2020-10-31 1338 views
💛黃店💛唔講唔覺 以為係傢俬店 因為樓下有好多靚靚梳化 不過原來係樓上cafe 環境雖然狹窄 但係最啱同姊妹一齊坐埋嘆tea👭ℭ𝔥𝔬𝔠𝔬𝔩𝔞𝔱𝔢 𝔗𝔯𝔦𝔬 $⑦⑧ 無諗過啲朱古力可以咁濃郁 相信朱古力控會好鍾意❤️但係價錢就有啲偏貴𝔏𝔢𝔪𝔬𝔫 𝔐𝔢𝔯𝔦𝔫𝔤𝔲𝔢 𝔗𝔞𝔯𝔱 $⑤⑧拎咗我個fd嗰件嚟試咗一啖 可能我本身唔係太鍾意酸酸地嘅嘢 我就覺得一般 不過就幾開胃𝔘𝔘𝔍ℑ 𝔐𝔞𝔱𝔠𝔥𝔞 𝔏𝔞𝔱𝔱𝔩𝔢 $④⑥自己本身係matcha lover💚所以飲過唔少matcha lattle 呢間真係沖得幾唔錯 可以值得一試👍
💛黃店💛

2020-08-22
ℭ𝔥𝔬𝔠𝔬𝔩𝔞𝔱𝔢 𝔗𝔯𝔦𝔬
𝔘𝔘𝔍 𝔐𝔞𝔱𝔠𝔥𝔞 𝔏𝔞𝔱𝔱𝔩𝔢
2020-09-20 533 views
隱藏於傢俬店內嘅文青cafe💛【明太子忌廉意粉配烤烏魚籽🍝】HKD168保證每啖食到粒粒嘅明太子😋,咸咸地辣辣地🌶,口感就好似蟹籽咁。好少係cafe食到落得重手之餘,味道又唔差嘅明太子意粉🍝。【煎肉眼扒配日式青蔥牛肉汁🥩】HKD198食落軟腍,配上甜甜地嘅牛肉汁,同加重香味嘅青蔥,配搭完美👍🏻。如果肉眼扒🥩可以生少少,內裡呈粉紅色會更好。【炸單骨雞翼配日本芥末蛋黃醬🍗】HKD78雞翼🐥係唔少人嘅最好,亦係好多時去cafe🍴經常會嗌嘅小食。炸雞翼通常都冇得輸,當然加左芥末蛋黃醬🥡嗰陣甜甜地嘅味道就更出色。
隱藏於傢俬店內嘅文青cafe💛

【明太子忌廉意粉配烤烏魚籽🍝】HKD168

【煎肉眼扒配日式青蔥牛肉汁🥩】HKD198

【炸單骨雞翼配日本芥末蛋黃醬🍗】HKD78
2020-09-18 497 views
🌹到銅鑼灣行街,行到腳攰,想坐休息一下,路經百德新街有一間樓上Coffee shop,上到樓滿是人,需要留名訂座,我們大約等了10分鐘,食店來電有位。🌹食店是細細的,座位很逼夾,空間感很不足,疫情嚴峻的時候,相信我是不會幫襯的🤣!點餐🍴PB&J Toast🌟🌟🌟無花果+花生醬混合又幾夾Chocolate Trio🌟🌟🌟三種不同朱古力味,不太甜Ice Mocha🌟🌟🌟朱古力+Coffee,稍嫌細杯個人評分食物💙💙💙服務💙💙💙環境💙衛生💙抵食💙回頭率💙

🌹食店是細細的,座位很逼夾,空間感很不足,
疫情嚴峻的時候,相信我是不會幫襯的🤣!

點餐🍴

PB&J Toast🌟🌟🌟
無花果+花生醬混合又幾夾

Chocolate Trio🌟🌟🌟
三種不同朱古力味,不太甜

Ice Mocha🌟🌟🌟
朱古力+Coffee,稍嫌細杯

個人評分

抵食💙
回頭率💙

2020-09-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$229 (Tea)
2020-09-12 410 views
𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐛𝐫û𝐥é𝐞 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 法式焦糖班戟 $𝟏𝟎𝟖 (𝟐/𝟓)令人大失所望嘅 pancake,法式焦糖班戟,班戟好厚身,好硬,而且有蛋腥味,真係好差!之前食過咸食,味道唔錯,估唔到呢個班戟令我大失所望☹️😞 真係超級無敵失望𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟎 (𝟑.𝟖/𝟓)話哂都係得過獎嘅coffee shop,咖啡一定有保證🤣🤣 所以都幾好飲嘅😞😞
𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟎 (𝟑.𝟖/𝟓)
2020-09-07 435 views
松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹 $148 .唔知食咩好 唯有食餐牌推介既野🙂 其實自己本身唔太中意食白飯 所以我諗左陣哩個會唔會唔岩我食 但見隔離枱都有叫 所以就試下.點知都出乎意料幾好食 飯配沙律醬好易入口😝有隻半熟蛋汁撈飯 有少量蟹籽 隻蟹又夠大隻 雖然價錢唔算平 但咁大隻炸蟹我覺得都ok 可以試下😛😛😛法式焦糖pancake $108 .哩個甜品打卡一流!不過就唔係空氣感個隻 幾厚實 完全估顯到到😆Cream brûlée味道唔錯 pancake頂有燒焦既焦糖 都幾多source 點pancake易入口.食完真係好飽 唔好睇少哩個pancake 係熱香餅咁既質感 如果當飯後甜品就有d太過份😂建議7-8成飽先好挑戰.
松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹 $148

法式焦糖pancake $108
哩個甜品打卡一流!
不過就唔係空氣感個隻 幾厚實 完全估顯到到😆
2020-09-02 300 views
成日幫襯尖沙咀分店,每次黎都有勁多人等位,襯星期六去開donki,一於去幫襯下!終於可以食晚餐😭🙏💛💛💛💛💛.🥞法式焦糖班㦸$108 (5/5) 無得輸,💯💯💯💯💯全晚最好食嘅野,熱辣辣上台,有一定厚度又有蛋味,唔會好似食空氣咁,面頭個層焦糖,配上cream brûlée 醬,好食過個啲大型連鎖店啊!.🍝明太子忌廉意粉$168(4/5)☕️Dirty$40(4/5)份量啱啱好,唔夠好溜,每條粉都痴滿明太子🥰味道好夾!Dirty一冷一熱,層次分明啲,豆好香!唔係間間整得好飲!.🍗炸單骨雞翼配日本芥末蛋黃醬$78 (5/5)🍹Rise and shine $48 (4/5)好脆,又唔油!炸單骨雞翼又易食,辣辣地配蛋黃醬,正!配上rise and shine (菠蘿🍍加檸檬🍋汁),酸酸甜甜🥰好啱夏天飲啊!.價錢小貴,坐位都有啲逼比起尖咀店🤔所以都未必成日去

🥞法式焦糖班㦸$108 (5/5)

🍝明太子忌廉意粉$168(4/5)
☕️Dirty$40(4/5)

🍗炸單骨雞翼配日本芥末蛋黃醬$78 (5/5)
🍹Rise and shine $48 (4/5)

價錢小貴,坐位都有啲逼比起尖咀店🤔所以都未必成日去
  • 法式焦糖班戟
  • 明太子忌廉意粉配烤烏魚籽
  • 炸單骨雞翼配日本芥末蛋黃醬
  • Dirty
呢間cafe位於銅鑼灣名店坊傢俱店嘅樓上,有一種遠離煩囂嘅感覺(。・ω・。) 今次黎主要係為左食佢哋嘅招牌法式焦糖班戟,整體食物質素都不錯,飲品亦好有驚喜~ . 🥞法式焦糖班戟法式焦糖班戟有三層,班戟口感屬厚實型,並非空氣感型,個人都幾鍾意😚面頭輕微燒焦,咬落好脆身,真係好似焦糖布丁嘅頂層,而即使淋上吉士醬都保持到微脆嘅口感~ 班戟頗濕潤富蛋香,不過吉士醬嘅甜度確實幾高~ .🦀松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹面頭放左原隻軟殼蟹,炸得金黃鬆脆唔油膩🤤 蟹肉嘅份量頗多,配上溫泉蛋+蟹籽+ 沙律醬+青瓜絲拌飯,感覺好似食緊蟹子沙律,幾清新~ 不過沙律醬稍微太多,蓋過左蟹肉嘅鮮味👀. 🍵宇治抹茶鮮奶飲品同樣有驚喜❗️面層奶泡厚度適中,入口順滑,抹茶粉帶微微嘅回甘,茶味比奶味更突出,茶控門應該會滿意😚😚
🥞法式焦糖班戟
🦀松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹
🍵宇治抹茶鮮奶
2020-04-25
Type of Meal
Lunch
2020-08-17 404 views
終於到此店試吓啦!去年現發現、一直揾五到腳去試吓、最好味吞那魚牛油菓toast ,配搭味道一流又夠飽,咖啡味道夠濃!正呀!其餘兩歀都不過不失、總點keep得食物新鮮是好重要、很好食材啊!而且環境幾靚、舒服及服務生幾有禮貌,下次聚會可以再來👌
2020-08-17
$110 (Lunch)
Celebration
Birthday
2020-08-16 291 views
慶生🎂的午餐朋友生日無得周圍去,唯有揾間小店食個飯,簡簡單單慶祝!等咗陣就到我地我地叫咗炸薯條🍟配蛋黃醬😋薯條即炸勁熱,面有少少🤏🌶️粉加上薯條都唔幼,食落有口感!正😂松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹🦀單係成隻🦀上淨係呃like都抵啦😂莫講話有蟹肉,蟹籽,溫泉蛋,不過我個人唔太好温泉蛋,但撈埋又唔太差!日式燒牛腹肉飯配溫泉蛋呢個就正,如果無d葱花就好🤣d牛腹肉紅紅地,一片片連埋d飯食好正!唔會太生同有牛肉味,個人喜歡有肉味多過口感因為朋友生日就請佢地幫我地寫字,呢部分係我朋友打電話📲問!基本上我哋已經好飽,完全唔敢叫法式焦糖班㦸 ,怕太太太漏!所以我地叫咗檸檬蛋白批同三重朱古力凍餅!蛋白批好清新,軟棉棉咁!朱古力🍫餅就好香濃最後我叫咗𝗥𝗶𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗵𝗶𝗻𝗲 🍹係我最鍾意的菠蘿🍍檸檬汁🍋好清新!值得一試,下次要食法式焦糖班戟
慶生🎂的午餐
我地叫咗
炸薯條🍟配蛋黃醬😋

日式燒牛腹肉飯配溫泉蛋

因為朋友生日就請佢地幫我地寫字,呢部分係我朋友打電話📲問!

值得一試,下次要食法式焦糖班戟

𝗥𝗶𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗵𝗶𝗻𝗲 🍹
檸檬蛋白批及三重朱古力凍餅
𝗥𝗶𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗵𝗶𝗻𝗲 🍹
檸檬蛋白批及三重朱古力凍餅
2020-08-11 192 views
位於銅鑼灣名店坊一樓隱世咖啡小店,食物和飲料驚艷地出色。先說說飲料,推介signatured的Chai Latte —Chai Masala blend, honey & soy milk,濃厚的印度香料茶和咖啡本身的香味磨合得很搭,加強了提神作用。70% Peru— Fruity & sugarcane, medium sweetness,個人覺得朱古力有回甘帶酸的味道,還嚐到有點兒酒味༄非常特別法式焦糖班戟—三層的pancake好厚身,超香濃焦糖燉蛋味,感覺有點像在吃葡撻,趁熱食味道相當出色!松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹—原隻軟殼蟹誇張地大隻,炸得好酥脆還有不少蟹膏!蟹籽配溫泉蛋蟹肉飯味道清新不膩,CP值極高誠心推介٩( ᐛ )و

位於銅鑼灣名店坊一樓隱世咖啡小店,食物和飲料驚艷地出色。

法式焦糖班戟—

松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹—

今次專程嚟品嚐佢嘅法式焦糖pancake,望到佢滿到瀉嘅吉士醬,三層高嘅厚pancake,夠晒邪惡👅法式焦糖𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎🥞 $108有別於平時食開嘅疏乎厘pancake,呢度嘅質感比較厚實,反而蛋黃味特別香濃,口感更加濕潤,食落會有啲醬住個口,淡淡都係滿足嘅感覺💋不過法式焦糖醬偏甜,有啲膩,同埋略嫌面頭燒得唔夠焦,做唔到焦糖嘅口感。日式燒牛腹肉飯配溫泉蛋🐮🥚 $178日式燒牛腹肉飯反而有驚喜,首先牛肉嘅份量好多,半生熟嘅牛肉舖滿成個飯,雖然有部份望落好似好生,但食起黎一啲腥味都冇👍🏻,唔洗擔心。吉穿溫泉蛋嘅蛋黃漿撈埋珍珠米,清淡嘅調味已經足夠。炸單骨雞翼配蛋黃醬🍗 $88最後嘅炸單骨雞翼就有點遜色😔,雞翼炸得太乾,皮硬。本身雞翼冇乜調味,係要配蛋黃醬食先得🤨整體食物質素不錯,環境都算清新,只係座位之間空間比較細。

法式焦糖𝚙𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎🥞 $108

日式燒牛腹肉飯配溫泉蛋🐮🥚 $178

炸單骨雞翼配蛋黃醬🍗 $88

整體食物質素不錯,環境都算清新,只係座位之間空間比較細。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 法式焦糖班戟
  • 日式燒牛腹肉飯配溫泉蛋
2020-07-21 2838 views
📌 Urban Coffee Roaster~銅鑼灣一開始搵呢間cafe都有少少難度🧐算係幾隱蔽 錯過咗勁多次先見到😂原來藏身喺疑似傢俬舖內 真係有點不起眼😩因為門面係傢俬舖 要上一層先係餐廳cafe嘅木系裝修有簡潔嘅風格座位都算幾多 有日系無印嘅感覺💮但係可能本身期望太高 個人認為嘢食質素幾普通 未至於去到必食🤔不過係良心小店 值得大家支持💛1️⃣ 法式焦糖班戟 𝗖𝗿𝗲̀𝗺𝗲 𝗕𝗿𝘂̂𝗹𝗲́𝗲 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟭𝟬𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)呢個算係佢哋嘅招牌甜品🥞有三層厚的班戟 上面淋滿咗吉士醬汁😍醬汁偏向葡撻嘅味道 上面嘅焦糖不算太脆質感好厚實偏硬 冇我想像中咁鬆軟😕下面果兩層都好乾身 蛋香也不是很濃烈 食到最後都覺得有啲膩😅較適合兩至三人分享‼️2️⃣ 日式燒牛腹肉飯配溫泉蛋 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗛𝗮𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗗𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶 𝘄/ 𝗢𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴 $𝟭𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)賣相都幾吸引 而且有好多牛肉😋配埋溫泉蛋嘅蛋汁都唔會覺得太dry牛肉燒到有微微炭香 好香口🤤不過牛腹肉肉質偏鞋身 牛味不算太突出🐮之前食過sensory zer
📌 Urban Coffee Roaster~銅鑼灣

配埋溫泉蛋嘅蛋汁都唔會覺得太dry
牛肉燒到有微微炭香 好香口🤤
不過牛腹肉肉質偏鞋身 牛味不算太突出🐮
之前食過sensory zero嘅和牛肩肉溫泉蛋飯仲好食🤣

3️⃣𝗥𝗶𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗦𝗵𝗶𝗻𝗲 $𝟰𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
呢款係超級清新嘅飲品🍹
夏日炎炎飲佢就最啱😙
有熱情果菠蘿汁🍍檸檬汁🍋同tonic整成
酸酸甜甜好解渴
甜度亦剛剛好!

4️⃣ 𝟳𝟬% 𝗣𝗲𝗿𝘂 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 $𝟰𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
呢度有得揀70%或者85%嘅朱古力🍫

性價比💵: 6.5/10
打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10
✄------------------------------✄
🍴: Urban Coffee Roaster
📍: 銅鑼灣加寧街8號名店坊1樓B號舖
🔍: 11:00-21:30(Mon-Sun)
📍: 尖沙咀碧仙桃路7號美麗都大廈地下44號舖

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie銅鑼灣
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie日式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiecafe

2020-07-20 220 views
啡·嚐 @ Urban Coffee Roaster(銅鑼灣店)用紅酒杯飲咖啡🍷☕️Urban 係我近年番叮次數第二多嘅咖啡店,因為佢嘅食物質素比咖啡仲要好😮最適合想食嘢又想嘆咖啡嘅人去😋一次過滿足晒兩個願望!手沖咖啡亦都選擇多,唔同嘅國家都有,而且有啲豆嘅處理方法有別於一般嘅日曬水洗或者蜜處理方法,所以係香氣味道方面都多元化左啲,每次去都可以有新嘗試,就好似去一個咖啡冒險一樣🤩而食物方面由正餐、小食、去到甜品,佢都多元化得黎又偏向健康嘅,就好似今次叫左嘅吞拿魚蓉牛油果麵包,同埋炒滑蛋配海膽,都比我想像中好食,特別係佢個海膽一啲都唔腥,仲有少少甜添,算係意外驚喜呀😍但係整體來講,我都係覺得尖沙咀店比較出色啲😆食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

用紅酒杯飲咖啡🍷☕️

但係整體來講,我都係覺得尖沙咀店比較出色啲😆

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-07-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$230 (Tea)
2020-07-19 284 views
簡約木系裝修環境舒適 獨自靜靜享受咖啡或者同朋友坐下傾下計都好舒服-🍝 明太子忌廉意粉配烤烏魚籽 ($168)明太子味道突出 意粉軟硬程度剛剛好而且意粉掛汁多 啖啖都好入味 唔會有味道不均嘅情況-🍫 Iced 70% Peru Specialty Chocolate ($52)餐廳嘅朱古力飲品好特別 有70%同85%兩款可以選擇朱古力味濃郁 70%唔會太甜或太苦 感覺啱啱好凍飲加咗冰但冇沖淡味道 表面一層奶泡非常creamy 值得推介-🍗 炸單骨雞翼配日本蛋黃芥末醬 ($78)雞翼炸得好好 外脆內裡多肉汁 蛋黃芥末醬好出色 點到冇晒🕳單骨好方便食客 可以比較容易處理 但雞翼嘅雞肉相對就變得少左🥺個人比較鍾意啖啖肉嘅雞翼多啲呢-🦀 松葉蟹肉飯配軟殼蟹 ($148)原隻軟殼蟹上碟好吸引呀!!反而飯上嘅蟹肉絲份量唔算好多 仲有流心蛋 沙律醬 青瓜絲同蟹籽 口感幾豐富但將平時沙律嘅配料 搭上白飯 味道偏淡 個人覺得唔算好夾-🍮 法式焦糖班戟 ($108)有別於日式嘅空氣感班戟 呢款係好似厚身美式班戟三塊厚厚班戟疊起 口感紮實 而且非常飽肚面頭仲有啲焦糖香 淋上好多吉士嘅醬食呢款班戟主要食蛋香味
簡約木系裝修環境舒適
獨自靜靜享受咖啡或者同朋友坐下傾下計都好舒服
明太子忌廉意粉配烤烏魚籽

🍝 明太子忌廉意粉配烤烏魚籽 ($168)
明太子味道突出 意粉軟硬程度剛剛好
而且意粉掛汁多 啖啖都好入味 唔會有味道不均嘅情況

餐廳嘅朱古力飲品好特別 有70%同85%兩款可以選擇
朱古力味濃郁 70%唔會太甜或太苦 感覺啱啱好
炸單骨雞翼配日本蛋黃芥末醬

🍗 炸單骨雞翼配日本蛋黃芥末醬 ($78)
雞翼炸得好好 外脆內裡多肉汁 蛋黃芥末醬好出色 點到冇晒🕳
單骨好方便食客 可以比較容易處理
但雞翼嘅雞肉相對就變得少左🥺
個人比較鍾意啖啖肉嘅雞翼多啲呢
松葉蟹肉飯配軟殼蟹

🦀 松葉蟹肉飯配軟殼蟹 ($148)
原隻軟殼蟹上碟好吸引呀!!
反而飯上嘅蟹肉絲份量唔算好多
仲有流心蛋 沙律醬 青瓜絲同蟹籽 口感幾豐富
但將平時沙律嘅配料 搭上白飯 味道偏淡 個人覺得唔算好夾
法式焦糖班戟
🍮 法式焦糖班戟 ($108)
有別於日式嘅空氣感班戟 呢款係好似厚身美式班戟

SHARE GOOD MOOD 🎈

follow me 👣 foodietummy😋
明太子忌廉意粉配烤烏魚籽
2020-07-11 148 views
下午在銅鑼灣,突別想試吓這日式咖啡店。上到去無位,便要寫下名,人數,電話。有位便會call你。我們也等了半個鐘才有位,前面還有兩枱人等緊。地方細,坐得密。我們試了一杯Americano 和一杯 凍Dirty. 前者帶酸,後者我是第一次試這種咖啡,比較多奶,平時我多飲espresso,相對非常不同。我們也叫了一件Lemon tart, 有lemon味和是餅乾底,帶甜。我們也叫了這店出名甜點焦糖hotcake. hotcake 共三塊加上厚厚的custard,當然非常甜。這甜點要$108. 這下午茶共$265, 唔平!我覺得平平,有些貴。