2016-04-25 1639 views
今日落雨又唔知去邊食,所以諗都無諗就入左翠華。新裝修完既翠華多左一份空間感同整潔左好多。因為午餐套餐唔係咁啱胃口,所以散叫左個乾炒牛河。牛河份量好多,如果兩個女仔黎share一碟我都覺得可以!但師傅好似落油落重手左,成碟野都反曬光。好彩牛肉都有好幾件而size都幾大,又唔會太硬,不過下次我唔會再食呢樣喇!

This morning I wanted to buy 15 egg tarts on Jaffe Road. I had problems dealing with the staff. They tried to give me 16 egg tarts and charge me for it. When I asked they said no charge it's free. How can it be free when I paid $84 for 16 egg tarts ($60 for a dozen +  $24 for 4 pieces)Finally I walked inside the resturant and asked a staff who can speak a little bit English but not good enough to explain why the staff outside tried to charge me more for an extra egg tart that I DIDN'T WANT. Thou

Finally I walked inside the resturant and asked a staff who can speak a little bit English but not good enough to explain why the staff outside tried to charge me more for an extra egg tart that I DIDN'T WANT. Though I was given back $6.
Not only what happened at the shop,
when I started to eat a piece of egg tart. I found a rubber band in it.
I am very disspointed in this resturant + shop and recommand not buying egg tarts in there.

a RUBBER BAND in egg tart
2016-03-14
TakeAway
2016-02-21 1924 views
中環分店終於開返,不過menu就換左新既。今日就同朋友黎High個Tea!係茶記食到酒店樣既下午茶層架,真係要比十個趣。架有三層,係兩人份,有鹹有甜。不得不提既一定係個奶茶撻!個奶茶餡重滑過蛋撻個餡,有流心效果,但又奶茶味濃,正!其他都係普通料,但係有d煙三文魚都幾西式既個感覺。但係d野飲都黎得幾慢!服務如果都似返西式high tea就會完整d。
其他都係普通料,但係有d煙三文魚都幾西式既個感覺。
2016-02-20 1742 views
雖然我平日寫開的都是高級餐廳或Café,但私底下我還是對港人茶餐廳有一份情意結,畢竟在香港土生土長,有時都會特意吃一客西多士、奶油豬,加一杯港式奶茶,這些都是地道港式的飲食生活。講到「茶記」,翠華可算是當中的經典,尤其在遊客心目中,一提起茶餐廳,他們都會數到翠華。而眾多分店之中,我跟很多「喜愛夜蒲」的人一樣,對中環威靈頓街這間額外有份感情。在九十年代,當蘭桂坊未有那麼多遊客時,去「老蘭」的人,除了居港外國人外,本地港人也喜歡流連夜店,喝喝酒,或者去皇后戲院睇套午夜場。蘭桂坊餐廳始終比較貴,所以,飲嘢之前或之後,我們都會去附近的這間翠華醫肚。漸漸地,這店有了一個花名叫「照妖鏡」,每當你在暗暗的酒吧角落認識了新朋友,想望清對方一點,就會建議去翠華,貪其夠光猛,而且開至半夜,順便望真些,再傾傾下,便知對方的底細,就見光死了。我自己都做過這類事情,曾經跟一些人在翠華約會過,但之後全都沒有下文。近年內地自由行氾濫,蘭桂坊連同翠華,都已經被遊客攻陷,所以,這幾年我很少再去這間翠華了。茶餐廳始終是屬於香港人的,怎可以忽略本地客呢? 好在翠華也深知這點,中環店早前暫停營業,決定來個大裝修,剛剛在十二月

近年內地自由行氾濫,蘭桂坊連同翠華,都已經被遊客攻陷,所以,這幾年我很少再去這間翠華了。茶餐廳始終是屬於香港人的,怎可以忽略本地客呢? 好在翠華也深知這點,中環店早前暫停營業,決定來個大裝修,剛剛在十二月重開了。

新裝的翠華,設計上加了許多香港懷舊元素,地板採用了六、七十年代時興的紙皮石,亦仿照舊式屋邨的窗框,還有街市的照雞燈,方便夜蒲友照妖。此外,又設計了一些以香港經典人物為藍本的卡通公仔,包括肥肥、小鳳姐、包租婆等,當中「外賣仔」造型其實是該集團創辦人的縮影,據說他是外賣仔出身,幾十年間不斷奮鬥,成為上市公司主席,本身就是一個香港故事。
平時吃港式下午茶,都是西多士、雞脾等,近年興起英式Afternoon Tea,翠華新店亦加推入這三層架下午茶。
英式下午茶餐 ($198),食物有英式鬆餅配果醬及忌廉、馬卡龍、朱古力士多啤梨、合桃朱古力布朗尼、迷你蘋果撻、芝士腸酥、煙三文魚多士、酥炸鮮蝦菠菜餃,咸甜點各半,而最具港式風味的,應該是「翠華奶茶凍」,中間的蛋汁換上港式奶茶,而且是流心的,非常別緻。而每客下午茶都會放一位經典人物造型卡,這次就有小鳳姐,果真喜氣洋洋!

對於我等在屋邨長大的港人,這間翠華給我一些親切感,及家的感覺,很懷念我的童年,更懷念以前的香港呀!
2015-12-16
$200 (Tea)
2016-02-06 1624 views
很小不是夜蒲後才到翠華吃東西,今天竟然日光日白來到,真有趣今天是因為舊同事相約才來到,傾一些公事順便吃東西人太多,但仍有位,點了食物很快來到奶油豬味道依然出色,入口香脆,奶油足夠熱奶茶味道香濃,飲了後非常醒神雲吞麵比隔離黃枝記的更好吃,麵底煙韌,入口不錯朋友的牛腩,牛腩也是相當香滑整體非常滿意

很小不是夜蒲後才到翠華吃東西,今天竟然日光日白來到,真有趣

今天是因為舊同事相約才來到,傾一些公事順便吃東西
人太多,但仍有位,點了食物很快來到

奶油豬味道依然出色,入口香脆,奶油足夠

熱奶茶味道香濃,飲了後非常醒神

雲吞麵比隔離黃枝記的更好吃,麵底煙韌,入口不錯

朋友的牛腩,牛腩也是相當香滑

整體非常滿意
2016-01-28 1654 views
熱奶茶茶餐廳濃紅茶味 不過奶香好似唔係好夠奶油豬奶油豬隨着時間放得耐變硬了有啲乾英式下午茶 配2杯飲品 ($198/2)呢次去食英式下午茶 估都估唔到係去翠華呢三層架鹹點甜點 先後次序隨心啦又不用太講究餓餓地先吃scone吧 有個原味另一個就有提子乾剥半塗附上的clotted cream & jam 唔太乾飲翻少少飲品中和翻個乾濕感會更加容易入口尚算綿密而不只有麵粉粉感 不過冇咩特別😗轉戰鹹點 腸仔酥似腸仔包 係脆皮腸但略嫌單調炸鮮蝦菠菜餃皮不脆而且變腍 油膩感重不討好煙三文魚多士麵身過硬 三文魚尚且有點煙燻香甜點感覺好些 迷你蘋果撻相對地清新有咬口 撻皮偏淋😟奶茶撻的餡料水潤但太流質 甜度高但茶味欠奉奶茶梳乎厘比想像中大個的一個甜品 旁邊附上小碗的煉奶匙羹插下去亦未有扁塌的情況 感覺夠濕潤入口時表層微脆 內裏像半熟蛋糕一樣輕盈可惜的是奶茶味淡薄反而似甜甜的麥精味唔使加煉奶已經夠甜 比想像中飽肚的甜品
茶餐廳濃紅茶味 不過奶香好似唔係好夠

奶油豬
奶油豬隨着時間放得耐變硬了有啲乾

英式下午茶 配2杯飲品 ($198/2)
呢次去食英式下午茶 估都估唔到係去翠華呢

入口時表層微脆 內裏像半熟蛋糕一樣輕盈
可惜的是奶茶味淡薄反而似甜甜的麥精味

唔使加煉奶已經夠甜 比想像中飽肚的甜品
2016-01-22 2164 views
What happened to the Tsui Wah that I know? Where I can get HK style toasts, great egg tarts, and a smorgasbord of crazy interior decor styles?Ok, the last point isn't really missed after the new renovation, but I'm terribly disappointed with the new menu. 3 of us went for afternoon tea, expecting to fill our bellies with some classic Hong Kong dishes. Here's what we tried to get but they no longer have: French toast, egg tarts, and satay beef with mixed instant noodles.We ended up settling for t

We ended up settling for the satay beef noodles in the soupy form, which was alright but the flavor was more diluted in this variation. We also ordered the condensed milk over toasted bun. Decent as it was served warm and toasty, with a good fluffy texture in the bun. This is becoming such a rant that I'll skip the iced lemon teas that took forever to make.

My point is, this Tsui Wah location is trying too hard to be something it isn't, and it has lost its charm as a local cha chan tang with an expansive menu. Its menu is now expensive and more western. If I wanted a high tea set, I would have gone to Four Seasons. If I wanted pizza, I would have gone to a real pizzeria. Guess I'm going elsewhere for my previous favorites at Tsui Wah.
2016-01-20
$100 (Tea)
2016-01-17 1547 views
唔講唔知,原來威靈頓街呢間翠華裝修過黎啊!環境變得好靚好有格調呢  摩登得黎又有港式舊時風味~是日下午黎到翠華,試試呢到先有既新產品- 英式Afternoon Tea Set  第一次系茶餐廳嘆afternoon tea, 感覺好新鮮好新奇~但當個tea set到左既時候,覺得個tea set外表已經相當吸睛,幾靚~~英式Afternoon Tea Set($198)~Tea Set內容包括馬卡龍、朱古力草莓🍓、scone配果醬&cream、合桃brownie、mini apple tart、芝士腸酥、煙三文魚多士、酥炸鮮蝦菠菜餃同埋最令人期待既翠華奶茶凍😆😋 仲包埋兩杯飲品😁 我就點左一杯檸檬薏米水~不過呢杯檸檬薏米水真係非常淡而無味,好似水一樣既味道~檸檬味唔出,薏米味都一樣唔出。。特別喜愛翠華系tea set中混入港式元素酥炸鮮蝦菠菜餃内的鮮蝦大大隻相當爽口!唯獨美中不足的是好似放得太耐凍左所以并不十分香脆其他的item也不算特別有大驚喜,算是不過不失~唔會話難食,但亦都無令人留下深刻印象。。不過翠華奶茶凍確實有點小驚喜!奶茶味濃郁而且奶凍滑溜可口😍 一咬開有種要流出黎既狀態,
唔講唔知,原來威靈頓街呢間翠華裝修過黎啊!
環境變得好靚好有格調呢
 摩登得黎又有港式舊時風味~

英式Afternoon Tea Set
英式Afternoon Tea Set($198)~
Tea Set內容包括馬卡龍、朱古力草莓🍓、
芝士腸酥、煙三文魚多士、酥炸鮮蝦菠菜餃
同埋最令人期待既翠華奶茶凍😆😋
仲包埋兩杯飲品😁 我就點左一杯檸檬薏米水~
檸檬薏米水
不過呢杯檸檬薏米水真係非常淡而無味,好似水一樣既味道~
檸檬味唔出,薏米味都一樣唔出。。
特別喜愛翠華系tea set中混入港式元素

酥炸鮮蝦菠菜餃内的鮮蝦大大隻相當爽口!
唯獨美中不足的是好似放得太耐凍左所以并不十分香脆

其他的item也不算特別有大驚喜,算是不過不失~
唔會話難食,但亦都無令人留下深刻印象。。
不過翠華奶茶凍確實有點小驚喜!
奶茶味濃郁而且奶凍滑溜可口😍 一咬開有種要流出黎既狀態,相當吸引~
呢個價錢黎講試到咁多款式既野食其實都算抵食🤔
而且係翠華嘆英式下午茶都係一個比較新奇既體驗🤓

除此之外,更加試左翠華的另一個新product~
水牛芝士火箭生菜焗濃味茄汁pizza配煙三文魚($98)🍕
芝士火箭生菜焗濃味茄汁pizza配煙三文魚
呢個翠華出品既pizza又唔錯播~
配料豐富而且濃味既茄汁增添左開胃既感覺👍🏼
而且呢個薄批pizza個邊都幾脆😋

黎到翠華,無可能唔食呢到最出名既product!
小麥奶油豬
小麥奶油豬~
當然奶油豬還是一如以往地好食~ 麵包香脆,配上奶油~ 無得輸既組合!
平時既奶油豬采用既系白麵包,今次翠華就用左小麥包~
感覺上更加健康呢
 食起上黎亦都更加有口感~

最後一樣食既就係翠華另一個威靈頓街先有既新產品-
奶茶梳乎里($68)
奶茶梳乎里
老實説,呢個梳乎里的確相當澎湃,非常大個!
而且一上既時候熱辣辣香噴噴,已經相當吸引味蕾了

一食之下。。。好吧其實我食到既并非奶茶味
唔知點解反而系麥精味

不過呢個梳乎里做到好外脆内軟,内裏非常鬆軟濕潤!
如果唔當系奶茶梳乎里,而系麥精梳乎里的話,
其實味道的確不錯呢

整體來説,我和友人對於是次翠華的新產品都覺得頗有驚喜頗爲特別~
算是翠華一個破革新的進步~
不過食物質素方面還可以稍爲改進一下
2016-01-08
$150 (Tea)
  • 小麥奶油豬
2016-01-07 1571 views
今日經過見翠華餐廳開翻喔,好耐無食呢度既海南雞飯喇,心思思想食,甘啱lunch time,一於食呢個喇。 翻新後環境變得更靚,增左好多美食,不過我系嚟食海南雞飯既,新野下次再試喇。服務態度真系麻麻地喇,個店員拎左杯凍水比我,問佢有無溫水,竟然當聽唔到,理都唔理我。影真嬲!今時今日咁既服務點得架!海南雞飯味道一D都無變仲系甘正,雞既份量好足,雞肉好鮮嫩好滑火喉又啱啱好,雞皮好薄夠瘦身食起來唔會好漏。雞睇落去好淡色,但系好入味,配埋又香又軟既米飯,好食到唔識講,怪唔得我對佢情有獨鐘喇。個湯就麻麻地,我唔系幾鐘意。另外叫咗杯熱奶茶,茶香奶滑好地道。唔知系太餓定系太耐無食,食完仲有個飯都未夠飽咁,就點多個豬仔包。豬仔包睇落好普通,就系烤麵包再系上面塗層牛油,不過都好好食,食起就知道火候控制得好好,好鬆脆加埋奶油甜味,擦出美味既火花。
另外叫咗杯熱奶茶,茶香奶滑好地道。
2016-01-29
在十月尾經過中環威靈頓街,見到 <翠華餐廳> 竟然裝修中,還要十二月重開! 已踏入12月,12月11日(星期五)那天突然醒起,又無謂白行一趟,於是致電中環德輔道中分店,接電話的女店員回覆 <翠華餐廳> 中環威靈頓街分店在12月11日(星期六)重開!  實在太好嘞! 這裡佔地三層,(當時,第三層晚上 8:00 後才開) 光潔明亮的型格裝潢,  卻不失茶餐廳的懷舊風格,新舊共融! 一走入門口那層近收銀櫃位,有兩張餐桌,而木餐椅是戲院接椅的設計,有特色卻不好坐;  因為我腳短通常坐在椅子的前半部份,發覺木椅子搖一搖,基乎跌親!  而另一款圓椅子的慳位設計,反而我幾欣賞! 桌上備有牙簽、糖、海鹽、胡椒、辣椒油;至於,餐具有些少水漬而沒有污漬,在茶餐廳還可接受吧! 看到這裡的餐牌,發現新驚喜!  茶餐廳竟然賣 pizza $98、英式下午茶餐 $198/2人份、奶茶疏乎厘 $68!  價錢平貴...見仁見智啦!店子定價好進取!以最貴的小菜~咖哩特嫩羊仔扒飯為例,動輒百二元! 作為要真金百銀付款的食客,我卻對英式下午茶餐興趣不大!  一來
 實在太好嘞!
 卻不失茶餐廳的懷舊風格,新舊共融!

而另一款圓椅子的慳位設計,反而我幾欣賞!
看到這裡的餐牌,發現新驚喜!
作為要真金百銀付款的食客,我卻對英式下午茶餐興趣不大!
 一來格格不入,二來環境不適合,三來服務欠奉!

店員以類似智能電話落單,電子化方便快捷,與時並進!
 落單同時,廚房部即時收到 order,食物迅速送到食客面前!服務有效率!
 值得給兩分!

最近,星期六早上來到威靈頓街分店食早餐,可比較一下與中環德輔道中分店,兩間中環分店的分別!

早餐

雪菜肉絲湯米粉 $35 (原價 $44)
除了雪菜肉絲之外,店方巧妙地加入蝦米提升鮮香,口味即時生色不少!
 德輔道中分店的雪菜肉絲湯米粉明顯見到幾隻蝦米!
而威靈頓街分店的出品,全份只有一隻蝦米咁大把!
 雪白爽口的米粉吸收雪菜及湯底精華,惹味吸引打開味蕾!
 比較德輔道中店,此店的味道略為遜色!
雪菜肉絲湯米粉
配 牛油豬
牛油豬仔包個子的骰,跟餐包差不多 size,塗上牛油,味道簡單而外層香脆內裡略為煙韌!
牛油豬
鮮茄薯仔排骨湯通粉 $38鮮茄薯仔排骨湯通粉
我剛剛落單,然後,除低件褸便送上,快到以為送錯添!

肯定茄湯加了茄膏,碟邊的橙紅色油漬已經出賣了!
 無疑加入茄膏可調教酸度,令味道更上一層樓!看起來亦更開胃!

配料包括:粉腍的薯仔粒,韌過湯渣的排骨,鮮蕃茄等,酸香醒胃,作為早餐味道很不錯,卻是敗筆在通粉,相信預先煮好而浸得腍了一點,缺乏彈牙口感!
鮮茄薯仔排骨湯通粉
炒蛋配牛油豬
炒蛋份量似是兩隻蛋,都幾大堆頭!
 充滿蛋香,沒有任何調味料,食出原汁原味!

另可以優惠價 $14 配選奶油豬!
炒蛋配牛油豬
熱奶茶 $21,凍奶茶 $23;作為招牌貨情有可原!

好立克/ 阿華田/ 朱古力也是同價,定價頗為進取!
熱奶茶 (原價 $21)
以一隻印上愁眉苦臉的可愛女孩圖案杯盛載!
聽聞店方用上黑白淡奶,茶香奶滑!質感濃稠!
 兩者的黃金比例配合得天衣無縫,
 絕對是一杯飲完令人滿意的奶茶!
熱奶茶
熱好立克 (原價 $21)
既然奶茶的質素不錯,估計好立克不會太差吧!翠華的奶茶跟好立克是同價,前者為招牌貨,後者卻不是!相對價錢頗為進取!

比預期大杯,沒有加糖已有足夠甜度,如絲奶滑!好立克帶出獨有的麥香,是兒時至今喜歡的味道!
熱好立克
第二次幫襯,晚上來到這裡,依然坐無虛席!
 食客也不乏遊客甚至工人姐姐!

我走上二樓看看什麼環境,一樣好 full!
 起初,女店員安排我坐在一人餐桌,對住玻璃窗好像面壁思過!
 我要求轉位,才可坐到大約中間位置的四人桌子!落單後,我見有一家三口煩惱找座位,我告訴爸爸食客,我自己一個人,這裡有三個位呀!

混亂的服務更令人一肚氣!

1) 期間,我見到有位貴婦食客,走去找店員追問落單已有一小時的豬扒飯尚未送到!她亦大大聲強調,她有權取消!見她表示不滿,站起來也好一會兒!於是,不用10分鐘,她們兩母女久等的豬扒飯終於送上!
2) 跟我搭枱的一家三口,一坐落,爸爸食客叫店員俾杯水,女店員拿了兩杯分別裝了半杯份量的水給他們三人!爸爸食客望住我們一枱四人,即時叫店員俾多杯水!第三杯水送到,裝有 9成滿的!
而我由入座直至臨走,都無要求店員送上一杯水,所以我無水飲!
儘管餐廳內有幾多樽水及水杯都好,食客不要求,店員便不會送上!
3) 落單叫奶茶梳乎厘 15 分鐘後,找幫我落單的女店員是否已落單?!她竟然覆述是否熱奶茶多奶?!我聽罷她那九唔答八的答覆,都唔知好嬲定好笑?!連同枱的夫婦食客都笑這裡的服務亂嚟!
薄荷茶配一塊玫瑰曲奇 $36
餐牌上列明 (天然或有機),真令我心大心細嘞!
 落單時,問一問女店員是否可選擇天然或有機呀?!當時她對住我笑!!
 我補充再說:還是妳公司有哪款就出那款呢?她回答無錯!
 相信她心想餐牌不應這樣註明嘛!大家也混淆起來!

送上桌時,只有一個茶壺及兩個茶杯,我跟男店員說,我一個人要一隻杯夠嘞!卻不見一塊曲奇,於是,我唯有追一追店員幫忙,在跟我搭枱的一家三口見證下,其實我找了不同的店員追問曲奇的下落已有好幾次嘞!
 直到埋單都無呀!
 她們有幫忙睇單,還即時查證她們手上落單的智能電話!卻無人回覆情況怎樣?
 或者在我面前做樣啩!又不知是否已售罄?!如果是的話,落單時,店員應該先知會我一聲,免得大家費時失事!
薄荷茶用上茶包,帶出薄荷獨特的清香,提神醒腦!
 入口不算太濃郁,傷風的中藥會加入薄荷以舒緩作用,總是味道有飲中藥的影子!
薄荷茶
意大利軟包配墨西哥脆脆 $53
我問女店員有什麼配料?她回答就好像公司三文治!

我對牛肉敏感,問她有無牛肉?她風趣地說,有牛油而無牛肉!

這是公司三文治的變奏版,換上意大利軟包,身價暴漲!
 軟包包身鬆軟,包底帶脆!夾住無公害雞蛋,炒蛋富蛋香又挺身,選用黑毛豬午餐肉,重口味而質感扎實!還有芝士、火腿、生菜!豐富了口感層次!
配上的墨西哥脆脆是硬脆,蘸上芝士醬,鹹香芝味!
意大利軟包配墨西哥脆脆
奶茶梳乎厘 $68
等上 25 分鐘!成本不用 $8,索價好進取!

奶茶梳乎厘比預期巨型!
 足夠二人份量!
散發輕微的茶香,質感濕潤鬆軟,被霸道的甜味蓋過奶茶本身的味道!顯得沒有性格!
 略嫌不夠甜,可淋上甜美的奶油!

整體並非預期的美味,純粹好奇一試,問心講句「堅貴」!
奶茶梳乎厘
茶餐廳總會攝張單在桌子與玻璃之間!這就是茶記文化及特色!
以現金、八達通、visa、MasterCard、銀聯、visa pay by mobile 付款!

發現二樓設有洗手間,男女廁公仔圖案幾有趣!
2015-12-13
雪菜肉絲湯米粉
意大利軟包配墨西哥脆脆
熱好立克
雖然每週品嚐多餐豐富大餐,但甜魔媽媽愛茶記的心仍然未變呢。最近翠華中環威靈頓街店經過大翻新,環境變得超美、同時增設不少特色港色美食,並於前天隆重重開! 甜魔媽媽有幸在開幕前一天,於全新包裝的新店率先品嚐:小麥奶油脆豬、新出 pizza、英式下午茶餐及奶茶疏乎厘等美食,部分很有驚喜呢! 開餐前先拍一兩張店內環境,新店明顯走脫老店影子,變得摩登簡約,但同時仍保留舊香港風味,特別是一系列舊香港人物,帶來濃濃的昔日情懷~好,先選擇各自的心水飲品;翠華奶茶,本來是甜魔媽媽的心水至愛,但最近身體微微抱恙,還是改點清熱的薄荷茶好了。薄荷茶以透明玻璃壺杯套狀以木板呈上,甚有 Cafe 感覺,濃淡得宜的口味十分討好。 首先品嚐 小麥奶油脆豬 Crispy Wheat Bun with Sweet Condensed Milk,顧名思義是以小麥包取代白麵包製作奶油脆豬,金黃香脆甜美不變,同時來得更健康,散點一客 $20,早餐特惠價 $14,吃得過啊~  然後分享了新出 水牛芝士火箭生菜焗濃味茄汁比薩 Baked Pizza with Rich Tomato Sauce & Mozzarella with

小麥奶油脆豬
然後分享了新出 水牛芝士火箭生菜焗濃味茄汁比薩 Baked Pizza with Rich Tomato Sauce & Mozzarella with Rocket ($98),配料可選意式風乾火腿、意式肉腸、煙燻三文魚、吞拿魚或蘑菇,這天吃的是煙燻三文魚,味道不錯,但那脆批不是我最愛的質感。
接著重點的 英式下午茶 Afternoon Tea Set ($198/兩人份) 也上場了,內容包括:馬卡龍、巧克力鮮草莓、英式鬆餅配果醬及忌廉、合桃巧克力布朗尼、迷你蘋果批、芝士腸酥、煙三文魚多士、酥炸鮮蝦菠菜餃,及特別的翠華奶茶凍,陣容十分豐富。

茶餐飲品可選香滑奶茶/咖啡 (凍飲+$3) 或熱/凍格雷伯爵茶 (即Earl Grey啦~) / 薄荷茶,也可加$8轉特色飲品。我一早選了薄荷茶,份量很大未完成,繼續飲就好;之後果醬及濃縮忌廉先上檯,全是認真英式正宗口味,果醬除了草莓口味,還有櫻桃味挺特別~
之後三層架也上檯了,除了英式鬆餅是一原味一提子,另外點上朱古力的馬卡龍有不同味,其他全是一式兩件,不用煩惱分配。餐單上溫提大家先吃鬆餅,鬆餅迷如我當然乖乖照跟;雖拍照花了不少時間、鬆餅已放涼,但仍然很香脆可口,配上 Clotted cream 及果醬很美味。

英式下午茶
之後我先吃鹹點:酥炸鮮蝦菠菜餃應該給稱作炸雲吞,皮薄香脆丁點不油,中間的鮮蝦菠菜餡又鮮香,完全不用點醬已十分美味;芝士腸酥貌似港式腸仔包,吃來卻酥脆之極像英式酥點,配上芝士腸很有火花;三款中有兩款均富港式風味又好吃,唯獨煙三文魚多士較平庸。

最後甜點環節,先吃馬卡龍,估不到質感很不錯,但加了朱古力的部分質感會稍實;巧克力鮮草莓的朱古力醬甜度不高,不會蓋過鮮草莓的清甜;迷你蘋果撻用上新鮮爽口的果肉,感覺幾清新,而合桃巧克力布朗尼就適合嚐甜的朱古力魔,即是我!大部分都不差的。
茶餐的甜點中最特別的,要數動「L」誘人的 翠華奶茶凍 Tsui Wah Milk Tea Panna Cotta,我不多講了,大家自已看圖吧!!!

翠華奶茶凍
新店還有新增的精選甜品,包括奶茶梳乎厘及合桃巧克力布朗尼;其中後者在茶餐中已淺嚐(味道不錯),自然不會重複。

當日也有安排試味,不過甜魔媽媽趕著回家,錯過了 奶茶梳乎厘 Milk Tea Souffle with Condensed Milk ($68),只有請朋友代拍分享:這身量僅次於太平館的超巨大梳乎厘,據說奶茶味不算太重,更似麥精味,估計味道不錯,下次再找機會吃吃看~
總的來說,新店的環境、食物選擇相當吸引,特別人在中環想找地方輕鬆嘆下午茶,這裡會是不錯的選擇呢~
2015-12-10
小麥奶油脆豬
英式下午茶
翠華奶茶凍
2015-08-15 3222 views
放假先嚟落雨,連個天都唔鍾意我?今日放假小女80後,去咗濕一濕平!行行下好肚餓,但是由未係食晚飯嘅時候,所以腦海浮現出西多士嘅影像!!!可惡既腦海!.\/. 上次吃西多士已係好多年前嘅事喇,不過我仲記得喺赤柱嘅大排檔,唔洗點糖漿,因為西多士已經包咗糖漿先去炸,超好味。但係赤柱咁遠,仲要落住雨,今日就無咁既閒情逸志去食喇,粗粗地食注翠華先啦。西多士炸到金黃香脆,蛋味都好濃,唔錯!但是我覺得西多士已經好油膩喇,所以我就將牛油拎開,廢時咁濟啦。不過就算冇左牛油佢都仲係咁香,真係OK!為咗令我個良心好過啲,所以叫咗杯檸檬薏米水!我最鐘意檸檬薏米水,好好飲,同埋健康丫麻!
放假先嚟落雨,連個天都唔鍾意我?

2015-06-09 5574 views
milk tea in ice

Personally, I think the food in Tsui Wah wasn't as good as before but the pace was as rush as usual and it is definelty not an ideal place to sit long and enjoy your lunch. Yet, if you are craving for Hong Kong’s signature milk tea, you should go to Tsui Wah for a try. I like it used the ice bowl to keep the temperature of the milk tea and the milk tea will be more condensed and rich in taste.The Fish Balls and fish cakes with rice noodles wasn't that appealing though, I can hardly taste the fish in their signature fish soup and it was quite salty.
milk tea in ice
下午茶吃呢o的無公害雞蛋治, 聽個名就估應該是對環境無污染, 無毒性等為自己健康盡責的人應該吃好一些, 當然價錢亦成正比。點解蛋治會咁大份真是嚇了小妹一跳雞蛋顏色鮮黃, 火喉控制得近乎完美, 質感滑溜充滿牛油方芳香。雞汁會在大口咬下去的時候偷偷地流出來, 好味又飽肚。熱奶茶 : 茶味濃郁, 奶和茶的比較恰當, 溫度夠熱, 但略欠幼滑,  但絕對比下有餘。
下午茶吃呢o的
無公害雞蛋治, 聽個名就估應該是對環境無污染, 無毒性等
為自己健康盡責的人應該吃好一些, 當然價錢亦成正比。
點解蛋治會咁大份真是嚇了小妹一跳
雞汁會在大口咬下去的時候偷偷地流出來, 好味又飽肚。
2015-05-26
2015-05-04 3186 views
有時我都認為大財團飲食欺壓了小商戶,但問心一句,有幾多小商戶有用心去經營食肆。論水準:早餐大家都係沙嗲牛肉麵、炒蛋、包,但翠華咁多年,不論邊間都保持好水準,廚房一定對食物製作有指引及監管。牛肉鬆軟、湯味濃郁,但偏鹹,脆豬香口鬆脆。論飲品:我最愛茶走少甜,茶味咁多年都香濃,奶滑,茶杯更有個刻度,師傅要跟足個指引沖茶,杯杯都水準質素,唔會有太大差別。論服務:職員主動有禮,唔理真定假,好多小商戶已失去了。

脆豬

沙嗲牛肉麵

奶茶

論服務:職員主動有禮,唔理真定假,好多小商戶已失去了。
2015-05-04
$32 (Breakfast)
脆豬
奶茶