2023-03-01 48 views
嚟到鯉景灣,如果有寵物嘅朋友就一定要去salted pig。原因就係喺鯉景灣雲雲中得呢間西餐係最好。雖然佢對比起出邊好多西餐都唔係一定最出眾,但係喺位置方面呢間又可以大狗又可以望住個海,又可以泊車係出面睇住架車。算唔錯啦!而我最鍾意食呢就係呢個pulled pork sandwich 😝😝😝如果happy hour仲可以喺度飲杯啤酒添,真寫意🤓

如果happy hour仲可以喺度飲杯啤酒添,真寫意🤓
2023-02-27
$200 (Tea)
  • pulled  pork  sandwich
今日打算同狗狗一齊去食午餐。SohoEast大部份餐廳都係寵物友善餐廳,所以我我哋選擇咗街頭嗰間西餐廳 The salted pig。我哋坐近門口嘅位置,望到海景吹住海風,狗狗可以坐出街外。我哋叫咗兩份set lunch,一份係安格斯牛漢堡包,另一份係焗鱸魚,有埋前菜同餐飲。兩份午餐唔算特別出色。安格斯牛漢堡過分乾身;而焗鱸魚冇咩調味,加埋配菜味道仍然十分單調。雖然可以帶埋狗狗一齊去食飯,但下次都唔一定會再去。
我哋坐近門口嘅位置,望到海景吹住海風,狗狗可以坐出街外。
雖然可以帶埋狗狗一齊去食飯,但下次都唔一定會再去。
2023-02-20 68 views
今年情人節黎到西灣河East Soho區試下呢間豬門店,餐廳設計時尚,整體氣氛好chill,望住海滂用餐極歎,食物質素高,非常享受😋Brown Butter Scallops & Sattron Risotto $188牛油帶子煎至兩面金黃焦香,上面加上濃郁既巴馬臣芝士碎增添香氣,而Risotto保留到微硬度👍🏻Crispy Pork Knuckle $308豬手足足1KG分量啱晒兩個人share,而口感略為結實有嚼勁,膠質滿滿,超有口感!

Crispy Pork Knuckle $308
  • Crispy Pork Knuckle
2023-02-19 50 views
西灣河分店鄰近碼頭,有室內室外位置,環境氣氛好chill。1.手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $158份量十足。粟米片好薄脆,牛油果芝士醬好味。如果手撕豬份量可以再多啲更好!2.烤斧頭豬扒、煙肉椰菜仔、薯條 $252豬扒好厚身!煙肉椰菜仔有牛油味,幾香。薯條粗身,唔會浸冧左,依然脆口。3.煎原條海鱸魚柳海鮮燴、鮮蝦、蜆、辣肉腸、麵包粒 $198/half海鱸魚柳啖啖肉,鮮蝦、蜆各4,鮮蝦肉爽,辣肉腸幾香,麵包粒亦脆。
西灣河分店鄰近碼頭,有室內室外位置,環境氣氛好chill。

1.手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $158

2.烤斧頭豬扒、煙肉椰菜仔、薯條 $252

2023-02-18
2023-02-18 1346 views
同朋友慶祝生日,又想一班人傾計,但我又要帶🧒🏻就試下西環河the salted pig環境:有得帶主子🐕🐈,又有得飲返兩杯🍻吹下水,帶🧒🏻職員又好快手比水同小朋友餐具同畫紙畫筆✨️ Poutine🧒🏻勁愛薯條,芝士又香濃同做到拉絲的感覺,最正肉碎令到芝士同薯條口感同層次都有提升,再加上薯條用上粗薯條👍✨️blue berry cheese cake smoothie 酸酸甜甜好開胃,而且blue berry 打得好幼細✨️oreo madness oreo味重而且够香濃✨️mango Mule朋友話青瓜配芒果,够青甜👍✨️knuckles 豬手够脆同肉質保留鮮嫩👍可配或不配芝麻醬,因為味道十分入味。另外,蘿蔔食的味道好像甜蕃薯,感覺十分特別✨️prawn salad蝦爽口又彈牙,再配甜甜辣辣的沙律汁,沙律都可以做到令人忍不住口地食,食幾多也不怕肥✨️beef short ribrib同牛肉很容易切,而且份量亦多,再配牛扒汁帶出牛的味道,烘烤過的薯仔伴碟,口感也不錯✨️Paella海鮮份量配料多: 魷魚,青口,蜆,元貝,蝦,魚所有鮮甜味也能滲入意大利飯,用pan上更保持暖度👍✨️meatball 用上新鮮

✨️ Poutine

酸酸甜甜好開胃,而且blue berry 打得好幼細

✨️oreo madness
oreo味重而且够香濃

✨️mango Mule
朋友話青瓜配芒果,够青甜👍

✨️knuckles

✨️prawn salad

✨️beef short rib

✨️Paella
海鮮份量配料多: 魷魚,青口,蜆,元貝,蝦,魚
所有鮮甜味也能滲入意大利飯,用pan上更保持暖度👍

✨️meatball

用上新鮮車厘茄去泡製, 所以同平時嘅肉醬意粉有啲分別係會比較酸酸甜甜, 而家沒有味精好啱小朋友食❤️
  • poutine
  • paella
  • pawn salad
  • short rib beef
  • Crispy Pork Knuckle
2023-02-16 51 views
一早就聽說西灣河海邊有好吃😋的餐廳,氣氛很像Soho 餐飲質量也是不錯,今天特意過來嘗試一下,果然名不虛傳。之前在將軍澳也吃過類似的餐廳,一試難忘,今天也是很讚,不僅食物很美味,環境也是很放鬆,下班後有時間享受和充電,是一件值得感恩的事情。Roasted Potatoes外皮酥脆內心柔軟,微微焦黃的土豆,口感簡直很棒。Prawn Salad牛油果和芒果切成小塊,配上沙律菜和火箭菜,還有特製的調味,口感非常清新,配上蝦仁,更加美味。BBQ Ribs蜜汁豬肋骨,超級大份量,肥瘦均衡。Guava JuiceThe Salted Pig (鯉景灣)西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖

Roasted Potatoes
外皮酥脆內心柔軟,微微焦黃的土豆,口感簡直很棒。

Prawn Salad

BBQ Ribs
蜜汁豬肋骨,超級大份量,肥瘦均衡。
Guava Juice

The Salted Pig (鯉景灣)
西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖
2023-02-14 44 views
非常差的體驗入座時因不能喝有汽飲料所以沒點sparkling water侍應聽見後馬上收走我桌上的Menu & Candle 感覺非常不良好點餐後等了一小時還未上菜,催了幾次侍應話Cancel 張單叫我走(What???!!!!)7點等到8點,餓到飛起叫我走?野食黎到後,個意粉係燶既。。。咁嘅食物質素要我等一個鐘?真係送都唔食仲有!有個送外賣既叔叔冰天雪地15度喺出邊等咗30分鐘入嚟催一催個侍應,個侍應仲要鬧個叔叔好啊咁樣用英文同佢講Cancel your order now! Ask other driver to come if you can’t wait 有冇搞錯,人哋都係搵啖飯食姐使唔使咁惡鬧人以後唔會再幫襯呢間垃圾餐廳!
非常差的體驗

侍應聽見後馬上收走我桌上的Menu & Candle
感覺非常不良好

7點等到8點,餓到飛起叫我走?

野食黎到後,個意粉係燶既。。。咁嘅食物質素要我等一個鐘?
真係送都唔食

仲有!有個送外賣既叔叔冰天雪地15度喺出邊等咗30分鐘
入嚟催一催個侍應,個侍應仲要鬧個叔叔
有冇搞錯,人哋都係搵啖飯食姐
使唔使咁惡鬧人

以後唔會再幫襯呢間垃圾餐廳!
Waiting Time
85 Minutes (Dine In)
2023-01-28 1014 views
之前食The Blind Pig覺得幾好,環境又幾Chill~所以今次試吓佢嘅姊妹店-The Salted Pig🦀Dungeness Crab Cake $138入邊有好多一絲絲嘅蟹肉,🦀蟹味十足🌟外皮炸得香脆🫶🏼入邊除咗蟹肉仲有洋蔥和pickle,令到整體感覺冇咁濟✨🥘Seafood Paella $228西班牙海鮮飯飯質較軟~完全吸收晒啲鮮味✨海鮮包括🦐大蝦、蜆、青口、帶子、辣肉腸等十分豐富🌟感覺海鮮比飯多😂😂🐷Grilled Pork Tomahawk $252烤斧頭豬扒分量十足😳 雖然大部份嘅肉偏瘦但都可以做到juicy效果👍🏼 近骨啲肉油脂會較多,會較香😋建議配合蘋果醬一齊食,會較清新☘️椰菜仔幾甜,薯條份量都超多🙌🏼環境:4/5好適合happy Friday🥳,設有部份outdoor位置~寵物友善🐶🐶服務:4/5天氣寒冷,可以提供暖嘅🍋檸檬水👍🏼食物:4/5Seafood Paella海鮮豐富,Grilled Pork Tomahawk分量十足😚😚Revisit: yes

之前食The Blind Pig覺得幾好,環境又幾

🦀Dungeness Crab Cake $138

🥘Seafood Paella $228

🐷Grilled Pork Tomahawk $252

環境:4/5

服務:4/5
天氣寒冷,可以提供暖嘅🍋檸檬水👍🏼

食物:4/5

Revisit: yes
  • Seafood Paella
2023-01-19 121 views
農曆新年既揮春中有句叫橫財就手, 所以好多時過年都會有豬手呢個賀年菜式。今次我地唔係去中菜館, 而係去一個出名食豬手既西餐廳集團,旗下既西灣河分店一一The Salted Pig。餐廳裝修以西式設計為主, 有吧枱, 卡位, 最近天花佈置掛好有中國式紅燈龍,好有中國過年氣氛,餐廳播放輕鬆柔和的英文歌, 食得舒適。侍應招呼熱情,仲不停幫你加水。Grilled Prawn & Avocado salad ($162)一大盤什菜沙律,蝦肉好彈牙,芒果又大塊,沙律以甜辣汁調味,酸酸甜甜可以刺激大家食慾!Spaghetti Vongole ($172)意粉軟硬適中,大大隻的海蜆,蜆肉鮮甜帶有小小酒味, 別有一番風味。Crispy Pork Knuckle ($308) 豬手外皮超超超級香脆!豬皮咬落卜卜脆, 但肉質仍保持濕潤兼超淋, 調味鹹度剛剛好。好掂!不負 the salted pig 之名!

Grilled Prawn & Avocado salad

Spaghetti Vongole ($172)
Spaghetti Vongole

Crispy Pork Knuckle ($308)

Grilled Prawn & Avocado salad
Spaghetti Vongole
2023-01-17 58 views
為左好好慶祝除夕日嘅早上,就去左呢間餐廳食左個big Brunch!呢個雙人早餐睇落已經勁豐富,真係令人食慾大開!未見過早餐會有牛骨髓見到咁特別立即叫嚟食下,特別嘅仲有炸蛋食🤭外層係肉碎包住隻蛋,真係有心思絕對唔係hea嘅早餐,仲有焗薯、牛肉腸、多士同焗豆等,另外加左少少錢叫左個沙律🥗啲沙律菜好新鮮。之後再叫左個西班牙炒飯,好彩份量唔算太大,唔係嘅真係搞唔掂🤣味道不錯但少油,海鮮都👌🏻👌🏻

2023-01-15 50 views
The Salted Pig🐷 @西灣河西灣河海傍有好多西餐廳😗可以帶埋狗狗去食飯🐶.慢煮BBQ Ribs🐷 ($288)很大份的,慢煮嘅關係啲肉幾嫩滑,唔會又乾又鞋,BBQ醬酸酸甜甜好味,仲有好多薯條同好味香甜嘅粟米🌽🍟🍖.西班牙海鮮炒飯🦐 ($228)炒飯粒粒分明不過有一點點油,有超多海鮮的例如蝦,青口,蜆,帶子,炒飯入面仲有三文魚,味道不錯😗.有啲飲品有一送一的,飲咗凍檸茶同fruit tea🍋 ($68).同埋仲有early bird優惠😗星期二至五晚巿7點前埋單有7折😗星期一至五午巿12點45前埋單都有7折😗幾抵!
The Salted Pig🐷 @西灣河
西灣河海傍有好多西餐廳😗可以帶埋狗狗去食飯🐶
慢煮BBQ Ribs🐷 ($288)
西班牙海鮮炒飯🦐 ($228)
2023-01-10 51 views
今日去咗西灣河拍拖行街, 去咗海旁附近嘅Salted Pig 食飯兩個人叫咗Seafood Paella $228差唔多每台都有嗌, 應該係依間店舖嘅主打, 或者係大家都俾佢啲海鮮吸引咗。海鮮飯有青口,大蝦,蜆,煙肉粒,豬朒肉粒及小帶子做配料。蕃茄味再加埋啲海鮮,好鮮甜🧡另外叫咗一個slow-Cooked BBQ Baby Back Ribs 慢煮醬燒豬肋骨配菜有薯條、椰菜沙律、粟米豬肋骨好冧甜,醬汁惹味,good!另外在帶咗兩杯嘢飲 - Lemon squash & fruit punch squash, chill !🌟午市早鳥優惠:顧客凡於星期一至五下午12時45分前堂食用餐、結帳及離座,即可享7折優惠。🌟晚市早鳥優惠:顧客凡於星期二至五下午5時至7時前堂食用餐、結帳及離座,即可享7折優惠。*午市早鳥優惠不適用於The Pizza Pig 荔枝角分店*另設加一服務費*不可與其他折扣及優惠推廣同時使用*不適用於節日及公眾假期
兩個人叫咗Seafood Paella $228

配菜有薯條、椰菜沙律、粟米
豬肋骨好冧甜,醬汁惹味,good!

*另設加一服務費
*不可與其他折扣及優惠推廣同時使用
*不適用於節日及公眾假期
  • Seafood Paella
  • Ribs
2023-01-03 55 views
放假想去無咩人既海邊食下野浪漫下,又唔想入到赤柱咁遠,蘇豪東絕對係港島人既最佳選擇💡✅低碳Friendly ✅環境舒適🔸Ribeye Steak (12 ounce) + Bacon Sautèed Brussel Sprouts🔸$298+$48身為牛牛愛好者,見到12安士肉眼就當然要捧場啦😍見到實物同我想像中既大size有啲出入,好在肉眼肉質口感較嫩,而且side dish 炒椰菜球大大份,搭救番🫶🏻🔸Seafood Pailla🔸$228海洋有青口、殼肉以及海蝦,飯既味道偏向多蕃茄味,對比平時既Pailla較稔同濕潤,最中意食Pailla 既飯焦,脆脆地帶點咸味😆 總括嚟講,想同朋友Chill 下既話都係一個好選擇💛

✅低碳Friendly
✅環境舒適

🔸Seafood Pailla🔸$228

總括嚟講,想同朋友Chill 下既話都係一個好選擇💛
2022-12-25 51 views
仲有幾日到聖誕,西灣河蘇豪東嘅西餐廳已經換上聖誕裝飾,好有氣氛🤭呢度西餐/酒吧臨立,行兩步仲有海旁,好似去咗外國旅行咁🤩值得一讚:男店員嘅態度非常好😚青醬雞胸肉貓耳朵粉 $178西班牙海鮮飯 $228雖然個Main係starch, 但係比嘅肉份量都好多,好飽肚。醬汁嘅量同味道恰到好處,材料新鮮,貓耳朵粉好特別,細細粒特別入味🤩薯蓉 $58好creamy, 有啲蛋同忌廉味好rich.蕃茄汁 $38西柚汁 $38聖誕可以再嚟🤭

青醬雞胸肉貓耳朵粉 $178
西班牙海鮮飯 $228

薯蓉 $58
好creamy, 有啲蛋同忌廉味好rich.

蕃茄汁 $38
西柚汁 $38

聖誕可以再嚟🤭
西灣河嘅鯉景灣對住海有一間食豬嘅專門店,呢間就係有多間分店嘅The salted pig。佢哋嘅豬出哂名好食,皆因佢哋嘅豬都只會用最好嘅部位。慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘荀、香辣醋汁:豬腩肉經過慢煮,所以口感更軟嫩,肉味更濃,而用嘅係豬腩,油脂含量會較多,食落會更甘香可口。而配菜有薯仔沙律、烤甘荀,呢兩樣都係好清新清爽,同豬腩肉作平衡。最後仲配埋惹味嘅香辣醋汁,酸酸甜甜帶點辣,可以減輕豬腩肉所帶嘅油膩感。招牌手撕燒烤豬肉三文治、薯條:呢個三文治用料十足,入面爆哂餡,有醃製過嘅紫椰菜絲,清新又清爽,有經過燒烤嘅手撕豬肉,醃得好入味,又夠軟腍,仲有陣陣嘅辣味,夠哂惹味。而配菜有薯條,即叫即炸,香脆可口。煙肉芝士焗通心粉:芝士份量好多,仲可以做到拉絲,而通心粉入面仲有大大件嘅煙肉塊,油香肉香令通心粉更香,味道咩感都變得豐富。

慢煮脆皮豬腩、薯仔沙律、烤甘荀、香辣醋汁:

招牌手撕燒烤豬肉三文治、薯條:

煙肉芝士焗通心粉: