2021-06-25 274 views
#lunch #西營盤呢間橙白色cafe係西營盤A1出口斜對面,雖然好近但係A1出口要係站入面行好遠(´・Д・)」差唔多要行7-8分鐘先到!想早啲嚟要預少少腳程啦。Salad bowl 🥗main可以揀雞肉/三文魚,之後再揀4款配菜,有南瓜、泡菜、粟米、雞蛋、牛油果等等,dressing都有4款揀,之後底下就係沙律菜。今次揀咗雞+牛油果、小番茄、蛋、南瓜,再加酸辣醬,所有配菜都好好食有season過٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و,個雞胸都唔會好柴幾好食,沙律菜同配菜比例都好好!啖啖都好健康!美中不足係店舖比較細冇檯,食得有啲辛苦ε-(´∀`; )同埋大玻璃外成日有途人會好奇地望入嚟有啲尷尬!除此之外其他都很不錯,有機會會想再試croffle(姐係牛角包窩夫)同埋啲toast!
#lunch #西營盤

Salad bowl 🥗
salad  bowl

salad  bowl
2021-06-22 153 views
𓄭 𝒯𝐼𝐿 𝒯𝑜𝒹𝒶𝓎 𝒾𝓈 𝐿𝑜𝓃𝑔 𓄭𓂿在西環的 cafe 戰圈中有新一間極其方便西營盤 A1 出口對面馬路就是了😂橙紅的佈置 加上超大窗口 好吸睛 🙃更大的特色 是沒有桌子的設計打破咖啡店既有框框𓎺 𝘍𝘭𝘢𝘵 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦其實在沒有桌子情況下可以坐的位置也只有十名之內 😂不太餓 所以只點了咖啡一杯這邊有印花卡 顏色很治癒😊咖啡味道是我喜歡的口味呢店員也很 nice ♥️要說小缺點可能是因為空間太小如果旁邊談話 其實會完全聽到🤣感覺不適合久留 但路過可以嘗鮮的定位😁
𓄭 𝒯𝐼𝐿 𝒯𝑜𝒹𝒶𝓎 𝒾𝓈 𝐿𝑜𝓃𝑔 𓄭

要說小缺點可能是因為空間太小
如果旁邊談話 其實會完全聽到🤣
感覺不適合久留 但路過可以嘗鮮的定位😁
2021-03-28
$40 (Lunch)
2021-05-29 174 views
🔹Oreo Burnt Cheesecake $55🔹Matcha Burnt Cheesecake $55🔹Iced Matcha Latte $45 (iced+$10)為了 hemma.hk 的oreo burnt cheesecake 特意由新界大西北跑到港島第一次品嘗,也應該是最後一次了(。 ́︿ ̀。)大家都說這是香港最好吃的burnt cheesecake我也是第一次吃這款蛋糕所以不知道是否真的是最好吃的但我只知道這件蛋糕真的很好吃(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)Oreo>>>Matcha趁著最後一星期,大家記得去試試!
🔹Oreo Burnt Cheesecake $55
🔹Matcha Burnt Cheesecake $55
oreo  burnt  cheesecake

特意由新界大西北跑到港島
第一次品嘗,也應該是最後一次了(。 ́︿ ̀。)
大家都說這是香港最好吃的burnt cheesecake
我也是第一次吃這款蛋糕
所以不知道是否真的是最好吃的
但我只知道這件蛋糕真的很好吃(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
Oreo>>>Matcha
趁著最後一星期,大家記得去試試!
oreo  burnt  cheesecake
2021-05-27 133 views
🍊TIL Today is longA super cute orange themed cafe in SYP!!Love their colour theme and aesthetic ☺️✨ We tried their Milo dinosaur coffee and Milo dinosaur croffle. The coffee was honestly nth special for its taste but looks cute with those cereal balls worth $55. The croffle was quite tasty but SUPERRR small def not worth $50 😪 All in all, would recommend to go for photos but wouldn’t recommend going hungry 😂
🍊TIL Today is long

2021-05-27 2244 views
很久沒見好友草草趁她有空的一個下午連同Oil三個女人仔去蒲啡!選了位於西營盤中我想去已久的TIL Today Is Long,磚紅配白色的門面夾雜舊樓的味道感覺很有特色。甫踏進Cafe內裡雪白無瑕的裝潢十分Relax,但內裡座位不多遇著人多的時候或許要等等位呢!可幸的是我兩訪也不須等位好彩數啊!店內還有咖啡產品出售喜歡的可買回家細味。找到位置安座便選擇飲品和食物,然後自己走到收銀處下單付款,製成後有專人送達到我們面前。早餐也未吃的我就一次過吃埋早、午及下午茶餐省胃納也省金錢嘻嘻!!不嗜甜又不好奶的我選了冰凍的Cold Brew$65,Cold Brew是我近來大愛的咖啡,它在冷泡過程中沒有經過加熱所酸味釋放度也大大減少,同時咖啡豆本身的香味卻能更大程度地被釋放出來,所以冷泡咖啡比起傳統用熱水沖泡的凍咖啡因為沒有經過溫度變化而讓其保鮮度變得更好味道,但須要長時間來泡製所以價值也相對較高。好友童心未泯選了這杯Milo Dinosaur Coffee,用上美祿粉和穀物脆脆配上Double Espresso,是一杯充滿大人版童年回憶的味道。食物方面一人選一款包類揀了Honeyham and B

店內還有咖啡產品出售喜歡的可買回家細味。

食物方面一人選一款包類揀了Honeyham and Brie Cheese和Chicken and Avocado Wrap,來到時已分了兩半方便食用之餘也方便我這些俗子影相打卡。

Chicken and Avocado Wrap$88墨西哥薄餅內包裹著雞肉和牛油果還附有不少新鮮生菜,吃下口感很豐腴而且感覺亦健康

然後到這件邪惡的Honey Ham and Brie Cheese$68,用上Honey rye Sourdough Bread壓脆,內裡填滿香滑半溶的Brie Cheese和Honey Ham味道鹹香誘人。

最後還有精彩的自選Salad Bowl$98,可從Main選單中揀雞肉或三文魚我們選了後者,另可選4款Toppings我們選上雞蛋、泡菜、蓮藕和牛油果,成品份量大到一個點絕非可以自私吃開心。

相隔兩星期後忽然又有機會跟好友Jannis再到來吃Brunch,這次吃了一份多士及一件蛋糕,當然還有我喜歡的咖啡吧!

多士我們選了Avocado Toast$68,大大件的Honey rye Sourdough Bread口感香脆但絕不鎅口,香滑完熟的牛油果蓉配酸香多汁的車厘茄簡直係Perfect Match。

而這件Matcha Burnt Cheesecake口感綿密茶味甘香,絕對值得送上我僅有的甜品Quota。

這間TIL給我最好的印象除了是食物和咖啡質素好之外,更喜歡店家的服務店員不會太Cool亦不會大熱情,那恰到好處的態度令我愛上這片小清泉,相信有機會我必定會再來坐坐。
2021-04-23
Type of Meal
Tea
Til Today Is Long 都開業左一段時間,一直都有諗過嚟,但因為店比較細既關係,每次經過都見到好多人,整整下就冇左回事 ;P 今次同朋友通宵影完相📸,見到同區嚟講佢算係幾靚又早開,一於過嚟幫襯下,咖啡師哥哥係假日早上7:30之時見到有3個人一黎就叫甘多野,唔知有冇嚇就呢?🤣雖然店唔大,坐位都好少,但橙色白色的設計真係好靚好好影,加埋當日出面好熱,係冷氣底真係好舒服好慢活。由於當時只有一個店員,所以野食需要一段時間去準備,正好岩哂我地影相,影完之後岩岩好可以開餐啦!野食賣相真係唔錯,而且都好大份下,呢個價錢我地都以為只係得一塊toast🤩 ✦ Smashed Avocado $68用料好豐富啊牛油果smash得好均匀🥑車厘茄好鮮甜整體感覺又健康又清新 ✦ Honeyham and Brie Cheese $68Toast烘得又脆又乾芝士🧀的味道很濃很特出仲夾了生菜中和一下 ✦ Kimchi Mayo with Chicken $68印象中無咩點感覺到Kimchi Mayo的味道好似反而食到芝士味 lol烤雞胸片都幾多而且比較乾身整體味道唔錯唔會好漏 ✦ Dirty (Oat

✦ Smashed Avocado $68

而且比較乾身
整體味道唔錯唔會好漏

✦ Dirty (Oat Milk) $40
正常dirty同oat milk的都叫左杯
oat milk竟然唔洗加錢!!!!!
要比10個like👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
oat milk既呢杯dirty算係我自己飲過甘多杯入面幾好飲的一杯
連飲緊whole milk dirty的朋友試完oat milk呢杯之後都覺的係oat milk的好飲
事實證明oat milk個口感會更突出更濃郁😎

✦ Cold Brew🥃
冇試過味所以唔知好唔好飲
初步估計應該都唔錯

整體來講性格比好高
大份夾抵食,完全估唔到西營盤$108有咁既質素同質量,(點睇都好似要$150),環境又舒服,店員又nice,行左成晚係Til Today Is Long 到渡過最後個半鐘,算係為今次夜拍之行畫上完美句號!😊
Smashed Avocado
Kimchi Mayo with Chicken
Honeyham and Brie Cheese
Dirty (Oat Milk)
Smashed Avocado
Kimchi Mayo with Chicken
Honeyham and Brie Cheese
Dirty (Oat Milk)
西營盤大熱cafe,有大玻璃自然光,加埋橙白配色,俾人明亮活潑的感覺。好期待咁入去,但我又要慨嘆土地供應問題嚴重😔 得梯級坐位,10個人內就會full house🥲 太多人就真係坐得唔太舒服,又怕阻住其他人🥲建議一定要平日嚟😟可惜打卡位都縮水得一個,就係個相架擺設,用線畫勾勒左人臉表情,match 返簡約風嘅設置~𝙁𝙤𝙤𝙙原來前排係宮崎縣嘅桔完熟期!於是有左Miyazaki tama tama kumquat 🍊唔好睇少啲桔,人地有名叫tama tama架🤪🧇Croffle $138如題就係將croissant 壓成waffle,比waffle 更鬆化😍1 set 有齊兩款:🥑Smashed avocado 牛油果襯原粒桔子🍊,配搭又幾新鮮,牛油果香得黎又唔太甜🤤🍋Lemon meringue 相對黎講會甜少少,但果香濃,一啲都唔輸蝕唔知係咪match返間鋪細嘅特點,啲野食一樣細得驚人🤡,croffle 得bite size,咁就食左陣風,每隻捲走$60幾蚊😶而個肚仲係好空虛🤭心諗喺Gontran Cherrier,咁嘅價錢已經買到2大隻🙊(雖然係唔同,但都係有啲貴嘛)講就咁講,但又幾

𝙁𝙤𝙤𝙙

🧇Croffle $138
1 set 有齊兩款:

🥑Smashed avocado
牛油果襯原粒桔子🍊,配搭又幾新鮮,牛油果香得黎又唔太甜🤤
🍋Lemon meringue
相對黎講會甜少少,但果香濃,一啲都唔輸蝕

講就咁講,但又幾抵買一次嘅~始終真係好食嘅

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🍊Sparkling kumquat soda $45
好似柚子蜜concept嘅soda,一樣有原粒桔子,酸酸甜甜,但整體成杯偏淡,我即使搞勻左,都要飲到底先叫搵得返啲甜味

打卡係幾靚嘅,但位實在太少,野食都見做見識過嘅前題下,我就未必再去第二次啦~

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
相架位
Croffle
Croffle
📍橘紅與純白色的相遇‼️· 西營盤澳洲風cafe -- TIL Today Is Long☕️🌞·=======================Bookmark咗呢間cafe好耐,前排落堂之後就去食咗個tea😆當日下午嚟到唔算多人,環境清靜~------------------------------⭐️Pumpkin ,bell pepper & hummus with feta cheese wrap $88 (7.8/10)Wrap烘熱後食落暖粒粒,餅皮帶微微嚼勁,加埋淋面嘅芝士食落好有鹹香🤤內餡材料豐富,有南瓜、鷹咀豆泥、甜椒、feta cheese 、沙律菜😆一咬落去就爆晒餡!😆鷹咀豆口感幾smooth,加埋甜椒非常惹味🤤不過因為呢兩樣材料偏重味,所以南瓜嘅味道就稍為蓋過咗🤣但整體嚟講味道好豐富,份量都幾大份!------------------------------⭐️Chai Latte $45 (7.5/10)香料味濃郁,肉桂味突出~用上soymilk base,有陣陣豆香🤤------------------------------整體嚟講食物同飲品都唔錯,環境幾舒服,店員

=======================

⭐️Chai Latte $45 (7.5/10)

整體嚟講食物同飲品都唔錯,環境幾舒服,店員都好友善~惟部分坐位係無檯,用餐會有啲唔方便🙈
賣相:7.6/10
名稱:TIL Today Is Long
地址:西環西營盤皇后大道西172號建興樓地舖
前往方法:西營盤A2出口
2021-03-29 243 views
今次早上去試意見近期多人推介嘅咖啡店e咖啡店非常細只有唔夠10個位我今日係早上8點黎到所以都仲有位坐每次係到飲咖啡我多數會點Cappuccino今次都唔例外落單後就坐埋一邊等e到之後凳並無檯雖然我無點食物,但餐牌上嘅食物都系以輕食為主應該就係因為e到嘅座位只適合食輕食咖啡會有人捧比你仲會好貼心甘跟一杯水杯水有水果味咖啡以cappuccino黎講d foam唔夠企身但foam都打得滑好creamy整體黎講都算唔錯另外兩個店員(包括一個咖啡師)都係後生嘅感覺距地好有heart而服務態度都好好希望香港可以有更多類型小店
今次早上去試意見近期多人推介嘅咖啡店

今次都唔例外
落單後就坐埋一邊等

e到之後凳
並無檯

雖然我無點食物,但餐牌上嘅食物都系以輕食為主
應該就係因為e到嘅座位只適合食輕食

感覺距地好有heart
而服務態度都好好

希望香港可以有更多類型小店
2021-03-27
$40 (Breakfast)
Cappuccino
2021-03-28 193 views
“Nutella with Banana + Maple Syrup with Bacon Croffle”($88/pair)“Hojicha Basque Burnt Cheesecake”($55)“TIL”($55)除咗深水埗,西營盤一帶都係最近開cafe嘅熱點呢間喺街角嘅澳式cafe til就係其中一間舖頭用上橙色同白色好靚🧡次次搭巴士返屋企經過見到都好想去終於有日早咗起身行過去,仲唔洗等位🥰呢道有我想試好耐嘅croffle😍所以一次過叫咗一pair🤣2款口味分別係榛子香蕉🍌同楓糖煙肉🥓Croffle食落香脆鬆化但唔油膩☺一鹹一甜都好match☺就係今次令我愛上croffle呢樣食物😆另外仲叫咗週末限定嘅basque burnt cheesecake蛋糕係由 @hemma.hk 提供今次試嘅係焙茶味🥰焙茶味夠哂香濃,同時芝士味都好出☺唯一有個問題就係件蛋糕雪得太凍太硬😅食落去係有啲沙冰質地🙊冇咗原本應有嘅質感有啲可惜😂飲品叫咗同舖頭同名嘅TIL其實即係Ice double ristretto tonic加橙同薑汁🍊味道帶點辣辣地咁幾特別嘅但都係發現自己暫時未接受到冇奶嘅咖啡住
“TIL”($55)

除咗深水埗,西營盤一帶都係最近開cafe嘅熱點
呢間喺街角嘅澳式cafe til就係其中一間
舖頭用上橙色同白色好靚🧡
次次搭巴士返屋企經過見到都好想去
終於有日早咗起身行過去,仲唔洗等位🥰
呢道有我想試好耐嘅croffle😍
所以一次過叫咗一pair🤣
2款口味分別係榛子香蕉🍌同楓糖煙肉🥓
Croffle食落香脆鬆化但唔油膩☺
一鹹一甜都好match☺
就係今次令我愛上croffle呢樣食物😆
蛋糕係由 @hemma.hk 提供
今次試嘅係焙茶味🥰
焙茶味夠哂香濃,同時芝士味都好出☺
唯一有個問題就係件蛋糕雪得太凍太硬😅
食落去係有啲沙冰質地🙊
冇咗原本應有嘅質感有啲可惜😂
飲品叫咗同舖頭同名嘅TIL
味道帶點辣辣地咁幾特別嘅
但都係發現自己暫時未接受到冇奶嘅咖啡住😂
2021-03-20 205 views
鋪位細細 得十個位 本身店員話有兩個人等緊外賣 佢地拎左外賣之後就會比位我地 叫我地攞張凳坐住先 點知個兩個熟客坐低之後就係度慢慢嘆咖啡 坐左成10分鐘都有先走 我地就坐係潛艦出黎嘅樓梯邊 staff應該嚴格啲分開堂食同外賣 唔好俾人搶左我地個位🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚最好笑嘅係佢問我哋嘢飲要熱定凍咁我哋就想話要凍跟住佢同我哋講 唔好意思暫時未有凍但咁佢喺度問乜啊希望Staff training 方面會再進步啲味道方面都真係差過預期 係咖啡味偏濃嘅latte 飲唔到苦嘅人就要留意
鋪位細細 得十個位

但咁佢喺度問乜啊
希望Staff training 方面會再進步啲

味道方面都真係差過預期
係咖啡味偏濃嘅latte 飲唔到苦嘅人就要留意
可能無去過日本宮崎縣的關係,我一直都唔知道宮崎完熟金桔「Tama Tama Kumquats」咁好食!最近剛好來到大吉大利的季節,所以香港都有Cafe吃到金桔飲品和美食,我就去西營盤TIL試了好好食的金桔Croffle和味道好有層次的金桔Tonic,全部都係期間季節限定,想食就唔好錯過啦!第二次來到西營盤這間環境超有藝術感的咖啡店,在西營盤地鐵站A1出口對面真係好方便。想影到無人空景可以12點左右過來。咖啡店原來每逢大時大節都會推出期間限定新品,今次就係宮崎縣完熟金桔 Tama Tama Kumquat,這個金桔要種210日樹上熟再由人手採摘,所以顏色特別靚香氣特別足。這次推出的飲品和食品,均採用日本直送的美桔果醬,用料實在啖啖新鮮!TIL 這間咖啡店最大特色仲有係採用澳洲進口咖啡豆,在香港比較少見,Houseblend 選用這個叫「Candyman」的豆子,聞起來有甜甜香氣,飲起來當然唔會甜啦。想買咖啡豆回家自己沖,店內當然都有咖啡豆供應。Kumquat Ristretto Tonic HK$55有飲咖啡的話當然推介要試這個金桔通力,這個配搭令我諗起西西里咖啡,柑桔類同咖啡味道就係夾

Kumquat Ristretto Tonic HK$55

有飲咖啡的話當然推介要試這個金桔通力,這個配搭令我諗起西西里咖啡,柑桔類同咖啡味道就係夾。飲之前先將杯底的金柑醬攪一攪混合,喝起來味道好有層次,加上微微氣泡感令人身心舒暢。

Kumquat Croffle HK$88 (pair) Smashed Avocado+Lemon Meringue

Croffle 在香港還未流行,它其實是將牛角包壓成窩夫的一種創新混合美食。這裡用了迷你牛角包,中間先夾一層金柑醬,再壓扁成窩夫狀。上面再配搭牛油果/蛋白和金桔片,雖然看起來配搭很不尋常,但出乎意料超好食喎!蛋白那個我仲驚會甜,點知個 Meringue 又好輕巧,兩款都好驚喜值得推薦。

因為係迷你牛角包,所以份量唔多,一個人叫晒兩款食都無問題。

杯咖啡入面好多金桔,有得飲有得食又幾開心喎!

天氣回暖特別適合吃清新怡人的金桔,尤其這個日本來的宮崎金桔真係幾高質,期間限定既野盒過就無,最遲3月31日前記得去吃啦!
2021-03-11
呢間澳式咖啡店「TIL - Today Is Long」雖然只是開了三個月,但是人氣急升,成為打卡的熱點,今回更乘聯宮崎縣完熟金桔「TAMA TAMA」 推出限定金桔咖啡及甜點,相信又吸引到咖啡迷及金桔來一嘗金桔的香澤。位於西營盤A1出口「TIL - Today Is Long」這家小店,白色的簡潔設計,配上弧形大窗,雖然看的是街景,但也能帶給人一種悠閒的感覺。坐下來當然是慢慢歎,第一款名為「Kumquat Ristretto Tonic」$55,就是用上自家製完熟金桔「TAMA TAMA」果醬加上Tonic Water及單品豆雙份濃縮咖啡 (Double Ristretto) 組合而成,店主建議記住在攪拌前先嘗一口,就會感受到咖啡的香及酸,後來就能嚐到金桔果醬的甜,層次分明口感豐富,咖啡迷不妨一試。如果想再增添滋味,可配上這裡的皇牌「Nutella with Banana」$48,朱古力與香蕉這個無敵組合,超夾又滋味。第二款是「Sparkling Kumquat Soda」$45,就用了自家製完熟金桔「TAMA TAMA」果醬,在堆滿冰塊的玻璃凍杯中注入氣泡梳打水,加入青檸檬汁帶出金
第二款是「Sparkling Kumquat Soda」$45,就用了自家製完熟金桔「TAMA TAMA」果醬,在堆滿冰塊的玻璃凍杯中注入氣泡梳打水,加入青檸檬汁帶出金桔的香甜。口感清爽涼快,還喝到金桔的清香,個人就好愛。
話明是乘聯宮崎縣完熟金桔「TAMA TAMA」,又點少得食品呢?這兩款金桔甜點,結合了 TIL 的招牌餐點「Kumquat Croffles」,意想不到是壓成鬆餅的牛角包內注入自家製完熟金桔 「TAMA TAMA」,那香濃牛油的香味加上窩夫,如白雲上的甜桔,色香味全,令人一試難忘;另一款甜點以牛油果蓉、紅椒粉及以金桔片點綴,層次感豐富。
Avovado and Egg Croissnt$60
店內以輕食為主,這款牛角包三文治夾左牛油果醬和水煮蛋,以水煮蛋夾牛油果醬,口感特別,好好味,感覺上較炒蛋更健康。
Magic $40
伴上自家製陶瓷杯的Magic,咖啡濃郁,口感順滑好啱我。由於小店只得8個座位,也可選擇在店外,看喝杯咖啡,鬆一鬆。
吃得飽飽後,時間也差不多下午5點半左右,見店內只得我和朋友,便多咀的和店主傾計,原來選址在西區主要是這區較多外國人,看準這店樓底較高,刻意用澳洲橙色為主調,而橙色代表正能量。

這裡售賣澳洲烘焙的咖啡豆均是來自墨以本,選取細包的咖啡豆,意思是少量生產,每一款咖啡豆都是限定,每個月也有不同的咖啡豆,可以在店內買得到。
這家店每朝7點便開始營業,如果家住附近或是在附近工作,不妨來喝杯咖啡醒醒神。由於開得早,所以營業至晚上六時,不過若你有意搞個小派對,這裡六點後也可以包場,也可以做個小型工作坊。還有一特色是可供不同的藝術家擺放其作品,如今個月至月尾便是Yuki Chow的作品,她善長勾畫女性的胴體,在店內可見到她的作品,另有一種感覺。

Avovado and Egg Croissnt$60及「Nutella with Banana」$48,都是店內最受歡迎的美點,當然咖啡都是亮點。

TIL Today Is Long
地址:香港皇后大道西 172 號建興樓地下
營業時間: 07:30 - 18:00 (星期一至日)
2021-03-12
  • Nutella with Banana
  • Avovado and Egg Croissnt
  • Kumquat Ristretto Tonic
  • Sparkling Kumquat Soda
2021-03-15 105 views
📌 TIL Today Is Long~西營盤二訪呢間澳式咖啡店🇦🇺上次去已經好鍾意個氛圍 好chill😎以鮮明嘅橘紅色同白色為主調 顏色醒目🧡運用了很多拱型線條 裝橫設計超靚今次 @til.todayislong 聯同宮崎縣香港事務所推出春日系列的產品😍以金柑作主題 新推出限定食品和特飲至三月尾🍊仲有Miyazaki “Tama Tama” Kumquat Giveaway參加 有機會得到$200咖啡券☕️詳情可參閱 @til.todayislong 啲IG Post覺得比起上次一開張嚟 食物選擇多咗好多有牛角包🥐Wrap🌯Toastie🥪Croffle等熱食甜品仍舊有 @hemma.hk嘅芝士蛋糕同Housemade曲奇🍪三月份仲有聯同 @yukichowyuki 以Feminity為主題的藝術品擺設🙌🏻可邊欣賞藝術品邊飲啡😌很悠閒寫意欣賞咖啡店係唔同月份都有新搞作 帶來煥然一新的新鮮感不過位置確實較少 建議大家早啲嚟chill😜1️⃣ 𝗞𝘂𝗺𝗾𝘂𝗮𝘁 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲 (𝗦𝗺𝗮𝘀𝗵𝗲𝗱 𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼/ 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗠𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴𝘂𝗲) $𝟴𝟴/𝗽𝗮𝗶𝗿 (𝟵/𝟭𝟬)呢個係三月份新推出
📌 TIL Today Is Long~西營盤

外脆內軟 帶有牛油香氣🥐
一款配上牛油果 另一款配上檸檬蛋白醬
上面一樣加上金柑 味道很鮮甜🍊
兩者很夾 超好味😋
個人覺得牛油果嗰款更為出色 很推介!
𝗞𝘂𝗺𝗾𝘂𝗮𝘁 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲

2️⃣ 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝗕𝗼𝘄𝗹 $𝟵𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
上次見到已經好想食 賣相超吸引😍
分別有得揀雞肉或者煙三文魚作為Main
另外嘅配菜可以揀蛋/泡菜/南瓜/粟米/蕃茄/甜椒/蓮藕/牛油果
今次揀咗南瓜、粟米、蕃茄同牛油果🥑
下面亦有唔少熟咗嘅沙律菜🥗
更可選擇醬汁 今次配上泰國甜酸汁
食材新鮮 味道好refreshing🤤
簡直係睇得又食得 仲要係健康之選
𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝗕𝗼𝘄𝗹

3️⃣ 𝗞𝘂𝗺𝗾𝘂𝗮𝘁 𝗥𝗶𝘀𝘁𝗿𝗲𝘁𝘁𝗼 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 $𝟱𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
以金柑作主題的飲品 啱晒飲啡人士😆
呢杯係自家醃製嘅金橘果醬加上espresso同Tonic water
味道都幾特別 有少少金柑嘅味道🍊
甜味沖淡了咖啡的苦味 飲落清新提神😗

4️⃣ 𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗞𝘂𝗺𝗾𝘂𝗮𝘁 𝗦𝗼𝗱𝗮 $𝟰𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)
唔飲咖啡嘅朋友仔亦都可以試飲呢杯😛
完全不含咖啡因 係金橘梳打
金橘果醬加咗少少鹽調出鮮甜度🤩
味道冇我想像中咁甜 味道清新~

💡整體嚟講 今次以宮崎縣金柑新推出嘅Croffle同飲品我都幾鍾意😋
大家記得join吓佢哋giveaway🤪

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8.5/10
🍴: TIL Today Is Long
📍: 西環西營盤皇后大道西172號建興樓地舖
🔍: 07:30-18:00(Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie西營盤
#hkhubgryfoodie西環
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe

#miyazaki#miyazaki_pref_hk#TILtodayislong
𝗞𝘂𝗺𝗾𝘂𝗮𝘁 𝗖𝗿𝗼𝗳𝗳𝗹𝗲
𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 𝗕𝗼𝘄𝗹
2021-03-10 171 views
走到去西營盤打卡。主打係日落色既deco。店面環境較細,比較適合takeaway,但亦會有比較大份既熱食,warp,crossiant。不過中午1點左右去到crossiant已經賣晒,咁早已經賣晒,傷心。由於環境細,無枱,食野都真係好麻煩,好易跌到四圍都係。不過食物味道還好。值得推介焙茶巴斯克芝士蛋糕,燒焦既焦糖味同焙茶中和左,同埋黎到既時候岩岩好微微流心。另外,咖啡份量細,40蚊一個杯性價比低。店員態度亦一般。未必會encore。