2023-02-23 561 views
個麻婆豆腐飯入面居然有三色豆,三色豆係劣食中嘅垃圾,呢個一D都吾正宗麻婆豆腐飯,勁似中小學飯盒,極之難食,吾識煮吾該吾好賣,簡直侮辱左麻婆豆腐飯,吾該改名叫三色豆炒豆腐
TakeAway
2023-02-17 529 views
oh, is a famous hotdog in central. signature doubled sausage hotdog likes dildos. with their secret salad sauce which claimed he had denied a offer of 500k hkd for selling it.after eat. very good.but im on diet and the sauce is just a bit too much. taste like salad but a-little more sour, yummy.better add a slice of tomato and cucumber.will eat nextime.#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphot

after eat. very good.

will eat nextime.

#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2023-02-16
$20 (Tea)
2022-12-13 1129 views
這一間是學校外出的時候老師請我們吃,完全忘記唔到佢嘅味道,可能當時太餓啦!我叫咗單腸熱狗,雖然它嘅腸偏細條,但都夠我食。吸引我嘅唔係麵包,唔係腸,是佢自製嘅熱狗醬!真的超級好食。係因爲佢嘅醬令我念念不忘。如果下次來中環,必去一次。

我叫咗單腸熱狗,雖然它嘅腸偏細條,但都夠我食。
吸引我嘅唔係麵包,唔係腸,是佢自製嘅熱狗醬!真的超級好食。
係因爲佢嘅醬令我念念不忘。
如果下次來中環,必去一次。
TakeAway
2022-10-02 2061 views
之前中環返工成日都會去永樂園買熱狗做早餐今日行過懷念佢嘅味道就落下層堂食下午茶有好多選擇,麵包類/飯類/粉類都有如果中環嘅打工仔午餐係兩點後都係一個好嘅選擇,會比較經濟今日難得坐低慢慢食就叫秘醬烤雞扒包($41)坐低唔夠10分鐘就到麵包皮烘得鬆脆而且雞扒冇雪味雞皮煎得香脆加上同熱狗醬一樣嘅沙律醬汁佈滿麵包內確實係肥美邪惡之選!!奶茶偏向奶味較重而且偏甜
之前中環返工成日都會去永樂園買熱狗做早餐
今日行過懷念佢嘅味道就落下層堂食

下午茶有好多選擇,麵包類/飯類/粉類都有
如果中環嘅打工仔午餐係兩點後
都係一個好嘅選擇,會比較經濟

今日難得坐低慢慢食就叫秘醬烤雞扒包($41)
坐低唔夠10分鐘就到
麵包皮烘得鬆脆而且雞扒冇雪味
雞皮煎得香脆加上同熱狗醬一樣嘅沙律醬汁
佈滿麵包內確實係肥美邪惡之選!!
奶茶偏向奶味較重而且偏甜

2022-08-10 2013 views
以前要等呀等😢😢路經中環必買食品😏😏依家腸變左皺紋也未賣出😩😫😩😫有圖有真相📸📷味道無變,價錢加了,腸仔乾皮,口感差了,包唔夠熱,醬料依舊。
2022-07-27
$22 (Tea)
2022-06-18 2255 views
以中環地段,算係比較平既選擇下午茶免牛煎蛋飯加凍飲 $55食落就係頹飯,無咩特別outstanding 不過堂食要落地牢,接近斷網外賣相對更平,不過要揾地方食都係問題😂
以中環地段,算係比較平既選擇
下午茶免牛煎蛋飯加凍飲 $55
食落就係頹飯,無咩特別outstanding
不過堂食要落地牢,接近斷網
外賣相對更平,不過要揾地方食都係問題😂
下午茶免牛煎蛋飯加凍飲
2022-06-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
下午茶免牛煎蛋飯加凍飲
2022-04-30 2107 views
今日中午在鰂魚涌做完嘢,下午回程經過中環,想起當年在永樂園吃過的雙腸熱狗飽,飽底外脆内軟,條腸經過roast,加上特製hot dog sauce,其味無比,酸酸尾尾,無得頂,终於腦袋記憶戰勝現實,在中環下車,行去昭隆街。俾咗錢就等隻雙腸狗,伙計快快手將隻熱狗放落個纸袋,摸一摸熱熱地就充滿期望返屋企嘆下隻狗。一打開個袋,隻狗皺晒皮,缩咗,賣相極其核凸,皮脆,條腸超淋沒有咬口,平價罐頭貨色,想不到品質如此不際,或是外賣就是這樣的!

2022-04-28
$19 (Other)
週四下晝 5 時。當多數人 wfh 嘅時候我竟然出現喺中環街頭。其實唔係肚餓,但因為政府玩咗 6 點唔俾入店堂食已經有一段時間,所以有個藉口俾自己提早食個“晚飯”。我唔係中環友,所以永樂園都只係去過一兩次。落到去見全場得四五張枱有人。睇咗餐牌,研究一輪最後都係叫咗個貌似鎮店之寶咁嘅熱狗套餐。$39+$3 凍飲。好快包到。本來無期望,原來都可以失望。個包size正常,起碼大過IKEA個隻,笑。質感幾好,外層真係似麵包,入面熱嘅都鬆軟。啲黃色醬幾好味,傳統港式熱狗嘅味道。港式熱狗係只得一條香腸同一劈醬,冇菜,冇瓜。講返條腸,中指咁大咁長咁粗,你接唔接受到?你滿唔滿足到?咁嘅熱狗咁嘅價錢,睇返食評咁多人讚好真係有啲不可思議。香港人係唔係未食過正常熱狗?定係覺得一間望落去好有歷史嘅餐廳嘅食物就一定比返啲同情分?
週四下晝 5 時。

當多數人 wfh 嘅時候我竟然出現喺中環街頭。

好快包到。

本來無期望,原來都可以失望。

講返條腸,中指咁大咁長咁粗,你接唔接受到?你滿唔滿足到?

熱狗餐

2022-02-07 1627 views
🇭🇰永樂園餐廳·雙腸熱狗$19呢間我細個超鍾意㗎 不過因為佢星期日唔開 所以我已經摸過好幾次門釘🥲🥲所以今次就專登喺checkin之前嚟食 不過我覺得佢好似冇以前咁好食左🥺雖然佢個麵包都仲係鬆軟嘅 但係佢條香腸細條咗好多 就算嗌左雙腸都唔係好食到腸仔個口感 不過佢個酸酸甜甜既醬汁係幾開胃嘅☺️·📍中環昭隆街19 號地下·#rbyeat #rby好去處 #rbystaycation#rby港式#rby中環
🇭🇰永樂園餐廳
雙腸熱狗$19
雙腸熱狗

📍中環昭隆街19 號地下
#rby港式
#rby中環
$19 (Tea)
2022-01-15 1026 views
今日同朋友嚟到中環永樂園 叫咗佢哋最出名嘅雙腸熱狗🌭️ 即叫即整㗎熱辣辣 $19一個 中環地段來講都算係平 講吓個味道先 兩條腸好食 調味幾好 肉味好香 熱狗個汁都非常出色 酸酸甜甜超級開胃 個包非常鬆軟同埋啱啱烘出嚟 外脆內軟 $19食到呢個質素 絕對係誠意之作 抵佢哋咁出名咁多人食 經過嘅朋友真係可以叫一個嚟試一試 👍🏻👍🏻
2022-01-09 776 views
呢間係屹立左喺中環非常之耐;而且食熱狗係非常之出名嘅茶餐廳。可能佢嘅熱狗好唔錯,我以往都有食過,但我今次去食係食佢哋嘅日常午餐。佢係需要到地庫嘅一間餐廳,外賣嘅人數接近20個。如果堂食,係需要到地庫。我到達地庫之後,基本上位置都鬆動,而且無需再排隊。可惜, 餸菜一般即使送上湯同食物嘅速度非常之快,但食物質素與我心中的距離有所落差。例如枝竹頗鹹,牛腩亦無咩牛味,而且份量比較少。希望佢哋會接受意見,將來做得更好。

枝竹牛腩飯
Type of Meal
Lunch
2021-09-22 3390 views
中環,外表上是一個很時尚,節奏很急速的一個 CBD。但,在中環久了的人都知道,中環的半山以及山腳的商業中心區,其實是有一個小小的舊世界隱藏在大廈與大廈之間的橫街小巷的。這,是中環居民生活的一部份,也是打工仔午餐天堂,更是工人姐姐們的週末天堂。今日,就來到其中的一條小巷,回到熟識的《永樂園》,食個午餐,加個熱狗。相信許多人對《永樂園》的第一認識就是熱狗。當然,我絕不是侈外的一份子。第一次來光顧《永樂園》就是排隊買他們的孖腸熱狗。那天,來時是晚上,由於禁了晚市堂食同限聚令,所以只有地面層的外賣部有營業。亦因為這樣同在這一個時間來,熱狗部不用排隊,那就當然,整隻熱狗仔開心下啦。簡單,細細件的一隻熱狗,吸引的並不是香腸本身,而是又香又脆的麵包,熱熱的麵包,加上了香口的沙律醬,中間就是一條小小的香腸。以單腸包的份量來計,不會飽肚,但滋味卻是十足的。小小的一份 hot dog,搞到我成手都係醬。改日,中午再出中環,辦好事的午餐也就選擇了《永樂園》來滿足一下心靈。來到這些算是老一輩的茶餐廳,當有羅宋湯這一個選項的時候,那當然要來一碗啦。《永樂園》的羅宋湯可以用又香又甜來形容。足料的羅宋湯,有茄香,有
改日,中午再出中環,辦好事的午餐也就選擇了《永樂園》來滿足一下心靈。來到這些算是老一輩的茶餐廳,當有羅宋湯這一個選項的時候,那當然要來一碗啦。《永樂園》的羅宋湯可以用又香又甜來形容。足料的羅宋湯,有茄香,有肉香,仲有少少辣感。落重胡椒粉,味道更佳。
我的午餐是瑞士汁雞扒蛋飯。當中的所謂瑞士汁 (甜豉油汁),嘗一口已經令人感到興奮。香煎的雞扒,醃得入味之餘,食落口仲有少少帶脆。半熟的蛋加上這一個 "瑞士汁",顯得更香、更滑,再者,以這  "瑞士汁" 加上流心的蛋黃汁來伴飯,直頭是口感上同味覺上的享受。
老茶餐廳的奶茶通常都不用質疑其質素。是日的熱奶茶絕對是一杯可以用一流來形容的美物。濃度是剛好的,奶味是剛好的,令到奶茶的茶香味同奶香味並重。入口,更是絲一般的滑。喝了一杯高質的絲襪奶茶,心情更是美滿。
這兩餐,非常之美滿,也是久違了的美滿感受。畢竟,離開了港島區工作已經多年,偶爾有機會回來中上環及灣仔銅鑼灣一帶,回味一下以前的工作 lunch 味道,可是一件快樂的事啊。
Type of Meal
Lunch
2021-07-31 2088 views
特別推薦大家✅馳名熱狗王《馳名熱狗王》睇落好似好普通,食落就唔普通😌,包、醬汁同腸仔都係熱熱地架🔥麵包軟熟🍞,佢個醬汁係好好食,係經調教過嘅自家製沙律醬,味道好特別,會覺得開胃,唔會覺得膩🟡腸仔皮脆,建議要嗌雙腸,佢條腸唔係話好大條,雙腸嘅話個口感會好好🌭不過係真係有d貴🙈,間唔中先食下😂單點💰$24💰$27 (加腸每條$3)套餐 (連飲品)💰$38💰$41 (加腸每條$3)*坐樓下嘅話,個電話好似會收得唔係幾好😂📱**食咁多年個味道都冇變,係條腸愈嚟愈細🤭
特別推薦大家
✅馳名熱狗王

《馳名熱狗王》
不過係真係有d貴🙈,間唔中先食下😂

單點
💰$24
💰$27 (加腸每條$3)
套餐 (連飲品)
💰$38
💰$41 (加腸每條$3)

*坐樓下嘅話,個電話好似會收得唔係幾好😂📱
**食咁多年個味道都冇變,係條腸愈嚟愈細🤭
2021-07-01 1808 views
📍 永樂園餐廳中環昭隆街19 號地下.🤓早餐E 三文治:咸牛肉、炒蛋(烘底+$2)💰$40 (w/ hot drinks).🤓熱奶茶💰+$0.正所謂一日之計在於晨自從食咗第一餐早餐之後 就決定每個禮拜都搵一日早起身去食早餐呢排落雨 就揀咗近公司嘅茶記 費時長途跋涉濕撚晒覺得公司嘅location真係算係咁 中環黎講 呢頭真係好多平嘅選擇.餐廳喺地底 係收唔到數據嘅所以佢都貼心地有提供wifi實測完 收訊良好.menu無寫烘底要加錢 望到張單先心算出黎out of 3間 永樂園嘅烘底係烘得最好呢間係咸牛炒蛋炒埋一齊 餡料份量多 都夠味 但唔係好食到咸牛肉味 無深究佢有冇搽牛油 我淨係知我食唔出.奶茶茶底算唔錯 下次可以飲茶走了懶健康無落糖 飲到少少茶嘅澀味 姐係茶味夠 但唔算特別滑.呢間都係舊式茶記 而唔係特登去懷舊吸客唔算殘舊 只係明顯會感覺到時間嘅痕跡仲要喺地底 要落樓梯先去到隔住一層樓一道門 就另一個世界咁.店員們態度好好 我係長戴住有noice cancelation嘅earphone成日都聽唔到人講嘢 佢地都好有耐心重複多次埋單我問有冇得信用卡/八達通 是沒有的 淨係收cash
📍 永樂園餐廳
中環昭隆街19 號地下
🤓早餐E 三文治:咸牛肉、炒蛋(烘底+$2)
💰$40 (w/ hot drinks)
🤓熱奶茶
呢間其實係出名賣熱狗 我第一日返工 腦細就介紹佢
下次會再黎try佢嘅名物
蛋牛治烘底
2021-06-24
$40 (Breakfast)
蛋牛治烘底
2021-05-18 2317 views
早前見有網友說起這間餐廳,離工作地點不遠,那就一於去試吓;地面舖主力做外賣生意,而地庫就做堂食。環境頗懷舊,而枱與枱之間就比較親密,好在也落了不少透明膠片作為分隔;但因太多食客,唔方便向人群方向影相。熱狗包微熱中帶小脆;採用豬肉製腸仔,外層香脆又惹味;而最吸引其實係中間的醬汁,香滑中帶微甜,非常好吃。茶走,有茶味又有煉奶香,口感滑溜,但甜度稍為偏高,下次要叫少奶才得。#馳名雙腸熱狗皇#茶走#永樂園餐廳永樂園餐廳地址: 中環昭隆街19 號地下電話: 25220965

馳名熱狗皇

永樂園餐廳
地址: 中環昭隆街19 號地下
電話: 25220965
2021-05-17
$41 (Breakfast)
馳名熱狗皇
茶走