2025-07-29 71 views
三五知己中學同學,喜歡周圍找找新地方探訪美食,同時又可以一起聚一聚,談談近況。這天我們相約來到離地鐵站僅5分鐘路程的泰國餐廳,看過資料,餐廳在香港已有很長時間,當中芒果糯米飯更非常著名,所以非常期待!到泰國餐廳,必定會點這個泰式地道小食拼盤👍 與三倆朋友一起分享🥰 有齊香炸雞翼、泰式春卷,以及很有咬口彈牙的酥脆蝦餅🍤🍤小食拼盤(細) $108  此拼盤份量相當充足,包括蝦餅、春卷與雞翼,全部炸至酥脆金黃,口感鬆化,非常美味。在其中,我特別推介蝦餅,外層酥脆,蝦肉豐厚彈牙,令人不停想再吃多幾塊。春卷方面都是很酥脆,餡料都很多充滿了整條炸皮。至於雞翼不會太過油膩,有淡淡的香茅味道醃得很好。椰菜苗 (蒜蓉) $88這裹的菜類都能自選烹調手法,可以選蒜蓉或馬拉盞等的製法,因筆者當天喉嚨有點不適,故只選了蒜蓉炒,但有令人驚艷的感覺!筆者本想隨便叫個菜,朋友建議要椰菜苗,很有口感很清新同時又很美味呢!👍泰式炆豬手(半) $108  筆者常吃的豬手都是大大件的焗炸德國豬手,這個泰式豬手是用「炆煮」的烹調方式,十分入味,口感亦非常軟熟,可謂入口即溶,廚師還很細心的把豬手切到一條條,方便食客享用,最底還

小食拼盤(細) $108
椰菜苗 (蒜蓉)

椰菜苗 (蒜蓉) $88
泰式炆豬手(半)
👍泰式炆豬手(半) $108
筆者常吃的豬手都是大大件的焗炸德國豬手,這個泰式豬手是用「炆煮」的烹調方式,十分入味,口感亦非常軟熟,可謂入口即溶,廚師還很細心的把豬手切到一條條,方便食客享用,最底還有些芥蘭伴碟,一點都不熱氣,層次也豐富,以後都要這樣吃!
麵包咖喱軟殼蟹
麵包咖喱軟殼蟹 $208
這道菜是店內的招牌佳餚。麵包本身非常巨型,賣相已令筆者震撼,且原來完全使用麵包淘空作為容器,充分吸收全部咖喱汁!使普普通通的麵包都變成滋味食品!軟殼蟹炸至酥脆,厚實的蟹肉鮮美無比。黃咖喱的辣度較低,怕辣的筆者只吃到黃咖喱的香氣,一點都不覺得辣,軟殼蟹在黃咖喱汁中也是完美地配合,喜歡這個食法的朋友一定會感到意猶未盡!而且這個主菜也十分飽肚!
椰汁芒果糯米飯 $78
這道甜品是菜單上的推薦菜式。品嚐完主菜後,點上一份甜品,果然不失為明智之舉。整個糯米飯呈熱騰的狀態(甚至冒著白煙),且米飯保持適中的口感,許多香港泰式芒果糯米飯會過於軟爛,但這類十分正宗,很有咬口。芒果甜度十足,十分美味,而椰汁則恰到好處,並不會過於甜膩!
因生日椰汁芒果糯米飯蛋糕要訂,未能品嚐,有機會一定要來再吃!
泰式千層糕
泰式千層糕 $38

這家的泰式千層糕形狀造得很精緻,而且口感柔滑細膩。每一層都散發著椰奶與糖的香甜,回味無窮,而且絕不甜膩,清甜不黏口,但同時咬下口感一流,口留香味,十分值得一試。
龍眼冰
龍眼冰 $28
朋友點了龍眼冰,性價比相當不錯。杯中堆滿大量龍眼乾,吃到最後仍有不少。朋友指飲品不過於甜膩,與泰國菜的搭配極為匹配。
咸檸七
咸檸七 $28
筆者當天喉嚨有點不適,看到有咸檸七馬上點選了。這杯飲品的酸甜與咸味交織,清爽提神,不僅緩解了喉嚨的不適,還帶來了獨特的味覺享受。
2025-07-14
$250 (Dinner)
椰菜苗 (蒜蓉)
泰式炆豬手(半)
麵包咖喱軟殼蟹
泰式千層糕
龍眼冰
咸檸七
  • 泰式炆豬手
2025-07-26 168 views
位於佐敦吳松街的「泰瀛」,顧名思義係一間泰國菜餐廳🇹🇭店內裝修溫馨舒適馬拉盞炒通菜晚市堂食優惠,凡惠顧滿$300,星期三可加$10換購炒通菜一份✨通菜口感爽脆,配上鹹香惹味的馬拉盞,好好食哦串燒沙嗲雞肉及豬肉串燒各有三串,口感軟嫩,啖啖肉,味道濃郁,配上沙嗲醬就更加美味虎蝦冬蔭功酸酸辣辣的泰式冬蔭功湯底,開胃惹味~虎蝦爽口彈牙,鮮甜味美!當中仲有香茅、草菇、紫洋蔥絲及車厘茄等等配料,口感層次豐富絲苗白飯泰式奶茶口感絲滑的泰式奶茶,唔會太甜,奶同茶香比例恰當剛好椰汁芒果糯米飯糯米飯熱騰騰的,口感煙韌軟糯,配上香甜芒果,正呀泰式椰汁西米糕椰汁西米糕裏便加咗芋頭粒,增添口感,甜而不膩

馬拉盞炒通菜

串燒沙嗲

絲苗白飯

泰式奶茶

口感絲滑的泰式奶茶,唔會太甜,奶同茶香比例恰當剛好

椰汁芒果糯米飯

糯米飯熱騰騰的,口感煙韌軟糯,配上香甜芒果,正呀

泰式椰汁西米糕

椰汁西米糕裏便加咗芋頭粒,增添口感,甜而不膩
$200 (Dinner)
2025-07-15 262 views
佐敦一帶好多美食,同朋友係附近行街想食泰國菜就即刻有,入去試下la~價錢優惠之餘仲有質數,特別係生蝦刺身,睇下我介紹就知😎🦐泰式生蝦(6隻) $108食泰國菜點可以唔食生蝦刺身!呢度嘅生蝦刺身大大隻新鮮又彈牙,最驚喜係有埋新鮮滾熱辣脆卜卜炸蝦頭,一味兩食咁!成件事抵哂!必試!🐥串燒沙嗲 雞+豬(各三串) $98串燒醃得好入味~燒到剛剛好保留肉汁同嫩滑感,肉都幾大塊,食完幾串都飽飽地,不過有埋沙嗲醬點就更加惹味la🫔小食拼盤(細) $1083個人食就叫個細拼盤試試,有蝦餅(4塊)、雞翼(2隻)、春卷(4條),蝦餅大大件啖啖肉好正,雞翼燒得好香口,春卷餡料足!3個人share食啱啱好🐽泰式乾炒河(豬) $88河粉炒得好乾身,唔會濕笠笠,加埋蛋香味,一上枱香味撲鼻,入口都好香蛋味,豬肉都幾多,加上河粉份量都多,夠幾個人share食一碟🍍菠蘿海鮮炒飯 $128原隻菠蘿賣相一流!配料仲相當多,有:大蝦、菠蘿粒、腰果、肉鬆、提子乾、帶子粒、蛋絲、青豆等,入口口感豐富,味道仲相當有層次,炒飯做到粒粒金黃,又一必試之選!🥭椰汁芒果糯米飯 $78熱辣辣糯米飯~加上新鮮多汁芒果,入口每啖香濃椰漿加上煙靭糯

🦐泰式生蝦(6隻) $108

🐥串燒沙嗲 雞+豬(各三串) $98

🫔小食拼盤(細) $108

🐽泰式乾炒河(豬) $88

🍍菠蘿海鮮炒飯 $128

🥭椰汁芒果糯米飯 $78
熱辣辣糯米飯~加上新鮮多汁芒果,入口每啖香濃椰漿加上煙靭糯米飯再有酸甜芒果,最正甜品結尾

🍹龍眼冰 $28
一杯好多龍蝦肉,清清甜甜好解渴,支飲管仲係竹造型幾靚

🫘珍多冰 $28
椰香味十足,每啖都飲到珍多條條,非常有口感

3個人埋單$730,每人$240左右有海鮮、有小食、炒粉麵飯&飲品+甜品,質數同份量都值回票價!值得幫襯!

泰灜
📍地址:佐敦吳松街141號地舖
2025-06-29
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
  • 龍眼冰
  • 椰汁芒果糯米飯
  • 泰式生蝦
2025-07-05 327 views
呢幾個月都經常出沒佐敦,最近發現左一間高CP嘅泰菜好好食真係值得更多人知道‼️每日都會有唔同嘅優惠,今日係星期四:$🔟鳳爪沙律不過今日唔想食生冷野,所以就無order~~首先要讚一讚,呢度嘅份量好足🥩街邊燒牛肉咁大份量都只係$1️⃣3️⃣8️⃣燒牛肉外焦內嫩,帶著微微炭香,香料醃製得恰到好處牛肉切片厚薄適中,入口多汁,配上自家製的酸辣沾醬,整個味蕾即使被喚醒🦪鐵板蠔餅蠔餅係鐵板上滋滋作響,邊緣焦脆,中央保留濕潤,口感層次豐富蠔肉飽滿鮮甜,搭配蛋香與豆芽的清脆🦐 黑胡椒虎蝦粉絲煲虎蝦肉質飽滿彈牙,黑胡椒的辛香與蒜香完美融合,粉絲吸飽蝦汁與醬汁,入口滑順又滋味濃郁,令我一口接一口🍍 菠蘿海鮮炒飯炒飯用真菠蘿盅盛載,海鮮料足,蝦仁、花枝、蟹肉齊上陣,可惜美中不足嘅係米飯比較濕潤左啲!🥬馬拉盞通菜芒果沙冰係必飲
呢幾個月都經常出沒佐敦,最近發現左一間高CP嘅泰菜

好好食
真係值得更多人知道‼️

每日都會有唔同嘅優惠,今日係星期四:$🔟鳳爪沙律
不過今日唔想食生冷野,所以就無order~~
首先要讚一讚,呢度嘅份量好足

🥩街邊燒牛肉
咁大份量都只係$1️⃣3️⃣8️⃣
燒牛肉外焦內嫩,帶著微微炭香,香料醃製得恰到好處

🦪鐵板蠔餅
蠔餅係鐵板上滋滋作響,
邊緣焦脆,中央保留濕潤,口感層次豐富

蠔肉飽滿鮮甜,搭配蛋香與豆芽的清脆

🦐 黑胡椒虎蝦粉絲煲
虎蝦肉質飽滿彈牙,黑胡椒的辛香與蒜香完美融合,
粉絲吸飽蝦汁與醬汁,入口滑順又滋味濃郁,令我一口接一口

🍍 菠蘿海鮮炒飯
炒飯用真菠蘿盅盛載,
海鮮料足,蝦仁、花枝、蟹肉齊上陣,
可惜美中不足嘅係米飯比較濕潤左啲!
🥬馬拉盞通菜

芒果沙冰係必飲

Dinner
2025-05-25 359 views
🇹🇭泰灜 🇭🇰⛲️香港佐敦吳松街141號地舖今次到訪的餐廳🍴實在「泰」好味啦!地點位於佐敦,如果由高鐵站下車,或者坐西鐵最近的是柯士甸站!行少於十分鐘到達!除左「泰」滋味外☺️ 餐廳設計簡單,餐廳一目了然,良心價錢,服務員態度好和藹可親呢!我們叫了以下菜,本來有追加甜品🍮芒果糯米飯都要取消,食到要捧腹離開🤣(^_^)v🌞虎蝦炒金邊粉🌞香葉肉碎配煎蛋🍳🌞小食拼盤(細)🌞泰式奶茶☕️🌞鹹檸七🌞絲苗白飯 🍚lunchtime 當然有lunch set 選擇,不過想試多幾款,可以在主menu單點小菜! 起初以為香葉肉碎煎蛋會配飯,但呈上來是完整一大碟餸!所以再追加白飯伴著吃😏肉碎好香辣,油份與咸度適中,送飯一流! 至於小食拼盤, 雖然叫了細份,但份量絕非少😂 3-4 人share 都可以,炸蝦餅非常彈牙,沒有過量的炸份, 所以不會有油膩感,金邊粉都好出色, 有兩、三隻炸雞伴碟, 美食配白菜🥬價,都是108 左右一款菜, 好有良心!🥹 希望大家繼續留港消費🥺 支持本土店🩷✨#泰國菜#香港泰菜#香港泰國菜#佐敦美食#佐敦探店
🇹🇭泰灜 🇭🇰
⛲️香港佐敦吳松街141號地舖

🌞虎蝦炒金邊粉
🌞香葉肉碎配煎蛋🍳
🌞小食拼盤(細)
🌞泰式奶茶☕️
🌞鹹檸七
🌞絲苗白飯 🍚

#泰國菜#香港泰菜#香港泰國菜#佐敦美食#佐敦探店

4 day(s) ago 0 views
原本諗住食澳門咖哩點知無位轉場食泰菜3人坐卡位坐得舒服鮮蝦炒金邊粉夠酸夠濕喜歡呢個濕度同酸度個調味相對惹味有辣勁最勁嘅位係大大隻鮮蝦-爽彈鮮碟邊還有沙糖有花生碎比你撈起增加口感加味道層次扎肉湯河湯濃但清連滑滑寬河粉一齊食好舒服扎肉厚實蘿蔔清甜青咖哩雞係我喜歡嘅類型有椰奶香但不搶青咖哩本質雞件入到味,配爽口豆角同吸汁茄子呢刻真係好需飯同蒜蓉包無期望 去面對一件事結果往往係喜出望外所以有時唔去定位反而會有不錯收穫#泰灜📍佐敦吳松街141號地舖#dcb食在香港 #dcb吃喝玩樂 #dcb香港 #食在香港 #香港美食 #美食 #佐敦 #佐敦美食 #泰菜
原本諗住食澳門咖哩

扎肉厚實蘿蔔清甜

青咖哩雞
係我喜歡嘅類型
有椰奶香但不搶青咖哩本質
雞件入到味,配爽口豆角同吸汁茄子
呢刻真係好需飯同蒜蓉包

2025-07-07
Lunch
2K
2025-08-02 0 views
疫情時候來過這裏一次,今晚約了好朋友一起吃飯,便帶她來到這裏。泰式鮮蝦金柚沙律$98,柚子份量十足,蝦肉爽口彈牙,醬汁帶點酸酸辣辣,有濃郁的泰國特色。泰式豬頸肉生菜包$118,豬頸肉沾滿了泰式香料,酸酸辣辣,非常惹味,加上生菜可以去除油膩感之餘,增加爽口風味。泰式乾炒河雞肉$88,河粉香滑可口,鑊氣十足,如果加上泰式辣椒粉,味道層次更加豐富。蒜蓉椰菜苗$88,菜苗爽脆可口,不會過老,加上蒜蓉的香味,健康又美味。芒果沙冰$48。芒果味道鮮甜可口,好像吃芒果雪糕又好像吃芒果是夏天必選的佳品。鹹檸七$28,酸酸甜甜非常配合吃泰國菜。椰汁芒果糯米飯$78,芒果鮮甜美味,加上煙煙韌韌的糯米飯和香濃的椰漿,層次感豐富。青檸梳打$20,青檸味道十足,又是另一道必選的飲品。

鹹檸七$28,酸酸甜甜非常配合吃泰國菜。

青檸梳打$20,青檸味道十足,又是另一道必選的飲品。
有人話好耐冇食泰國嘢,係時候要整番餐😋我地食左:⬇️⬇️✨串燒沙嗲 ✨$98-份有6⃣️串,雞肉同豬肉分別有三串😉;2款都肉質鮮嫩又夠味,就咁食都已經好好食,點埋個靈魂沙嗲醬仲更加不得了,唔使幾分鐘就食清晒😏✨惹味蒜蓉包✨$38大大條既金磚造型睇到都口水流🤤食落外脆內軟仲要好重牛油蒜蓉香,蒜蓉包愛好者絕對唔可以放過🤭✨虎蝦冬蔭功✨$128酸辣口味勁開胃,2個人飲每個人都可以分到兩碗,份量好足🤘🏻✨泰式燒魷魚🦑✨$168強烈既鮮味再加上濃烈既炭火香同Q彈柔韌既口感,完全冇嘢可以挑剔,我地都比佢滿分💯✨泰式海南雞半隻✨$108雞皮滿佈啫喱狀既膠質,就嚟滑過我塊面😜入面d雞肉就夠哂嫩口,小小嚡嘅感覺都冇,小妹覺得好出色😋✨香葉肉碎炒飯配煎蛋✨$98個飯炒得好乾身,唔會好油膩❣️入面d肉碎唔少,每啖都食到唔少料👍🏻👍🏻辣度又唔會太刺激,一食就會停唔到😜✨芒果沙冰✨$48使唔使咁誇張丫⁉️杯冰凸咗成半杯出嚟,足料又吸睛👀,飲落陣味仲要好天然,唔係化學味,-定要過嚟再encore💕✨青檸梳打✨$28酸酸甜甜好夠氣,消暑解渴好舒𣈱💧🛑泰瀛 Thai in 📍佐敦吳松街141號地舖 港鐵佐敦站C2出口,步行約
有人話好耐冇食泰國嘢,係時候要整番餐😋

我地食左:⬇️⬇️

✨泰式海南雞半隻✨$108

✨香葉肉碎炒飯配煎蛋✨$98

✨芒果沙冰✨$48

✨青檸梳打✨$28

酸酸甜甜好夠氣,消暑解渴好舒𣈱💧

🛑泰瀛 Thai in

📍佐敦吳松街141號地舖

港鐵佐敦站C2出口,步行約3分鐘

#Thaiin #Thaiinhk #泰灜 #佐敦美食 #廟街掃街 #香港泰國菜 #佐敦美食 #香港美食 #廟街美食 #香港小店 #香港泰國餐廳 #佐敦泰國菜 #佐敦必食 #香港必食 #隱世小店

2025-07-31 0 views
前兩日夜晚同 fd 去咗佐敦吳松街嘅 泰瀛 Thai-in食正宗泰菜!一入門口已經見到幾台熟客,同老闆娘有傾有講,證明呢間泰菜出品有保證!餐廳裝修好有泰國特色,氣氛熱鬧,食住泰菜,感覺好似真係去咗泰國咁!🇹🇭 我哋點咗以下幾樣食物: 串燒沙爹 雞+豬 (各三串) $98 沙爹汁味道濃郁,充滿花生香,雞肉同豬肉都燒得啱啱好,保持肉汁,香口又惹味! 惹味蒜蓉包 $38好厚身嘅蒜蓉包,外皮烘得金黃香脆,蒜香味十足,帶牛油香,超正! 黃咖喱牛腩 $118 ⭐特別推薦 超正宗嘅黃咖喱,濃郁帶微辣,咖喱汁同牛腩煮得入味,牛腩軟腍又唔散,配埋蒜蓉包食,真係一流! 泰式乾炒河 (豬肉) $88河粉係粗身既粿條,炒得好乾身,唔會油膩,我哋揀左豬肉,豬肉嫩滑唔鞋,加埋各種配料炒得好有鑊氣,食完好有滿足感! 椰汁芒果糯米飯 $78呢個真係正宗泰式甜品!糯米飯帶淡淡椰香,配埋熟到啱啱好嘅芒果,清甜解膩,餐後來一客真係完美收結! 青檸梳打 $28酸酸甜甜又有氣泡感,飲完即刻清新晒! 整體來講,呢間餐廳無論係味道、氣氛都好正宗,價錢亦合理,係想食泰菜嘅好選擇!下次仲想試佢哋嘅冬蔭功湯同其他特色

我哋點咗以下幾樣食物:

串燒沙爹 雞+豬 (各三串) $98

惹味蒜蓉包 $38

黃咖喱牛腩 $118 ⭐特別推薦

泰式乾炒河 (豬肉) $88

椰汁芒果糯米飯 $78

青檸梳打 $28
酸酸甜甜又有氣泡感,飲完即刻清新晒!

整體來講,呢間餐廳無論係味道、氣氛都好正宗,價錢亦合理,係想食泰菜嘅好選擇!下次仲想試佢哋嘅冬蔭功湯同其他特色菜!🔥 快啲約埋朋友去試吓啦!

🍽️ 泰灜 (佐敦)
佐敦吳松街141號地舖
2025-07-30 0 views
喺佐敦見到一間小店嘅泰國餐廳,見餐廳平日都坐滿人,就諗住入去試一試!我們叫咗杯珍多冰飲,估唔到$28都幾大杯,飲落去原來係有斑蘭味,有驚喜!嚟到野食,前菜叫咗青木瓜沙律,比我想像中辣,唔食得辣嘅人建議叫其他沙律,因為我食得辣都流晒汗!但青木瓜係好脆,同埋酸味夠,係開胃嘅。之後嚟到重點推介嘅火焰燒春雞,睇餐牌比佢d火焰吸引住,等咗都有20分鐘,春雞終於到,係春雞界嚟講係好!大!隻!。姐姐將酒倒落春雞再點火,火焰即刻出,但一閃即逝,要打卡嘅記得預早準備好手機。我哋真係無從入手,惟有用骹剪續個部位剪出嚟食,雞嘅外皮冇想像中脆,但d肉超級嫩同juicy,個味係酸酸地,滲住香茅味同酒味,特別得嚟又幾好食!最後係泰式蟹肉炒飯,蟹肉唔係特別多,但飯有好多,熱辣辣炒起,都係好食。小店嚟講叫好多菜式選擇同有特式,同場仲有好多優惠做緊,支持小店要再encore!

2025-07-29
  • 火焰燒春雞
2025-07-24 106 views
🍽 Dinner 💰~HKD250 (dinner, 10% service charge)We went to thai.in to celebrate dad's birthday!🎂🎉 We have ordered a few dishes to share. The appetizer platter had shrimp cake, spring roll and chicken wing. The spring roll was crunchy and platter was good to share. Pineapple seafood fried rice brought that perfect mix of sweet and savory. The tom yum soup was creamy and sour which we loved it so much. The soft-shell crab curry with bread was rich and spicy, ideal for dipping. Stir-fried rice noodl
🍽 Dinner

We went to thai.in to celebrate dad's birthday!🎂🎉 We have ordered a few dishes to share. The appetizer platter had shrimp cake, spring roll and chicken wing. The spring roll was crunchy and platter was good to share. Pineapple seafood fried rice brought that perfect mix of sweet and savory. The tom yum soup was creamy and sour which we loved it so much. The soft-shell crab curry with bread was rich and spicy, ideal for dipping. Stir-fried rice noodles with pork were smoky and super satisfying. And the pandan layer cake was sweet, floral and chewy.
2025-07-24 36 views
見有時間,中午行咗去佐敦覓食。行過見到間泰國嘢門口餐牌啲價錢同野食咁吸引就入咗去試下。午餐推介🔹炭燒豬頸肉湯河凍飲+$3一嚟到見佢好似好細碗咁,女仔食就岩岩好,男仔就未必夠食。佢啲河粉係泰國果隻粗河粉,口感好滑,好好食😋最驚喜係佢個炭燒豬頸肉🤤食第一啖已經食到佢嘅炭燒味,而且豬頸肉好腍,會想一啖接着一啖咁食,好出色,讚👍🏻我當日就社交平台打卡加like,佢有份驚喜小禮品送,點知原來係椰汁西米糕。椰汁西米糕好的骰,唔算話好甜,味道唔錯,如果想食甜品都係一個好選擇😋總結:炭燒豬頸肉好出色下次會為咗呢個豬頸肉再試多次呢間餐廳其他嘢食😋

午餐推介
🔹炭燒豬頸肉湯河
凍飲+$3

Lunch
今晚同表弟去佐敦嘅泰灜 Thai in食泰國菜!餐廳面積不大, 但地方企理, 而且款式多, 齊哂泰國菜必食嘅款式。【虎蝦冬蔭功】HK$128冬蔭功熱辣辣上檯, 食材足料, 有蝦、秀珍菇同埋大量香茅, 冬蔭功甜酸不辣, 非常開胃。【小食拼盆】HK$108 (細)有齊泰式人氣小食, 每款炸物香脆, 不會過於油膩, 包括有鮮甜蝦餅、香口雞翼同埋春卷。【泰式酸辣無骨爪】HK $78無骨爪酸尾尾好開胃, 連帶爽口軟筋, 夾集紫洋蔥同埋茜芹, 非常清新。【咖哩炒虎蝦】HK$268大大兜咖哩汁浸住虎蝦, 每隻虎蝦被開邊, 方便食用, 虎蝦有好幾隻, 肉質爽彈, 配上甜甜地兼細味有淡淡咖哩香, 忍唔住叫咗個飯撈汁食。【芒果沙冰】HK$48沙冰打得幼細, 不會偏甜, 有淡淡芒果香甜, 岩哂夏天飲, 降溫又解膩。晚市堂食滿$300, 仲可以優惠價追加指定美食, 超抵!+ HK$39半價【芒果糯米飯】糯米飯熱辣辣, 口感軟糯, 沾咗少少椰漿唔會太甜, 配上香甜芒果肉, 滿足!!
今晚同表弟去佐敦嘅泰灜 Thai in食泰國菜!

【虎蝦冬蔭功】HK$128
虎蝦冬蔭功

【小食拼盆】HK$108 (細)
小食拼盆

【泰式酸辣無骨爪】HK $78
泰式酸辣無骨爪

【咖哩炒虎蝦】HK$268
咖哩炒虎蝦

【芒果沙冰】HK$48
芒果沙冰

晚市堂食滿$300, 仲可以優惠價追加指定美食, 超抵!

+ HK$39半價【芒果糯米飯】
芒果糯米飯
2025-07-21
$250 (Dinner)
小食拼盆
泰式酸辣無骨爪
咖哩炒虎蝦
芒果糯米飯
2025-07-22 0 views
🐽 炭燒豬頸肉生菜包豬頸肉燒得幾香口,邊位帶少少焦脆,食落爽身唔油膩,有炭燒香但唔燶。啲肉本身醃得夠味,鹹甜適中,夾埋新鮮爽脆嘅生菜食,幾開胃🐽 鐵板蠔餅熱辣辣上枱仲吱吱聲。邊位真係好脆口,似煎堆皮咁脆,中間就軟熟,蠔仔份量算足,每啖都食到幾粒,蠔仔唔算好大粒但幾鮮甜,冇腥味,蛋香都夠,點少少辣醬更提鮮🐽 泰式乾炒雞肉河鑊氣夠,河粉炒得夠乾身,一條條分明,唔會黐埋一嚿嚕。雞肉係雞髀肉,幾滑嫩,味道鹹淡啱啱好,帶少少甜味同醬油香,幾正宗🐽 炸蝦餅外皮炸得金黃酥脆,一咬落去好實在,唔係得層粉咁,入面蝦肉好彈牙,食到粒粒蝦肉,真材實料,點埋甜酸醬更加惹味。四樣嘢整體質素都幾好
🐽 炭燒豬頸肉生菜包

🐽 鐵板蠔餅

🐽 泰式乾炒雞肉河

🐽 炸蝦餅
2025-07-21 32 views
朋友係老尖工作. 經常到佐敦附近食飯, 今日帶我去食泰菜, 泰瀛 Thai in這間泰式餐廳帶給我一場難忘的味蕾盛宴。店內裝潢以簡約現代風為主,牆上掛著泰國傳統圖案的裝飾,營造出濃厚的異國情調。空間雖不算寬敞,但座位間距適中,氣氛輕鬆愜意。入座後,服務員態度親切,笑容可掬,迅速為我們安排位置並遞上菜單,點餐過程順暢無阻。重點係食物上桌速度快,份量十足之餘,賣相不錯,開場菜是生蝦, 肉質通透, 新鮮甜味, 不用醬料, 直接鮮味道. 最開心連蝦頭都炸左. 好脆口. 超正。 之後蝦仁沙律,新鮮蝦仁與大大舊香甜柚子相配,酸辣醬汁調味恰到好處,開胃又不膩,完美為晚餐拉開序幕。接著品嚐炭烤豬頸肉沙拉,肉質juicy,散發著誘人的炭香,單食較咸, 搭配清新的沙律菜,咸味大減, 同時感受到口感層次豐富。主菜泰式炒粉採用彈牙的河粉,醬料濃郁帶點膩,雖稍油膩但風味十足,肉片滑流又大片, 特別適合喜歡濃烈口味的人。飲品方面,鮮芒果 Smoothie 清新解渴,芒果香氣撲鼻,冰涼口感為熱辣菜式帶來平衡,令人回味。甜點部分,椰汁芒果糯米飯絕對是焦點。糯米軟糯香甜,搭配鮮嫩多汁的芒果,淋上濃郁的椰汁,甜而不膩,我

甜點部分,椰汁芒果糯米飯絕對是焦點。糯米軟糯香甜,搭配鮮嫩多汁的芒果,淋上濃郁的椰汁,甜而不膩,我們再加多點椰汁, 讓人忍不住多吃幾口。
因為”泰”好味, 所以特別叫另一道海鮮炒菠蘿飯外賣比囝囝食.份量真的不小,海鮮鮮甜與菠蘿的酸甜完美融合,

炒飯底, 夠香濃惹味, 真正色香味俱全,令人驚喜。今次用餐體驗流暢,金額對於這質素來說合理,特別適合與朋友聚餐或家庭共享。

整體而言,泰瀛 Thai in以地道泰味、豐富選擇和貼心服務贏得歡心,推薦給所有愛好泰菜的朋友,絕對值得一遊!性價比令人滿意,讓人感受到濃濃的”泰”好味。
2025-07-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$380 (Dinner)