 最後食甜品:甜品,感覺上咦有驚喜喎,估唔到好有創新嘅感覺,我較為古板啲,都覺得嘩可以咁嘅咩,我朋友就比較嘴刁啲,但佢話好好味仲特別,估不到的誘惑👍👍

不過我朋友就意見多多佢話又要食嗰日要食果樣得唔得㗎咁😂

跟住佢又嗌其他嘢飲呀、食呀、又有豬鞍扒
我都試吓啦,好飽啊,原來都幾惹味喎,價錢都算合理呀😊😊

又清靜,同埋打卡都幾好喎,周圍咁影哇個角度都幾好,同埋餐廳綠色嘅地方都感覺上有大自然嘅感覺, 最後食甜品甜品,感覺上咦有驚喜喎,估唔到好有創新嘅感覺,我較為古板啲,都覺得嘩可以咁嘅咩,我朋友就比較嘴刁啲,但佢話好好味仲特別,估不到的誘惑👍👍
2022-10-24 37 views
🥪🤤今日同屋企人去咗呢一間竹青亭食嘢,餐廳嘅顏色好特別,青綠色💚~好似去咗個竹林咁而且菜式名字都好特別,好搞怪😂😂估唔到味道都唔錯😍😍幾有驚喜值得去食下≧◠‿●‿◠≦🦀🦀大閘蟹蟹粉意大利飯(限定) ($198)大閘蟹季節當然要試吓大閘蟹,估唔到佢同意大利飯都幾夾🦐🦐蝦蝦粑粑,惹味冬陰功 ($88)真係無法抗拒嘅冬陰功,超級惹味,好香濃嘅蝦味😍😍🐟🐟鐵觀音茶熏海鱸魚,婆羅門參,🍏青蘋果桂花汁($288)呢個海鱸魚,夠晒特別,居然係用鐵觀音茶熏的,食落有淡淡鐵觀音茶香,配搭青蘋果桂花汁,味道好夠清新💚💚都幾正,係估唔到嘅配搭🥰🥰

而且菜式名字都好特別,好搞怪😂😂
估唔到味道都唔錯😍😍幾有驚喜
值得去食下≧◠‿●‿◠≦

🦀🦀大閘蟹蟹粉意大利飯(限定) ($198)

大閘蟹季節當然要試吓大閘蟹,估唔到佢同意大利飯都幾夾

🦐🦐蝦蝦粑粑,惹味冬陰功 ($88)

真係無法抗拒嘅冬陰功,超級惹味,好香濃嘅蝦味😍😍

🐟🐟鐵觀音茶熏海鱸魚,婆羅門參,🍏青蘋果桂花汁($288)