2024-04-26 87 views
呢間megabox嘅Salted pig都嚟食過幾次㗎啦,平時同事生日、last day等聚會都係喺呢度食午餐,貪佢地方大唔使等位,午餐個set又幾抵食咁囉。是日舊同事過嚟話食嘢傾下計,於是我哋又嚟咗Salted pig,店員示意我哋坐第一張卡位,之後好快就送上水同埋餐牌。晚餐餐牌更多選擇,不過就係因為太多選擇,所以唔知揀咩好,最後都係決定要dinner set算了,選擇困難症😂⭐Seafood soup 海鮮蕃茄湯頭盤要咗海鮮湯,湯料有魚、蝦、蜆、青口,熱辣辣很鮮味,唔知係咪即叫即煮嘅呢,因為等上枱都等咗幾耐下,個湯好好飲,附送嘅多士都好香口,塗咗牛油又多nuts,仲有兩塊添呀,正🤤⭐Beijing style duck breast pizza 京式鴨胸片薄餅主菜之一揀咗薄餅,諗住呢個易share吖嘛,北京片皮鴨風味嘅薄餅,醬汁用上海鮮醬,上面放咗煙鴨胸、青瓜同大蔥等,雖然叫薄餅但其實唔薄身,拎上手都幾墜手㗎,烘得香脆,好好味🤤⭐Pork lasagne 豬肉意大利千層麵另一個就叫咗千層麵,上枱時勁香,一切開有芝士拉絲,千層麵本身千層麵旁邊嘅醬汁都充滿芝士,除咗豬肉碎,個千層麵仲夾

⭐Seafood soup 海鮮蕃茄湯

⭐Pork lasagne 豬肉意大利千層麵
另一個就叫咗千層麵,上枱時勁香,一切開有芝士拉絲,千層麵本身千層麵旁邊嘅醬汁都充滿芝士,除咗豬肉碎,個千層麵仲夾住意大利青瓜同茄子等,雖然好多芝士,但食落唔漏,加上個茄汁底酸酸地,食落幾開胃喎😆

⭐Tango 甜蜜探戈柚子茶 & ⭐Oreo madness 曲奇朱古力忌廉奶昔
個餐唔送餐飲,見汽水或者奶茶咖啡都要加25蚊,咁好似加特飲抵啲喎,朋友叫咗杯Tango,自己就叫咗杯Oreo奶昔,賣相幾吸引呀。Tango係紅茶底再加各款果汁調成,酸酸甜甜幾香口,Oreo奶昔就係由朱古力打成,綿綿滑滑唔算太甜,都好好飲🤤

淨係叫兩個晚餐都食唔曬,個千層麵包走咗一半留返聽日食啦,唔好浪費🤣
2024-04-23
2024-02-21 994 views
位於九龍灣ᴍᴇɢᴀʙᴏx的西餐廳。身為稱職的食肉獸,豬肉牛肉也是我的最愛。這間餐廳以豬為主題,主打豬肉的料理;餐廳周圍都有豬的擺設及牆紙,空間又闊落,很適合朋友間的聚會呢!餐廳現時更有3 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ꜱᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ, 只需$198起便有前菜、主菜、甜品及加配飲品,非常划算呢!⋆____3 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ꜱᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ $198@______⋆❅ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ: 海鮮蕃茄湯┆日本帶子刺身❅ ᴍᴀɪɴ: 炸脆皮豬腩肉┆燒阿根廷肉眼(+$100)❅ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ: 法式焦糖燉蛋 (+$18)❅ ᴅʀɪɴᴋꜱ: ɢɪɴɢᴇʀ ʙᴇᴇʀ ___⋆ ⋆ ___ ✿ 海鮮蕃茄湯┆日本帶子刺身▫我本來以為是餐湯的ꜱɪᴢᴇ,  上桌時嚇了一嚇,根本是湯麵的ꜱɪᴢᴇ吧?海鮮蕃茄湯微辣,加入大量海鮮,有青口、蜆、大蝦等,超級足料,入口濃郁惹味,蕃茄清香鮮甜。▫日本帶子刺身薄薄一片,以柚子豉油墊底,提升鮮味。.✿ 炸脆皮豬腩肉我在餐廳門口觀望時已一眼相中這道菜,超喜歡吃脆卜卜的豬腩呢!單點需$200多,可想而之ꜱᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ有多超值!豬腩肉脆香可口,不油不膩,入口時咔滋咔滋的,大滿足呢
❅ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ: 海鮮蕃茄湯┆日本帶子刺身
❅ ᴍᴀɪɴ: 炸脆皮豬腩肉┆燒阿根廷肉眼(+$100)
❅ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ: 法式焦糖燉蛋 (+$18)
❅ ᴅʀɪɴᴋꜱ: ɢɪɴɢᴇʀ ʙᴇᴇʀ
 ___⋆ ⋆ ___
✿ 海鮮蕃茄湯┆日本帶子刺身
▫日本帶子刺身薄薄一片,以柚子豉油墊底,提升鮮味。
✿ 炸脆皮豬腩肉
豬腩肉脆香可口,不油不膩,入口時咔滋咔滋的,大滿足呢!
底部佈滿蘋果蓉及杏脯醬汁,減低油膩感。
✿ 燒阿根廷肉眼
五成熟的肉眼切開時色澤粉嫩,肉質細緻,入口肉味濃郁。

✿ 法式焦糖燉蛋
焦糖香氣濃郁,燉蛋的蛋香及奶香突出,入口甜而不膩。
1 day(s) ago 0 views
第二次來這裡用餐,整體體驗都算唔錯,尤其啱有小朋友的聚會有提供小朋友餐又有畫紙遊戲比小朋友等野食嘅時候玩住先餐牌上的選擇都多,叫左小食拼盤,炸蟹餅,沙律,意粉,意大利飯等,份量唔細,味道也不錯,小朋友餐一樣好豐富又有甜品,上菜速度及服務也再黎megabox也可以再去
第二次來這裡用餐,整體體驗都算唔錯,尤其啱有小朋友的聚會
有提供小朋友餐又有畫紙遊戲比小朋友等野食嘅時候玩住先

再黎megabox也可以再去

6 day(s) ago 0 views
不愧是做🐷專賣店! 這是我這輩子吃過肉最厚的豬肋骨我們order了⭐慢煮醬燒豬肋骨,燒烤醬鹹度適中不會搶了肉香味,店員說豬肋骨是慢煮的,所以肉質會呈現粉紅色,也確實很鬆軟,可以直接用叉子分開,很 好吃! 拌碟的薯條很大一份,還有兩大塊燒玉米,份量巨大⭐西班牙海鮮飯西班牙海鮮飯是海鮮比飯多,真材實料,裡面有魷魚,魚塊,青口,蝦,香腸,每口飯都有海鮮味我飲芒果鳳梨沙冰配豬肋骨,我朋友飲紅酒,都很搭,豬肉料理真的很好吃,別的可以不吃但豬肉必須點
不愧是做🐷專賣店! 這是我這輩子吃過肉最厚的豬肋骨

⭐西班牙海鮮飯

2024-04-18 84 views
今天晚上,我和家人到位於九龍灣Megabox的The Salted Pig餐廳享受了一頓豐盛的晚餐。我們點了墨西哥夾餅,裡面包括了烤雞肉、夾餅、燈籠椒、洋蔥、辣椒和墨西哥辣椒芫荽,帶來了一股新鮮辣味的享受。接著,我們品嚐了慢煮醬燒豬肋骨,配上椰菜沙律、粟米和薯條,肉質鮮嫩多汁,讓人回味無窮。我們還點了炸脆皮猪腩肉,搭配蘋果蓉和杏脯酒汁,再加上香濃的海鮮蕃茄湯,美味絕倫。最後,我們享用了甜品法式焦糖墩蛋,帶有濃濃的焦糖香氣,讓我們大快朵頤。作為飲品,我們享用了紅莓汁和番石榴蘋果汁,名為紅粉佳人,濃郁的果味讓我們陶醉其中。這一頓豐盛的晚餐不僅讓我們享受了美食,也讓我們與家人共聚一堂,共同度過了一個溫馨的夜晚。我們在The Salted Pig餐廳度過的時光將成為我們珍藏的美好回憶。

2024-04-12 60 views
The Salted Pig喺九龍灣MegaBox嘅一間餐廳,位置好方便啊,Lunch都幾乎滿座!我同朋友去嗰陣都揀咗佢哋嘅Set Lunch。我揀咗BBQ豬肋骨,朋友揀咗炭燒肉眼牛扒。兩份主菜份量十足,肉質鮮嫩多汁,炭燒風味香濃。配菜同餐湯南瓜忌廉湯都好味,令整個餐感覺更加豐富。而我地仲試咗佢哋嘅小食,包括秘制香料脆雞翼同酥脆魷魚圈。雞翼炸得金黃酥脆,香料調味帶出特別嘅風味。魷魚圈外脆內嫩,好適合當開胃小食。服務方面,服務員非常細心,對一對眼就知我想落單,態度友善周到。餐廳環境乾淨整潔,枱與枱之間距離寬鬆,而且仲有梳化座位,好舒適。The Salted Pig值得一試,食物美味,服務周到,環境舒適,係一個適合與朋友或家人黎嘅好地方!

我同朋友去嗰陣都揀咗佢哋嘅Set Lunch。

2024-04-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
去完Megabox玩,想找一間適合一家大細聚餐、飲一杯、休閒一下,我通常都會去The Salted Pig 豬門店。因為餐廳大好闊落,開揚玻璃間隔,裝修夠chill,梳化卡座坐得特別舒服 ,餐廳水準穩定,可以慢慢坐。餐廳充滿大型飛豬壁畫和擺設,餐碟都印有飛豬有趣的風格,類似XXX Tuesday美式餐廳,不過就主打吃豬的不同菜式,選擇多元化,亦有漢堡、海鮮,甜品、Cocktail等供應,也有兒童餐。餐廳很大,進來的第一印象是乾淨開揚,而職員亦都好年輕非常有活力,經常會幫我們加水👍🏻。食物: ⭐️⭐️⭐️⭐️🥗牛油果香芒大蝦沙律 Grilled Prawn & Avacado淨係睇到顏色嘅刺激已經覺得口水大增,好多牛油果,芒果同大蝦非常之夾,沙律菜同車厘茄都非常新鮮,甜辣汁有少少辣,但係好開胃!我哋好鍾意!🍖脆皮鹹豬手 Crispy Pork Knuckle $318完全冇令人失望,呢一間嘅鹹豬手做得出色!一定要點! 豬皮唔係「硬脆」係「酥脆」,而肉質唔係太鹹而且係軟滑,食落唔油膩,配菜有紅蘿蔔、薯仔和酸椰菜,好好味再多啲就好!豬手大家share食,幾多都食得晒!🥘西班牙海鮮炒飯 Seafood

食物: ⭐️⭐️⭐️⭐️

牛油果香芒大蝦沙律

脆皮鹹豬手 Crispy Pork Knuckle

🥘西班牙海鮮炒飯 Seafood Paella $235
香港難得食到比較接近西班牙口味嘅海鮮炒飯,絕對唔係茄汁炒飯,有番紅花和海鮮嘅香味!有大蝦、藍青口、魷魚、魚肉和白蜆,非常足料!上到枱熱辣辣,面層有焦香,又有黑橄欖片,飯粒紮實唔會腍曬,吸收到海鮮湯汁精華。

西班牙海鮮炒飯 Seafood Paella

🍝蒜辣欖油大蜆意粉 Spaghetti Vongole $172
白蜆煮到剛剛熟,但係估唔到白蜆嘅香味已經入曬意粉,非常入味!蒜味欖油味唔算太出,顯微非常清新,係一道令人舒服嘅意粉!

蒜辣欖油大蜆意粉 Spaghetti Vongole

🚗兒童餐 - 肉丸意粉 $78
兒童餐已經跟埋飲品和雲呢拿雪糕,有齊沙律、薯條和肉丸意粉,蕃茄醬好香加上手制大大粒肉丸和芝士,熱辣辣薯條,小朋友好鍾意!

兒童餐 - 肉丸意粉

環境: 開揚玻璃間隔,就算多人都唔會太嘈,因為餐廳夠大開揚,舒服可以慢慢坐,真係好重要!就算帶埋BB車入去都仲有大把位,非常鍾意佢哋嘅飛豬壁畫和擺設,有用心設計!

總結: 菜式多元化,唔只豬肉料理出色,西班牙海鮮炒飯仲非常有驚喜!而平日一至四晚仲會有不同菜式嘅優惠,絕對係一大班人食飯和happy hour嘅開心之選!

親子Friendly程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅有high chair供應,適合幼兒👶🏻
✅有顏色筆提供比小朋友畫畫

2024-02-17
$250 (Lunch)
牛油果香芒大蝦沙律
脆皮鹹豬手 Crispy Pork Knuckle
西班牙海鮮炒飯 Seafood Paella
蒜辣欖油大蜆意粉 Spaghetti Vongole
兒童餐 - 肉丸意粉
  • 招牌德國鹹豬手
2024-03-16 185 views
平日夜晚到訪 餐廳好大 但入座率得2成 所以坐得好舒服有set dinner選擇 食set比較抵 二百幾就有頭盤+主菜+甜品 但因為款式唔太岩 所以我哋選擇單點 openrice 訂座有8折我地點了三款食物Slow-cooked crackling pork belly - 所有配菜都好好食 好有誠意 反而豬腩肥的比例太多 所以好膩Chicken florentine orecchiette - 青醬貓耳朵個青醬汁有驚喜 好濃好好味 雞肉就一般Impossible burger - 薯條份量好多 新鮮炸起 本身一上枱見到塊肉睇落好乾 點知食落juicy 外邊煎得焦脆 醃料亦都醃得好好整體來說 食物質素算高 但服務方面就有待改善
平日夜晚到訪 餐廳好大 但入座率得2成 所以坐得好舒服
我地點了三款食物

整體來說 食物質素算高 但服務方面就有待改善
2024-03-04 179 views
The salted pig雖然以豬肉作為賣點,但同時有好多其他菜式可選擇。裝修用上酒吧風格,感覺好chill好舒服,座位寬敞,啱晒一班人嚟傾偈食嘢~今日食咗:金龍報喜五重奏- 醬燒豬肋骨- 歐式脆皮乳豬- 慢煮脆皮豬腩肉- 煙燻豬肉芝士腸- 招牌德國鹹豬手乳豬同豬手上枱仲熱辣辣,外皮脆卜卜,內層脂肪同瘦質均勻,食落好軟綿。豬肋骨用上秘製醬汁,肉質鮮嫩軟腍,啖啖肉,幾滋味。豬腩肉用上慢煮方式,外皮香脆,內裏軟淋,口感豐富,好香油脂香味。煙燻豬肉芝士腸,賣相吸引,食落香噴噴,豬味濃郁。配菜同樣出色,有烤番薯、薯仔,加上現時芥末籽忌廉汁,將焗嘅配菜,顯得更加出色,出乎意料好食安格斯牛肉芝士漢堡配薯條安格斯牛肉牛味頗濃,軟淋淋,肉内仲保留到唔少肉汁,加上新鮮蕃茄、生菜、芝士、酸瓜等,口感豐富,啖啖滋味。兒童餐- 漢堡包配薯條/ 肉醬意粉配薯條兩款兒童餐都好足料,漢堡包係Mini版嘅牛肉芝士漢堡。肉醬意粉口感唔錯,肉醬煮得好入味,配上巴馬臣芝士,都好惹味兒童餐仲配有果汁,同雲呢拿雪糕,性價比好高好想同大家分享一下~The salted pig雖然以豬肉作為賣點,但同時有好多其他菜式可選擇。

今日食咗:

- 煙燻豬肉芝士腸
- 招牌德國鹹豬手

安格斯牛肉芝士漢堡配薯條

兒童餐- 漢堡包配薯條/ 肉醬意粉配薯條
兒童餐仲配有果汁,同雲呢拿雪糕,性價比好高
2024-02-29 103 views
今日同朋友去左Mega Box搵食,朋友話不如試下呢間豬既專門店,有好多唔同豬既食品可以品嚐到,一入到去,親切既店員好快帶我地入座,睇過個Menu,好多唔同種類食物都有,睇到我地心大心細,基乎每一樣菜式都想試下。招牌手撕燒烤豬肉三文治之前試過呢到既手撕烤豬肉,所以今次黎必定要encore,手撕烤豬肉好香BBQ醬煙熏味,配上酸種包,呢個組合真係無敵!而且手撕烤豬肉口感一流,加上呢個餐配上薯條,大大碟,性價比好高,食左半碟已經開始飽。雜菌松露意大利飯雜菌同意大利飯真係好夾,松露既味道都濃郁,好creamy,食完一啖真係忍唔住想再食既感覺,而且雜菌份量都幾多,好健康既感覺,食完個口好香!意大利飯米口感非常豐富,每啖都充滿住松露既味道。脆焗火腿芝士雞胸扒上菜既時候真係嚇親,無見過d咁大塊既雞扒,西頭配上番茄醬同水牛芝士,極為邪惡,每一啖都充滿芝士香,加上番茄汁酸酸甜甜真係好好味,雞胸好Juicy,而且唔會好「鞋」,配搭得岩岩好。

招牌手撕燒烤豬肉三文治

雜菌松露意大利飯

脆焗火腿芝士雞胸扒
2024-02-26 83 views
行完宜家想食野,搵到呢間一睇就知專食豬🤣餐廳好大,坐位舒服。佢地嘅碟好可愛啊😍而且平日定時有做優惠啊好多都好岩胃口食!一定要叫份豬肉主菜先,點了「慢煮豬肋骨」!果然正!豬肉超嫩,醬汁入味,而且份量好足!味道處理的非常平均,唔會過濃。另外再叫了半份「海鱸魚海鮮燴」,呢個都好正,估唔到係好似湯咁上菜,味道好豐富,樣樣都好鮮味。想再對自己好啲,所以再食埋甜品「香蕉雪糕新地」真係有啲瘋狂😆因為真係幾大杯架!下次都要試下燒豬先😆

佢地嘅碟好可愛啊😍

而且平日定時有做優惠啊

好多都好岩胃口食!
一定要叫份豬肉主菜先,點了「慢煮豬肋骨」!

下次都要試下燒豬先😆
Type of Meal
Dinner
  • 慢煮豬肋骨
2024-02-25 97 views
元宵佳節,到Mega Box 行街,順便食餐好既。餐廳主打豬肉,無論裝飾和餐碟都印有豬既圖案,而且全部以綠色為主,感覺隻豬好健康😂🫢 🐷Grilled double pork chops 有主角豬扒,配上西班牙辣椒、車厘茄、蘑菇、鷹嘴豆和雜菌汁。豬扒好厚身,而且很貼心,一上碟時已經切好晒,方便進食。豬扒沒有過多調味,肉味很濃郁,熟度剛剛好,不會太老太韌,食落非常嫩滑,配上雜菌汁更惹味。 🍔Grilled Angus Beef Burger安格斯牛肉芝士漢堡配薯條沙律菜,安格斯漢堡肉味濃郁,餡料很豐富有洋蔥、煙肉、芝士、生菜、蕃茄和醃青瓜, 配搭一起吃口感豐富,不同的蔬菜亦十分清新,很解膩。而且薯條份量多,香脆可口。 🍧Chocolate Molten Lava Cake朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕,一切開蛋糕體,朱古力漿冒着煙地傾瀉而出,十分治癒。心太軟外脆內軟, 口感類似於餅乾的質感, 配上朱古力醬一起吃也不會太甜太膩,再加上雪糕有冰火兩重天的感覺。

🐷Grilled double pork chops

🍔Grilled Angus Beef Burger

🍧Chocolate Molten Lava Cake
2024-02-24
Type of Meal
Lunch
2024-02-22 75 views
門口見到個豬腩卷就已經好想食,呢間又咁岩主打豬肉,就決定試下。入到餐廳先見到原來有3course set dinner, $198起,有前菜,主菜仲有甜品。真心幾抵。.前菜我揀左海鮮湯。想特别讚個海鮮湯,酸甜帶辣,勁惹味,仲要大大碗又足料,完全唔係餐湯的level~我仲以為自己飲緊韓式海鮮麵 d湯,超推介!主菜就揀左炸脆皮豬腩肉,賣相好靚仔,脆卜卜,可惜份量有 d 少,男人就可能唔多夠食,不過少食多滋味都 ok la! 底部佈滿d蘋果蓉同杏脯醬汁,我自己就麻麻地,覺得唔多夾。最後加左18蚊要個燉蛋,味道都唔錯,唔洗加錢就更好 la! XD.。

.。
2024-02-18 78 views
每次經過Megabox 都見到間餐廳好多人,今日過嚟睇戲順便試吓,餐廳地方十分寬敞,乾淨企理,食物選擇多👍🍽️ SOUP OF THE DAY餐湯有羅宋湯,蔬菜配料份量十足,好開胃❤️🍽️ Calamari酥炸魷魚圈好香口,好食到停唔到口😬🍽️ GRILLED RIBEYE STEAK肉眼扒我叫咗五成熟,熟度啱啱好,肉眼扒肉質鮮嫩,好重牛味🫶🏻🍽️ GARLIC HERB-CRUSTEDROASTED RACK OF LAMB羊架分量十足,肉質鮮嫩多汁,配合佢嘅香草醬好惹味而且唔會太蘇😋.

🍽️ SOUP OF THE DAY
餐湯有羅宋湯,蔬菜配料份量十足,好開胃❤️

🍽️ Calamari
酥炸魷魚圈好香口,好食到停唔到口😬

🍽️ GRILLED RIBEYE STEAK

🍽️ GARLIC HERB-CRUSTED
ROASTED RACK OF LAMB

2024-02-17 61 views
MegaBox 呢間人氣豬門店平日都勁多人幫襯,裝修時尚偏田園風。以豬仔做裝飾,大大隻豬壁畫好岩打卡!Crispy Pork Knuckle 豬門店必食豬手!豬手炸到豬皮香脆,豬肉嫩滑保留肉汁,唔會太乾,鹹度適中,亦非常香口惹味。配有炸薯角、酸菜,口感層次豐富。Sausage around the world腸遊世界拼盤聽到呢個名就估到佢系好多款唔同地方嘅腸拼盤,賣晒相出色,份量勁滿足。包括德國香腸、南非香腸、斯洛文尼亞香腸、奧地利煙熏芝士腸、煙燻牛肉腸和雞肉芝士香腸。Chicken Florentine Orecchiette 香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉 鐘意佢用咗濃郁嘅青醬,貓耳朵粉口感有咬口,雞肉如果再煎香啲會更好。雜菌松露意大利飯松露香味濃郁,意大利飯米粒Q彈,軟硬適中,米飯吸收咗雜菌同松露嘅香味,份量亦足夠。蕃茄肉丸意粉意粉掛汁,蕃茄味突出,用咗大粒肉丸,賣相唔錯!The Salted Pig九龍灣宏照道38號Megabox11樓12號舖

Crispy Pork Knuckle
豬門店必食豬手!

香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉

雜菌松露意大利飯

蕃茄肉丸意粉
意粉掛汁,蕃茄味突出,用咗大粒肉丸,賣相唔錯!

The Salted Pig
九龍灣宏照道38號Megabox11樓12號舖