2022-02-25 173 views
酮友搵食艱難見友人光顧,咁啱有路經此地食返個午餐,見到個疫情午餐價錢牌,就知道店主應該捱得好辛苦先至出呢啲餐,下午四點只有一枱客!點左一個偽乾炒牛河,久違了鑊氣十足嘅牛河餐湯係牛肚絲牛骨湯香濃因為太好食好感動,所以外賣多一個帶子忌廉汁酮友麵咁嘅環境咁嘅價錢,仍然認真製作
點左一個偽乾炒牛河,久違了鑊氣十足嘅牛河

餐湯係牛肚絲牛骨湯香濃
因為太好食好感動,所以外賣多一個帶子忌廉汁酮友麵

咁嘅環境咁嘅價錢,仍然認真製作
  • 牛骨湯
☞ 前排去咗個比較特別嘅餐廳,係日本菜嘅omakase,但又唔係刺身壽司類。訂位前可以同餐廳講有咩食物要求,甚至連keto都有!啱晒唔同口味嘅人士👍🏻🍴Omakase Menu🍴Appetizer - 北海道帶子沙律❖ 帶子好厚身,好鮮甜!作為成餐飯嘅第一道菜做得唔錯,令我更加期待之後嘅item👍🏻🍴Soup - 牛骨湯❖ 個湯好好好好濃!質地稠身濃厚,飲得出絕對唔係味精湯🥺🍴Main Course - 麻香牛舌❖ 牛舌好厚身,以為會好硬好難咬,點知又無喎~好重麻香味,食落無渣亦唔鞋口,超惹味😆🍴Main Course - 京燒銀鱈魚❖ 佢個表面好脆,但入面又好嫩滑,個sauce都好惹味,同銀鱈魚好夾👍🏻🍴Main Course - 燒美國牛肋骨❖ 好香牛味,唔會overcook(大約medium rare至medium啦)食得出好重黑椒同香草味,食到呢到已經好飽了🤣🍴Main Course - 海鮮喇沙意粉❖ 細細份嘅意粉,但一聞落覺得好香,所以就算好飽都忍唔住食返兩啖🤣喇沙味超香,食落好重椰香味。🍴Dessert - 蛋白杏仁茶❖ 最後以蛋白杏仁茶作結,食到啖啖嘅蛋白,杏仁茶整體偏

🍴Omakase Menu

🍴Appetizer - 北海道帶子沙律

🍴Soup - 牛骨湯
❖ 個湯好好好好濃!質地稠身濃厚,飲得出絕對唔係味精湯🥺

🍴Main Course - 麻香牛舌

🍴Main Course - 京燒銀鱈魚

🍴Main Course - 燒美國牛肋骨

🍴Main Course - 海鮮喇沙意粉

🍴Dessert - 蛋白杏仁茶
❖ 最後以蛋白杏仁茶作結,食到啖啖嘅蛋白,杏仁茶整體偏甜,但絕對係超滿足😋

🍴Drink
❖ 我哋揀咗一杯細啤酒,另外仲嗌咗一杯Matcha Latte,整體不錯!
2022-02-08 282 views
新一年梗係要食好啲啦🥳我就去咗銅鑼灣TOMO食Omakase喇😛TOMO絕對係一個朋友相聚嘅好地方😆餐廳提供精釀手工啤、燒肉料理及廚師發辦,仲有生酮適用菜式🤩主廚熟識唔同菜系,風格多樣化及極具創意😍🥢今次嘅Omakase有:❤️涼拌鮑魚大大隻鮑魚咬落彈牙,側邊有海藻襯托,酸酸地好開胃😝🧡甘筍薑湯熱辣辣嘅甘筍薑湯,香濃甘筍味再滲出陣陣薑味,好好飲😛飲完重會覺得好暖☺️💛燒牛柳粒一口燒牛柳粒,咬落潤滑,一啲都唔乾唔韌👍🏻醬汁燒過令味道相當惹味😋💚京燒銀雪魚呢個銀雪魚好好味🐟外層燒過所以有外脆內軟嘅口感,魚肉嫩滑,入口即溶好正😛💙燒牛頸脊牛頸脊有適量油花,肉質結實而富有彈性,肉味濃郁🐮燒過後爽滑有口感,飲住酒食就一流🥂所以我就叫咗白酒夠晒嘆😚💜北海道帶子香草忌廉菇麵大大粒帶子好好味😋忌廉味濃,菇麵食落彈牙🍝🤎Crème Burlee佢嘅Crème Burlee好特別,上面同樣有一層脆脆,不過加咗黃金亞麻籽粉,令到更有咬感😛內裏嘅燉蛋好滑,好鍾意呢個Crème Burlee,比起平時食果種更好味😍

🥢今次嘅Omakase有:

❤️涼拌鮑魚
大大隻鮑魚咬落彈牙,側邊有海藻襯托,酸酸地好開胃😝

🧡甘筍薑湯

💛燒牛柳粒

💚京燒銀雪魚

💙燒牛頸脊

💜北海道帶子香草忌廉菇麵
大大粒帶子好好味😋忌廉味濃,菇麵食落彈牙🍝

🤎Crème Burlee

2022-01-27
$500 (Lunch)
2022-01-29 39 views
Omakase 通常都係食壽司刺身 呢間廚師發板就另類啲餐廳係三日之前就準備菜單除咗有生酮菜式外 仲可以按你嘅喜好烹調如果唔鍾意食牛肉或者豬肉嘅朋友 可以係book枱嘅時候講定‎ت 廚師發板價錢係午市 晚市同價♡︎📌分類#couple_fooddiary銅鑼灣✍︎︎꧁ 廚師發板 $388 𝑃𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛 ꧂前菜 ꕥ 羅宋湯ꕥ 涼拌鮑魚 鮑魚原隻上 上嘅時候已經切咗細件肉質爽口彈牙 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)味道略嫌淡咗少少旁邊仲有用鮑魚殼裝住嘅海帶絲 清新開胃主菜ꕥ 麻辣牛舌一點都有成四五大塊厚切牛舌 Exactly 係四川小食風味 重蒜香醃得入味 加左花生醬 不過未算好辣ꕥ燒牛板腱10件左右 見到外面燒到焦香 內裏粉嫩 咬落有肉汁 有咬口(´▽`)ꕥ 海鮮喇沙意粉食到飽飽地嘅時候 食呢個竟然有驚喜喇沙醬非常濃郁 有粒粒細嘅花生 意粉勁掛汁 海鮮有大蝦 青口 全部剝晒殼最正係竟然有茄子 好淋好入味 意外地夾!甜品ꕥ 蛋白杏仁茶上嘅時候熱到冒煙 好濃杏仁味 好滑 仲要有好多蛋白呢碗野好保呀 (*¯︶¯*)飲品 無酒精飲品一杯ꕥ 抹茶鮮奶 ꕥ士多啤梨牛奶
Omakase 通常都係食壽司刺身

前菜
ꕥ 羅宋湯
ꕥ 涼拌鮑魚
鮑魚原隻上 上嘅時候已經切咗細件
肉質爽口彈牙 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
味道略嫌淡咗少少

不過未算好辣

ꕥ燒牛板腱
10件左右
見到外面燒到焦香 內裏粉嫩
咬落有肉汁 有咬口(´▽`)

ꕥ 海鮮喇沙意粉
食到飽飽地嘅時候 食呢個竟然有驚喜
喇沙醬非常濃郁 有粒粒細嘅花生
意粉勁掛汁
海鮮有大蝦 青口 全部剝晒殼
最正係竟然有茄子 好淋好入味 意外地夾!

甜品
ꕥ 蛋白杏仁茶
上嘅時候熱到冒煙
好濃杏仁味 好滑 仲要有好多蛋白
呢碗野好保呀 (*¯︶¯*)

飲品 無酒精飲品一杯
抹茶鮮奶
海鮮喇沙意粉
抹茶鮮奶
2022-01-22 65 views
.📍TOMO Taps & Meat 📍香港銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓今天去了間很適合和朋友聊天聚腳的好地方,餐廳菜式也很多樣化,有標明low carb的選擇,對減肥人士超友善🥰還有多款手工啤選擇,不過今天和母親大人一起去就不點酒了🙈燒豬仔髀配腰果蝦米🦐醬意粉(98hkd)這個是我媽的本日最愛😂意粉有咬口,腰果碎增加了口感,不會過軟,醬汁濃厚,辣度大概是星洲炒米的程度,我基本上吃了兩口,我媽就吃完了😂肉也給很多👍🏻豉油皇乾炒牛肉偽河粉(138hkd)有驚喜,上吃起來有乾炒牛河的鑊氣,河粉被切片的炒菇代替,配上大塊牛肉洋蔥芽菜等的配料,很爽脆的口感,吃完也完全沒負擔👍🏻牛骨湯(配餐+0hkd)不會重咸,清而不淡,有牛肚和金針菇等湯料抹茶牛奶(配餐+0hkd)可以自己加糖,感覺比較健康,不過我還是把糖全部加了😂抹茶不會過苦😄咖啡(配餐+0hkd)不過過苦,糖和奶可以自己調☺️
📍TOMO Taps & Meat
📍香港銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓

燒豬仔髀配腰果蝦米🦐醬意粉(98hkd)
燒豬仔髀配腰果蝦米醬意粉

豉油皇乾炒牛肉偽河粉(138hkd)
豉油皇乾炒牛肉偽河粉

牛骨湯(配餐+0hkd)
不會重咸,清而不淡,有牛肚和金針菇等湯料

抹茶牛奶(配餐+0hkd)

咖啡(配餐+0hkd)
不過過苦,糖和奶可以自己調☺️
2022-01-22
豉油皇乾炒牛肉偽河粉
  • 牛骨湯
2022-01-12 32 views
前排朋友介紹我去呢間Tomo Taps&Meat,佢哋主打廚師發辦,菜式更係融入左中式同西式,所以有別傳統餐廳🤣整體評分:7.1/10味道:7/10服務:6.9/10環境:6.9/10人均消費:$200-400地址:TOMO Taps & Meat (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓北海道帶子沙律🥗:帶子大粒,入面好鮮甜唔會過熟,配上沙律酸甜開胃羅宋湯:羅宋湯好足料,用左牛肋肉同蕃茄等材料熬煮,好香濃,不過牛肋肉比較柴澳洲草飼牛板腱:我哋揀咗五成熟,表面煎得焦香,入面keep到肉汁,幾香金沙雞皮拼牛柳粒:呢個有驚喜!雞皮食得出有技巧,炸得脆トト,再加上鹹蛋黃好美味但一啲都唔油膩~而牛柳粒都好惹味荷葉椰菜花飯:呢個都有驚喜~入面有肉碎,冬菇,蝦米🦐等最出色嘅係用椰菜花代替白飯,健康之外仲好好食西班牙低溫油浸墨魚:呢個同樣美味,低溫油浸墨魚鎖住左墨魚嘅鮮味同時仲好滑😍😍😍蛋白杏仁茶:估唔到係呢個🤣杏仁幾香濃,唔會太甜,不過好似有少少苦味啤酒:Carbon Brew,Sour Punch,Fruit Punch Berliner Weisse:佢以雜果賓治為靈感,所以味道充滿熱帶水果嘅酸

整體評分:7.1/10
味道:7/10
服務:6.9/10
環境:6.9/10
人均消費:$200-400
地址:TOMO Taps & Meat (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心8樓

啤酒:
Carbon Brew,Sour Punch,Fruit Punch Berliner Weisse:佢以雜果賓治為靈感,所以味道充滿熱帶水果嘅酸味同清新

Carbon Brew,Crazy Rich Lupulins,Double Hazy IPA(Abv:8.20%Ibu:23):充滿熱帶芒果同木瓜嘅香氣,順滑易人口
2022-01-12 21 views
日本菜的omakase就食得多,呢間餐廳主打肉類,但都有omakase menu,好新奇,打電話book位時會問有無忌口/特別要求,我哋揀咗keto menu,$388/位,六道菜再加飲品前菜:涼拌鮑魚鮑魚好鮮甜彈牙,配咗柚子汁,仲有啲麻油漬青瓜,好清新好開胃湯:羅宋湯超級濃的羅宋湯,好濃稠好多料,而且飲落好香牛肉味道主菜:麻香牛舌: 呢個似川味小食,有花椒香味,少麻少辣,牛舌本身都淋身燒澳洲草飼牛板腱:牛肉本身質素唔錯,肉質都算嫩,有牛油香味星洲炒偽米:呢個做得出色,好夠鍋氣,似足星洲炒米,但用咗杏鮑菇菇絲代替米粉,以假亂真甜品: 蛋白杏仁茶 飲品: 手工啤酒:兩款手工啤都好好飲,好有果香

前菜:涼拌鮑魚
鮑魚好鮮甜彈牙,配咗柚子汁,仲有啲麻油漬青瓜,好清新好開胃

湯:羅宋湯
超級濃的羅宋湯,好濃稠好多料,而且飲落好香牛肉味道

主菜:

燒澳洲草飼牛板腱:牛肉本身質素唔錯,肉質都算嫩,有牛油香味

甜品: 蛋白杏仁茶

飲品: 手工啤酒:兩款手工啤都好好飲,好有果香
2022-01-11 34 views
之前睇到社交平台同埋OpenRice,已經想食好耐㗎啦,趁聖誕終於有機會啦😊Book唔到dinner,就唯有book lunch。預訂咗一位Keto嘅Omakase同一位正常嘅。照片如下。簡單來說,份量足,價錢合理,味道一流。唯一有啲美中不足嘅係,我本來想試嘅偽乾炒牛河同埋野菌忌廉湯,都唔喺今次個Menu上面,有少少失望。不過冇辦法啦,廚師發板嘅就係交俾廚師決定嘛,所以Menu嘅嘢,都係聽厨由命啦,我負責食就好了。但好重要,必食嘅,一定係荷葉椰菜花飯!👍🏻真係好好食!即係將所有嘅餡料同埋椰菜花飯完全炒勻晒,仲好食過正常版本嘅荷葉飯。本來我食到個牛就已經飽啦,諗住荷葉飯都係試兩啖就算。但點知係食唔停口,飽都要繼續食。😂
Book唔到dinner,就唯有book lunch。
預訂咗一位Keto嘅Omakase同一位正常嘅。照片如下。
簡單來說,份量足,價錢合理,味道一流。
但好重要,必食嘅,一定係荷葉椰菜花飯!👍🏻
2021-12-25
$500 (Lunch)
  • 荷葉椰菜花飯
2022-01-07 39 views
位於銅鑼灣既日式Omakase餐廳將居酒屋食材用廚師發板方式呈現,加埋本地手工啤,真係絕對係underrated 餐廳。/餐廳好有誠意會準備屬於客人既menu再因應客人口味而作出微調我今次食嘅係low carb keto menu.今日既前菜係涼拌鮑魚同牛骨湯餐廳保留鮑魚鮮甜味,生熟程度啱啱好,口感同味道都令人留下印象.牛骨湯真係超級驚喜之作,it is really the best in town no jokes ehh無味精無多餘既調味,唔油膩之餘濃濃既牛骨清湯同薑絲top with少少京蔥,令人垂涎三尺,比起一般坊間係牛骨清湯呢碗真係出色無比。.黎到麻香牛舌,將煎香咗既牛舌加少少麻辣同芝麻,入口即溶,其實真係好值得食。.主菜係燒澳洲草飼牛板腱,燒得啱啱好,牛香撲鼻,入口軟滑,係濃味牛肉既取向,絕對啱曬鍾意肉味濃既食肉獸.再黎荷葉椰菜花飯因為low carb menu嘅關係,廚師將椰菜花切碎扮飯,加少少菌類同蝦醬放係荷葉入邊焗,甚至乎覺得比真係細個食荷葉飯仲好食。甜品wrap up with 蛋白杏仁茶真係食到一絲絲蛋白同磨既杏仁同成甜品,其實每一道菜都感受到店方誠意,可能好多
位於銅鑼灣既日式Omakase餐廳
餐廳好有誠意會準備屬於客人既menu
再因應客人口味而作出微調
我今次食嘅係low carb keto menu
今日既前菜係涼拌鮑魚同牛骨湯
無味精無多餘既調味,唔油膩之餘
主菜
再黎荷葉椰菜花飯

甜品wrap up with 蛋白杏仁茶
真係食到一絲絲蛋白同磨既杏仁同成甜品,其實每一道菜都感受到店方誠意,可能好多客人都以為黎到一定要omakase 而卻步,
但其實呢到亦同一般居酒屋無咩分別,如果銅鑼灣呢個地區甚至乎屬於價錢相宜,而且佢地亦有本地手工啤酒,雖然未到十分之多既酒種,但賣既都係精品,所以兩口子有時係銅鑼灣想食居酒屋飲番杯真係值得上黎試下
牛板健
燒雞翼
牛骨湯
2022-01-04
$388 (Dinner)
牛板健
燒雞翼
牛骨湯
  • 涼拌鮑魚
  • 蛋白杏仁茶
  • 燒澳洲草飼牛板腱
2022-01-06 35 views
呢間小店係由酒店級廚師主理,佢哋會選用世界各地嘅時令食材,加上廚師嘅悉心烹調,為每位客人配搭好美味嘅一餐💕西式廚師發辦 $388@1,包前菜、湯品、Main Course x3、甜品同飲品🥂🥗前菜: 涼拌鮑魚鮑魚好大隻,但略嫌唔夠入味🥘湯: 羅宋湯哩個湯好好飲👍🏻 蕃茄味濃郁,帶有少少辣味,配搭各式各樣嘅蔬菜,好足料又大碗,真心好飲❤️🍡和風忌廉鱈魚球賣相好吸引,有啲似章魚燒,但佢係係更高級,係用鱈魚打碎而成既炸物,好香脆可口😋🥩燒澳洲草飼牛板腱好高質,無諗過喺呢類型嘅小店都會食到咁高質嘅牛扒。煎到啱啱好五成熟,顏色紅潤通透,好軟嫩同有咬口,加埋個蘑菇汁好香濃,係真係好有酒店級數❤️🍝香煎北海道元貝配自家製茶樹菇醬意粉元貝好滑身同新鮮,個茶樹菇醬意粉食落好特別,似蘑菇醬+忌廉醬嘅合體版,啲醬汁係真係啱啱好,唔會太膩或者太乾👍🏻🥛蛋白杏仁茶其實我本來好憎杏仁味,覺得好臭😂 但呢個蛋白杏仁茶嘅杏仁味唔算太濃郁,我係飲到加覺得都幾好飲😍😍 係有種喜出望外嘅感覺😆🍓不過少彈嘅係杯士多啤梨奶昔,都係有啲似藥水味,覺得唔係幾好飲。建議大家都係叫返佢啲手工啤,選擇多又好飲😆⭐️好開心今晚試左呢間小店,雖然

🥗前菜: 涼拌鮑魚
鮑魚好大隻,但略嫌唔夠入味

🥘湯: 羅宋湯

🍡和風忌廉鱈魚球

🥩燒澳洲草飼牛板腱

🍝香煎北海道元貝配自家製茶樹菇醬意粉

🥛蛋白杏仁茶

⭐️好開心今晚試左呢間小店,雖然佢哋唔算好起眼,但食物水準真係有酒店級數,特別係個羅宋湯同牛板腱,到而家仲會記得箇中味道😋
邊個話omakase係日本料理既專利⁉️ 銅鑼灣新開既TOMO Taps & Meat大玩西日創新omakase…為客人度身訂造專屬餐單,十分有誠意💯$488/PersonAppetizer涼拌鮑魚啖啖肉➕切左片既鮑魚,好爽口呀! 仲好鮮甜,配上酸酸甜甜既海帶絲,好醒胃😍Soup 羅宋湯好足料,比我想像中酸,但因為我都幾鐘意🍅所以覺得好好飲😋Main Course燒牛柳粒爆汁好juicy💥一啲都唔會過韌,好食👍京燒銀鱈魚從來都唔鍾意食魚既我,竟然秒清左依道京燒銀鱈魚🐟 煎得好香仲一啲都唔腥,重點係無咩骨,啖啖肉🤩燒美國牛頸脊召喚食肉獸‼️ 肉質仲超嫩滑,勁juicy🤤 一切落去啲牛肉汁即刻湧晒出嚟,伴碟既洋蔥、蘑菇索曬啲汁好正🤤荷葉椰菜花飯果然係fusion菜,竟然有蒸荷葉椰菜花飯食🧐 仲要好入味,每啖都散發住荷葉香氣,好清新🤓Dessert Creme Brulee 係我最愛既Creme Brulee呀😍 口感幼滑,不太甜,絕對為依餐畫上完美既句號🙂Drink無酒精飲品或細啤酒一杯揀左抹茶牛奶🥛同🍓奶,都幾好飲!! 下次一定要試埋精釀啤酒🍻

$488/Person

Appetizer

Soup
羅宋湯
好足料,比我想像中酸,但因為我都幾鐘意🍅所以覺得好好飲😋

Main Course
燒牛柳粒
爆汁好juicy💥一啲都唔會過韌,好食👍

京燒銀鱈魚

Drink
無酒精飲品或細啤酒一杯

2021-12-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • 涼拌鮑魚
  • 燒牛柳粒
  • 京燒銀鱈魚
  • 燒美國牛頸脊
廚師發辦就食得多啦,朋友帶我去了 Tomo Taps & Meat 食這個廚師發辦,融入了中式與西式煮法,每道菜式都甚有驚喜啊!北海道帶子沙律,帶子柔軟鮮甜,配上底下的蕃茄片,酸甜開胃。羅宋湯,選用牛肋肉、蕃茄、紅蘿蔔、椰菜熬煮,肉味香濃,口感順滑。和風忌廉鱈魚球,看似巨型章魚丸,實際用了鱈魚混合忌廉炸成,再撒上紫菜和木魚碎,口感香脆鬆軟。澳洲草飼牛板腱,五成熟火喉剛好,外面焦脆,裡面微粉肉嫩,十分Juicy。配番杯 Black to the future 啤酒,帶烘炒咖啡和微焦糖、黑朱古力的味道,兩者配起來幾夾。香煎北海道元貝配自家製茶樹菇醬意粉,煎香軟腍的元貝固然好吃,意粉用了自家製的茶樹菇醬汁非常香濃,配上鮮菌增加口感。蛋白杏仁茶,令我意料之外的中式糖水,杏仁味香濃,且加入了蛋白,不會太甜。既然有酒,自然想配一些小食。我們另外Order 了鹹蛋黃炸雞皮,脆卜卜的雞皮沾滿鹹蛋黃醬汁,咸香鬆脆,卻不會覺得好油。麻香牛舌,軟腍的牛舌配上麻辣的醬汁,辣度尚可接受,十分惹味,好啱配果味比較濃厚的 Carbon Brew 小麥酸啤酒,剛好解辣。

北海道帶子沙律,帶子柔軟鮮甜,配上底下的蕃茄片,酸甜開胃。

• 香煎北海道元貝配自家製茶樹菇醬意粉
  • 羅宋湯
  • 鹹蛋黃炸雞皮
  • 麻香牛舌
2022-01-03 285 views
真係keto嗰班同我過嚟😳銅鑼灣不嬲多好嘢食,見到有間西、日式omakase餐廳,仲有keto/ low carb 野食,一於睇吓有幾low carb🙂❤️🧡💛💚💜早幾日book嘅時候可以講低有咩唔食~大廚就會度身訂做餐單😳坐底果陣見到menu有自己個名好開心📃 坐低環境都幾舒服,枱與枱之間唔會太近。Omakase menu $388/head ❁ Appetiser北海道帶子沙律🥗帶子都幾大粒,食落幾甜,感覺唔錯。❁ Soup忌廉蘑菇湯🍲勁重蘑菇味,比較結身,食得出用咗超多蘑菇煮🥰我同朋友仔都勁鍾意❁ Main 主菜主打keto,好期待☺️本身我對keto都有一定認識,知道邊啲食得邊啲唔食得,佢哋嘅食物都做到真keto☺️咁就食得好放心-金沙雞皮拼豬腩: 標準keto美食🤤全部都係優質脂肪,炸鹹蛋黃雞皮,勁酥脆蛋黃味香濃。-燒豬仔脾: 份量都幾多,本身已經切好咗,方便大家食。醬汁唔會太多只係幾滴沙律醬,但係已經好夠味,有咬口。-荷葉椰菜花飯: 🤗用椰菜花代替白飯,入面配料有鹹蛋黃、肉碎、冬菇、蝦米🦐熱辣辣好香口,最重要係低碳。❁ Dessert蛋白杏仁茶杏仁味濃,質感絲滑,仲有好大舊蛋白🙂

Omakase menu $388/head
❁ Appetiser
北海道帶子沙律🥗帶子都幾大粒,食落幾甜,感覺唔錯。

❁ Soup

❁ Main

❁ Dessert
蛋白杏仁茶
杏仁味濃,質感絲滑,仲有好大舊蛋白🙂天氣涼涼地,食完暖笠笠。

❁ Drink
-抹茶牛奶🍵味道偏淡,感覺好健康
-士多啤梨牛奶🍓🥛好香牛奶味唔會太甜
  • 金沙雞皮
2022-01-02 188 views
銅鑼灣開咗間新嘅Omakase餐廳主打西日料理,由經驗大廚設計🌟✨店員會先介紹餐牌今日有咩菜式,餐牌上面亦會印有訂座客人嘅名字,感覺好tailor made~👍🏻✨✨⧫ 𝐎𝐌𝐀𝐊𝐀𝐒𝐄 𝐒𝐞𝐭 $𝟑𝟖𝟖 ⧫▪️ 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫⧫涼伴鮑魚⧫鮑魚很爽口,已切片方便食用配上日式調味的青瓜及海藻絲味道較清新幾開胃▪️ 𝐒𝐨𝐮𝐩⧫羅宋湯⧫🥣好濃郁好好味,無添加味精內有洋蔥絲、蘿蔔等材料,味道很好👍🏻✨▪️ 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞⧫和風忌廉鱈魚球⧫ 🐟好得意整到好似章魚燒咁但係用咗鱈魚整成,配上木魚及紫菜好正✨✨⧫慢煮西班牙豬西冷配蜜糖芥茉醬⧫ 🐖慢煮豬肉好軟身,廚師烹調出色加上香草微微煎香,豬肉嘅邊位肥膏肉都幾多,但係配埋豬肉一齊食,油脂味好香勁好味呀,但唔覺得油膩✨✨推薦✨✨⧫海鮮喇沙意粉⧫🍝意粉煮得幾出色,每一條意粉都被喇沙汁包住,唔會有太多汁,喇沙味就勁香,成個意份好入味,推薦✨✨𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭🍮⧫ Creme Brulee ⧫面頭焦糖香脆,蛋好滑,味道非常好又唔太甜𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤🍺☕️⧫啤酒/ 無酒精飲品⧫每道菜式都好有驚喜,味道不錯,一定要去試試💖✨😆😆
銅鑼灣開咗間新嘅Omakase餐廳
主打西日料理,由經驗大廚設計🌟✨

⧫ 𝐎𝐌𝐀𝐊𝐀𝐒𝐄 𝐒𝐞𝐭 $𝟑𝟖𝟖 ⧫

▪️ 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫
⧫涼伴鮑魚⧫

鮑魚很爽口,已切片方便食用
配上日式調味的青瓜及海藻絲
味道較清新幾開胃

▪️ 𝐒𝐨𝐮𝐩
⧫羅宋湯⧫🥣
好濃郁好好味,無添加味精
內有洋蔥絲、蘿蔔等材料,味道很好👍🏻✨

▪️ 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞
⧫和風忌廉鱈魚球⧫ 🐟
好得意整到好似章魚燒咁
但係用咗鱈魚整成,配上木魚及紫菜
好正✨✨

⧫慢煮西班牙豬西冷配蜜糖芥茉醬⧫ 🐖
慢煮豬肉好軟身,廚師烹調出色
勁好味呀,但唔覺得油膩✨✨推薦✨✨

⧫海鮮喇沙意粉⧫🍝

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭🍮
⧫ Creme Brulee ⧫
面頭焦糖香脆,蛋好滑,味道非常好
又唔太甜

𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤🍺☕️
⧫啤酒/ 無酒精飲品⧫

每道菜式都好有驚喜,味道不錯,一定要去試試💖✨😆😆
  • 慢煮西班牙豬西冷配蜜糖芥茉醬
  • 海鮮喇沙意粉
  • Creme Brulee
2022-01-02 33 views
𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞除左日本菜壽司🍣 • 刺身🐟之外,仲可以係西式🍽 x 日式🇯🇵𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧👏🏻餐廳好細心💕𝐁𝐨𝐨𝐤枱📲時候會問你💁🏻‍♂️有冇咩係唔食🧐因為大廚👨🏻‍🍳會幫你度身訂造一個𝐌𝐞𝐧𝐮📖當然買料時🛒都會睇埋新鮮度啦💦不過對我最驚喜🎉既位係💁🏻‍♀️當日枱面既𝐌𝐞𝐧𝐮📖會有埋客人自己名😳~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🔸Omakase ($388/位 - $688/位)🔸揀左最入門版($388/位),都已經有鮑魚 • 澳洲牛🇦🇺🥩睇埋成個餐💁🏻‍♀️▪Appetizer▪ ▫️涼伴鮑魚口感彈牙🤓易咬,上枱時已經分件切開左🔪旁邊用鮑魚貝殼🐚裝住既係海帶絲 • 青瓜🥒.▪Soup▪▫️羅宋湯 🥣好足料,雜菜🥬🥦🍅 • 牛腩🐃都煲到成蓉,絕對唔係🙅🏻‍♀️係咁易滾一滾茄水🍅仲有細細舊甘筍件食🥕.▪Main Course▪▫️麻香牛舌 牛舌👅都係勁厚切🤌🏻,但爽口,唔會好辣🙅🏻‍♀️🌶食到加左花生醬🥜調味,令味道更加香濃,底下有青瓜絲🥒墊起左,牛舌唔會浸住油😌.▫️燒澳洲草飼牛板腱成塊🥩,大廚👨🏻‍🍳已經切好左🔪大約有𝟏𝟎件左右😙肉仲係粉嫩💕,牛板腱脂肪含量較
𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞除左日本菜壽司🍣 • 刺身🐟之外,
仲可以係西式🍽 x 日式🇯🇵𝐅𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧👏🏻
🔸Omakase ($388/位 - $688/位)🔸
睇埋成個餐💁🏻‍♀️
▪Appetizer▪
▫️涼伴鮑魚
口感彈牙🤓易咬,上枱時已經分件切開左🔪
旁邊用鮑魚貝殼🐚裝住既係海帶絲 • 青瓜🥒
涼伴鮑魚
▪Soup▪
▫️羅宋湯 🥣
好足料,雜菜🥬🥦🍅 • 牛腩🐃都煲到成蓉,
絕對唔係🙅🏻‍♀️係咁易滾一滾茄水🍅
仲有細細舊甘筍件食🥕
羅宋湯 🥣
▪Main Course▪
▫️麻香牛舌
牛舌👅都係勁厚切🤌🏻,但爽口,
唔會好辣🙅🏻‍♀️🌶
食到加左花生醬🥜調味,令味道更加香濃,
底下有青瓜絲🥒墊起左,牛舌唔會浸住油😌
麻香牛舌
麻香牛舌
▫️燒澳洲草飼牛板腱
成塊🥩,大廚👨🏻‍🍳已經切好左🔪
大約有𝟏𝟎件左右😙
肉仲係粉嫩💕,牛板腱脂肪含量較低,
中間位有肉筋,所以比較有咬口🤓
唔會係好淋好淋個種。
旁邊仲有炒過既洋蔥絲🧅 • 蘑菇片🍄
燒澳洲草飼牛板腱
燒澳洲草飼牛板腱
▫️荷葉椰菜花飯
🕺🏻𝐊𝐄𝐓𝐎都食得💃🏻
第一次食椰菜花飯🤍
仲要係食椰菜花荷葉飯🍀
加咗蝦米🦐 • 肉碎🐖 • 雞蛋🥚 • 菇🍄煮,
椰菜花🤍同埋配料大細好一致😎
細細碎碎🥄食落好輕身,好濃蝦味🦐
荷葉椰菜花飯
▪Dessert▪
▫️蛋白杏仁茶
上枱時超級熱辣辣🔥出晒煙💨
杏仁味好香,飲落好滑🧏🏻‍♀️
仲加埋蛋白🥚,冬天❄️飲特別滋補🥰
超養顏🧏🏻‍♀️,靚靚們食左皮膚滑滑😘
▪️Drink▪️
(無酒精飲品🥤 或 細啤酒🍺(手工啤Carbon Brew) 𝟏杯)
▫️熱🔥 • 抹茶牛奶
本身冇額外加糖🙅🏻‍♀️🍬
但用脫脂奶🥛,所以帶有少少甜味🤏🏻
▫️凍❄️ • 士多啤梨牛奶
粉紅色💕,女仔實鍾意😍
杯🥛倒入牛奶前,仲唧左士多啤梨醬🍓裝飾,
但我覺得攪勻埋🥄士多啤梨醬🍓就甜左少少🤏🏻
▫️熱🔥 • 抹茶牛奶 & 凍❄️ • 士多啤梨牛奶
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺所有野食上枱時係超級熱辣辣🔥出晒煙💨
🔺店員👀會留意住你食既進度再安排上下一道菜🍽
🔺大廚👨🏻‍🍳 • 店員都好用心做好💕
🔺𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 套餐𝟐位起,需要提前𝟑日預訂📲,食材🛒都會揀最新鮮既💦,所以每次都有機會唔一樣,包你有驚喜😎