2023-09-02 847 views
本來打算去中環的開心果祭典誰知道想吃的小店不是排人龍 就是售罄難得看中的蛋糕也要等一個星期後才能取貨結論只能離場說拜拜了但就在轉角處遇到想吃的餐廳本來見沒啥人 以為要休息了怎知店員超好的跟我說3點半師傅下場 但我點完單可以慢慢吃果斷進去吃了月見網燒牛丼定食配溫泉蛋定食好豐富包括沙律、前菜(中華沙律&醃蘿蔔)、綠茶紅豆果子、麵豉湯、魚丸子和蕎麥茶-牛肉切成一條條 舖在熱騰騰的米飯上入口嫩滑 味道十足🤤可惜溫泉蛋熟了一點 做不到百分百的流心狀態-不知道是不是環境影響我竟然把中華沙律吃光光了🤣也順路改了以往不愛吃的習慣-魚丸子甜甜的 彈牙(懷疑它取代了茶碗蒸🥲有點不開心)
本來打算去中環的開心果祭典

-不知道是不是環境影響
我竟然把中華沙律吃光光了🤣
也順路改了以往不愛吃的習慣

-魚丸子甜甜的 彈牙
(懷疑它取代了茶碗蒸🥲有點不開心)
2023-07-01
$230 (Lunch)
2023-08-19 716 views
日式餐廳,容易book位,啱晒同同事食Farewell飯。食物都算多選擇。套餐有齊前菜主食甜品。食物質素都算OK滿意。Japanese restaurant, easy to make a reservation, perfect for a farewell meal with colleagues. The food selection is pretty extensive. Meal sets include appetizers, main courses, and desserts. The quality of the food is satisfying and overall okay.
2023-08-05 633 views
香港首間引入水炊鍋嘅餐廳,lunch time都有得book位,好方便~▪️水炊雞鍋定食湯底鮮甜,雞肉嫩滑,雞肉丸口感鬆軟,鍋入面仲有香菇、金菇、豆腐同菜,都幾豐富。定食跟嘅茶碗蒸,好滑溜。甜品有兩粒乛乛抹茶蕨餅,唔錯順.和の味📍中環德輔道中173號南豐大廈2樓3-5號舖

▪️水炊雞鍋定食

順.和の味
📍中環德輔道中173號南豐大廈2樓3-5號舖
水炊雞鍋定食
2023-08-01 491 views
有同事last day就想起這裏,因為坐得舒服可以傾吓傾又有得book枱!佢既爐係幾好食,份量都多!百幾蚊有set 係中環坐得舒服ok la!!約人這間係唔錯既choice!
約人這間係唔錯既choice!
2023-07-28 438 views
去完日本旅行返黎 好想食返福岡既水炊雞🤤 咁岩見到中環有間日本餐廳有水炊雞 可以lunchtime黎試下🐤.|水炊鍋定食 $198湯底好味 清淡但岩岩好 唔會搶左食材原味🙌🏻雞件既雞味濃郁 口感有彈性🐤 至於雞肉丸就好軟嫩鍋入面仲有椰菜、豆腐、菇類 椰菜好甜💕定食好豐富 包括沙律、前菜、茶碗蒸、甜點綠茶紅豆果子、柚子蜜/綠茶.|日式燒牛舌丼 $188牛舌份量好多 有10塊以上👍🏻 牛舌係薄切 所以口感係軟嫩 唔夠爽口同樣包左沙律、前菜、茶碗蒸、甜點綠茶紅豆果子、柚子蜜/綠茶、仲有麵豉湯.餐廳有加一 但Openrice訂位有95折! 記得訂位啦😆
|水炊鍋定食 $198
湯底好味 清淡但岩岩好 唔會搶左食材原味🙌🏻
雞件既雞味濃郁 口感有彈性🐤 至於雞肉丸就好軟嫩
鍋入面仲有椰菜、豆腐、菇類 椰菜好甜💕
|日式燒牛舌丼 $188
餐廳有加一 但Openrice訂位有95折! 記得訂位啦😆
咁啱呢幾日落雨天氣又悶又潮濕同事提議食個暖粒粒嘅湯鍋暖吓胃.順.和の味係香港第一間引入日本九州水炊鍋嘅餐廳水炊鍋, みずたき係源於博多嘅雞湯鍋喺日本已經有超過800年歷史以️九州華味鳥雞骨長時間熬煮而成係一種融合咗法式清湯 Consommé同中式雞湯嘅料理湯頭清澈 甘醇 味道鮮甜最重要係‼️‼️‼️充滿膠質‼️所以亦被視為美容聖品🤩🤩而順.和の味嘅水炊鍋亦係根據正宗烹調方法用天然 健康 無添加嘅新鮮食材熬製雞湯.另外 午市其實幾抵食👍🏻👍🏻除咗有主打嘅水炊鍋外有多款丼飯同埋烏冬定食可以選擇.🍽️ 自家制雞肉丸丼定食 つくね丼定食不得不提呢度嘅雞肉丸好出色口感鬆軟 仲加咗雞軟骨增加口感配搭埋醬汁Lunch set 嘅份量十足有漬物 沙律 茶碗蒸 蕨餅次次食完飯返去就會🥱🥱🥱啱晒暴龍級食量嘅我
咁啱呢幾日落雨
次次食完飯返去就會🥱🥱🥱
啱晒暴龍級食量嘅我
2023-04-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2023-06-28 321 views
美味的午餐,和朋友聚餐,突然想起公司附近這間日式餐廳,之前食過唔錯,仲可以即日訂枱和有折扣優惠。我們1:45 pm到,仲坐到窗邊梳化椅,朋友第一次來,她讚不絕口,可以下次再嚟食呀!
餐廳:順.和の味地點:中環南豐大廈菜式:日本菜,主打福岡水炊鍋餐牌:平日午市有定食,主要跟飯,一共有12款。都有3款烏冬。雞肉水炊定食 $188 另加一同事介紹呢度好似水炊鍋係出名,所以試試。定食成個set上枱,都要等一陣先有得食,成枱人就有人先有餐,有人要等耐d。雞肉水炊鍋都幾大鍋,連皮雞肉大概有4,5舊,都算滑溜,可惜雞無雞味。水炊鍋以雞湯作湯底,味道係好清,其實都無雞味,湯水稍稍厚身,飲左幾啖都唔口渴。另外有兩粒類似魚蛋定係雞肉丸。蔬菜量豐富,有看似日本椰菜,豆腐,冬菇,金菇。配有珍珠米一碗,夠濕潤,同埋有柚子醋沙律雜菜加車厘茄,前菜係黃蘿蔔積物同其他積物,少料既滑溜日式蒸蛋,同糯米糍一粒做甜品。每人送一杯飲品,有檸檬茶,綠茶同柚子蜜,凍熱都得。我叫左凍柚子蜜,大大杯,飲完好飽肚。食完成個餐都夠飽。個人覺得雞肉水炊鍋都唔太特別,呢個價錢可以有更好選擇。不過都飽同坐得可以,位置都算方便。
餐廳:順.和の味
地點:中環南豐大廈
菜式:日本菜,主打福岡水炊鍋
雞肉水炊定食
雞肉水炊定食 $188 另加一
雞肉水炊定食

2023-06-23
$207 (Lunch)
2023-05-28 427 views
有朋自遠方來,同事從新加坡黎到香港,第一餐竟然係同佢食日本野。呢間日式店位於中環南豐中心2 樓,當日因爲冇book位,但都好彩唔使等,不過就坐bar 枱。1//雞烏冬定食 [$138]雞湯味特別濃,烏冬彈牙,一set定食包左前菜,蒸蛋,仲有甜品。可惜甜品就麻麻,但絕對唔影響其他食物既質素。舐脷指數:👅👅👅2//水炊鍋定食[$188]呢款真心推介,第一次食水炊鍋,見到既時候,以為好淡,但飲第一啖湯既時候,好好味。雞湯好濃,雞肉好嫩,雞肉丸都好彈,菜都好多。多到都食唔哂。整體一個字,正!😋舐脷指數:👅👅👅👅

1//雞烏冬定食 [$138]

舐脷指數:👅👅👅

2//水炊鍋定食[$188]

舐脷指數:👅👅👅👅
雞烏冬定食
水炊鍋定食
Other Info. : 間店其實都幾好坐,但建議大家要預先book jor先,如果唔係就要等。真心推介水炊鍋定食。 整體舐脷指數:👅👅👅👅
2023-05-17
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
水炊鍋定食
香港首間引入水炊鍋的餐廳,採用不含激素、抗生素或添加劑的日本鳥和食材;最特別的是,店員均會在客人面前以熱鍋烹調所有食材,並因應客人的進食速度有所調整~  ᐅ 水炊鍋會席二人前 $6801️⃣ 前菜分別有中華沙律、芥末章魚、及蜜汁核桃小魚乾;微鹹甜酥脆的小魚乾最為出色章魚稍微有少許韌;而玉子燒中規中矩2️⃣ 頭啖湯撲鼻而來的是濃郁的雞湯,湯頭呈現白色濃郁狀態;頭啖湯最為鮮甜,鮮美不油膩3️⃣ 雞件、手工雞肉丸、蔬菜雞件鮮嫩軟腍,而雞肉丸由雞肉及雞軟骨混合而成,吃起來富有嚼勁且有質感,十分有驚喜4️⃣ 雜炊-米飯重頭戲來了,加入米飯!這時候的湯底充滿膠質,浸泡了米飯後再熬煮幾分鐘,中途加入生雞蛋攪拌成雜炊,雞湯的精華被白飯完全吸收,馥香美味,是今晚的MVP5️⃣ 甜品超軟糯,紅豆餡不會太甜!ᐅ 螢光魷魚沖漬 $68醃過的魷魚肥美鮮味,外層帶爽脆感,一口咬下去酒香味十足,佐酒一流ᐅ 日本梅酒 $68 & 寒宮柚梅子酒 $78梅酒酒香芳醇,後者比起日本梅酒酒精度更低,味道有點像低糖版的柚子汽水

[推薦菜品]
ᐅ 水炊鍋會席二人前 $680

1️⃣ 前菜
章魚稍微有少許韌;而玉子燒中規中矩

2️⃣ 頭啖湯

3️⃣ 雞件、手工雞肉丸、蔬菜

4️⃣ 雜炊-米飯
雞湯的精華被白飯完全吸收,馥香美味,是今晚的MVP

5️⃣ 甜品
超軟糯,紅豆餡不會太甜!

ᐅ 螢光魷魚沖漬 $68

ᐅ 日本梅酒 $68 & 寒宮柚梅子酒 $78
Other Info. : 經OpenRice預約可享8折優惠
2023-05-04
$389.5 (Dinner)
  • 水炊鍋會席二人前 - 雜炊
2023-04-26 471 views
Lunch 係公司附近食咗呢間日式餐廳🍴本身想揀佢自家製嘅雞軟骨丸🍗,之前食過好有口感食落有咬口,不過賣晒。所以揀咗水炊雞鍋$188,本身以為好淡,但食落去其實雞湯味濃。略嫌肉唔夠多,好彩食落雞肉好嫩,雞肉丸彈牙💛鍋入面超級多菜呀日本京蔥同冬菇,食曬都幾飽🦦環境幾舒服,傾嘢都ok🙈係中環嚟講都ok,大家可以去試吓~✅靚景指數:💛💛💛💛好食指數:💛💛💛💛抵食指數:💛💛💛

靚景指數:💛💛💛💛
好食指數:💛💛💛💛
抵食指數:💛💛💛
今晚同一位朋友約左呢到食飯傾計。好少寫食評,但今次真係覺得久違香港食飯好舒服果種感覺。想俾100分首先環境可能平日商業區晚市會比較靜啲好好傾,二來個雞湯真係好飲,夠暖胃養生😂最好係d職員服務態度,好到我地都有啲唔好意思同覺得自己唔係香港🤣 個水炊雞鍋一路有人幫忙煮同serve,加茶不斷,好attentive👍🏻 我同朋友7點到傾到9點幾完全無催我地走(當然我地睇到無咩人先繼續傾)仲保持到好好既服務,真係想同呢到既老闆講你d員工好好👍🏻香港咁好態度的服務買少見少🤓 總之食得開心又傾得滿足,唯一不足係個煲好難影得靚同個甜品麻麻地
今晚同一位朋友約左呢到食飯傾計。

2023-02-22
2023-02-06 1878 views
🌸. 🤤高質松葉蟹2人餐*𖥧𓇣 ﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧南豐大廈是一幢位處中環商區核心地段的高端商業大樓🫶🏻而呢到對我嚟講亦不陌生,因為太多好西🤤我同寶兒嚟到真係食蟹都食到醉⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄我地叫香辣松葉蟹雜錦安格斯牛肉鍋·2人前 單品$750 會席$950高質食物優質服務🤤呢到有服務員會幫你煮埋😍🌈秘製香辣地雞湯💕(我地簡咗唔辣)首先會比一碗清湯你品嚐秘製雞湯清甜味道💕*前菜/沙律*牛油果野菜沙律 或 🌈味醂雞泡魚乾💕🫶🏻雞泡魚乾味道非常鮮美😋油脂清香*一品料理*🌈關東煮💕 或 手工泡菜吸收了滿滿的高湯汁,口感軟糯,味道鮮甜*主菜*🌈日本松葉蟹💕口感結實,甘甜鮮味😋正到暈系列🌈美國安格斯牛肉💕肉質鮮嫩富口感、牛味濃郁😋 🌈黑豚肉💕味道鮮美,肉質鮮嫩鬆軟🌈 日本蛤 💕肉身飽滿,肉質細嫩軟嫩,味道濃郁甘甜😋正🌈自家制免治雞肉丸💕嫩滑彈牙🌈日式野菜💕野菜索哂啲湯好正🫶🏻*🌈雜炊💕或烏冬*今日來點特別吃呢個雜炊😋到最尾雞湯味道有點濃縮😙如果食烏冬應該更好味🌈是日甜品💕抹茶蕨餅🙈冰涼又口感滑滑🌸會席可加$30換購ORI
🌸. 🤤高質松葉蟹2人餐*𖥧𓇣
﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊

南豐大廈是一幢位處中環商區核心地段的高端商業大樓🫶🏻
而呢到對我嚟講亦不陌生,因為太多好西🤤
我同寶兒嚟到真係食蟹都食到醉⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄
我地叫香辣松葉蟹雜錦安格斯牛肉鍋·2人前

單品$750 會席$950

高質食物優質服務🤤呢到有服務員會幫你煮埋😍

🌈秘製香辣地雞湯💕(我地簡咗唔辣)

首先會比一碗清湯你品嚐秘製雞湯清甜味道💕

*前菜/沙律*
牛油果野菜沙律 或 🌈味醂雞泡魚乾💕
🫶🏻雞泡魚乾味道非常鮮美😋油脂清香

*一品料理*
🌈關東煮💕 或 手工泡菜
吸收了滿滿的高湯汁,口感軟糯,味道鮮甜

*主菜*
🌈日本松葉蟹💕
口感結實,甘甜鮮味😋正到暈系列

🌈美國安格斯牛肉💕
肉質鮮嫩富口感、牛味濃郁😋

🌈黑豚肉💕
味道鮮美,肉質鮮嫩鬆軟

🌈 日本蛤 💕
肉身飽滿,肉質細嫩軟嫩,味道濃郁甘甜😋正

🌈自家制免治雞肉丸💕

今日來點特別吃呢個雜炊😋
到最尾雞湯味道有點濃縮😙如果食烏冬應該更好味

🌈是日甜品💕
抹茶蕨餅🙈冰涼又口感滑滑

🌸會席可加$30換購ORION生啤一杯(330ML)
最多可換購兩杯🍻

😋另外我叫咗一杯乳酸👍🏻

𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝
#中環 #日本菜 #火鍋 #海鮮

₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕
2022-11-19 1616 views
地雞烏冬湯清甜,葱菜佐雞肉鮮甜味道倍增,烏冬有趙口,滑溜,掛湯,但本身無乜特別麵粉香,整體食落非常夾,番工日既晏晝食左元氣大增!另不得不提既係佢既茶碗蒸,超嫩滑足料,同樣落左鷄湯蒸,有誠意。但一直令我不解係佢送既漬物同蕨餅都有陣怪味,特別係後者,兩次都食到吐番出黎,真係唔送好過送,華御結既好食好多倍。
  • 地雞烏冬定食
2022-10-04 1695 views
前菜 :瑩光魷魚 芥末魷魚 合桃魚仔前菜後有關東煮🍢全程有職員幫忙煮炊鍋,一開始會先試湯頭,然後開始煮雞。 雞肉好味又大件,之後仲有一盤蔬菜盤🥬🥕食完全部鍋中食物,職員會加米到湯底煮食炊飯😋最後,甜品抹茶蕨餅🍵💯 完滿的一餐, 職員服務態度好好。
前菜 :瑩光魷魚 芥末魷魚 合桃魚仔

前菜後有關東煮🍢

食完全部鍋中食物,職員會加米到湯底煮食炊飯😋
最後,甜品抹茶蕨餅🍵
💯 完滿的一餐, 職員服務態度好好。
2022-10-03